Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robercie, czas na diecie masz wypełniony samymi smakowitościami ale Tobie tylko pozostało :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-271985
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Halusiu, dziękuję pięknie za miłe słowa :) dodam, że 'malowanie' ukłonu w Twoją stronę na talerzu było najprzyjemniejsze :P bo palce lizałem :lol:

Wiem wiem Robercie że to było najprzyjemniejsze'' wylizać ''mnie z talerza :grin: :wink:

chciałem tylko w kwestii formalnej się spytać o dwie sprawy..

pierwsza to budyń - w którym momencie go robić.. czy zrobić i rozsmarować kiedy jest jeszcze ciepły?

Dokładnie... budyń musi być jeszcze ciepły.

Druga sprawa to krojenie gotowego wałka.. opornie to szło,

Powiem Ci szczerze że nie miałam z tym problemów.. jak będę robić to postaram się w jakiś sposób to pokazać.

Chcę powiedzieć że plastry z wałka drożdżowego kroję tuż przed układaniem na blachę.

O ile dobrze pamiętam to używam do krojenia noża z ząbkami .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-271986
Udostępnij na innych stronach

Przetestowałem większość (łącznie z francuskimi), i mnie najbardziej odpowiada sarepska z Kamisa. W innych wkurza mnie zbyt duzy dodatek cukru (czyt. słodzika).

https://wedlinydomowe.pl/forum/images/smiles/icon_rolleyes.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-272383
Udostępnij na innych stronach

Wszystkiego najlepszego naszym Drogim Paniom :grin:

z tej okazji pączusie z małym twistem..

 

Zacznijmy od 'marmolady' :lol: chciałem uzyskać maksymalnie skoncentrowany farsz mięsnopomidorowy.. wyszło bardzo ciekawe i wielofunkcyjne cudeńko..

Zacząłem od zmielenia karkówki na sitku 2mm i boczku na sitku 4mm - od razu na patelnię..

 

http://img706.imageshack.us/img706/3461/wytrawnepczki.jpg

 

Najpierw duża ilość mięsa zaczęła się dusić.. w niczym to nie przeszkadza :) woda musi sobie spokojnie odparować (na dużym ogniu). A my ciągle rozdrabniamy łychą grudki..

 

http://img838.imageshack.us/img838/6493/wytrawnepczki1.jpg

 

Kiedy woda wyparuje zostanie nam sporo tłuszczu.. mięsko powinno się w nim usmażyć na chrupko, ciemnozłoto.

 

http://img19.imageshack.us/img19/852/wytrawnepczki2.jpg

 

Wrzucamy całość na cedzak - z tłuszczu po dodaniu np. prażonej cebulki można uzyskać smalczyk.. co też uczyniłem ;) mięsko wraca na patelnię.

 

http://img547.imageshack.us/img547/7236/wytrawnepczki3.jpg

 

Dodałem do niego na tym etapie przypraw zmielonych w młynku do kawy - sól, anyż gwiazdkowaty, kmin rzymski i garammasalę.. zmiksowałem z solą.

Mięsko przysmażamy z przyprawami przez minutkę a potem dodajemy przecier pomidorowy (wyszło mi 1400g przecieru na jakieś 2kg mięsa).

 

http://img829.imageshack.us/img829/8833/wytrawnepczki4.jpg

 

Gotujemy to cacko 2 godziny uzupełniając od czasu do czasu brak płynu wrzątkiem.

 

http://img152.imageshack.us/img152/2483/wytrawnepczki5.jpg

 

Potem dodajemy melasę z trzciny cukrowej, czosnek w proszku i prażoną cebulkę :)

 

http://img341.imageshack.us/img341/5423/wytrawnepczki7.jpg

 

Smażymy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku.. można dodać czegoś kwaśnego np. kwasku cytrynowego, lub soku z cytryny i odparować. Odstawiamy bez przykrycia na godzinkę żeby wystygło.. dodatkowo odda z siebie jeszcze sporo wody. Potem wymieszać powstała 'skórkę' powierzchniową z sosem.

 

http://img708.imageshack.us/img708/1910/wytrawnepczki8.jpg

 

Jako lukier czy też smarowidło zblendowałem równe części tegoż aromatycznego nadzienia z majonezem.. dosyć dokładnie.

 

http://img339.imageshack.us/img339/5295/wytrawnepczki9.jpg

 

http://img11.imageshack.us/img11/4456/wytrawnepczki10.jpg

 

TAKA MAŁA DYGRESJA - ten skoncentrowany mięsny i pomidorowy sos jest świetny do makaronu.. wystarczy ugotowac makaron 'na ząb', odcedzić zostawiając w garnku sporo wody i dorzucić łyżkę stołową (na osobę) tego koncentratu.. pogotować mieszając z 2 minuty i mamy perfekcyjny makaron w super smacznym sosiku :)

do tego kawałek grillowanek karkówki ;)

 

http://img46.imageshack.us/img46/2764/wytrawnepczki11.jpg

 

Wracamy do pączków..

 

Nadzienie trzeba lekko rozmazać łyżką.. żeby dało się ładnie nakładać.

Ciasto na pączki z przepisu Abratka.. zachwalać nie trzeba :grin: dodałem tylko mniej cukru i inne aromaty - cumin, anyż i więcej soli.

 

http://img845.imageshack.us/img845/3039/wytrawnepczki12.jpg

 

http://img832.imageshack.us/img832/1708/wytrawnepczki13.jpg

 

Dalej jedziemy według znanego wzorca :) z tym, że pączki z takim nadzieniem powinny się smażyć ciut dłużej - do ciemniejszej przeto barwy :)

Jeden, którego spróbowałem - a był jasny z wierzchu - okazał się lekko surowy w środku.. a więc dłuższe smażenie :)

smalec jakby ktoś pytał jest po gęsi.. a 'śmiotki' to majeranek, który mimowolnie odpadł..

 

http://img11.imageshack.us/img11/7831/wytrawnepczki14.jpg

 

http://img849.imageshack.us/img849/5736/wytrawnepczki15.jpg

 

http://img28.imageshack.us/img28/5289/wytrawnepczki16.jpg

 

http://img40.imageshack.us/img40/2760/wytrawnepczki17.jpg

 

Jeżeli wolimy pączki posypane cukrem pudrem...

zmieliłem zwykły cukier z suszoną chilli :) wyszedł różowy cukier puder i chociaż w farszu było już sporo chilli to myślę, że bardzo to pasuje :) Pozdrawiam

 

http://img404.imageshack.us/img404/9405/wytrawnepczki18.jpg

 

http://img715.imageshack.us/img715/7931/wytrawnepczki19.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273407
Udostępnij na innych stronach

Nawiązując do pierwszego posta na tej stronie. Wczoraj w którymś z programów TV jeden z afro-amerykanów, młody chłopak, przetestował na sobie działanie małej, zielonej papryczki o współczynniku 1000000 w skali Scoville'a. Pomaga jedynie jakikolwiek produkt płynny na bazie mleka, a i to doraźnie. Było na co popatrzeć. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273415
Udostępnij na innych stronach

Maxell, dokładnie :) wiele osób mówiło mi, że najlepiej napić się zimnego piwa albo coś mocniejszego bo alkohol najlepiej 'rozpuszcza' kapsaicynę. może i tak, ale jeśli chodzi o pieczenie to bąbelki z piwa podrażniają i mocniej pali - tym bardziej z palącym mocnym alkoholem :)

A kochane mleczko (najlepiej tłuste) działa na dwa sposoby - posiada białko (kazeinę), która wiąże kapsaicynę i usuwa ją z ust.. na dodatek sama tłustość mleka pomaga ;)

a i to doraźnie.

powiedziałbym, że wprost proporcjonalnie do stężenia kapsaicyny w papryczce :P po słabej jeden łyk załatwia sprawę... średnio mocna - trzeba popłukać chwilę.. mocna/b.mocna - pół godziny albo więcej płukania.. megaostrej jeszcze nie testowałem :lol:

A są papryczki jeszcze 2 razy bardziej ostre.

nie tak dawno to było nieco ponad milion w skali Scovilla, teraz:

"Stworzony przez firmę The Chilli Factory szczep papryki chili nazwany Trinidad Scorpion Butch T zdobył rekordowy wynik 1.463.700 SHU."

czysta kapsaicyna ma 16 000 000 z tego co pamiętam.. i nie nadaje się do spożycia ;)

Do tych pączków wziąłem ususzoną w domu, łagodną pepperoni.. do farszy Birds Eye. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273430
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie zamotałeś :)

Czy te pączki z farszem mięsnym i na ostro ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273450
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie zamotałeś

Czy te pączki z farszem mięsnym i na ostro ?

:grin: Tak :cool: ..były :P bo już ich nie ma :cry: Pozdrawiam :grin:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273560
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić połączenia pączków z farszem mięsnym, ale wierzę że były ....pyszne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273664
Udostępnij na innych stronach

miro, a nie jadasz pasztecików , krokietów , bułek z nadzieniem np serowym.

Ciasto na takie pączki robi się bez dodatku cukru i wanilii .

Naleśniki też się je na słodko i słono ,kwestia dobranie odpowiednich składników .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273667
Udostępnij na innych stronach

Kaszubka bez cukru mówisz :)

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273669
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi o ciasto , cukier na wierzchu to wariacja Pana B. :grin:

Ja osobiście bym nie sypała cukrem pudrem .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273694
Udostępnij na innych stronach

Kaszubka ja tam nie raz robiłem ciasto na krokiety czy naleśniki bez cukru, ale farsz mięsny + ostra chili i jeszcze cukier na posypkę ..... no to już moja wyobraźnia tego nie ogarnia.

Temu zapytałem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273765
Udostępnij na innych stronach

miro, a robiłeś/jadłeś np golonkę w miodzie? albo pikantne skrzydełka w miodzie?

- połączenie tych smaków wcale się nie wyklucza ... to tylko kwestia gustu

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273785
Udostępnij na innych stronach

A pewnie że robiłem.

Jednak pączki z cukrem + farsz mięsny sorry ale jakoś mi nie siada.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273788
Udostępnij na innych stronach

Ulala kolejna wariacja kulinarna Pana Boczka pączki mięsne z cukrem :lol:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273793
Udostępnij na innych stronach

miro, ale Boczek zmniejszył ilość cukru :cool: - a że w orginale i tak go nie ma zbyt dużo to de facto takie ciasto nie bedzie za słodkie :wink: i smaki sie zrównoważą

- są jednak osoby którym żadna słodycz w potrawach nie odpowiada :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-273794
Udostępnij na innych stronach

PanieBoczku, zapomniałam sie pochwalić ! Dzięki Tobie zrobiłam majonez z przepisu majonez w słoiku. Mój małżonek powiedział, że już nie będzie jadał jego ulubionego Kieleckiego, bo ten mój jest smaczniejszy. Nawet nie wiecie jaki to komplement :grin:. Zrobienie tego majonezu to chwila monet :smile:. Jeszcze raz dzięki !
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-274079
Udostępnij na innych stronach

Kochani wybaczcie :blush: zakręciłem się i nawet nie zauważyłem, że coś się dzieje :D

Cukru do ciasta na pączki dodałem tylko tyle co do zaczynu, żeby ładnie wyrósł.. sporo więcej soli i przyprawy - tak, żeby ciasto miało wytrawny smak.. ale ciut słodyczy nadal by mu się przydało :) Cukier kryształ zmiksowany z suszoną papryczką chilli miał fajny smak - słodko ostry, który lubię i dobrze dopełniał całego pączka ;)

Ania świetny pomysł miała.. mogłem zamiast posypki z cukru pudru zrobić czekoladę z chilli.. wtedy smak byłby o wiele bogatszy :)

teoretyzując.. użyłbym świeżej, nie za ostrej papryczki.. gorzką czekoladę 70% siup do kąpieli wodnej z drobno siekaną chilli, małym chlustem śmietanki, odrobiną masła i cukru pudru.. myślę, że byłoby trafione połączenie :P

gatita, cieszę się bardzo :grin: :grin: :grin: choć to nie mój pomysł i sam nie wiem czy by mi się udało tak zrobić :P najważniejsze, że mężowi zasmakował :grin:

Bazyl, powodzenia :) chociaż przy robieniu majonezu nie jest potrzebne :D

 

Po tej gęsi zostało mi prawie 6 litrów rosołu z żelatyną.. (powinienem chyba galaretą nazwać) :grin: szkoda, żeby się miało zmarnować..

miałem smaka na więcej drobiu w galarecie po gęsi.. tyle, że takiego bardziej przyziemnego :lol: hehe a więc 2 kurczaczki, jarzyny i przyprawy poszły w ruch :)

 

Po podgrzaniu galarety wpadły z wizytą 2 niewielkie kurczaczki :P smutno im było jakoś, więc sprosiłem towarzystwo - główkę czosnku na pół przeciętą, sporo skocznych ziarenek ziela angielskiego, dostojne liście laurowe.. no i żeby impreza była jak z hollywood prawdziwe gwiazdy! anyżu :D i niezłą laskę.. cynamonu :cool:

 

http://img23.imageshack.us/img23/6764/kurczwgalarecie.jpg

 

Przesyt słoności musiał zostać jakoś zredukowany.. pomógł pan cukier demerara i litr wody z dwoma saszetkami żelatyny..

wszystko gotowało się ma wolnym ogniu do miękkości.. oczywiście razem z marcheweczkami, pietruszeczkami i selere.. czkami? :lol:

wyłożone do ostygnięcia :)

 

http://img21.imageshack.us/img21/3406/kurczwgalarecie1.jpg

 

Słoiczki nieużywane być nie mogą.. muszą na siebie zapracować :grin:

na dno każdego poszedł surowy por, kukurydza konserwowa.. dalej krajane warzywa z rosołu i oddzielone od kości mięsko... no a na wierzch znowu dopełnienie warzywne..

 

http://img199.imageshack.us/img199/651/kurczwgalarecie2.jpg

 

znalazłem też 700g boczku zapeklowanego na metkę cebulową Pisa :blush: :blush: :blush: zapomniałem o nim zupełnie.. więc poszło w słoiczki z czosnkiem, majerankiem, białym pieprzem i prażoną cebulką..

mama wyjeżdża a mi dieta na głowie siedzi i różki piłuje.. więc nie byłoby komu metki z pieczywem zjeść :( a tak mama weźmie sobie w delegacje słoiczki :)

Sprawę dopełniły 2 godzinki pasteryzowania w dużym garze..

dlaczego aż 2? dla boczku, zeby mięciutki był a dla reszty, żeby pory się ugotowały i oddały zawartości pyszny smaczek :) może ciut za długo nawet.. ale źle się chyba nie stało.

 

http://img405.imageshack.us/img405/1636/kurczwgalarecie3.jpg

 

Stężały już w lodówce słoiczki :) wieczorkiem postaram się fotki przekrojów zrobić :)

wyszło 14 słoiczków galaretki drobiowej i 3 słoiczki z boczkiem.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/29/#findComment-274086
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.