Jump to content

Recommended Posts

Witam Serdecznie! :D

 

Jak pewnie niektórzy już wiedzą, na imie mam Robert i uwielbiam zajmować się karmieniem bliźnich ^^ Mam nadzieję, że w tym temacie, każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego :) wszelkie wytykanie błędów będzie mile widziane ;)

W następnym tygodniu mam w planach zmontowanie prostej wędzarni z beczki.. ale o tym później, kiedy już będzie gotowa i przetestowana :)

Na razie chciałem podzielić się z Wami moimi świętami Wielkanocnymi :) spędzonymi rodzinnie przy dobrym jedzonku.

 

Przygotowania do świąt zaczęły się od zakupów na lokalnym rynku :)

http://img811.imageshack.us/img811/262/pasztetykiebasa1.jpg

 

Mięsko po klasyfikacji poszło do mielenia (kiełbaska biała) i do garnka (pasztet) :)

Biała; boczek, łopatka i wołowina, pasztet; boczek, golonka, pierś i wątróbki.

http://img401.imageshack.us/img401/5595/pasztetykiebasa5.jpg

 

http://img217.imageshack.us/img217/4282/pasztetykiebasa6.jpg

 

http://img837.imageshack.us/img837/8761/pasztetykiebasa3.jpg

 

http://img687.imageshack.us/img687/7694/pasztetykiebasa4.jpg

 

Wywar po gotowaniu mięsa na pasztet został użyty do gotowania skór i golonek, z których powstała przepyszna galareta :) żelatyny nie trzeba... wystarczy gotowac skóry i golonki a płyn potem odparować - zrobilem redukcje o 3/4 i wyszła naprawde twarda galaretka :)

http://img26.imageshack.us/img26/3493/dscn0885y.jpg

 

sisie na szczęście tylko w jednym kęsie były :lol: nikt potem nie znalazł więcej xD

 

Mama zażyczyła sobie kiełbase ziemniaczanke :D w praktyce wyszło takie puree we flaczku, ale było bardzo armonatyczne i smaczne :)

Do środeczka poszedł mielony, wędzony boczek podsmażony na kuli mrożonego tłuszczu, który wytopił sie przy gotowaniu golonki :lol: do tego dużo cebulki, czosnek, oregano..

Ugotowane na miękko ziemniaczki - wymieszane z okrasą i ostudzone..

http://img94.imageshack.us/img94/2896/ziemniaczana.jpg

 

Po wystudzeniu wbiłem tam 6 jajek, pietruszke, ser wędzony "rolada ustrzycka" i doprawilem do smaku sola i pieprzem (do połowy dodałem słodkiej papryki i pieprzu cayene, zeby wyszły 2 kolorowe kiełbaski..)

http://img838.imageshack.us/img838/8138/ziemniaczana1.jpg

 

Nabite w jelitka, potem sparzone.. coż robiłem pierwszy raz i bez żadnego przepisu :lol: jak pisałem wyżej wyszło puree w kiszce, za bardzo nabite.. ale smaczne :D

http://img685.imageshack.us/img685/88/ziemniaczana4.jpg

 

http://img534.imageshack.us/img534/7015/ziemniaczana6.jpg

 

Na koniec zostawiłem sobie smalec z podgardla :) oczyszczone, pokrojone w dosyć grubą kostke... nastepnym razem chyba spróbuje zmielić :)

http://img341.imageshack.us/img341/5707/smalec.jpg

 

Wytapiało sie jakąś godzine, po czym dodałem cebule, przyprawy i jabłko..

http://img11.imageshack.us/img11/3871/smalec1.jpg

 

W szklanki na święta i w słoiczki na kiedy indziej ^^

http://img403.imageshack.us/img403/2163/smalec2.jpg

 

Oczywiście nie podałbym niesprawdzonego produkty... :lol:

http://img72.imageshack.us/img72/6996/smalec3.jpg

 

ŚWIĘTA! ^^

 

Stół jak stół :) w sumie było tylko 5 osób, więc i tak jedzenia za dużo ^^

http://img38.imageshack.us/img38/7121/37568547.jpg

 

Wędliny a'la parmeńskie robiły furrorę :) w drugi dzień świąt nawet dzieci siostry sie nimi zajadały ^^ wyszły dosyć słone, ale jak większość tutaj mówiła - cienko krojone i w małych ilościach moga sprawić wiele radości :) Reszta wędlinek leżakuje i dochodzi w lodówce.. w piwnicy wisi sobie karkówka a'la parma, więc temat tych wędlin napewno się tu pojawi jeszcze wiele razy :)

http://img801.imageshack.us/img801/7917/parmeskie.jpg

 

Klasyka gatunku.. jajeczka, tym razem podane w nieco odmienny sposób :) dzień wcześniej zauważyłęm z mamą jak świetnie do jajek pasuje słony i bogaty smak rostbefu a'la.. wizualnie też wyszło całkiem fajnie :)

http://img210.imageshack.us/img210/9605/jajkaparmeskie.jpg

 

Pasztet Halusi.. przebój, hit we wszystkich domach, w których zagościł :) z 8 blaszek nie zostało nic ^^ Wszyscy bardzo zachwalali również sos który do niego zrobiłem :)

Był to raczej Chutney /czatnej/ - konsystencja powideł, słodko-kwaśny owocowy smak.

Jeżeli ktos będzie miał ochote spróbować.. garść posiekanej suszonej żurawiny zalałem 2 szklankami coca-coli, 1/4 szklanku octu balsamicznego, 1/4 szklanki syropu malinowego, dla słoności kostka rosołowa, dla lekkiej ostrości pod koniec redukcji dodalem pieprz..

Całość gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji - w połowie należy zrównoważyć smak dodając cukier i ocet (dowolny - polecam cukier trzcinowy/palmowy oraz ocet winny/balsamico/jabłkowy). Chutney po wystygnięcu zgęstnieje, więc nie ma obaw o przypalenie go :) Na koniec kiedy jest jeszcze gorący należy dodac bazylie (zielony akcent i wzbogacenie aromatu). Wujek za ten sos nazwał mnie 'szatanem' ^^ pozytywnie oczywiście hehehe

http://img803.imageshack.us/img803/6683/pasztet.jpg

 

Smalec z podgardla.. :) mniam! z dużymi skwarkami, cebulą, czosnkiem, majerankiem i kwaskowym jabłuszkiem.. czego chcieć więcej ^^

http://img707.imageshack.us/img707/2421/smalecx.jpg

 

Sos chilli - nie będe sie rozpisywał :) udoskonalam go już od jakiegoś czasu, przy następnej produckji zrobie fotorelacje..

http://img17.imageshack.us/img17/479/chilli.jpg

 

Galareta - bez warzywek, czysty smak mięsa z dużymi kawałkami golonek i drobno siekanymi skórami :) oczywiscie za octem spirytusowym.

http://img708.imageshack.us/img708/1076/galareta.jpg

 

Biala w przekroju, tuż przed podaniem..

http://img715.imageshack.us/img715/7339/kiebasaprzekrj.jpg

 

Wujek przywiózł ze sobą dosyć wytrawną nalewke z pigwy :) jak dla mnie bomba..

http://img29.imageshack.us/img29/2364/pigwwka.jpg

 

Kolejną pysznością były robione w niedziele roladki :) mus z kurczaka nadziewany grzybami z sosem grzybowo-jałowcowym..

około kilograma mięsa zblendowałem na gładko z 5 jajami i przyprawami..

farsz to namoczone i wytłukane podgrzybki, smażone na maśle z czosnkiem tymiankiem i octem balsamicznym (soł pieprz.. etc)

Folia aluminiowa wysmarowana olejem i pakujemy :) dalej zawijamy jak sushi na macie bambusowej..

http://img27.imageshack.us/img27/4966/roladkizkurczaka.jpg

 

I mamy piękne roladki :) wystarczy im 45 minut na parze.

http://img819.imageshack.us/img819/483/roladkizkurczaka1.jpg

 

Długo zachowują ciepło.. odwijamy kiedy są gorące i kroimy na ładne plastry do serwowania..

http://img849.imageshack.us/img849/1843/roladkizkurczaka2.jpg

 

Do sosu dodałem ciut za duzo masła, nie przyjął całosci jak należy :) nie chcialo mi sie po prostu tego ratować - toż to nie restauracja, a w smaku i tak był pyszny ;)

http://img835.imageshack.us/img835/5356/roladkizkurczaka3.jpg

 

Na drugie dzień - równie smaczny, podany jako wędlina drobiowa - kiedy ostygnie można kroić w cienkie plasterki :)

http://img831.imageshack.us/img831/120/roladkizkurczaka4.jpg

 

Ciasta, ciasta :lol: za dużo ciast wyszło :D Nasz przyjaciel Jacek, który zrobił salatke warzywną i z kurczaka z rodzinkami i orzechami, przygotował także bananowiec i sernik z prodziża :) Wszystko było pyszne.. no i oczywiscie babka budyniowa wg przepisu Halusi, oraz babka drożdzowa, przepis by BabciaBoczek :lol:

http://img703.imageshack.us/img703/8884/ciasta.jpg

 

Sernik Jacka (bez ciasta ^^)

http://img849.imageshack.us/img849/7659/ciasta1.jpg

 

Bananowiec

http://img171.imageshack.us/img171/1872/ciasta2.jpg

 

To na razie na tyle :) Pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 10 Kwi, 2012 15:47 ]

Wędliny a'la parmeńskie - przygotowania.

http://img213.imageshack.us/img213/5278/przygotowania1e.jpg

 

Zestaw przypraw do polędwicy:

http://img571.imageshack.us/img571/8875/przygotowania5.jpg

 

Zestaw przypraw do rostbefu:

http://img710.imageshack.us/img710/1212/przygotowania6.jpg

 

Do lodóweczki na tydzień :)

http://img256.imageshack.us/img256/1916/przygotowania7.jpg

 

Związane do II etapy przy oknie... coż nie polecam wiązać wogóle.. sznurek się luzuje i spada po 2-3 dniach.

Polecam raczej siatke, jezeli mamy coś większego - np karkówka, jeżeli nie to sama podkolanówka daje rade :)

http://img69.imageshack.us/img69/5093/wizanie.jpg

 

Dalej robiłęm na czuja.. w przepisie nie było podanych dokładnych danych co do warunków lezakowania..

Jeżeli uznawałem ze w lodówce jest za wysoka wylgotność to mięso wracało do wiszenia przy oknie ;) nic mu się zlęgo przez to nie stało..

Smak: więcej niż satysfakcjonujący :)

http://img171.imageshack.us/img171/3240/dscn0869xe.jpg

 

http://img827.imageshack.us/img827/5867/dscn0871y.jpg

 

Do krojenia dobrze miec ostry nóż albo krajalnice :) ciezko idzie bo twarde jak kamień hehe

http://img692.imageshack.us/img692/9936/laparmakrojenie1.jpg

 

Karkówka...

 

Zasolona, bez przypraw - 10 dni w lodówce obracana 2x na dobe..

http://img850.imageshack.us/img850/4112/37396309.jpg

 

3 warstwy podkolanówki + siatka i do piwnicy wisieć :) ma tam dobry przewiew, temperature w granicach 8-12 stopni, wilgotność 45-60% w zależnosci od pory dnia.

Przy obecnym ociepleniu spadla dziś w południe do 45% - karkowka stracila nieco na wadze, widać ze oddaje wode :)

http://img52.imageshack.us/img52/8389/72211372.jpg

 

Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/
Share on other sites

  • Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No Panie Boczku ! :cool: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap:

Rewelacja, przepiękne wyroby, super relacja... :)

Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212715
Share on other sites

PanBoczek, nie czekał od ciebie takiego ciosu, u mnie tchnienie wesparło i rozsądek pomącił się. :shock:

W twoje -то lata(22), takie mistrzostwo, przyćmił Wszystkich. :clap: :clap: :clap:

Powiedz uczciwie - mama i papież pomagały? :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212718
Share on other sites

:clap: :brawo: :clap:

 

Piękna fotorelacja i bardzo udane wyroby .

 

Jednakże nie bardzo rozumiem zadania ,które spełnia w chutney'u coca-cola :rolleyes: ?

 

garść posiekanej suszonej żurawiny zalałem 2 szklankami coca-coli, 1/4 szklanku octu balsamicznego

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212719
Share on other sites

Robercie wielkie :clap: :clap: :clap:

Piękna fotorelacja i duuuuuużo jedzenia , czekam na dalsze Twoje poczynania bo pomimo młodego wieku jestem pełna podziwu aż takiego zaangażowania... :wink:

Już mogę sobie wyobrazić co będzie się działo jak uruchomisz swoją wędzarnię.

Życzę powodzenia :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212720
Share on other sites

myth, kostek61, Bagno, Feederman, Małgoś, @halusia@, dziękuje ogromnie za miłe słowa ^^

Powiedz uczciwie - mama i papież pomagały?

:D hahaha umówiliśmy sie że ja gotuje, mama sprząta :P wyszło, że to ja jeszcze pomagałem sprzątać :lol: od zawsze miałem jakiś taki dryg do gotowania ^^

Jednakże nie bardzo rozumiem zadania ,które spełnia w chutney'u coca-cola

po wygotowaniu coca cola zamienia sie w gęsty kleisty syrop, pomyślałem że nada fajna konsystencję i posmak gotowemu produktowi :)

mogłem oczywiście jej nie uzyć i też byłoby ok.. ale smaki do siebie pasowały, nie znosiły się, czuc było żurawine, maliny, pieprz i w tle lekki posmaczek coli :)

Moja rodzina lubi tradycyjnie zazwyczaj, nie jest łatwo zrobić coś czego nie znają i zeby posmakowało hehe

Nie lubie trzymać sie przepisów, więc już nigdy nie zrobie takiego samego sosu :) zawsze coś nowego próbuje, albo sie uda albo nie ^^

@halusia@, dzięki Tobie przede wszystkim mi się wszystko udało ;) Bóg zapłać za wsparcie ^^ i mam nadzieje, że dalej nie dam plamy...

No jak na razie czas wrócić spokojnie do diety :lol: wczoraj rozdawałem smakołyki po sąsiadach, żeby mnie w oczy nie wpadało :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212722
Share on other sites

@halusia@, dzięki Tobie przede wszystkim mi się wszystko udało ;) Bóg zapłać za wsparcie ^^ i mam nadzieje, że dalej nie dam plamy...

:blush: Dziękuję Robercie, ale coś mi się wydaje że teraz to ja będę czerpała wiedzę od Ciebie.. tylko czy dam radę Ci dorównać :question: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212724
Share on other sites

Małgoś, zapewne kolor :)

Kolor też, ale o smaku i konsystencii warto wspomnieć.

Ci starsi właściciele imbisów "Pommes Bud", robią właśnie przy pomocy Coca Coli (odgazowanej i zredukowanej), swoje tajemnicze Curry Sauce-n do "Bratwustów"..

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212739
Share on other sites

Te roladki to mama robiła? Ładne.

mamy w sensie posiadamy :lol: dzięki ;) hehe u nas w domu ja gotuje ^^

einshel, może jakąs znajde :lol: na razie koledzy tu powstawiali lepsze fotki hahaha :D

tier, dzięki :) ten screen ze świata wg kiepskich był inspiracją dla nicku własnie :D

Radek., bardzo miło mi to słyszeć ^^ zawsze staram sie robić jak najlepszą fotorelacje :)

Gregtom, dokładnie, jak wspomniałem wcześniej - kolor, tekstura i posmak :)

myśle już także nad rozpalaniem grilla ;) i jakiejś glazurce z redukcji coli albo fanty do żeberek (kiedyś widziałem w tv.. teraz już nawet jakieś fixy chyba robią "cola i żeberka"), kiełbasek, boczku.. :P nie można sie bać próbować :D

 

Edit.. Uwielbiam właśnie takie sosy w których jest dosyć dużo cukru w dowolnej postaci.. zawsze wyjdzie smaczny jeżeli dobrze sie go zbalansuje :) nie ma nic lepszego niż aromatyczny maślano-syropowy sos do krwistej wołowiny. na która pozwalam sobie raz w tygodniu :D

 

Taki mały przykładzik.. sos cytrusowy z ziarnami kolendry :)

Składniki:

Jałowiec liść laurowy najpierw. w połowie redukcji sosik przecedzamy i potem dodajemy ziarna kolendry, które zostają już do końca :) fajnie sie je rozgryza, uwielbiam ten smaczek :) cukier tutaj - w szklaneczce syrop z produkcji domowych skórek kandyzowanych :D

http://img189.imageshack.us/img189/8775/sosnx.jpg

 

Redukcja:

http://img651.imageshack.us/img651/8100/sos1w.jpg

 

http://img607.imageshack.us/img607/8607/sos2n.jpg

 

Wyłączamy ogniem i wykańczamy kawalkiem zimnego masła :)

http://img252.imageshack.us/img252/3311/sos3.jpg

 

http://img571.imageshack.us/img571/4959/sos4l.jpg

 

I podajemy z krwistym kawałkiem pysznego wołowego mięsa :D

http://img36.imageshack.us/img36/6309/podanied.jpg

 

podobny sosik..

http://img692.imageshack.us/img692/3599/podanie3.jpg

 

piwno-żurawinowy ;) Pozdrawiam

http://img4.imageshack.us/img4/8805/miso2rostbefzrynkuzsose.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212743
Share on other sites

PanBoczek, hohoho :clap: :clap: :clap: bardzo piękna fotorelacja , a i wyroby pierwyj sort jak by to Sasza pogawarił :grin: , wielkie :clap: , idż dalej tym szlakiem !!!

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212746
Share on other sites

PanieBoczek dołączam się do ochów i achów :grin: a tę roladę to spróbuję zrobić :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212752
Share on other sites

PanieB, bardzo superaśna fotorelacja i wyroby :clap: :clap:

Jako prawie równieśnikowi

:grin: :grin: :grin: :mrgreen:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212770
Share on other sites

szacun

spróbowałem teraz sos z colą wiśniową i zurawiną - jeszcze ciepły zjadłem na kolację maczając wędlinę - pycha :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/#findComment-212773
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.