Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

PanBoczek smakuje!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1522 odpowiedzi w tym temacie

#1 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 10 kwi 2012 - 14:46

Witam Serdecznie! :D

Jak pewnie niektórzy już wiedzą, na imie mam Robert i uwielbiam zajmować się karmieniem bliźnich ^^ Mam nadzieję, że w tym temacie, każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego :) wszelkie wytykanie błędów będzie mile widziane ;)
W następnym tygodniu mam w planach zmontowanie prostej wędzarni z beczki.. ale o tym później, kiedy już będzie gotowa i przetestowana :)
Na razie chciałem podzielić się z Wami moimi świętami Wielkanocnymi :) spędzonymi rodzinnie przy dobrym jedzonku.

Przygotowania do świąt zaczęły się od zakupów na lokalnym rynku :)
Dołączona grafika

Mięsko po klasyfikacji poszło do mielenia (kiełbaska biała) i do garnka (pasztet) :)
Biała; boczek, łopatka i wołowina, pasztet; boczek, golonka, pierś i wątróbki.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wywar po gotowaniu mięsa na pasztet został użyty do gotowania skór i golonek, z których powstała przepyszna galareta :) żelatyny nie trzeba... wystarczy gotowac skóry i golonki a płyn potem odparować - zrobilem redukcje o 3/4 i wyszła naprawde twarda galaretka :)
Dołączona grafika

sisie na szczęście tylko w jednym kęsie były :lol: nikt potem nie znalazł więcej xD

Mama zażyczyła sobie kiełbase ziemniaczanke :D w praktyce wyszło takie puree we flaczku, ale było bardzo armonatyczne i smaczne :)
Do środeczka poszedł mielony, wędzony boczek podsmażony na kuli mrożonego tłuszczu, który wytopił sie przy gotowaniu golonki :lol: do tego dużo cebulki, czosnek, oregano..
Ugotowane na miękko ziemniaczki - wymieszane z okrasą i ostudzone..
Dołączona grafika

Po wystudzeniu wbiłem tam 6 jajek, pietruszke, ser wędzony "rolada ustrzycka" i doprawilem do smaku sola i pieprzem (do połowy dodałem słodkiej papryki i pieprzu cayene, zeby wyszły 2 kolorowe kiełbaski..)
Dołączona grafika

Nabite w jelitka, potem sparzone.. coż robiłem pierwszy raz i bez żadnego przepisu :lol: jak pisałem wyżej wyszło puree w kiszce, za bardzo nabite.. ale smaczne :D
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na koniec zostawiłem sobie smalec z podgardla :) oczyszczone, pokrojone w dosyć grubą kostke... nastepnym razem chyba spróbuje zmielić :)
http://img341.images...5707/smalec.jpg

Wytapiało sie jakąś godzine, po czym dodałem cebule, przyprawy i jabłko..
http://img11.imagesh...871/smalec1.jpg

W szklanki na święta i w słoiczki na kiedy indziej ^^
http://img403.images...163/smalec2.jpg

Oczywiście nie podałbym niesprawdzonego produkty... :lol:
http://img72.imagesh...996/smalec3.jpg

ŚWIĘTA! ^^

Stół jak stół :) w sumie było tylko 5 osób, więc i tak jedzenia za dużo ^^
http://img38.imagesh...21/37568547.jpg

Wędliny a'la parmeńskie robiły furrorę :) w drugi dzień świąt nawet dzieci siostry sie nimi zajadały ^^ wyszły dosyć słone, ale jak większość tutaj mówiła - cienko krojone i w małych ilościach moga sprawić wiele radości :) Reszta wędlinek leżakuje i dochodzi w lodówce.. w piwnicy wisi sobie karkówka a'la parma, więc temat tych wędlin napewno się tu pojawi jeszcze wiele razy :)
http://img801.images...7/parmeskie.jpg

Klasyka gatunku.. jajeczka, tym razem podane w nieco odmienny sposób :) dzień wcześniej zauważyłęm z mamą jak świetnie do jajek pasuje słony i bogaty smak rostbefu a'la.. wizualnie też wyszło całkiem fajnie :)
http://img210.images...kaparmeskie.jpg

Pasztet Halusi.. przebój, hit we wszystkich domach, w których zagościł :) z 8 blaszek nie zostało nic ^^ Wszyscy bardzo zachwalali również sos który do niego zrobiłem :)
Był to raczej Chutney /czatnej/ - konsystencja powideł, słodko-kwaśny owocowy smak.
Jeżeli ktos będzie miał ochote spróbować.. garść posiekanej suszonej żurawiny zalałem 2 szklankami coca-coli, 1/4 szklanku octu balsamicznego, 1/4 szklanki syropu malinowego, dla słoności kostka rosołowa, dla lekkiej ostrości pod koniec redukcji dodalem pieprz..
Całość gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji - w połowie należy zrównoważyć smak dodając cukier i ocet (dowolny - polecam cukier trzcinowy/palmowy oraz ocet winny/balsamico/jabłkowy). Chutney po wystygnięcu zgęstnieje, więc nie ma obaw o przypalenie go :) Na koniec kiedy jest jeszcze gorący należy dodac bazylie (zielony akcent i wzbogacenie aromatu). Wujek za ten sos nazwał mnie 'szatanem' ^^ pozytywnie oczywiście hehehe
http://img803.images...683/pasztet.jpg

Smalec z podgardla.. :) mniam! z dużymi skwarkami, cebulą, czosnkiem, majerankiem i kwaskowym jabłuszkiem.. czego chcieć więcej ^^
http://img707.images...421/smalecx.jpg

Sos chilli - nie będe sie rozpisywał :) udoskonalam go już od jakiegoś czasu, przy następnej produckji zrobie fotorelacje..
http://img17.imagesh.../479/chilli.jpg

Galareta - bez warzywek, czysty smak mięsa z dużymi kawałkami golonek i drobno siekanymi skórami :) oczywiscie za octem spirytusowym.
http://img708.images...76/galareta.jpg

Biala w przekroju, tuż przed podaniem..
http://img715.images...basaprzekrj.jpg

Wujek przywiózł ze sobą dosyć wytrawną nalewke z pigwy :) jak dla mnie bomba..
http://img29.imagesh...364/pigwwka.jpg

Kolejną pysznością były robione w niedziele roladki :) mus z kurczaka nadziewany grzybami z sosem grzybowo-jałowcowym..
około kilograma mięsa zblendowałem na gładko z 5 jajami i przyprawami..
farsz to namoczone i wytłukane podgrzybki, smażone na maśle z czosnkiem tymiankiem i octem balsamicznym (soł pieprz.. etc)
Folia aluminiowa wysmarowana olejem i pakujemy :) dalej zawijamy jak sushi na macie bambusowej..
http://img27.imagesh...kizkurczaka.jpg

I mamy piękne roladki :) wystarczy im 45 minut na parze.
http://img819.images...izkurczaka1.jpg

Długo zachowują ciepło.. odwijamy kiedy są gorące i kroimy na ładne plastry do serwowania..
http://img849.images...izkurczaka2.jpg

Do sosu dodałem ciut za duzo masła, nie przyjął całosci jak należy :) nie chcialo mi sie po prostu tego ratować - toż to nie restauracja, a w smaku i tak był pyszny ;)
http://img835.images...izkurczaka3.jpg

Na drugie dzień - równie smaczny, podany jako wędlina drobiowa - kiedy ostygnie można kroić w cienkie plasterki :)
http://img831.images...izkurczaka4.jpg

Ciasta, ciasta :lol: za dużo ciast wyszło :D Nasz przyjaciel Jacek, który zrobił salatke warzywną i z kurczaka z rodzinkami i orzechami, przygotował także bananowiec i sernik z prodziża :) Wszystko było pyszne.. no i oczywiscie babka budyniowa wg przepisu Halusi, oraz babka drożdzowa, przepis by BabciaBoczek :lol:
http://img703.images...8884/ciasta.jpg

Sernik Jacka (bez ciasta ^^)
http://img849.images...659/ciasta1.jpg

Bananowiec
http://img171.images...872/ciasta2.jpg

To na razie na tyle :) Pozdrawiam

[size=9][ Dodano: Wto 10 Kwi, 2012 15:47 ][/size]
Wędliny a'la parmeńskie - przygotowania.
http://img213.images...gotowania1e.jpg

Zestaw przypraw do polędwicy:
http://img571.images...ygotowania5.jpg

Zestaw przypraw do rostbefu:
http://img710.images...ygotowania6.jpg

Do lodóweczki na tydzień :)
http://img256.images...ygotowania7.jpg

Związane do II etapy przy oknie... coż nie polecam wiązać wogóle.. sznurek się luzuje i spada po 2-3 dniach.
Polecam raczej siatke, jezeli mamy coś większego - np karkówka, jeżeli nie to sama podkolanówka daje rade :)
http://img69.imagesh...093/wizanie.jpg

Dalej robiłęm na czuja.. w przepisie nie było podanych dokładnych danych co do warunków lezakowania..
Jeżeli uznawałem ze w lodówce jest za wysoka wylgotność to mięso wracało do wiszenia przy oknie ;) nic mu się zlęgo przez to nie stało..
Smak: więcej niż satysfakcjonujący :)
http://img171.images.../dscn0869xe.jpg

http://img827.images...7/dscn0871y.jpg

Do krojenia dobrze miec ostry nóż albo krajalnice :) ciezko idzie bo twarde jak kamień hehe
http://img692.images...makrojenie1.jpg

Karkówka...

Zasolona, bez przypraw - 10 dni w lodówce obracana 2x na dobe..
http://img850.images...12/37396309.jpg

3 warstwy podkolanówki + siatka i do piwnicy wisieć :) ma tam dobry przewiew, temperature w granicach 8-12 stopni, wilgotność 45-60% w zależnosci od pory dnia.
Przy obecnym ociepleniu spadla dziś w południe do 45% - karkowka stracila nieco na wadze, widać ze oddaje wode :)
http://img52.imagesh...89/72211372.jpg

Pozdrawiam

#2 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 10 kwi 2012 - 14:50

No Panie Boczku ! :cool: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap:
Rewelacja, przepiękne wyroby, super relacja... :)
Pozdrawiam :)

#3 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 10 kwi 2012 - 14:55

Brawo :clap: :clap: :clap: :grin:

#4 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 10 kwi 2012 - 14:55

Gratulacje Robercie. Widać, że "Cię wciągnęło". Oby tak, dalej.
Pozdrawiam.

#5 Feederman

Feederman

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćKaliningrad

Napisano 10 kwi 2012 - 14:59

PanBoczek, nie czekał od ciebie takiego ciosu, u mnie tchnienie wesparło i rozsądek pomącił się. :shock:
W twoje -то lata(22), takie mistrzostwo, przyćmił Wszystkich. :clap: :clap: :clap:
Powiedz uczciwie - mama i papież pomagały? :grin:

#6 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5643 postów

Napisano 10 kwi 2012 - 15:04

:clap: :brawo: :clap:

Piękna fotorelacja i bardzo udane wyroby .

Jednakże nie bardzo rozumiem zadania ,które spełnia w chutney'u coca-cola :rolleyes: ?

garść posiekanej suszonej żurawiny zalałem 2 szklankami coca-coli, 1/4 szklanku octu balsamicznego



#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 10 kwi 2012 - 15:04

Robercie wielkie :clap: :clap: :clap:
Piękna fotorelacja i duuuuuużo jedzenia , czekam na dalsze Twoje poczynania bo pomimo młodego wieku jestem pełna podziwu aż takiego zaangażowania... :wink:
Już mogę sobie wyobrazić co będzie się działo jak uruchomisz swoją wędzarnię.
Życzę powodzenia :wink:

#8 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 10 kwi 2012 - 15:30

myth, kostek61, Bagno, Feederman, Małgoś, @halusia@, dziękuje ogromnie za miłe słowa ^^

Powiedz uczciwie - mama i papież pomagały?

:D hahaha umówiliśmy sie że ja gotuje, mama sprząta :P wyszło, że to ja jeszcze pomagałem sprzątać :lol: od zawsze miałem jakiś taki dryg do gotowania ^^

Jednakże nie bardzo rozumiem zadania ,które spełnia w chutney'u coca-cola

po wygotowaniu coca cola zamienia sie w gęsty kleisty syrop, pomyślałem że nada fajna konsystencję i posmak gotowemu produktowi :)
mogłem oczywiście jej nie uzyć i też byłoby ok.. ale smaki do siebie pasowały, nie znosiły się, czuc było żurawine, maliny, pieprz i w tle lekki posmaczek coli :)
Moja rodzina lubi tradycyjnie zazwyczaj, nie jest łatwo zrobić coś czego nie znają i zeby posmakowało hehe
Nie lubie trzymać sie przepisów, więc już nigdy nie zrobie takiego samego sosu :) zawsze coś nowego próbuje, albo sie uda albo nie ^^
@halusia@, dzięki Tobie przede wszystkim mi się wszystko udało ;) Bóg zapłać za wsparcie ^^ i mam nadzieje, że dalej nie dam plamy...
No jak na razie czas wrócić spokojnie do diety :lol: wczoraj rozdawałem smakołyki po sąsiadach, żeby mnie w oczy nie wpadało :D Pozdrawiam

#9 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 10 kwi 2012 - 15:39

@halusia@, dzięki Tobie przede wszystkim mi się wszystko udało ;) Bóg zapłać za wsparcie ^^ i mam nadzieje, że dalej nie dam plamy...


:blush: Dziękuję Robercie, ale coś mi się wydaje że teraz to ja będę czerpała wiedzę od Ciebie.. tylko czy dam radę Ci dorównać :question: :wink:

#10 lufa

lufa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćZakopane

Napisano 10 kwi 2012 - 15:47

Robert, :clap: wspaniałe wyroby :thumbsup: :clap:

#11 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 10 kwi 2012 - 16:39

:clap: :thumbsup: :clap: Wyroby super !

Piękna fotorelacja

Zgadzam się ...Tylko jeszcze Twojej fotki brak ... Młodzieńcze... :wink: :grin: :cool: Pozdrawiam!

#12 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 10 kwi 2012 - 16:56

Małgoś, zapewne kolor :)

#13 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 10 kwi 2012 - 16:58

No Panie Boczek to żeś pojechał z grubej rury, super wyroby. :thumbsup: :thumbsup: :grin:

#14 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2338 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 10 kwi 2012 - 17:07

Obejrzałem wszystko dwa razy :tongue: :clap: :clap: :clap:

#15 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 10 kwi 2012 - 17:15

Małgoś, zapewne kolor :)


Kolor też, ale o smaku i konsystencii warto wspomnieć.
Ci starsi właściciele imbisów "Pommes Bud", robią właśnie przy pomocy Coca Coli (odgazowanej i zredukowanej), swoje tajemnicze Curry Sauce-n do "Bratwustów"..

:wink:

#16 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 10 kwi 2012 - 17:35

Te roladki to mama robiła? Ładne.


mamy w sensie posiadamy :lol: dzięki ;) hehe u nas w domu ja gotuje ^^
einshel, może jakąs znajde :lol: na razie koledzy tu powstawiali lepsze fotki hahaha :D
tier, dzięki :) ten screen ze świata wg kiepskich był inspiracją dla nicku własnie :D
Radek., bardzo miło mi to słyszeć ^^ zawsze staram sie robić jak najlepszą fotorelacje :)
Gregtom, dokładnie, jak wspomniałem wcześniej - kolor, tekstura i posmak :)
myśle już także nad rozpalaniem grilla ;) i jakiejś glazurce z redukcji coli albo fanty do żeberek (kiedyś widziałem w tv.. teraz już nawet jakieś fixy chyba robią "cola i żeberka"), kiełbasek, boczku.. :P nie można sie bać próbować :D

Edit.. Uwielbiam właśnie takie sosy w których jest dosyć dużo cukru w dowolnej postaci.. zawsze wyjdzie smaczny jeżeli dobrze sie go zbalansuje :) nie ma nic lepszego niż aromatyczny maślano-syropowy sos do krwistej wołowiny. na która pozwalam sobie raz w tygodniu :D

Taki mały przykładzik.. sos cytrusowy z ziarnami kolendry :)
Składniki:
Jałowiec liść laurowy najpierw. w połowie redukcji sosik przecedzamy i potem dodajemy ziarna kolendry, które zostają już do końca :) fajnie sie je rozgryza, uwielbiam ten smaczek :) cukier tutaj - w szklaneczce syrop z produkcji domowych skórek kandyzowanych :D
Dołączona grafika

Redukcja:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wyłączamy ogniem i wykańczamy kawalkiem zimnego masła :)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

I podajemy z krwistym kawałkiem pysznego wołowego mięsa :D
Dołączona grafika

podobny sosik..
Dołączona grafika

piwno-żurawinowy ;) Pozdrawiam
Dołączona grafika

#17 paolodoro

paolodoro

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 10 kwi 2012 - 17:42

PanBoczek, hohoho :clap: :clap: :clap: bardzo piękna fotorelacja , a i wyroby pierwyj sort jak by to Sasza pogawarił :grin: , wielkie :clap: , idż dalej tym szlakiem !!!

#18 Majki110

Majki110

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów
  • MiejscowośćBiecz-Korczyna

Napisano 10 kwi 2012 - 17:42

Fotorelacja super :clap: :clap: :clap: , a z tym poszukiwaniem smaków to masz rację trzeba szukać i sprawdzać i kombinować oczywiście w drodze rozsądku z doborem materiałów. Gratulacje :lol:

#19 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 10 kwi 2012 - 17:51

PanBoczek, :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: :shock: :thumbsup: :clap: :shock: :clap: :thumbsup: :wink:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 10 kwi 2012 - 18:00

PanieBoczek dołączam się do ochów i achów :grin: a tę roladę to spróbuję zrobić :lol:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych