PanBoczek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1051 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Robert, moje gratki Świadziu gratki za ten niewypał przyjmuję jako dobry omen na jutro hehehe Aguś dziękuję jutro na pewno się uda :P a ten zakwas co nastawiłeś kilka dni temu to dokarmiałeś codziennie ?? poza tym pieczesz chleb pszenny więc powinieneś dość dobrze go wyrobić aby puścił gluten i chleb stał się bardziej puszysty i elastyczny . tak zakwas żytni +50g mąki i +50ml wody, pszenny po 100wyrabianie z zegarkiem ustawionym - 15 minut Jakbyś był zainteresowany to mam taki przynajmniej kilkunastoletni (od trzech lat u nas) i mogę Ci trochę dać. Wiesiu dziękuję! chętnie przy okazji przyjmę hehe i będę pielęgnował! Podobno najstarsze zakwasy na świecie mają po 600 lat i wciąż działają ^^po jutrzejszym pieczeniu nie wiem kiedy kolejny chlebek będę piekł (nie ma zapotrzebowania)..Zaraz pójdę obejrzeć jak się zaczyn ma Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mima Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1052 Opublikowano 22 Stycznia 2014 A najbardziej podoba się że się nie poddajeszi dążysz do profesionalizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1053 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Robert bardzo dobrze ,ze wzioles sie za chlebek na zakwasie. A jeszcze lepiej ,ze sie nie poddajesz, za to masz wielkie Pamietaj ze chlebek na zakwasie ma kilka faz, ty miales mlody zakwas wiec czasem pierwsza faze( dania plynu i maki BEZ SOLI , a nastepnie czas wyrastania tego nalezy trzymac troszeczke dluzej ), druga faza dania maki i soli ,wirabianie. Nastepna faza to jest rozciaganie i wyrabianie( od tej fazy masz te dziurki ). A reszta, to juz wyrastanie i pieczenie. Skorka wspaniale wyglada , a do wypieczonego srodka dojdziesz, bo uparty jestes. Ajak za duzo chleba bedziesz mial, to mozesz wysuszyc i zetrzec na " bulke tarta", nie przejmuj sie ,ze to chleb, tez dobrze wychodzi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1054 Opublikowano 23 Stycznia 2014 ale jest nieudany. ha ha ucz się Robert ucz, nie ma, że hop siup i wszystko będzie ci jak z płatka wychodzić Nie ma łatwo Dobry zakwas zrób:) ha ha PS wiesz , że to w żartach Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1055 Opublikowano 23 Stycznia 2014 A najbardziej podoba się że się nie poddajesz i dążysz do profesionalizmu. takie czasy.. nie idąc do przodu niestety cofamy się hehe dzięki Aniu rady wzięte do serca miąższ pokroiłem i suszę dla ptaszków... a CAŁĄ skórkę.. zjadła przy ochach i achach BigMama nachwalić się nie mogła hehehe PS wiesz , że to w żartach ale co prawda to prawda Poki Zaczyn do wersji beta wygląda zacnie, przez noc obrósł bąbelkami - mam dobre przeczucia ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1056 Opublikowano 23 Stycznia 2014 PB,masz rację. Alleluja i do przodu !!!Za mną też chodza od dawna chleby na zakwasie. Bedę miał się z kim wymieniac doświadczeniami. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1057 Opublikowano 23 Stycznia 2014 masz rację. Alleluja i do przodu !!! Nie wyjdzie za pierwszy,drugim razem to wyjdzie za 10 Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1058 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Za mną też chodza od dawna chleby na zakwasie. Bedę miał się z kim wymieniac doświadczeniami. jasna sprawa, w sumie to nic trudnego.. tylko cierpliwości trzeba dla całego procesu hehea u mnie z cierpliwością różnie bywa Nie wyjdzie za pierwszy,drugim razem to wyjdzie za 10 Tak źle to nie jest hehehe dziś już wyszło wg mnie zadowalająco Wczoraj ok. 18 nastawiłem zaczyn - zamiast 50g zakwasu żytniego dodałem oba (pszenny i żytni) i w sumie z 300-350g! tak na wszelki heherano ładnie bąbelkował.. więc ok 9 zacząłem robić ciasto właściwe, dodane: 500g mąki pszennej chlebowej, 150ml wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli. przepis: wyrabianie solidne 15 minut (dosypywałem mąki) formowanie z naprężaniem wierzchu i do koszyka celem wyrastania Jak już wyrastał to pomyślałem sobie.. jak już odpalam piec to szkoda marnować miejsce hehei machnąłem taką prowizorkę w keksówce - żytnio pszenny chlebek z dodatkami.. keksówkę wysmarowałem olejem i wysypałem z dołu nasionami czarnuszki i obficie makiem. Chlebki wyrastały razem w ciepłym piekarniku chleb docelowy podwoił swoją objętość (co najmniej) Przed pieczeniem chlebek keksówkowy posypany smakowitościami Spryskane wodą z psikacza i do pieca 210*C na 35 minut (bochenek) i keksówka na 50 minut. Chleb opukany, powąchany i cóż... wyglądało to dobrze. Trochę popękał i się 'rozlał' Przekroje.. bochenek super na kanapki! miąższ sprężysty, dosyć delikatny (nie to co wczoraj) i pyszny, skórka wspaniała.. chociaż konsystencja miąższu jeszcze wymaga dopracowania. Jak widać - mało 'puchata', ale fajna. Keksówkowy bardzo wilgotny i zarąbiście smaczny! Skórka nieporównywalna z żadnym innym jaki jadłem hehe Do środka dodane zostały orzechy włoskie i pestki dyni. Ogólnie jestem BARDZO zadowolony Ciocia, która pamięta jeszcze ze wsi zapach i smak chleba wypiekanego na zakwasie potwierdziła, że jest smakowity. Próbę uważam za udaną i mam nadzieję na więcej okazji do tego rodzaju wypieków Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1059 Opublikowano 23 Stycznia 2014 jeżeli to jest chleb pszenny to wyszedł Ci zbyt ścisły , bardziej wygląda jak chleb czysto żytni., prawdopodobnie dlatego że za mało wyrabiałeś ciasto albo po pierwszym wyrastaniu nie odgazowałeś ciasta . poszukaj sobie na youtube jak wyrabia się ciasto na chleb pszenny i na czym to polega , napewno uprzyjemni Ci to doznania przy kolejnym wypieku i jeszcze jedno , nie staraj sie piec chleba zgodnie z czasem podanym a przepisie , obserwuj chleb , nawet w trakcie pieczenia wyciągnij z pieca i opukaj bo każdy piekarnik inaczej piecze , takie moje rady poza tym nie ma co narzekać , okrągły ładnie wyrósł a keksóka ładnie pracowała Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1060 Opublikowano 24 Stycznia 2014 No właśnie to jest dla mnie zagadka.. jest ścisły, mało puchaty, ale jednocześnie delikatny i sprężysty.. wyrósł odpowiednio i wyrobiony porządnie.. tyle, że w tamtym przepisie nie było nic o usuwaniu gazu - zaczyn mieszamy na ciasto właściwe - wyrastanie i od razu do pieca Duchu myślisz, że tu tkwi problem? napisz w kilku słowach jak wyrobić idealne ciasto na chlebek pszenny, jeżeli możesz youtube już nie ufam Paradoksalnie ten chlebek, na który nie miałem przepisu, tylko wymieszałem składniki na oko wyszedł przepyszny idę kanapkę zaraz zrobic hehehe Pieczenie oczywiście na oko - kiedy skórka wyglądała już dobrze, wyjąłem i opukałem jeszcze jedno pytanie - taki chleb trzymać bez nakrycia? tzn np. siatka plastikowa? skórka pozostanie chrupka i ochroni miąższ przed wyschnięciem?zawinąłem w siatkę chlebki, ale odbiło się to na chrupkości skórki.. z góry dziękuję za rady Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-328961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1061 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Po południu napisze cos wiecej na temt wyrabiania ciasta . Chleba na zakwasie nie nalezy trzymac w żadnych opakowaniach foliowych bo najnormalniej zacznie plesnieć. ja albo zawijam w papier albo owijam lnianą ścierką.. Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1062 Opublikowano 24 Stycznia 2014 zawijam w papier albo owijam lnianą ścierką.. Chodzi o to żeby była naturalna tkanina, czy konkretnie lniana ma być z jakiegos powodu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1063 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Chodzi o to, żeby chleb oddychał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1064 Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) ...zawijam w papier albo owijam lnianą ścierką.Od początku naszego pieczenia chleba (ponad 3 lata) zawijamy go w zwykłe bawełniane kuchenne ściereczki. Kolega, który też piecze chleb zawija je w ściereczki a dodatkowo pakuje do foliowej torebki (oczywiście po tym jak już chleb wystygnie) - nigdy nic mu nie spleśniało. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez bwie Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1065 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Chodzi o to żeby była naturalna tkanina, czy konkretnie lniana ma być z jakiegos powodu? chleb przechowywany w torebkach foliowych utrzymuje zbyt dużą wilgotność a tym samym wyższą temerturę co przyspiesza proces jego pleśnienia . Worki czy też ścierki lniane nie dopuszczają wilgoci z zewnątrz ale równie skutecznie odprowadzają wilgoć z chleba na zewnątrz co nie pozwala na zaparzanie się chleba . bwie , z całym szacunkiem , owiń się folią i zobacz co z tego wyniknie Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1066 Opublikowano 24 Stycznia 2014 A co sądzicie o przechowywaniu chleba w drzewnianych skrzyneczkach ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1067 Opublikowano 24 Stycznia 2014 drewniane pojemnik - wskazane, materiał naturalny , ponoć doskonale wyrównuje wilgotość chleba Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1068 Opublikowano 24 Stycznia 2014 owiń się folią i zobacz co z tego wyniknie Dziękuję, postoję Ale z ciekawości zrobię doświadczenie i następnym razem zapakuję chleby dodatkowo w folię aby zobaczyć co z tego wyniknie a potem Ci powiem co z tego wyszło.pozdr Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1069 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Dzięki za rady Duchu będę czekał na Twoje mądrości apropo wyrabiania na pewno wykorzystam!Jak eksperymenty to i ja heheBigMama wczoraj chlebki włożyła do plastikowych siatek.. spróbuję ocalić choć trochę i sprawdzić termin przydatności do spożycia.. Golonki z ogonami wołowymi gotowały się na wolnym ogniu wczoraj od 11 do 21, zostawione w gorącym garze do wolnego stygnięcia.. dziś od 8 do 14 znowu powolne gotowanie.. bardzo ciekaw jestem co z tego wyjdzie wczoraj nie były jeszcze miękkie! teraz powolutku dochodzą już bez ognia.. ależ będzie wyżżżżżżerrrrka! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1070 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ja tam swój chleb trzymam w torebce foliowej i nie zdarzyło mi się by zapleśniał - max. trzymałam ok 7 dni. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1071 Opublikowano 24 Stycznia 2014 może już kolego Robercie nie bedę się wypowiadał w kwesti wyrabainia ciasta , każdy pewnie robi inaczej tak jak z przechowywaniem chleba , ale gdbyś miał jakieś zapytanie to chętnie pomogę na PW Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1072 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Duchu niestety chleb cały został zjedzony hehe ale wierzę na słowo next one będę trzymał w ściereczce Tutaj miałem mały dylemat apropo przepisu na ogony wołowe.. czy zamieścić tutaj czy w temacie ogony wołowe hmmwięc może część uniwersalną z ogonami i sosem wrzucę tam;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page-2a samo podanie, gdzie króluje golonka niech będzie tutaj Obiecane GASTROPORNO http://youtu.be/vrI9DQXa-Ek Smakowite warto było czekać.. pomimo wielu godzin gotowania skóra na golonce nie rozpada się, jest idealna! Ogony też świetne, mięciutkie i kleiste. Mięso łatwo odchodzi od kości..Z części tegoż mięsa mama zaordynowała farsz do pierożków.. :P Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mima Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1073 Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Pan Okrasa i pan Paskal,- do pięt Ci nie dorastają Powinieneś wszystko, umieszczać na You Tube!!! Bił byś rekordy oglądalności.Jestem tego pewien. Pomyśl nad tym, bo przecież trzeba się ROZWIJAĆ. Hej! Edytowane 27 Stycznia 2014 przez mima Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1074 Opublikowano 27 Stycznia 2014 PB,myślę że Twoje określenie gastroporno całkowićie wypełnia treścią to co zrobiłeś.Tutaj chciał bym podeprzeć sie cytatem George´a Bernarda Shaw. Zdolny tworzy, niezdolny poucza.Oczywiście bez żadnych wycieczek osobistych. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1075 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Robert !!! Jak miło usłyszeć twój anielski głosik Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/43/#findComment-329674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.