arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 24 Lutego 2013 Tam jest zastosowany reduktor Zaćmy nie mam :tongue:.A żeby pokręcić reduktorem to siły nie potrzeba ? :rolleyes: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-270675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zaćmy nie mamArkadiuszu nie nawet Ciebie o to nie podejrzewam :tongue: ,tylko w motoreduktorze sa zastosowane przełożenia i można kręcić ;b.lekko;. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-270677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 24 Lutego 2013 Dłuższe ramie = lżej kręcić.Jakbyś położył o 90° ta przekładnię od lewarka tak żeby ośka wystawała do góry to korbę miałbyś z tyłu lub boku.Teraz sobie tak pomyślałem :sad: Nie ma możliwości dania korby z tyłu bo przeszkadzałaby listwa a zboku już miałem i powiem Arku że w sumie nie sprawia mi problemu kręcenie jak karuzelom . Takie rozwiązanie wydawało mi się optymalne i najmniej problemów z montażem . Korbę skróciłem ze względu na komfort przebywania bliżej lejka a siła użyta do kręcenia jest niewielka,w końcu to przełożenie 1:18 , podczas sprawdzania reduktora kręciłem nim przy pomocy samej ośki . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-270684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 24 Lutego 2013 powiem Arku że w sumie nie sprawia mi problemu kręcenie jak karuzelom . Jak tak mówisz to znaczy, że tak jest.Liczę na relacje z pierwszego nadziewania. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-270686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 24 Lutego 2013 Niema możliwości dania korby z tyłu bo przeszkadzałaby listwaBogdan jest. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-270687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 24 Lutego 2013 Jak tak mówisz to znaczy, że tak jest.Liczę na relacje z pierwszego nadziewania. :grin:Dzięki Arku za sugestię , za tydzień może się uda coś zrobić to i relacja z pewnością będzie . [ Dodano: Nie 24 Lut, 2013 14:53 ]bogdan b napisał/a: Niema możliwości dania korby z tyłu bo przeszkadzałaby listwa Bogdan jest.Nie widzę tego , tłok przecież musi się w jakiś sposób poruszać . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-270689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 24 Lutego 2013 Kilka dni temu w tym temacie i w temacie "wybór nadziewarki" rozwinął się temat jak zakładać uszczelkę w nadziewarkach typu Hendi. Wstawiam przekrój poprzeczny mojej rozwalonej uszczelki. Dwa dni temu nadziewałem 5 kg białej i z całą pewnością mogę stwierdzić, że kolega jumbo miał rację. Uszczelkę zakładamy tak by zagłębienie było u dołu ponieważ w nie dostaje się farsz i dodatkowo uszczelnia połączenie. Więc podsumowując szeroka część ma być u góry, a węższa do dołu dokładnie tak jak jest na zdjęciu przekroju. Dodam tylko, że nie wyciekło mi nic przy nadziewaniu. Może zakładając odwrotnie jak pisze kolega myth też jest ok, ale nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-270691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 24 Lutego 2013 Witam , dzisiaj po skompletowaniu wszystkich niezbędnych części zabrałem się za przeróbkę nadziewarki . No i super Bogdanie , życzę oby wszystko dobrze działało a kiełbaski by były przepięknej urody . :clap: :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-270753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 24 Lutego 2013 No i super Bogdanie , życzę oby wszystko dobrze działało a kiełbaski by były przepięknej urody . :clap: :smile: Za tydzień próba , zrobię co tylko w mojej mocy żeby się spełniło . Ty Andrzeju swoją wiedzę przekazywałeś w weekend :clap: , jaka szkoda że mnie tam nie było :sad: ale może kiedyś się uda być :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-270816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 25 Lutego 2013 Dzisiaj po otrzymaniu wiadomości od kolegi jumbo , zamontowałem na listwie krańcówkę - dzięki której będę spokojny że nic nie pourywam w razie zagapienia się :grin: http://img405.imageshack.us/img405/3385/kabanos044.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 25 Lutego 2013 Kilka dni temu w tym temacie i w temacie "wybór nadziewarki" rozwinął się temat jak zakładać uszczelkę w nadziewarkach typu Hendi. Wstawiam przekrój poprzeczny mojej rozwalonej uszczelki. Dwa dni temu nadziewałem 5 kg białej i z całą pewnością mogę stwierdzić, że kolega jumbo miał rację. Uszczelkę zakładamy tak by zagłębienie było u dołu ponieważ w nie dostaje się farsz i dodatkowo uszczelnia połączenie. Więc podsumowując szeroka część ma być u góry, a węższa do dołu dokładnie tak jak jest na zdjęciu przekroju. Dodam tylko, że nie wyciekło mi nic przy nadziewaniu. Może zakładając odwrotnie jak pisze kolega myth też jest ok, ale nie próbowałem. Obrazek Dodam tylko że w Royal Catering oryginalnie miałem założoną uszczelkę tak jak pokazał kolega I ładnie farsz wszedł w ten rowek i uszczelnił tłok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 25 Lutego 2013 Czyli wygląda że małe żółte rączki wkładają te uszczelki jak im się uda :lol: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 25 Lutego 2013 Jojo, myth opisywał to samo , tylko inaczej :lol: [ Dodano: Pon 25 Lut, 2013 22:03 ]Mirekr134a, bo one wusztów nie robią Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 25 Lutego 2013 Ważne że po prawidłowym złożeniu nikt nie narzeka jak na razie na te nadziewarki .Czyli warto je polecać . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 26 Lutego 2013 zamontowałem na listwie krańcówkę - dzięki której będę spokojny że nic nie pourywam No to bogdanie przygotowujesz się na to , że nadziewanie kiełbas będzie przyjemnością . :grin: Tak powinno być . :!: :lol: Nadziewarka musi być stabilna , farsz nie powinien bokami uciekać , no i lekko powinno się nadziewać . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 26 Lutego 2013 zerknijcie proszę na to: http://img14.imageshack.us/img14/2741/dscf2131v.jpg http://img534.imageshack.us/img534/4692/dscf2132go.jpg http://img809.imageshack.us/img809/4576/dscf2133u.jpg wczoraj teściówka robiła porządki i wygrzebała to z czeluści szafy/regału, podobno kupiła kiedyś"od ruskich", używana raz i zapomniana na dłuuuuuugie długie lata, jeszcze nie testowałem ale się przymierzam ma ktoś z was może takie ustroństwo ?? mocowanie do blatu widać od razu że do przeróbki, chociaż na pusto nieźle się trzyma jak się troszkę zwilży, podstawę może w weekend zrobię jakąś kiełbasę to zobaczę czy daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 26 Lutego 2013 Mam dokładnie taka samą i......... klnę jak szewc jak nią robię kiełbasy :devil: .Obiecuję sobie za każdym razem,że to ostatnie nabijanie ..i tak to już trwa kilka lat .. :???: Teraz przed świętami też się nią pomęczę i nie przewiduję w swoim budżecie kupna nowej.. ..ale po świętach .... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 26 Lutego 2013 Podobna do najprostrzych chinoli oby robiona przez ruskich to bedzie nie do zabicia - choć potrzebne dobre muły . :lol: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 26 Lutego 2013 Podobna do najprostrzych chinoli oby robiona przez ruskich to bedzie nie do zabicia - choć potrzebne dobre muły . :lol: Przecież to oryginalny "hinol" Oj wylejesz Ty potu i łez nim się przyzwyczaisz i rzucisz to w kąt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Lutego 2013 Ale żonka jakiego będzie miała faceta muły jak u Pudziana no i ten kaloryfer od trzymania przy blacie :thumbsup: :grin: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 27 Lutego 2013 I ja taka posiadam z tym ze nadziewałem tylko nią tylko raz w życiu i potem powędrowała do garażu.Leży tam już z 6 lat Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 27 Lutego 2013 aleście mnie pocieszyli ... już się napaliłem na kiełbachę własnej produkcji... że łatwiej będzie... lepiej...szybciej… ehhh... tak czy siak nie byłbym sobą gdybym sam nie spróbował w weekend to raczej nie dam rady, ale w najbliższym czasie postaram się coś nią nadziać, a jak nie to zawsze mogę kupić lejek u mira do mojej alfy 10 dzięki za info a jako ciekawostkę powiem wam że kilka dni temu oglądałem program "w interesie mięsożercy" i tam prowadzący nadziewał jelita pistoletem do silikonu !! tak,tak, kupił nową czystą tubę i przyciął odpowiednio lejek i fru we flaczki jak widać dla chcącego,.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 27 Lutego 2013 aleście mnie pocieszyli Nie bój żaby. Nie jest tak tragicznie jak tu malują. Mocowanie do stołu wspomóż małym ściskiem stolarskim i korbą nie kręć jak np. przy studni, a raczej jak korkociągiem. Mam taką już 6 lat, bo na 500+ zł mam, niestety z musu, inne przeznaczenie. Tłok uszczelnij krążkiem cienkiej słoninki ze skórką i nadziejesz wszystko, od kabanosów po Lisiecką. Ubaw będziesz miał jak przed ponownym napełnieniem zapomnisz ową słoninkę wyciągnąć. Wtedy lepiej aby małolatów nie było w pobliżu. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 27 Lutego 2013 aleście mnie pocieszyli ... już się napaliłem na kiełbachę własnej produkcji... że łatwiej będzie... lepiej...szybciej… ehhh... Ja nadziewałem raz zelmerem 8 i to był raz ostatni Później kupiłem taką "machinę" jaką przedstawiasz na zdjęciach - aby właśnie szybciej było, lepiej... Spróbowałem raz...i przy okazji dostałem olśnienia i w mig nauczyłem się łaciny!! Jako że mocowanie lejka jest fatalne - gruby plastik i przez to nie można dokręcić nakrętki na rurę (jak i przez totalnie niski gwint) - farsz miał w d... to, że ja muszę nadziać te kiełbasy i wypychał lejek razem z jego mocowaniem Nie wspomnę już o nieszczelnym tłoku. Na drugi dzień wziąłem się do pracy. Postanowiłem uszczelnić tłok (znajomy ojca dotoczył odpowiedniej średnicy gumę - niestety nie miałem innego materiału), zrobić zawór odpowietrzający w tłoku (kawałek blaszki, mniejsza śrubka niż otwór i podkładka teflonowa), zrobić mocowanie całej konstrukcji aby farsz nie wypychał lejka i jego mocowania (Stelaż z gwintowanych prętów, 4 płaskowniki na każdą stronę - z jednej strony skręcone na stałe, a z drugiej na motylki. Niestety aby napełnić nadziewarkę trzeba każdorazowo odkręcić motylki i 4 płaskowniki od strony korby, po czym naładować, skręcić porządnie i tak w kółko), zrobić lepsze mocowanie do blatu (ścisk stolarski, mocowanie od drylownicy + gumowa "szmatka"). Efekty? Widoczne na zdjęciach poniżej. Po przeróbkach wszystko idzie jak marzenie... Jeśli ktoś nie wierzy, podrzucam fotki wczorajszych wyrobów. 10 kg kaszanki i 6 kg wątrobianki. Żadnych problemów, prócz wynikających z mojego braku doświadczenia (wczoraj 3 raz dopiero robiłem cokolwiek i miałem do czynienia z jelitami) - odkręcanie, odpowiedniej ścisłości nadziewanie itp. Gdyby tylko nie trzeba było odkręcać każdorazowo tych płaskowników przed napełnieniem i później ich skręcać, poszłoby duuużo szybciej... a że trzeba, może na jesień, albo za rok na wiosnę uda mi się kupić chociaż 5 litrową Hendi osid - posiedź odrobinę przy tym sprzęcie, usprawnij go nieco przed nawet pierwszym nadziewaniem, żebyś nie został z pewną ilością farszu na...mielone Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 27 Lutego 2013 Pulek, :clap: :clap: :clap: Ps. Fajne masz radio :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6855-nadziewarka/page/6/#findComment-271388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.