Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

YOGI . bylem dzis w CASTORAMIE jest tam w sprzedazy bardzo ladnie napisany podrecznik poradnik spawania : autor Jerzy Mizerskitytul Spawanie w osłonie gazów MIG i MAG cena 24,90 jesli przebywasz poza krajem mysle ze znajdzisz ja w internecie , jesli nie to napisz toi ja kupie Ci i wysle .Pozdrawiam :grin:

Gdyby ktoś potrzebował w/w książkę mogę podesłać w foracie pdf na poczte.

Pozdrawiam

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nemo, podeślij i na moją. :grin: Oczywiście, jesli nie sprawi Ci to kłopotu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Nemo, podeślij i na moją. :grin: Oczywiście, jesli nie sprawi Ci to kłopotu.

nie ma problemu właśnie ładuje się na pocztę mam nadzieję ,że przejdzie ,jak nie to jakoś podzielę to na mniejsze kawałki ale to za pomocą męża jak z pracy wróci.

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)

yogi, Ty sam pokołż jyno pokładzone spawy we srogim zbiliżyniu, nie pofliksowane i łomalowane! a nie to co żejś poslepioł ze gotowca!

Panie Yogi, pokaż tutaj jak spawy wyglądają w zbliżeniu, nie szlifowane, nie malowane! a nie to co poskładałeś z elementów kupnych.

Spawy ponizej, nie szlifowane bo nie bylo potrzeby a ze pomalowane no niestety nie zrobilem wczesniej zdjec. Spawane byly tylko nogi, reszta to spawanie punktowe wiec wstawilem tylko probke. A ze poskladalem z elementow gotowych to co? a moze mialem listki mlotkiem wybijac? Ty robisz wszystko sam? Kupilem drut 8mm troche ozdobek, na nogi uzylem elementow zakonczeniowych do porecz, wszysko troche powyginalem, przycialem pospawalem do kupy i gotowe. Wyglada mi ze nienawisc przez Ciebie przemawia tylko nie wiem dlaczego, i nie rznij teraz glupa ze nie wiesz za co Cie krytykuja bo Twoj post mozna bylo troche grzeczniej napisac

Bardzo dziekuje kolegom za propozycje ksiazkowe, ksiazke juz mam, kupilem na urlopie w Polsce. Przeczytalem ja w sumie kilka razy, a nawet mialem przy sobie przy pierwszym zalaczeniu spawarki :grin:

Bawiłem się w spawanie ogródka piwnego Kleopatra na Długim Targu .

Fajne efekty uzyskuje się malując całość farbą mahoń a po wyschnięciu czarny mat w sprayu i szmata .

https://maps.google.com/maps?hl=pl&ll=54.348201,18.654436&spn=0.001846,0.004128&t=h&z=19&layer=c&cbll=54.348184,18.654527&panoid=qzRgTS2dPoBHn6keJ-09Fw&cbp=12,221.32,,1,-2.98&source=gplus-ogsb

Jeśli ktoś nadal byłby zainteresowany w/w książką o spawaniu to chętnie podeślę .Jeśli w którymś pliku wystapił błąd będę wysyłać do skutku ,dokładam jeszcze książkę w pdf co prawda już nie w tym temacie ale może komuś jeszcze się przyda Zdzisław T.Nowicki ''piwa ,cydry ,wina nalewki ,lkiery ,kremy''.

Pozdrawiam

Aśka

:grin: Potwierdzam. Paczki z ciekawym bonusem. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Spawane

:question: , lepiej napisz, coś w tym stylu; starałem się jak umiałem, ale jeszcze muszę dużo poćwiczyć!

nie rznij teraz glupa ze nie wiesz za co Cie krytykuja

No i widać, jak wyspawasz ze 10 od 15 rolek drutu i spojrzysz na Twoje pierwsze 4 zdjęcia, to zdanie zmienisz. (nie będę pisał coś w tym stylu "najważniejsze że Tobie smakuje").

Ochłoń trochę z zachwytu!

Qrcze ludzie, czy nie możecie cieszyć się razem z Kolegą z jego pierwszego, własnoręcznie zespawanego mebelka? Po co te docinki i obelgi? Nie lepiej pochwalić i ewentualnie udzielić dobrych, koleżeńskich rad?

PS.

Jak widzę w "koleżeńskiej dyskusji" uczestniczą jak zwykle, te same osoby. :grin:

Spawanie jest tak samo trudne jak lutowanie elektroniki z najwyższej półki. Każdy początek jest lepszy lub gorszy. Są jednak przypadki, że lata miną i postępu nie będzie, pomimo setek rolek drutu i cyny które się zużyje. ( podobnie z wędlinami )

Jak to mówią, pierwsze kroki, pierwsze piwo ,pierwszy rower. pierwsza dziewczyna i pierwsza kiełbasa - to może być wyssane z mlekiem, ale spawania należy się solidnie nauczyć, jak śpiewania. Jak spawał, tak spawał, zawsze następne będzie lepsze. :wink:

Żeby rozładować atmosferę zapodam autentyczną anegdotę . Po II Wojnie Św. Stocznie przechodziły z nitowania blach kadłubów statków na spawanie . Prekursorem był Prof. Adolf Polak z Politechniki Gdańskiej . Podczas wizyty jakiegoś tam ministra profesor objaśnia w Stoczni Lenina co i jak się robi .

Minister zadowolony z owej nowości mówi do profesora , że trzeba będzie wysłać niterów na tygodniowy kurs spawania i zmienić technologię.

Profesor (Lwowiak) znany z ciętej riposty odpowiedział :

Nu po tygodniowym kursie , to mogą zostać ministrami , spawać nie będą.

Autorytet i wiedza uratowały go przed zsyłką . :wink:

Qrcze ludzie, czy nie możecie cieszyć się razem z Kolegą z jego pierwszego, własnoręcznie zespawanego mebelka? Po co te docinki i obelgi? Nie lepiej pochwalić i ewentualnie udzielić dobrych, koleżeńskich rad?

PS.

Nie, nie ma takiej opcji !

Najlepiej jak się kogoś dojedzie .... można iść spać z poczuciem .... dumy.

Yogi dobrze sobie radzisz i nie przejmuj się głupim pieprze.... !

Po prostu nie czytaj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Nie potrzebnie yogi pisze to co pisze (czytać wyżej). Trzeba też spojrzeć krytycznie, nie sztuka kupić np. samochód i już potrafię jeździć, to samo tyczy łączenia metali. W dyskusji uczestniczą osoby, które znają się na rzeczy, przecież nie będzie zabierać głosu krawcowa (chociaż też łączy).
Sztuką jest być mistrzem i jako mistrz i po mistrzowsku udzielać nauki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Każdy kiedyś zaczynał i każdy powinien wiedzieć jak smakują pierwsza własne "twory" są jedyne , niepowtarzalne i NASZE !!!! każdy następny moży i lepszy , ładniejszy ... ale cieszy zdecydowanie mniej ;)

BRAWO DLA KOLEGI - za samozaparcie , próbowanie i własnoręcznie wykonanie ...

PS

Bartnik nie prowokuj mnie chłopie proszę Cię bo czasem jak Cie czytam to ... - zapomniał wół jak cielęciem był ???

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

bartnik, to może zaprezentujesz porządny spaw , jakieś twoje dzieło ?

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Każdy kiedyś zaczynał i każdy powinien wiedzieć jak smakują pierwsza własne "twory" są jedyne , niepowtarzalne i NASZE !!!! każdy następny moży i lepszy , ładniejszy ... ale cieszy zdecydowanie mniej

I właśnie o to chodzi. :clap: :clap: :clap: Roger.

Wielki SZACUN Panie Yogi :clap: :clap: :clap:. Nie chodzi w tym przypadku o to z jakich detali coś się zrobiło (kupione czy zrobione samemu). Liczy się pomysł, odwaga, wykonanie, oraz chęć podzielenia się z nami swoim dziełem. Pamiętam doskonale swoje pierwsze spawy. Mam wielką prośbę o wstawienie fotorelacji z budowy wiertni. Jestem bardzo ciekaw konstrukcji i wykonania.

Pozdrawiam Nadir69

Spawane

:question: , lepiej napisz, coś w tym stylu; starałem się jak umiałem, ale jeszcze muszę dużo poćwiczyć!

nie rznij teraz glupa ze nie wiesz za co Cie krytykuja

No i widać, jak wyspawasz ze 10 od 15 rolek drutu i spojrzysz na Twoje pierwsze 4 zdjęcia, to zdanie zmienisz. (nie będę pisał coś w tym stylu "najważniejsze że Tobie smakuje").

Ochłoń trochę z zachwytu!

Chlopie co sie z Toba dzieje? na poczatku starales sie w jakis tam sposob mi pomoc, Twoje wypowiedzi byly niektore bzdurne typu

W amatorskim wykonaniu używa się maski w rękę. Leprze są te na głowę (ale ją ściskają i mózg robi się mniejszy ! )

niektore byly laickie np.

Witam, to proste, samo spawie. Pierw ustawiasz na reduktorze CO2 ciśnienie robocze, w pomieszczeniu zamkniętym mniej, w przeciągu więcej, ale i tak nic nie u spasiesz (pory się robią). Przy naciśnięciu przycisku w rączce musisz słyszeć syczenie gazu. Pokrętło posuw drutu na połowę, amper-aż też na połowę.

Ale byly tez takie ktore mi pomogly, za to podziekowalem Tobie i kilku innym osobom ktore staraly mi sie pomoc. Niestety od kiedy zaprezentowalem swoje pierwsze "wypociny" jakby diabel w Ciebie wstapil, slysze tylko same docinki. Chciales zdjec spawow to zamiescilem, i co? Zamiast napisac cos w stylu "spaw slabo przetopiony musisz podwyzszyc napiecie czy nierowny" dowiedzialem sie ze musze jeszcze wyspawac 10-15 rolek drutu zeby byc dobrym spawaczem.

To tyle dla kol. Bartnika

Zaskoczyla mnie postawa reszty kolegow i kolezanek, nie spodziewalem sie takiej reakcji. Widze ze jest zainteresowanie tym tematem i dlatego bede tutaj zamieszczal relacje z nastepnych projektow. Mam jeszcze prosbe do kolegow spawaczy ktorzy na pewno sa wsrod nas by mi pomogli i napisali co zrobilem zle i jak uniknac nastepnych bledow.

Pozdrawiam yogi

Mam jeszcze prosbe do kolegow spawaczy ktorzy na pewno sa wsrod nas by mi pomogli i napisali co zrobilem zle i jak uniknac nastepnych bledow.

Yogi, obawiam się że nie otrzymasz żadnej oceny bo choć spawy są jakie są to i ich wielkość a także "dostępność' nie pozwala na poważniejszą ocenę....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Yogi co prawda nie jestem zawodowym spawaczem a spawy na zdjęciach są już malowane i co co ważne umknie wzrokowi ale jak na pierwszy raz nie ma tragedii ;)

Widać, że musisz popracować nad "stabilną ręką" bo tańczy ta spoina troszkę, druga sprawa to ustawienia bo chwilami widać ze albo podawanie drutu było za szybkie albo za długo przytrzymałeś w jednym miejscu i wyszły góry doły a powinno być w miarę równo ;) i ostatnia rzecz jaką widzę to pozycja spawania jak coś leży idzie Ci lepiej i tak się staraj ustawiać materiał narazie tam gdzie spawasz pionowo widać "spływy" o ile elektorodą prosto te wady zrobić to w MIG-u nie powinno się dziać ;)

Najlepiej ćwiczy się na różnych położonych blaszkach różnej grubości zmieniając ustawienia prądu , podawania drutu i wydatku gazu - zmianiaj zawsze jeden element obserwując różnice ;) - potem w ciemno będziesz wiedział jak podejść do czego ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

yogi, Wspaniała "robota" stolik retro i spawy są trafione. Właśnie ich nieregularność i brak równego prostego spawu powoduje, że ten mebel jest piękny. Całość pięknie komponuje. Spawy idealne nie dadzą tak pięknego efektu. Wiadomo, że początki w każdej dziedzinie są trudne, tu jednak zaowocowały.

Ile razy naciskałeś przycisk na rączce i ile razy poprawiałeś jeden spaw? O to chodzi, radzicie że ręka lata, nastaw prądu, posuwu, reg. gazu – i całe te Wasze rady do bani! Tu chodzi o samo spawanie, pierw chwytasz po rogach, sprawdzasz czy prosto i za jednym naciśnięciem przycisku w rączce prowadzisz równo spaw i chwyty też przetapiasz. Ucz się, wykonać 1 spaw za 1 razem, bez zatrzymywania się i oglądania, oglądać to później. Może nie widzisz dobrze w masce, szkła za ciemnie, za jasne, może rozmazane widzisz. Staram się w miarę zrozumiale napisać, ale za takie pisanie dziękuje bardzo Wam, jeszcze na końcu, spawy pasują do stolika retro?

Chwalcie, czy też oczekujecie pochwał, to jest forum dorosłych ludzi, a zachowujecie się jak przedszkolaki - małe dzieci, które oczekują ciągle pochwał, ogólnie całe to forum „idzie” w tym kierunku – MAXEL to do Ciebie! Dorośnijcie do 2 klasy podstawowej szkoły, gdzie i „pały” lecą. Temat obsługa i spawanie. Cytat wiele razy pojawiający się: „najważniejsze że Tobie smakuje” i tu, znów to samo, poczytaj inne tematyczne forum. O tym k. Dziadek pisał wiele razy.