Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyślij do mnie to Ci naprawię ...  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-326768
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robciu, znalazłem coś espeszjali for ju :)

żeby łatwiej szła ta  Twoja dietka kopenhaska

 

 

post-39741-0-82318400-1389730669_thumb.jpg

 

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-326791
Udostępnij na innych stronach

Miro  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh: tego by jeszcze brakowało żebym ten szmelc ludziom ciężko pracującym pocztą na głowę zwalał hehehe 

nie mam sumienia  :angel:  z resztą BigMama przed chwilą rzekła: "Nie będziemy tego szmelcu naprawiać, szkoda ludziom głowę zawracać!"  :rolleyes:

jak sam nie uruchomię to baj baj 

może to i lepiej bo miałem wątpliwości co do poprawności działania, źle spasowane, niepasujące do siebie części = za luźny ślimak (nie dało się go wsadzić w metalową obudową żeby centralnie wychodziła końcówka do napędu), nóż i sitka to w ogóle.. produkowały taki ciemny osad, który przy mieleniu trzeba wybierać pieczołowicie - może to było w ogóle powodem przeciążenia silniczka.. nie wspomnę, że słabo się mieliło niemalże wszystko  :mad:

 

Mareczku  :laugh: dobre! chciałem coś takiego w praktyce zastosować w formie chilli... 

tylko kurczę zapomniałem, że uwielbiam ostre  :blush: strzał w stopę hehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-326833
Udostępnij na innych stronach

Lubię taką robotę ...... sam miałem swoją Dianę wyrzucić, ale kupiłem nowe koła zębate i do bułki tartej jak znalazł.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-326847
Udostępnij na innych stronach

Popracuję jeszcze sam nad tym.. chociaż wszystko inne też do wymiany, coraz mniej sensu w naprawie widzę hehe 

 

Kupne tabasco się kończy powoli (a raczej szybko bo już z gwinta jadę xD) więc zrobiłem zamiennik :P coby strzykawką uzupełniać małą buteleczkę hehe

co wygoda to wygoda.. 

Wziąłem skład Mad Doga i na tym oparłem moje tabasco, które miało być nieco ostrzejsze.. 

okazało się wielokrotnie ostrzejsze hehehe już 20 minut ładnie pali w usta i język  :devil: ale bardzo przyjemnie  :rolleyes:

 

2 rodzaje papryczek - bird's eye i meksykańskie wędzone.. cuś tam (kiedyś już pokazywałem) o bardzo miłym i intensywnym aromacie. 

 

post-52552-0-04864600-1389864742_thumb.jpg

 

Gotowane w wodzie z solą 15 minut, potem nakryte talerzykiem na godzinkę żeby się 'zaparzyło'.

 

post-52552-0-24534400-1389864753_thumb.jpg

 

Ocet jabłkowy, melasa z trzciny cukrowej i cukier trzcinowy dodane do wystudzonej mieszanki (widać jak woda zmieniła ładnie kolor od samych papryczek).. ponownie wszystko zagotowane i stabilizowane skrobia ziemniaczaną.. tym razem dosłownie ociupinkę.. 1/2 łyżeczki do herbaty. 

 

post-52552-0-23629600-1389864750_thumb.jpg

 

post-52552-0-37819100-1389864757_thumb.jpg

 

Zblendowane z pestkami przed jakieś 15 minut, przetarte i voila :) pyszne, ostre i mogłoby spokojnie robić za produkt wytwarzany masowo.. Pozdrawiam

 

post-52552-0-99847800-1389864761_thumb.jpg

 

post-52552-0-20246700-1389864765_thumb.jpg

 

post-52552-0-51976100-1389864769_thumb.jpg

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327137
Udostępnij na innych stronach

calkiem niezle wyglada  :)

jak lubisz tak ostro to moze cos takiego

 http://www.maddog357.com/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327141
Udostępnij na innych stronach

Electra dzięki, ale nie rajcują mnie te ich super ostre i super drogie sosy :) raczej wolałbym nabyć suszone papryczki ostrych odmian do własnych eksperymentów.. jakby ktoś zauważył na allegro lub wiedział gdzie kupić TANIO ostre zasuszeńce proszę o cynk  :D butha czy trinidad scorpion, naga jolokia ew. habanero, scotch bonnet, piri piri.. 

Nadal niestety u nas zdzierają po prostu.. w większości internetowych sklepów papryczki są 2x albo więcej droższe niż być powinny.. 

nawet na przykładzie tych Birds Eye.. w masali są po 5zł 50g a gdzie indziej ponad dychę.. 

Bazyl  :laugh: nie ma wyjścia hehe 

chcę zmielić sobie wołowinkę na piątek.. więc wyszukałem ręczną maszynkę u babci.. trzeba szukać alternatywnych rozwiązań :) 

zaraz zmielę i będę miał.. w sumie zmielę, zrobię fotkę i dopiero posta wyślę hehehe xD 

 

No i fajno :D sprawnie się zmieliło.. aczkolwiek ponad godzinę szorowałem tego starocia (nieużywanego już z 12-15 lat..) 

i tak nie do końca doczyściłem.. przynajmniej tak gdzie dotykało mięso było ok hehe 

co ciekawe nożyk ostry, wszystko spasowane na styk.. gładko poszło!

Zawsze lepsze burgery krwiste niż twarde befsztyki.. Pozdrawiam

 

rosyjski sprzęcik ;) ale raczej nie zabytek hehe 

 

post-52552-0-14400700-1389892334_thumb.jpg

 

post-52552-0-58832200-1389892338_thumb.jpg

 

post-52552-0-69035400-1389892343_thumb.jpg

 

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327222
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj sam pokusiłem się o mały nastaw.. jak pewnie wszystko co zmierza ku dobremu.. za mało :lol: degustatorzy będą za 2 lata narzekać, że trunek 'trąci malizną' :lol: Jak to u mnie.. lekka prowizorka drożdże Biowin w płynie  :rolleyes: MD robiona na soku truskawkowym.. Miodu - 1l bardzo dobry, aromatyczny i z rodowodem :P z okolic Ostrowi Mazowieckiej.. a kolejny 1l wielokwiatowy marki Aro.. tak dla równowagi :P 2l miodu rozrobione 3l wody, gotowane 40 minut, piana zdejmowana na bieżąco. (teraz doczytałem, że będzie to miód sycony :grin: ..a ja pewnie nienasycony hehe jego ilością) Brzeczka rozcieńczona wodą i MD do niecałych 6ciu litrów, dziś rano zaczęła powoli pracować wychodzi na to, że produkuję mniej więcej trójniak.. pierwsze planowe zlewanie 1 września.. Pozdrawiam

 

 

 

2    lipiec      2013 - początek

17  stycznia 2014 - butelkowanie

ponad 6 miesięcy i 2 zlewania znad osadu :D

i gdzieś się w tym wszystkim magia kryje, MAGIA powiadam! 

było (o ile wierzyć temu co wtedy napisałem  :rolleyes: ) niecałe 6 litrów.. a do butelkowania poszło 4.5 litra  :mad:  :facepalm:  :angel:

no nic... hehehe postoi sobie jeszcze z roczek, półtora w piwnicy :P a ja niechybnie muszę nowy nastawić, bo chociaż nie spróbowałem, to pachnie niesamowicie ^^ w niedzielę zrobimy mały test smakowy.. 

Wyszedł bardzo klarowny i (przynajmniej wg mnie) ma piękny kolorek :) zobaczymy co z tego będzie... Pozdrawiam

 

post-52552-0-30497100-1389964616_thumb.jpg

 

post-52552-0-26232700-1389964624_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327402
Udostępnij na innych stronach

 

 

niecałe 6 litrów.. a do butelkowania poszło 4.5 litra :mad::facepalm::angel:

Bobo, znaczy się trochę "odeszło" na próbowanie podczas produkcji :rolleyes: :rolleyes: :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327411
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję Ci żebyś to przelał do jakiegoś gąsiora

 Dokładnie okres dojrzewania trójniaka to 2 LATA. I wtedy powinno się butelkowac. Po pół roku jak jest dobrze nastawione to jeszcze pracuje :facepalm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327505
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bobo, znaczy się trochę "odeszło" na próbowanie podczas produkcji

hehe no właśnie.. tylko gdzie :D a może piłem i nie pamiętam? :facepalm:  :laugh:  :laugh: 

jedyne co pamiętam to, że z Sylwkiem trochę go próbowaliśmy :) ale ciut i jeszcze za słodki był..

 

Mima, Bazyl wyczytałem 2 rzeczy na ten temat.. pierwsza: żeby miód dobrze dojrzewał musi mieć jak najmniejszy kontakt z powietrzem, czyli nalane pod sam korek w balonie - takiego balona nie mam, w tym w którym była fermentacja nie jest to możliwe - stąd wybór butelek..

druga: miód jest gotowy do butelkowania, jeżeli po 2 dniach w temperaturze pokojowej nie zmętnieje.

Tak czy inaczej chyba lepiej mu będzie w butelkach, ale zostawiłem jedną dwusetkę w domu żeby sprawdzić czy zmętnieje, jeżeli tak to będę obserwował co się dzieje w butelkach - na rurce fermentacyjnej od dawna zupełna cisza, na zakrętce usłyszę 'sssss' jeżeli wydzieli się jakieś CO2..

Niezależnie od formy zamknięcia czas zostanie zachowany :) miód próbny, więc można poeksperymentować.. Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327528
Udostępnij na innych stronach

Biowinu w płynie (takie w saszetce).. nic specjalnego.. 

aż poszedłem do buteleczki sprawdzić.. na razie klarowna, wziąłem łyka i wyplułem :( szkoda, ale cóż hehe 

smakuje wyśmienicie, wytrawne.. Pozdrawiam

 

cim cirim cim :D co by nie było.. miodu raczej żadne eventy niespodziewane nie zepsują hehe

jutro nastawiam swój pierwszy zakwas! od razu pszenny i żytni ;) 

czas upiec jakiś chlebek dobry! 

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327537
Udostępnij na innych stronach

 

 

Biowinu w płynie (takie w saszetce).. nic specjalnego.

To pewnie zwykłe do wina. Do miodu daje się drożdże  specjalne do miodów, pracują w wiekszej ileści cukru.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327548
Udostępnij na innych stronach

Planuję zrobić w przyszłym roku (na początku) nastaw 40l półtoraka... na bayanusach i będę pielęgnował jak oczko w głowie :) 

ten miodzik to decyzja praktycznie w jeden dzień - MD (na soku truskawkowym :rolleyes: , czego nie czuć) do czego innego miała w ogóle być, ale był miód i był pomysł hehe 

już teraz nadaje się do picia w przyjemnością, więc jestem i tak zadowolony :) zobaczymy co będzie dalej, na żaden konkurs tego miodu raczej nie będę wystawiał hehehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327556
Udostępnij na innych stronach

 

 

Planuję zrobić w przyszłym roku (na początku) nastaw 40l półtoraka.

Półtorak to wyższa szkoła jazdy i od razu 40 l. I jeszcze 10 lat czekania, toż to można nie dożyc :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327563
Udostępnij na innych stronach

Planuję zrobić w przyszłym roku (na początku) nastaw 40l półtoraka... na bayanusach i będę pielęgnował jak oczko w głowie :)

 

Nie radzę rzucać się aż na tak głębokie wody-miody ;)

 

Tutaj trzeba mieć naprawdę dużo wiedzy i praktyki.

 

Robisz wspaniałe potrawy ,w które wkładasz niewątpliwie dużo wysiłku

i masz niewątpliwie do tego talent, ale miody to inna sztuka.

 

Proponuje Ci zdobyc troszkę praktyki na trójniakach, czy dwa i pół"niakach ;)

Dwójniaki to już wyższa szkoła jazdy.

 

Jak masz zapał to porób sobie troszkę maliniaków, miodów korzennych czy chmielowych.

 

Pozdro.

 

PS. Jak nie masz gąsiorów to wlej miody do 2l. butelek pet. Wygodniej jest później

,,ściągać,, osad, a ten czym częściej ściągany tym predzej dojrzewa miód.

 

MOJE WYROBY Z 2009 R.

post-61182-0-80179800-1389999649_thumb.jpg

Edytowane przez mima
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327581
Udostępnij na innych stronach

 

 

z Sylwkiem trochę go próbowaliśmy :)

No tak, teraz wszystko jasne :laugh: :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327609
Udostępnij na innych stronach

No tak, teraz wszystko jasne

 

oj tam oj tam :P byleby 8 docelowych butelek zostało nieruszonych jeszcze ten długi długi czas :)

 

 

 

Proponuje Ci zdobyc troszkę praktyki na trójniakach, czy dwa i pół"niakach Dwójniaki to już wyższa szkoła jazdy.   Jak masz zapał to porób sobie troszkę maliniaków, miodów korzennych czy chmielowych.

 

 

Mima, doprawianych niczym ani owocowych nie chcę robić.. mam jeszcze sporo czasu na doczytanie i edukację (rok czasu ;) ) w międzyczasie trochę doświadczenia tez złapię.. 

tylko nie jestem pewien jeszcze czy robić półtorak czy dwójniak.. nie martwię się o sam proces produkcji tylko raczej o to, że nie wiem co bardziej będzie mi smakowało.. nie miałem okazji próbować ani półtoraka ani dwójniaka, a biorąc pod uwagę to co piszą na forum winoorg to cóż.. wszelkie sklepowe miody pitne to szachrajstwa niepodobne oryginałom.. 

Więc tak na prawdę nie wiem co jest moim punktem docelowym :)

Oczekuję, że miód będzie:

1. Płynny, ew. lekko gęstawy, ale bez przesady.

2. Nie za słodki, aby dało go się wypić np. 250ml a nie łyczek i już dziękujemy bo za słodko. 

3. Klarowny, ale to sprawa wyłącznie czasu i zlewań.. 

4. Z dobrego miodu, niesycony, dla zachowania jak najbardziej naturalnego smaku miodu. 

 

I to by było na tyle ;) półtorak po 10ciu latach - cóż to będzie? Zastanawiając się nad tym, może jednak dwójniak lepiej podpasuje pod te kryteria? 

Jakie korzyści dałoby mi wyprodukowanie nawet idealnego, chwalonego przez wszystkich półtoraka, jeżeli dla mnie samego byłby za słodki, za gęsty i nie podchodził do picia.. ciężko, cieżko :) Może Ty mi podpowiesz? Pozdrawiam

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327617
Udostępnij na innych stronach

 

 

byleby 8 docelowych butelek zostało nieruszonych jeszcze ten długi długi czas :)

No właśnie, tu mogą zacząć się "schody" :laugh: :laugh: ale co tam, Bobo da radę :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327623
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Proponuje Ci zdobyc troszkę praktyki na trójniakach, czy dwa i pół"niakach Dwójniaki to już wyższa szkoła jazdy.   Jak masz zapał to porób sobie troszkę maliniaków, miodów korzennych czy chmielowych.

 

 

Mima, doprawianych niczym ani owocowych nie chcę robić.. mam jeszcze sporo czasu na doczytanie i edukację (rok czasu ;) ) w międzyczasie trochę doświadczenia tez złapię..

4. Z dobrego miodu, niesycony, dla zachowania jak najbardziej naturalnego smaku miodu. 

 

I to by było na tyle ;) półtorak po 10ciu latach - cóż to będzie? Zastanawiając się nad tym, może jednak dwójniak lepiej podpasuje pod te kryteria? 

Jakie korzyści dałoby mi wyprodukowanie nawet idealnego, chwalonego przez wszystkich półtoraka, jeżeli dla mnie samego byłby za słodki, za gęsty i nie podchodził do picia.. ciężko, cieżko :) Może Ty mi podpowiesz? Pozdrawiam

 

Nie robiłeś nie piłeś ale już nie chcesz...

To jak to rozumieć że w między czasie złapiesz trochę doświadczenia???

 

Ty chcesz od razu robić i pić miody królewskie.

Bo półtorak takim miodem jest.

A dlaczego?

Dlatego że,- udawało się go robić tylko najwybitniejszym bartnikom.

Dlatego osiągał kiedyś zawrotne ceny.

A Ty jeszcze chcesz niesycony ;) , a czy wiesz z jakimi niebezpieczeństwami produkcyjnymi się to wiąże?

No ale cóż, o sukcesach lubią mówić wszyscy, a o porażkach - nikt, a już jeżeli, to tylko napomykają

mówiąc aaaaaa tam, ale boli bardzo.

Ale jak to mówi przysłowie, - najlepiej człowiek się uczy na własnych błędach.

 

Moje gąsiory na leżakach.

post-61182-0-57029900-1390048392_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327659
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie radzę rzucać się aż na tak głębokie wody-miody ;)

 

Tutaj trzeba mieć naprawdę dużo wiedzy i praktyki.

 

 

Eeee tam, niech się rzuca!  :thumbsup:

 

Sam smak ryzyka jest ekscytujący!  :D

 

A co dopiero jak wyjdzie coś na miarę "...osi"  :tongue:

 

Wtedy jest dopiero jazda!  :w00t:  :frantics:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327737
Udostępnij na innych stronach

Ta łatwo mówić, jak nie wyjdzie to można się jeszcze pośmiać.

 

Miody wcale nie są tanie mo chyba że ktoś robi z pół litra.   :tongue:

Edytowane przez mima
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/42/#findComment-327776
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.