Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Ale niestety do hodowli się nie nadają...spytaj dlaczego. I czy na pewno loszka do dzika nie pobiegła. No i nadal mówimy o ekologicznie, pieczołowicie odchowanych wieprzkach a nie o 6 cio tygodniowych maluszkach...nie wiem czy porównywałeś wielkość białej w tym wieku i malutkiej mangalicy biegającej...czyli odnośnik zrób od razu razy 3. No nieważne...Tak czy inaczej są cztery sztuki i chętnie wysłucham propozycji cenowych forumowiczów...może czas zrobić promocję, żebym nie musiał sam jeść tyle wieprzków bo knur już nie próżnuje i chyba będą następne maluchy...zatem jeśli jest wola ze strony forumków to i cenę opuścimy. Zanim mi ta banda upoluje wszystkie perlice :D. Aha kozy już wszystkie pokryte, więc powolutku mogę informować chętnych o kozince..bardzo powolutku...ale proszę mieć na uwadze :)

 

[ Dodano: Pią 12 Paź, 2012 23:11 ]

A tak nawiasem...ile jeszcze osób znajdzie czas by odpisać nie w temacie, ale za to z cenami gdzieś tam zauważonymi, mającymi się nijak do realiów hodowli i zbytu rentownego...szok...od dziś chyba zacznę kupować margarynę najtańszą...bo przecież w biedronce jest taniej niż masło bite na świeżo...ten świat upada na ryj...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-243092
Udostępnij na innych stronach

fajny jest ten koment:

 

do tego stanu rzeczy doprowadzila ue wymyslajac bzdurne przepisy!!zakaz skarmiania maczek itp mieso nam dowioza z brazylii chin karmione maczkami .

 

podejrzewam, że te tańsze mięso w makro to chyba takie właśnie

podobno pojawiły się pasze i leki takie, że prosiak zamiast po 3 miesiącach już po 2 ma swoją wage handlową

i takie gówno trafia do sokołowa głównie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-243096
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
niedobry78, przeczytałem towje posty , sprawdziłem na słowackich i węgierskich stronach wyroby oraz zdjęcia wyrobów oraz ich ceny ( niestetety) w euro w sklepie ineternetowym, znalazłem jeden, kształtuja sie w Bratislavie od 10-18 EURO za kg w gotowym wyrobie ,faktycznie są chodowane tam na dziko , karmione tym co znajda , jest informacja ze wymagają dłuższego okresu chowu i pracy ,po obejrzeniu fotografi wyrobów są one tłuste ,słonina b.gruba , boczki poprzerastane , ale to mnie nie dziwi gdyz mieszkałem pare lat w tym kraju i domowy chów świn zawsze był prowadzony do wielkosci sztuk 180-220 kg ( praktycznie póki świnia nogi nie złamała to czekała na ubój do osiągnięcia wagi powyzej 200 kg).Wynika to z trochę innych potraw i przyzwyczajeń Słowaków lub Węgrów , oni jedzą słonine paprykową - gotowana gruba słonina otoczona w czosnku i paryce , skwarki duże z wytopienia smalcu wykorzystuja do robienia ciasteczek , u nas tez to spotkałem ale nie na taką skalę.Przekroje kiełbas tez pokazują wysoką zawartośc słoniny z dodatkiem papryki , życzę Ci udanej sprzedaży prosiąt lub warchlaków , sądzę , że one u nas się nie przyjmą , hodować je będą raczej amatorzy nowinek, nie przekonuje mnie Twoje stwierdzenie oraz opis na stronach , ze ich tłuszcz ma " lekki " choresterol, my nie jesteśmy już przyzwyczajeni do tak tłustej rasy.Pozdrawiam :grin:
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-261719
Udostępnij na innych stronach

sądzę , że one u nas się nie przyjmą , hodować je będą raczej amatorzy nowinek, nie przekonuje mnie Twoje stwierdzenie oraz opis na stronach , ze ich tłuszcz ma " lekki " choresterol, my nie jesteśmy już przyzwyczajeni do tak tłustej rasy.Pozdrawiam

iej

 

Niedawno w Agrobiznesie podano wadomość,że zkłady mięsne coraz częściej poszukują tusz mięsno-słoninowych z grubszą tkanką tłuszczową .Stare smaki powoli zaczynają zwyciężać :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-261731
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym by Twoje andrzeju k , proroctwo "Jeszcze po kolanach będziemy chodzić i szukać normalnej na trzy lub cztery palce słoniny . Cholesterol to najlepiej włożyć między bajki . "??? !!! ( oto zapytaj lekarzy ) się sprawdziło , ale nie zanosi się na to , o czym świadczy , rodzaj wieprzowiny sprzedawany na codzień w sklepach ,napewno nie jest to mięso ze sztuk wysokosłoninowych , sam chciałby od czasu do czasu kupić grubszą słonine na smalec lub do wyrobów , ale trzeba się pogodzić z ogólnym trendem w narodzie ,chyba także nie wyobrażasz sobie , by nagle stał się popularny boczek po 40 złotych/kg lub tez kotlet schabowy z kościa za 72 zl/kg -bo w takich cenach te elementy oferują sklepy sprzedające mięso ze świń rasy mangalica w Bratysławie .Andrzeju słowackie i węgierskie strony przejrzałem właśnie dla zdobycia wiedzy o cenach i mozliwości zakupu , bo w polskich sklepach jeszcze tego gatunku wieprzowiny nie widziałem , będę szukał.Jeśli znasz takie miejsce to napisz proszę na forum , chętnie bym spróbował tego mięsa. Pozdrawiam

 

Kruszynka - jakie lobby spowodowało informację w Agrobiznesie o tych wysokosłoninowych sztukach, dzis nie jestem w kursie , ale jeszcze kilkanaście lat temu , kiedy taka informacja o tuszach lub zbożu ukazywała sie w informacjach dziennikarskich , oznaczało to , że rynek był już poukładany , Ci co mieli informacje wcześniej własnie ja w tym czasie dyskontowałi.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-261752
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z obietnicą znalazłem w sprzedaży wyroby z mięsa swini rasy mangalica :1.http://www.organiczny.pl/wegierskie-wedliny/boczek-wedzony-z-mangalicy-bio.html

2.http://hungaricum.pl/index.php?prod_name=mangalica&search=ok

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-261774
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
NO DOBRA...TO MOŻE INACZEJ...Co byście Państwo powiedzieli, na świnki tuczone domowym sposobem, wolnowybiegowe, żrące ziemniaki i śrutę plus pastwisko na słoneczku...ale nie takie co w 4ry miesiące ważą stówkę, ale skromniej... takie co tą stówkę mają w 8 miesięcy...i były by krzyżówką- WPB x Mangalica (knur) Było by ich więcej (plenność maciorki) i mogły by być tańsze a uszlachetnione...zbliżone do dawnych świnek ze słonina na cztery palce. Takich świnek byłoby ok 30 sztuk rocznie i w chowie naturalnym kosztowałyby 10 zł/kilo. Spotkam się z zainteresowaniem i życzliwością czy znowu zaatakują mnie towarzysze broni hm? Co o tym sądzą współforumowicze?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-266974
Udostępnij na innych stronach

Znam takich co to za świnkę Mangalicy oddali by wiele.Czy krzyżówka ich zainteresuje?.Myślę ,że tak.A i cena nader przystępna. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-266975
Udostępnij na innych stronach

kosztowałyby 10 zł/kilo.

Piszesz o żywcu czy półtuszach?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-266977
Udostępnij na innych stronach

O żywcu niestety...nie da się tak odchować świnek nie używając premixów.

 

[ Dodano: Pią 08 Lut, 2013 19:08 ]

Mozemy bic wspólnie, zważyć wszystko po uboju...jeśli ktoś nie zechce zawartości trzewi to odliczę i sam spożytkuję...ale wątpię by ktos odpuszczał sobie taki rarytas

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-266978
Udostępnij na innych stronach

Troche faktów:

Zaczne od tego że świnie które niedobry 78 przedstwaił na zdjęciach to z cała pewnościa nie sa węgierskie mangalice! Najbardziej zbliżona do rasy o której mowa jest locha, jednak posiada kilka cech które dyskwalifikują ją jako czystorasową, natomiast prosięta i inne sztuki juz na pierwszy rzut oka maja niewiel wspólnego z mangalicą.

Padły tu tez stwierdzenia jakoby mangalica była świnia ekstensywną co to ziółkami i żołedzimi sie żywi i 2 lata rośnie a to nie do konca prawda. Być może mieszańce które posiada niedobry78 maja więcej ze świnio dzika niż z mangalicy i stąd u niego takie wyniki w hodowli jak opisuje. Prawdziwa mangalica to nie jest jakiś prymitywny świnio dzik, to jest rasa stworzona w wyniku prac hodowlanaych ukierunkowanych na wydajną produkcję słoniny a własciwie smalcu. Owszem locha pasła się na pastwisku, odchowywała tam prosięta do wagi 30-40 kg ale potem zabierano je do boxu i przeprowadzano tucz, nie żadne parowane zioła, żołędzie czy warzywa tylko wysokoenergetyczna pasza głównie na bazie zboża i kukurydzy której na wegrzech zawsze było pod dostatkiem. Mangalica po ok. 6 miesiącach tuczu osiągała wagę ubojową 180-200kg co stanowi rewelacyjne tempo wzrostu nawet porównując do współczesnych hybrydowych ras. Ta rasa do takiego systemu i typu produkcji i żywienia została stworzona i tak tez powinna byc prowadzona, zgodnie z jej wymaganiami.

Mangalica to rasa wybitnie słoninowa, można powiedzec worek tłuszczu, dlatego tez gdy zmieniły sie preferencje konsumentów zastąpiły ją rasy bardziej mięsne.

Na chwilę obecną na Węgrzech produkuje sie rocznie około 60000 tuczników rasy mangalica. Podejrzewam że gdyby było zapotrzebowanie to produkowano by więcej ale najwidoczniej nie wielu jest smakoszy słoniny.

Myśle że jeśli ktoś chciałby sprawdfzić jak smakuje mięso prawdziwej mangalicy to trzeby by udac się na zakupy na Węgry, albo po gotowe mięso albo po czystorasowe mangalice celem założenia hodowli w Polsce.

A żeby już szanownych kolegów i kolezanki nie nabierał na "mangalice" to prawdziwa wygląda tak:

http://www.budapestfestivals.com/wp-content/uploads/mangalicapigthumb.jpg

http://slovenskainzercia.sk/x-sk/inz/1740/1740379-mangalica-1.jpg

Powyższe zdjęcia przedstawiają rasę blonde mangalica jest to odmiana najliczniejsza

Ale może byc jeszce odmiana red mangalica:

http://www.farmer.pl/Resources/256/3.jpg

A to lista charakterystycznych cech pożadanych i dyskwalifikujących:

Hungary. Due to the activity of the National Association of Animal Breeding Organisations another boom of breeding started after the World War II, then by the rapid decrease of the number of Mangalica hogs, the breed gave place to the recent meat-type pig breeds.

 

Records made in different regions of the country give various descriptions of Mangalica hog bred in several periods.

 

Recently the protection of native breeds and the hobby keeping of these animals had come into fashion and in connection with this many reports and publications of the Mangalica hog was issued . Curly and wild-type hogs were often considered as Mangalica, although they by no means meet the requirements of breed characteristics this breed. Therefore the concept of Mangalica has to be specified in the first place to determine the scope for which this expression can be properly used for the breed.

 

From the point of view of gene-conservation, pure-bred pigs corresponding to the detailed breed descriptions made at turn of the century, so meeting the herd-book regulations, can be considered as Mangalica. As regards the breeding goal, Mangalica is a fat type hog with high performance. The descendants of other primitive curly breeds, that can be found here and there, and crossings of Mangalica with ancient or new breeds cannot be considered as animals belonging to the breed, notwithstanding that each more or less curly animal is called Mangalica in the everyday wording.

 

Mangalica has a low fertility with an average litter size of 5-6 piglets. Litters with 9-10 piglets are accounted exceptional cases. The low fertility, resulting from the development of the breed and the extreme utilization for fat type, is genetically determined to such an extent that despite the selection of many decades no effective improvement could be achieved in this field.

 

Mangalica varieties, to be considered as pure-bred, fully described in the breeding documents, are as follows :

 

Blond mangalica (Szõke)

 

Swallow-bellied mangalica (Fecskehasú)

 

Red mangalica (Vörös)

 

Pure breeding of other varieties (black, wolf, baris, wild) cannot be solved for the moment, their re-creation is questionable, and means a complicated professional task. Animals of this colour are mixtures of the Mangalica colour variants, or they come from crossings carried out with other breeds.

 

Blond Mangalica

 

The most popular variant. Generally if we do not use other attribute, on hearing the Mangalica denomination, one thinks about Blond Mangalica.

 

Hungarian Mangalica is a fat-type hog of medium body size with fine, but very strong skeleton.

 

 

 

Fur of the Blond Mangalica can be found from grey to yellow and yellowish red in each variant, the yellowish red coloration is caused by keeping and soil conditions.

 

The skin of the Mangalica is pigmented greyish-black, the openings of the body, the mouth, the rim of nose are black and tits and hoofs also have black colour.

 

The "Wellmann fleck" , a bright fleck (3-5 cm in diameter) with gradual transition on the pigmented skin, being also Mangalica breed character, can be found on the lower edge of the ear.

 

The fur is dense and long, curling like chips in winter, more tender, shorter and more straight in summer. The curling is a breed character, however the ringed, strongly curling fur and the coarse straight bristles on the back or flanks are not desired. The excessively fine "woolly" fur is not even desired. The seasonal moulting of Mangalica is very typical and due to the thick , curly winter hair is remarkable. Professionally kept and fed animals cast the thick hair in the spring, their summer fur is short - threaded with plain surface. The pigmented, dark skin shows better through the thin fur, therefore the colour of animals seems darker, brownish grey in summer. Due to bad feeding, or disease the moulting of some animals lasts longer, thus animals with thick, curly fur can be found in the herd also in summer.

 

The head is medium long, the profile of the nose is slightly curved, the ears are medium large and leaning forward. Eyes are brown with black brow and lashes.

 

The tail-base is typically thick, white tail tassel, but its interior is always black.

 

The minimum number of tits is 5-5 on both sides.

 

The back-line is straight, or slightly curved; groin is short or medium long. The skeleton is fine but very firm.

 

Undesirable defects of the breed character:

 

- light or pink skin on the belly

 

- pigment-less opening of the body

 

- dark brown hair tips

 

- ears scattered with brown or black hairs

 

- too fine, or too coarse hair

 

- too small upright, or too large lop-ears

 

Non-allowable defects of the breed character :

 

- white, distinct flecks on the skin

 

- black or brown flecks on the fur

 

- yellow or striped yellow nails

 

- pink tits

 

- completely white tail tassel

Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewski

http://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-267015
Udostępnij na innych stronach

Baraki - bracie w niedoli :grin:

słowa twe działają jak balsam na mą skołataną duszę - jak wiesz od dłuższego czasu chodzi za mną taka świnka ale póki co jest poza zasięgiem moich finansów. Może i w naszym kraju wzorem braci Węgrów uda się wyhodować większą ilość tego wspaniałego surowca.

 

Dołączona grafika

 

strona miłośników Mangalicy na facebooku

 

na stronie znajduje się dużo zdjęć świnek, wyrobów i imprezy "Mangalica fesztival"

 

Mangalica Fesztival

ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-267024
Udostępnij na innych stronach

Małgosiu WPB to rasa świnki Wielka Polska Biała to tak najczęściej spotykana i krzyżowana u nas swinka. Pietraine i np Duroc to najpopularniejsze rasy "tatusiów" gdyż są wybitnie predysponowane do tego względami genetycznymi-mięsnymi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-267097
Udostępnij na innych stronach

Posprzątałem i na razie, kierując sie prośbą forumowiczów nie wywalam całości do kosza. Jeśli jednak znajdę jeden post naruszający regulamin, temat definitywnie ląduje w koszu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7111-mi%C4%99so-mangalicy/page/3/#findComment-267102
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.