Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że ostatnio nie mogłem nigdzie kupić tofu postanowiłem zrobić sam :) w sieci nie znalazłem za dużo przepisów, więc przedstawiam własny. Myślę że jest to dobra aleternatywa dla osób które nie mają dostępu do świeżego mleka, a chcą spróbować swoich sił.

 

Potrzebne składniki:

 

- 1kg soi

- 3-4 cytryny

- blender

 

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/1_surowce.JPG

 

Soje moczymy w wodzie ok 9-10 godzin, następnie dobrze płuczemy pod zimną wodą, zalewamy swieża wodą i miksujemy blenderem tak aby uzyskać rzadką "papkę" (na 1kg soi przy I etapie dodałem ok 4.5l wody)

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/3.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/4.JPG

 

Po zmiskowaniu przecedzamy

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/5.JPG

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/6.JPG

 

W pierwszym etapie miksowania uzyskałem ok 4l mleka sojowego,

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/7.JPG

 

To co zostało ponownie zmiksowałem w 4l wody.

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/8.JPG

 

Po drugim etapie odciskania wyszło trochę ponad 8l mleka, oraz 1.5kg wyciśniętej masy (tego nie wyrzucamy można zrobić pasztet)

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/9.JPG

 

Jak już mamy mleko sojowe to działamy podobnie jak przy innych serach, mleko zagotowuję i trzymam na ogoniu ok 2min, trzeba uważać na pianę która może błyskawicznie ucieć z garnka :devil: (w razie czego podlewany odrobiną zimnej wody)

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/10.JPG

 

Przerywany gotowanie i dodajemy sok z 1,5 cytryny i czekamy ok 30min

 

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/11.JPG

 

Po paru minutach widać pierwsze efekty...

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/12.JPG

 

i 30 minutach...

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/13.JPG

 

Ser wykładam do foremek z dziurkami wyłożonych gazą i dociskamy do całkowitego odciśnięcia.

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/14.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/15.JPG

 

Gotowe serki, waga 1456g

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/16.JPG

 

Następnie solanka typowa jak dla oscypków, czas pływania 3-4 godziny.

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/17.JPG

 

No i efekt końcowy :grin: :wink:

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/18.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/19.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/20.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/21.JPG

 

Mam nadzieję że przepis się przyda :) pozdro.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/
Udostępnij na innych stronach

tier, no to w końcu "drugą Japonię"mamy :lol: Tofu wygląda wspaniale :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219527
Udostępnij na innych stronach

Robiłem serek toffu, tak samo jak TY. Sam się zdziwiłem, że z cegoś podobnego do grochu można zrobić nie tylko ser.

Fajna fotorelacja.

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219547
Udostępnij na innych stronach

Wunderbar , pięknie , jak się odważe to spróbuję patentu majstra

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219551
Udostępnij na innych stronach

Narobiłem tyle sera, a ponoć soja źle wpływa na płodność :grin: wskazane tylko Paniom. :lol: :tongue:

Czy nie z tego powodu każdy piąty mieszkaniec na Ziemi Chińczyk?

A tak by był każdy drugi.... :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-219822
Udostępnij na innych stronach

CHciałabym zrobić ten ser, ale mam wątpliwości. W przepisie podano 3-4 cytryny, a do mleka wlewamy sok z 1,5 cytryny. Czy sok z pozostałych cytryn potrzebny jest do solanki? I jak ją zrobić? szukałam solanki do oscypków, ale znalazłam tyle tylko, że oscypek powinien w niej pływać (czyli stężenie nie pozwala na zatonięcie).

Czy znajdzie się dobra dusza, która uściśli mi sposób wykonania tego sera?

Dzieki Wam robię już własne zsiadłe mleko, własny jogurt, żółty ser na szybko, topiony też robiłam, dzisiaj czeka serwatka - będzie działana ricotta.

Kupię dzisiaj soję, bęzie się moczyć do jutra. mam nadzieję, że w międzyczasie powiecie mi, co z tą cytryną i solanką. I jeszcze - strasznie mi się podoba ten ser w słoiku w zalewie. Jak zrobić tę zalewę? Cczy to tylko czysta oliwa z przyprawami?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-220257
Udostępnij na innych stronach

Jak dodasz sok z 2 cytryn to będzie szybciej się ścinało, nie ma to większego znaczenia. :wink: co do solanki to możesz zrobic tak 100g wody 19g soli powinno być ok.

Ser w słoikach zalany olejem z dodatkiem różnych ziół, czosnku, suszonych pomidorów i chilli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-220258
Udostępnij na innych stronach

Tier, dzięki za błyskawiczną odpowiedź, ale nadal wolę dopytać.

Czyli na 1 kg soi - wyjdzie ok. 8 l mleka - dajemy 1,5-2 cytryn. To dlaczego w przepisie jest 3-4 cytryny? Czy też te 1,5-2 cytryny na każdą porcję blendowanej soi? Wtedy faktycznie potrzebne byłyby 4 cytryny. I jeszcze jeśli chodzi o solankę: na pewno na 100 g wody ma być 19g soli? 100 g wody to pół szklanki. Może miało być 1000g (czyli 1 litr)?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-220265
Udostępnij na innych stronach

1,5 cytryny na 4l mleka, lub 3-4 na całość (8l mleka), im więcej soku to szybciej ser się zetnie, z solnką musisz pokombinowac to tylko był przyklad jak robie solanke z głowy i jest podobnej słoności. Następnym razem zmierzę dokładnie i napisze ile ma być soli, bo widzę że na forum jest z tym lekki problem. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-220270
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ja tez bym bardzo prosiła o sprecyzowanie przepisu na solankę, bo są nieścisłości.

Stawiam dopiero pierwsze kroki w serach i brak mi jakiegokolwiek doświadczenia, wiec co dla jednych jest oczywiste, dla mnie wielkim znakiem zapytania.

"Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-223756
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tier, dziękuję za podzielenie się przepisem :)

 

Zrobiłam dzisiaj tofu, bardzo proste do wykonania, o niebo smaczniejsze niż tofu ze sklepu polskich marek. Super.

 

Soja jest bardzo wydajna, ponieważ pęcznieje. Z ilości suchej, można zrobić ponad 3 x więcej wagowo produktów, jak tofu, pasta, pasztet. Ponadto, tofu jest bogate w wartości odżywcze, dużo białka, zero cholesterolu.

Bardzo polecam wszystkim.

 

A solankę w koncu zrobiłam z proporcji podanych przez Kogut.

"Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-229372
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Soja kupiona i się moczy , jutro dalszy etap pracy . Zobaczymy jak mi wyjdzie .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-230662
Udostępnij na innych stronach

Soja kupiona i się moczy , jutro dalszy etap pracy . Zobaczymy jak mi wyjdzie .

I jak wyszło?

 

Ja robiłam już po raz kolejny. Z pierwszej tury celowo zostawiłam słoiczek z tofu w kostkach, z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami, oregano, czosnkiem i zalane oliwą z oliwek.

Dziś spróbowałam, smakuje rewelacyjnie, gdy przyprawy się porządnie przegryzły.

Ale tofu można przyrządzać na milion sposobów, samo jest w smaku neutralne i świetnie chłonie inne zapachy i smaki. Można nim zastąpić sery, jaja, ryby, mięso, etc.

Dla mnie największym jego walorem jest fakt, że jest bardzo zdrowe.

"Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-231398
Udostępnij na innych stronach

Można nim zastąpić sery, jaja, ryby, mięso, etc.

Dla mnie największym jego walorem jest fakt, że jest bardzo zdrowe.

Z tym bym polemizowała.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-231399
Udostępnij na innych stronach

Iiitam. Ja się widocznie naoglądałam czegoś przeciwnego. A poza tym jestem wegetarianką od 20 lat i z soją mam doswiadczenie niemałe.
"Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-232136
Udostępnij na innych stronach

A poza tym jestem wegetarianką od 20 lat

Pomyliłaś fora Koleżanko, mam takie wrażenie :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6961-przepis-na-ser-typu-tofu/#findComment-232274
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.