Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w nowo skręconej wędzarni z dymogeneratorem Roger'a:

Adam co to za grzałki ? Bardzo ciekawy zestaw z tą blachą od spodu, to komplet ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-291144
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

smola, w komorze masz dwa wentylatorki ? kazdy do jednego grilla ? sprawdza sie takie rozwiazanie , nie trzeba przekladac kiji ? Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-291163
Udostępnij na innych stronach

Tak, dwa wentylatorki na przeciwległych ściankach, przesunięte względem siebie. Po pierwszym wędzeniu, jestem z nich w miarę zadowolony, bo rozprowadzają temp. i dym po całej komorze równomiernie, ale krótko dziś wędziłem ok 2,5h, więc pełne zdanie wyrobię sobie po dłuższym zadymianiu. Za dwa tygodnie dymię szynki, polędwicę to coś więcej napiszę na temat tego rozwiązania.

Po tak krótkim wędzeniu to i kolor mizerny. Poza tym, chyba źle wbiłem termometr i źle je sparzyłem, bo mięsko ciężko odchodzi od kości. Smak jak na tak krótkie wędzenie może być, następnym razem wędzić będę, dłużej.

Foto:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-291175
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam, w niedzielę chciałbym machnąć a'la żywiecką, niestety brak tłuszczu twardego drobnego. Mam podgardle, dodawać :question:

Ogólnie surowiec jaki posiadam na dwa rodzaje kiełbas, to:

Iwp 8,3 kg

IIwp (70/30) 4,3 + boczek 2,2 kg

IIIwp 3,5 kg

wołowina II 1,7 kg

podgardle 2,3 kg

 

Z tego myślałem zrobić a'la żywiecką o składzie:

Iwp 4kg

IIwp 2kg

woł. 1,7kg

IIIwp 0,8kg

pg 1,5kg :question:

 

i drugi zestaw w kiełbaśnice:

Iwp 4,3kg

IIwp 2,3kg + boczek 2,2kg

IIIwp 2,7kg

pg 0,8kg

 

Ewentualnie krakowską ze składem Szczepana, tylko czy ta druga nie będzie za tłusta i tyle ścięgnistego?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-292091
Udostępnij na innych stronach

brak tłuszczu twardego drobnego. Mam podgardle, dodawać :question:

Adaś dawaj śmiało podgardle jako tł. twardy, oczywiście po wycięciu skóry i gruczołów :D

 

Bagno kiedyś mi napisał:

Tłuszcz twardy to: tłuszcz pozyskany z podgardla, z pod karkówki i łopatki, występuję jako część płata słoniny.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-292119
Udostępnij na innych stronach

adam, w mistrze idziesz :) to kiedy mam przyjechać na jakąś produkcję ? jeszcze tydzień mam urlopu :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-293005
Udostępnij na innych stronach

dzięki, ale jak już wiesz, to z produkcją na razie muszę przystopować :sad: , bez prawej ręki nie idzie, dobrze że chociaż ten surowiec wyrobiłem w niedzielę, bo wcześniejsze plany były na wtorek po służbie, a wtedy bym musiał alarmowo po Ciebie jechać :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-293006
Udostępnij na innych stronach

To szybkiego powrotu do zdrowia !!! I miłego wypoczynku nad morzem , pozdrówka :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-293014
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wczoraj "pieczenie papryki", obieranie oraz mieszanie składników, dziś w słoiki i pasteryzacja.

Wyszło 16 słoiczków trzysta pięćdziesiątek przepysznej papryczki Kaszubki33 :thumbsup: :

 

Polecam!

 

A w tygodniu jeszcze jakiego ajvara czy pinjura zrobię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-302595
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj "pieczenie papryki", obieranie oraz mieszanie składników, dziś w słoiki

W garze pichci się ajvar

adam, gdzie paprykę kupowałeś ? Bo trochę musiałeś jej zużyć... dostałem przepis na sos paprykowy :) Musze zakupić "kilka" kilo...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-302962
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Podreptałem troszkę przy pasztetach. W zamrażarce nazbierało się troszkę ścinek różnego rodzaju mięsiwa, a że za długo leżeć nie powinny, a i zapas pasztetu się skończył więc decyzja jedna. Dokupiłem 0,8 kg wątróbek i ze dwa kilo ćwierci wyszło tego 4,7kg, razem z rosołem 7,9 kg. Przyprawy na kg łącznie z wywarem, to:

pieprz czarny 1g

gałka muszkatołowa 0,5g

imbir 0,5g

sól 15g

majeranek 1g

 

Składniki:

post-50507-0-53953300-1381392485_thumb.jpg

 

Po mieleniu, kiedyś mieliłem ręcznie, ale to była katorga :D

post-50507-0-33178100-1381392515_thumb.jpg

 

Ala kutrowanie, poczciwy blender się grzał, aż w dłoń parzył :D

post-50507-0-87571600-1381392545_thumb.jpg

 

I pasteryzacja w piekarniku

post-50507-0-90355100-1381392578_thumb.jpg

 

Aaa, przestrzenią powietrzną w słoikach się nie przejmuję jak by co ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-306118
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dziś zasoliłem szynkę z tłuszczem 2,1 kg 75g soli na dwa - trzy dni, nie za dużo? Szynka do pieczenia i późniejszego spożycia na zimno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/7/#findComment-321043
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.