tier Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Maja 2012 Jako że ostatnio nie mogłem nigdzie kupić tofu postanowiłem zrobić sam w sieci nie znalazłem za dużo przepisów, więc przedstawiam własny. Myślę że jest to dobra aleternatywa dla osób które nie mają dostępu do świeżego mleka, a chcą spróbować swoich sił. Potrzebne składniki: - 1kg soi - 3-4 cytryny - blender http://monki.us/~tier/wd/tofu/1_surowce.JPG Soje moczymy w wodzie ok 9-10 godzin, następnie dobrze płuczemy pod zimną wodą, zalewamy swieża wodą i miksujemy blenderem tak aby uzyskać rzadką "papkę" (na 1kg soi przy I etapie dodałem ok 4.5l wody) http://monki.us/~tier/wd/tofu/3.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/4.JPG Po zmiskowaniu przecedzamy http://monki.us/~tier/wd/tofu/5.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/6.JPG W pierwszym etapie miksowania uzyskałem ok 4l mleka sojowego, http://monki.us/~tier/wd/tofu/7.JPG To co zostało ponownie zmiksowałem w 4l wody. http://monki.us/~tier/wd/tofu/8.JPG Po drugim etapie odciskania wyszło trochę ponad 8l mleka, oraz 1.5kg wyciśniętej masy (tego nie wyrzucamy można zrobić pasztet) http://monki.us/~tier/wd/tofu/9.JPG Jak już mamy mleko sojowe to działamy podobnie jak przy innych serach, mleko zagotowuję i trzymam na ogoniu ok 2min, trzeba uważać na pianę która może błyskawicznie ucieć z garnka :devil: (w razie czego podlewany odrobiną zimnej wody) http://monki.us/~tier/wd/tofu/10.JPG Przerywany gotowanie i dodajemy sok z 1,5 cytryny i czekamy ok 30min http://monki.us/~tier/wd/tofu/11.JPG Po paru minutach widać pierwsze efekty... http://monki.us/~tier/wd/tofu/12.JPG i 30 minutach... http://monki.us/~tier/wd/tofu/13.JPG Ser wykładam do foremek z dziurkami wyłożonych gazą i dociskamy do całkowitego odciśnięcia. http://monki.us/~tier/wd/tofu/14.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/15.JPG Gotowe serki, waga 1456g http://monki.us/~tier/wd/tofu/16.JPG Następnie solanka typowa jak dla oscypków, czas pływania 3-4 godziny. http://monki.us/~tier/wd/tofu/17.JPG No i efekt końcowy :grin: :wink: http://monki.us/~tier/wd/tofu/18.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/19.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/20.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/21.JPG Mam nadzieję że przepis się przyda pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Maja 2012 :grin: dzięki za przepis i fotorelację :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Maja 2012 Ula-lla Super tier, To następny "sprawdzian" dla mnie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Maja 2012 tier, :clap: :thumbsup: Tylko brać przykład z kolegi :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Maja 2012 tier, no to w końcu "drugą Japonię"mamy :lol: Tofu wygląda wspaniale :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Maja 2012 Robiłem serek toffu, tak samo jak TY. Sam się zdziwiłem, że z cegoś podobnego do grochu można zrobić nie tylko ser.Fajna fotorelacja.Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Maja 2012 Wunderbar , pięknie , jak się odważe to spróbuję patentu majstra Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Maja 2012 Narobiłem tyle sera, a ponoć soja źle wpływa na płodność :grin: wskazane tylko Paniom. :lol: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Maja 2012 Wygląda wspaniale,gratulacje,a i dość dużo tego serka wyszło.Przepis godny spróbowania. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Maja 2012 Narobiłem tyle sera, a ponoć soja źle wpływa na płodność :grin: wskazane tylko Paniom. :lol: :tongue:Czy nie z tego powodu każdy piąty mieszkaniec na Ziemi Chińczyk? A tak by był każdy drugi.... :lol: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Maja 2012 Ale ten kol.tier to ma ciekawe pomysły,zrobił ładny serek,a jaki wyszedł w smaku?A czy ta soja to jest GMO? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Maja 2012 CHciałabym zrobić ten ser, ale mam wątpliwości. W przepisie podano 3-4 cytryny, a do mleka wlewamy sok z 1,5 cytryny. Czy sok z pozostałych cytryn potrzebny jest do solanki? I jak ją zrobić? szukałam solanki do oscypków, ale znalazłam tyle tylko, że oscypek powinien w niej pływać (czyli stężenie nie pozwala na zatonięcie). Czy znajdzie się dobra dusza, która uściśli mi sposób wykonania tego sera?Dzieki Wam robię już własne zsiadłe mleko, własny jogurt, żółty ser na szybko, topiony też robiłam, dzisiaj czeka serwatka - będzie działana ricotta.Kupię dzisiaj soję, bęzie się moczyć do jutra. mam nadzieję, że w międzyczasie powiecie mi, co z tą cytryną i solanką. I jeszcze - strasznie mi się podoba ten ser w słoiku w zalewie. Jak zrobić tę zalewę? Cczy to tylko czysta oliwa z przyprawami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-220257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Maja 2012 Jak dodasz sok z 2 cytryn to będzie szybciej się ścinało, nie ma to większego znaczenia. :wink: co do solanki to możesz zrobic tak 100g wody 19g soli powinno być ok.Ser w słoikach zalany olejem z dodatkiem różnych ziół, czosnku, suszonych pomidorów i chilli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-220258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Maja 2012 Tier, dzięki za błyskawiczną odpowiedź, ale nadal wolę dopytać.Czyli na 1 kg soi - wyjdzie ok. 8 l mleka - dajemy 1,5-2 cytryn. To dlaczego w przepisie jest 3-4 cytryny? Czy też te 1,5-2 cytryny na każdą porcję blendowanej soi? Wtedy faktycznie potrzebne byłyby 4 cytryny. I jeszcze jeśli chodzi o solankę: na pewno na 100 g wody ma być 19g soli? 100 g wody to pół szklanki. Może miało być 1000g (czyli 1 litr)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-220265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Maja 2012 1,5 cytryny na 4l mleka, lub 3-4 na całość (8l mleka), im więcej soku to szybciej ser się zetnie, z solnką musisz pokombinowac to tylko był przyklad jak robie solanke z głowy i jest podobnej słoności. Następnym razem zmierzę dokładnie i napisze ile ma być soli, bo widzę że na forum jest z tym lekki problem. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-220270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kogut Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Maja 2012 @Sosna, jeśli chodzi o solankę do serków to daje około 0,5 kg soli na 10 litrów wody i moczą się około doby w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-220438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Ja tez bym bardzo prosiła o sprecyzowanie przepisu na solankę, bo są nieścisłości. Stawiam dopiero pierwsze kroki w serach i brak mi jakiegokolwiek doświadczenia, wiec co dla jednych jest oczywiste, dla mnie wielkim znakiem zapytania. Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-223756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lipca 2012 Tier, dziękuję za podzielenie się przepisem Zrobiłam dzisiaj tofu, bardzo proste do wykonania, o niebo smaczniejsze niż tofu ze sklepu polskich marek. Super. Soja jest bardzo wydajna, ponieważ pęcznieje. Z ilości suchej, można zrobić ponad 3 x więcej wagowo produktów, jak tofu, pasta, pasztet. Ponadto, tofu jest bogate w wartości odżywcze, dużo białka, zero cholesterolu. Bardzo polecam wszystkim. A solankę w koncu zrobiłam z proporcji podanych przez Kogut. Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-229372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Soja kupiona i się moczy , jutro dalszy etap pracy . Zobaczymy jak mi wyjdzie . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-230662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 no to i ja jutro rano po soję polecę :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-230666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Soja kupiona i się moczy , jutro dalszy etap pracy . Zobaczymy jak mi wyjdzie . I jak wyszło? Ja robiłam już po raz kolejny. Z pierwszej tury celowo zostawiłam słoiczek z tofu w kostkach, z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami, oregano, czosnkiem i zalane oliwą z oliwek. Dziś spróbowałam, smakuje rewelacyjnie, gdy przyprawy się porządnie przegryzły. Ale tofu można przyrządzać na milion sposobów, samo jest w smaku neutralne i świetnie chłonie inne zapachy i smaki. Można nim zastąpić sery, jaja, ryby, mięso, etc. Dla mnie największym jego walorem jest fakt, że jest bardzo zdrowe. Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-231398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Można nim zastąpić sery, jaja, ryby, mięso, etc. Dla mnie największym jego walorem jest fakt, że jest bardzo zdrowe.Z tym bym polemizowała. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-231399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Z tym bym polemizowała. Też o soi się naoglądałem! Nie dotknę za żadne skarby świata! :devil: Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-231428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Iiitam. Ja się widocznie naoglądałam czegoś przeciwnego. A poza tym jestem wegetarianką od 20 lat i z soją mam doswiadczenie niemałe. Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-232136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 A poza tym jestem wegetarianką od 20 latPomyliłaś fora Koleżanko, mam takie wrażenie :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-232274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.