Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Robert, moje gratki
 

Świadziu :D gratki za ten niewypał przyjmuję jako dobry omen na jutro hehehe 

Aguś dziękuję :) jutro na pewno się uda :P 

 

 

a ten zakwas co nastawiłeś kilka dni temu to dokarmiałeś codziennie ?? poza tym pieczesz chleb pszenny więc powinieneś dość dobrze go wyrobić aby puścił gluten i chleb stał się bardziej puszysty i elastyczny . 

tak zakwas żytni +50g mąki i +50ml wody, pszenny po 100

wyrabianie z zegarkiem ustawionym - 15 minut 

 

 

 

Jakbyś był zainteresowany to mam taki przynajmniej kilkunastoletni (od trzech lat u nas) i mogę Ci trochę dać.

Wiesiu dziękuję! :D chętnie przy okazji przyjmę hehe i będę pielęgnował! Podobno najstarsze zakwasy na świecie mają po 600 lat i wciąż działają ^^

po jutrzejszym pieczeniu nie wiem kiedy kolejny chlebek będę piekł (nie ma zapotrzebowania)..

Zaraz pójdę obejrzeć jak się zaczyn ma :) Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328663
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robert bardzo dobrze ,ze wzioles sie za chlebek na zakwasie. A jeszcze lepiej ,ze sie nie poddajesz, za to masz wielkie  :clap:

 Pamietaj ze chlebek na zakwasie ma kilka faz, ty miales mlody zakwas wiec czasem pierwsza faze( dania plynu i maki  BEZ SOLI , a nastepnie czas wyrastania tego nalezy trzymac troszeczke dluzej ), druga faza dania maki i soli ,wirabianie. Nastepna faza to jest rozciaganie i wyrabianie( od tej fazy masz te dziurki ). A reszta,  to juz wyrastanie  i pieczenie. Skorka wspaniale wyglada , a do wypieczonego srodka dojdziesz, bo uparty jestes. 

 Ajak za duzo chleba bedziesz mial, to mozesz wysuszyc i zetrzec na " bulke tarta", nie przejmuj sie ,ze to chleb, tez dobrze wychodzi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328682
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jest nieudany.

 

ha ha  :) ucz się Robert ucz, nie ma, że hop siup i wszystko będzie ci jak z płatka wychodzić :)

 

:tongue::facepalm::D

 

Nie ma łatwo :)

 

Dobry zakwas zrób:)  ha ha :)

 

PS wiesz , że to w żartach :devil:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328721
Udostępnij na innych stronach

 

 

A najbardziej podoba się że się nie poddajesz i dążysz do profesionalizmu.  
 

:D takie czasy.. nie idąc do przodu niestety cofamy się hehe dzięki ;) 

Aniu rady wzięte do serca ;) miąższ pokroiłem i suszę dla ptaszków... a CAŁĄ skórkę.. zjadła przy ochach i achach BigMama  :laugh:

nachwalić się nie mogła hehehe 

 

 

PS wiesz , że to w żartach

:thumbsup:  :laugh: ale co prawda to prawda Poki :) 

 Zaczyn do wersji beta wygląda zacnie, przez noc obrósł bąbelkami - mam dobre przeczucia ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328726
Udostępnij na innych stronach

PB,

masz rację. Alleluja i do przodu !!!

Za mną też chodza od dawna chleby na zakwasie. Bedę miał się z kim wymieniac doświadczeniami.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328727
Udostępnij na innych stronach

Za mną też chodza od dawna chleby na zakwasie. Bedę miał się z kim wymieniac doświadczeniami.

 

:thumbsup: jasna sprawa, w sumie to nic trudnego.. tylko cierpliwości trzeba dla całego procesu hehe

a u mnie z cierpliwością różnie bywa :laugh:

 

 

Nie wyjdzie za pierwszy,drugim razem to wyjdzie za 10

 

Tak źle to nie jest hehehe dziś już wyszło :D wg mnie zadowalająco ;)

 

 Wczoraj ok. 18 nastawiłem zaczyn - zamiast 50g zakwasu żytniego dodałem oba (pszenny i żytni) i w sumie z 300-350g! tak na wszelki hehe

rano ładnie bąbelkował.. więc ok 9 zacząłem robić ciasto właściwe, dodane: 

500g mąki pszennej chlebowej, 150ml wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli. przepis:

 

post-52552-0-70865100-1390489111_thumb.jpg

 

wyrabianie solidne 15 minut (dosypywałem mąki) 

formowanie z naprężaniem wierzchu i do koszyka celem wyrastania

 

post-52552-0-62520100-1390489115_thumb.jpg

 

Jak już wyrastał to pomyślałem sobie.. jak już odpalam piec to szkoda marnować miejsce hehe

i machnąłem taką prowizorkę w keksówce - żytnio pszenny chlebek z dodatkami.. 

keksówkę wysmarowałem olejem i wysypałem z dołu nasionami czarnuszki i obficie makiem.

 

post-52552-0-12042200-1390489118_thumb.jpg

 

post-52552-0-53607200-1390489120_thumb.jpg

 

Chlebki wyrastały razem w ciepłym piekarniku :) chleb docelowy podwoił swoją objętość (co najmniej) 

 

post-52552-0-97231200-1390489122_thumb.jpg

 

Przed pieczeniem chlebek keksówkowy posypany smakowitościami

 

post-52552-0-92711500-1390489124_thumb.jpg

 

Spryskane wodą z psikacza i do pieca 210*C na 35 minut (bochenek) i keksówka na 50 minut.

 

post-52552-0-23303000-1390489127_thumb.jpg

 

Chleb opukany, powąchany i cóż... wyglądało to dobrze. 

Trochę popękał i się 'rozlał' 

 

post-52552-0-29764200-1390489129_thumb.jpg

 

post-52552-0-75247600-1390489133_thumb.jpg

 

Przekroje.. bochenek super na kanapki! miąższ sprężysty, dosyć delikatny (nie to co wczoraj) i pyszny, skórka wspaniała.. chociaż konsystencja miąższu jeszcze wymaga dopracowania. Jak widać - mało 'puchata', ale fajna. 

Keksówkowy bardzo wilgotny i zarąbiście smaczny! Skórka nieporównywalna z żadnym innym jaki jadłem hehe 

Do środka dodane zostały orzechy włoskie i pestki dyni. 

 

post-52552-0-50399100-1390489136_thumb.jpg

 

post-52552-0-86638600-1390489139_thumb.jpg

 

post-52552-0-13637300-1390489142_thumb.jpg

 

Ogólnie jestem BARDZO zadowolony :) Ciocia, która pamięta jeszcze ze wsi zapach i smak chleba wypiekanego na zakwasie potwierdziła, że jest smakowity. Próbę uważam za udaną i mam nadzieję na więcej okazji do tego rodzaju wypieków :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328841
Udostępnij na innych stronach

jeżeli to jest chleb pszenny to wyszedł Ci zbyt ścisły , bardziej wygląda jak chleb czysto żytni., prawdopodobnie dlatego że za mało wyrabiałeś ciasto albo po pierwszym wyrastaniu nie odgazowałeś ciasta . poszukaj sobie na youtube jak wyrabia się ciasto na chleb pszenny i na czym to polega , napewno uprzyjemni Ci to doznania przy kolejnym wypieku :) i jeszcze jedno , nie staraj sie piec chleba zgodnie z czasem podanym a przepisie , obserwuj chleb , nawet w trakcie pieczenia wyciągnij z pieca i opukaj bo każdy piekarnik inaczej piecze , takie moje rady :) poza tym nie ma co narzekać , okrągły ładnie wyrósł a keksóka ładnie pracowała :) 

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328874
Udostępnij na innych stronach

No właśnie to jest dla mnie zagadka.. jest ścisły, mało puchaty, ale jednocześnie delikatny i sprężysty.. wyrósł odpowiednio i wyrobiony porządnie.. 

tyle, że w tamtym przepisie nie było nic o usuwaniu gazu - zaczyn mieszamy na ciasto właściwe - wyrastanie i od razu do pieca :( 

Duchu myślisz, że tu tkwi problem? napisz w kilku słowach jak wyrobić idealne ciasto na chlebek pszenny, jeżeli możesz :) youtube już nie ufam  :laugh:

Paradoksalnie ten chlebek, na który nie miałem przepisu, tylko wymieszałem składniki na oko wyszedł przepyszny :) idę kanapkę zaraz zrobic hehehe 

Pieczenie oczywiście na oko - kiedy skórka wyglądała już dobrze, wyjąłem i opukałem :) 

jeszcze jedno pytanie - taki chleb trzymać bez nakrycia? tzn np. siatka plastikowa? skórka pozostanie chrupka i ochroni miąższ przed wyschnięciem?

zawinąłem w siatkę chlebki, ale odbiło się to na chrupkości skórki.. z góry dziękuję za rady :D Pozdrawiam :thumbsup:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328961
Udostępnij na innych stronach

Po południu napisze cos wiecej na temt wyrabiania ciasta . Chleba na zakwasie nie nalezy trzymac w żadnych opakowaniach foliowych bo najnormalniej zacznie plesnieć. ja albo zawijam w papier albo owijam lnianą ścierką.. 

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329001
Udostępnij na innych stronach

 zawijam w papier albo owijam lnianą ścierką.. 

Chodzi o to żeby była naturalna tkanina, czy konkretnie lniana ma być z jakiegos powodu?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329005
Udostępnij na innych stronach

...zawijam w papier albo owijam lnianą ścierką.

Od początku naszego pieczenia chleba (ponad 3 lata) zawijamy go w zwykłe bawełniane kuchenne ściereczki. Kolega, który też piecze chleb zawija je w ściereczki a dodatkowo pakuje do foliowej torebki (oczywiście po tym jak już chleb wystygnie) - nigdy nic mu nie spleśniało.

Edytowane przez bwie
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329015
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi o to żeby była naturalna tkanina, czy konkretnie lniana ma być z jakiegos powodu?

chleb przechowywany w torebkach foliowych utrzymuje zbyt dużą wilgotność a tym samym wyższą temerturę co przyspiesza proces jego pleśnienia . Worki czy też ścierki lniane nie dopuszczają wilgoci z zewnątrz ale równie skutecznie odprowadzają wilgoć z chleba na zewnątrz co nie pozwala na zaparzanie się chleba .

 bwie , z całym szacunkiem , owiń się folią i zobacz co z tego wyniknie :)  :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329033
Udostępnij na innych stronach

A co sądzicie o przechowywaniu chleba w drzewnianych skrzyneczkach ?

 

post-51023-0-96763100-1390570121_thumb.jpg

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329062
Udostępnij na innych stronach

 

 

owiń się folią i zobacz co z tego wyniknie :)

Dziękuję, postoję :cool:

Ale z ciekawości zrobię doświadczenie i następnym razem zapakuję chleby dodatkowo w folię aby zobaczyć co z tego wyniknie a potem Ci powiem co z tego wyszło.

pozdr

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329069
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady :) Duchu będę czekał na Twoje mądrości apropo wyrabiania :) na pewno wykorzystam!

Jak eksperymenty to i ja hehe

BigMama wczoraj chlebki włożyła do plastikowych siatek.. spróbuję ocalić choć trochę i sprawdzić termin przydatności do spożycia.. 

Golonki z ogonami wołowymi gotowały się na wolnym ogniu wczoraj od 11 do 21, zostawione w gorącym garze do wolnego stygnięcia.. 

dziś od 8 do 14 znowu powolne gotowanie.. bardzo ciekaw jestem co z tego wyjdzie :) wczoraj nie były jeszcze miękkie! 

teraz powolutku dochodzą już bez ognia.. ależ będzie wyżżżżżżerrrrka! :devil:  :devil:  :devil:  :facepalm: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329074
Udostępnij na innych stronach

Ja tam swój chleb trzymam w torebce foliowej  i nie zdarzyło mi się by zapleśniał - max. trzymałam ok 7 dni.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329107
Udostępnij na innych stronach

może już kolego Robercie nie bedę się wypowiadał w kwesti wyrabainia ciasta , każdy pewnie robi inaczej tak jak z przechowywaniem chleba , ale gdbyś miał jakieś zapytanie to chętnie pomogę na PW :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329115
Udostępnij na innych stronach

Duchu niestety :) chleb cały został zjedzony hehe ale wierzę na słowo :) next one będę trzymał w ściereczce 

 

Tutaj miałem mały dylemat apropo przepisu na ogony wołowe.. czy zamieścić tutaj czy w temacie ogony wołowe hmm

więc może część uniwersalną z ogonami i sosem wrzucę tam;

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page-2

a samo podanie, gdzie króluje golonka niech będzie tutaj :)

 

Obiecane GASTROPORNO  :frantics:  :frantics:  :frantics:

 

http://youtu.be/vrI9DQXa-Ek

 

post-52552-0-95668000-1390813442_thumb.jpg

 

post-52552-0-20668200-1390813445_thumb.jpg

 

post-52552-0-48040600-1390813447_thumb.jpg

 

post-52552-0-72450400-1390813449_thumb.jpg

 

post-52552-0-09073100-1390813452_thumb.jpg

 

post-52552-0-41123300-1390813454_thumb.jpg

 

post-52552-0-24805900-1390813457_thumb.jpg

 

post-52552-0-48570800-1390813460_thumb.jpg

 

Smakowite :) warto było czekać.. pomimo wielu godzin gotowania skóra na golonce nie rozpada się, jest idealna! 

Ogony też świetne, mięciutkie i kleiste. Mięso łatwo odchodzi od kości..

Z części tegoż mięsa mama zaordynowała farsz do pierożków.. :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329644
Udostępnij na innych stronach

Pan Okrasa i pan Paskal,-  do pięt Ci nie dorastają

 

Powinieneś wszystko, umieszczać na You Tube!!!

 

Bił byś rekordy oglądalności.

Jestem tego pewien.

 

Pomyśl nad tym, bo przecież trzeba się ROZWIJAĆ.

 

Hej!

Edytowane przez mima
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329647
Udostępnij na innych stronach

PB,

myślę że Twoje określenie gastroporno całkowićie wypełnia treścią to co zrobiłeś.

Tutaj chciał bym podeprzeć sie cytatem George´a Bernarda Shaw. Zdolny tworzy, niezdolny poucza.

Oczywiście bez żadnych wycieczek osobistych.

   

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329659
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.