Gwizdek Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Wiec teraz od początku Pozazdrościłem moim kolegom i przy pomocy mojego Taty (vel Dziadek) została zbudowana wędzarnia z lodówki Wiec, według programu do peklowania 3 dni, zrobiłem zalewę a potem ociekanie w lodówce i ok 3 godzin z rybami (w zalewie w piątek ok 7:30 wyjęte do osuszania). Wstawiłem wczoraj do wędzarni, którą wcześniej nagrzałem do ok 45 C i osuszanie ok 1godziny. Ryby wg przepisu SP5IDK oraz Andyandy. A o to efekty: Te dwie większe ryby nie wiem co to, przyniosła moja kochana Bratowa nie wiem co to? http://images42.fotosik.pl/508/32e00a98e2b92e08med.jpg Dalsza obróbka http://images42.fotosik.pl/508/5f9a105729696ffdmed.jpg A tak się prezentują niektóre wyroby po parzeniu http://images37.fotosik.pl/1701/69ad19d05f43d4famed.jpg http://images40.fotosik.pl/1731/bf59b52ea940ec24med.jpg http://images39.fotosik.pl/1684/c0d2a1a1babd8185med.jpg http://images42.fotosik.pl/508/f92c462230917a70med.jpg Na niektórych zdjęciach widać po środku na początku wędliny za brązowe (chyba źle zrobiony nastrzyk ? lub haczyk) Poza tym inne walory widoczne na zdjęciach http://images46.fotosik.pl/1695/590817dc890d43aamed.jpg http://images45.fotosik.pl/1479/94fb8d24ce472576med.jpg http://images43.fotosik.pl/1478/89c4540bb0f1c033med.jpg A teraz w przekroju : http://images40.fotosik.pl/1731/24bbdebd0150df88med.jpg temperatura wędzenia 45 ----49 C (po wyjęciu ryb) wędzenie do uzyskania koloru (wg mnie za jasny kolor) A teraz kilka słów a pro po wyrobów: Serek z Lidla 10% zalewa ok Pstrąg na ciepło trochę za słony ale na drugi dzień super (dwa pstrągi wędziłem po wszystkim w zimnym dymem, według mnie lepsze są wędzone przez 1 dzień - soczyste ) Ryba Bratowej na ciepło super - alej nie wiem Dorsz za słony - soczysty Łosoś w zalewie za słony i to strasznie (cienkie dzwonki) łosoś solony z ręki troszeczkę za słony ale ok śledzie za SŁONE (wrzucone do zalewy ale chyba wcześniej nie wymoczone) Wędlina : boczek wędzony parzony - wyroby parzone przez mego Tatę vel Dziadek, na słoność ok soczysty baleron jak wyżej polędwica sopocka - troszeczkę przy sucha ale ok szynka - super polędwica bez parzenia SUPER (słoność ok) - Na pewno będę wędził - już mam zamówienia Szynka bez parzenia - przy słona Kiełbasa kupiona przez Bratową na targu ??? Jak pisałem powyżej temp wędzenia 45- 49 C Sprzęt zachowuje się w miarę ok. Temperaturę utrzymam w granicach ok 2 C od zamierzonej. Zrębki olcha - buk - wędliny jasny brąz - trochę za jasne Dymogenerator na początku dymi bardzo dobrze po ok 2,5 godzinach, później dymu jest mniej (być może kwestia obsługi) a może nie przymknąłem komina ? Pompka STRASZNIE BRZĘCZY. Wędliny i ryby w kwestii smakowej słoności (cześć wędlin i ryb po mimo tej samej solanki - różne smaki) patrząc na liczbę konsumujących to chyba kwestia mięsa i samych konsumentów. A teraz chylę czoła i proszę o cenne porady oraz KRYTYKĘ Ps Dziękuje swoim Kolegom za mobilizację oraz Tacie vel Dziadek i wszystkim forumowiczom za cenne porady :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Lipca 2012 ryba bratowej to dorada - bardzo smacznaa zalewę do rybek rób 6-7% i będzie ok Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Lipca 2012 ok następnym razem tak zrobię :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Lipca 2012 Jak masz zamiar nie parzyc jakiejś wędliny to albo troszkę słabsza skłania albo moczenie przed Śledzie się moczy a nie dodatkowo soli Jacus pierwsze koty za płoty :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Lipca 2012 chyba źle zrobiony nastrzyk ? lub haczyk)zastosuj sznurek ,reszta ok :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Lipca 2012 dziękuje za słowa pociechy i porady :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Lipca 2012 słabsza skłaniaChyba słabsza solanka miało być ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Lipca 2012 Śledzie się moczy a nie dodatkowo soli Jacus Płaty śledziowe a'la matyjas mocze 12 h przed wędzeniem.Kolor zewnętrzny wędzonek mnie nie powala ,ale pierwsze koty za płoty.Rybki solę z ręki i nie używam żadnych solanek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Lipca 2012 Oczywiście ze miało być "solanka" Mireczku tylko słownik IPhona jest ulomny a ja nie doczytalem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Lipca 2012 Płaty śledziowe a'la matyjas mocze 12 h przed wędzeniemarkadiusz daj sobie spokuj z nimi,lepsze sa surowe. :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Lipca 2012 Zrębki olcha - buk - wędliny jasny brąz - trochę za jasneGwizdek chyba coś z kolorem w aparacie u Ciebie nie tak, bo jak patrzę to jasnego brązu nie widzę, raczej lekko okopcone. :wink: Chyba, że preferujesz ciemny wręcz "czarny" kolor wędzonek, to fakt za jasne. Ważne że smakują. Ps. Czy Tata vel Dziadek to nasz forumowy Dziadek ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Lipca 2012 arkadiusz daj sobie spokuj z nimi,lepsze sa surowe To była próba. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Lipca 2012 miro, Przed parzeniem kolor jasny brąz taki słomkowy? - tak jak na zdjęciu w wędzarni lub ryby- niestety dla mnie na początku był za jasny. Ale masz racie za długo chyba wędziłem. Jak pisałem wyżej mix3 olcha-buk. Nie mam innych zrębek, a szkoda. Co do vel Dziadek - to mój tata ale z racji tego, że ma już wnuki i wnuczkę - to nie ten Dziadek z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Lipca 2012 Za jasny mówisz ... Podnies temperaturę do 55-60st i porównaj efekt końcowy ... Nie pamietam czy w kominku masz szyber PsPompka brzeczy bo to pompka akwarystyczna tzw brzęczyk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Lipca 2012 roger, Taaa na początku szyber był otwarty pod koniec był już prawie zakryty. Wędziłem razem ryby i bałem się, że wyższa temperatura za bardzo wysuszę je. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Lipca 2012 Hmm temat rzeka tak jak asortyment wsadzony na raz Rybki jak na ciepło to i tak podnosisz temperaturę na koniec ... Jak na zimno to za wysoką miałeś ...Jeśli o kolor idzie w funkcji czasu to intensywniejszy bedzie jak podniesiesz temperaturę albo zmniejszysz przepływ dymu (szyber) ale ostrożnie Musisz poznać swój sprzęt - pierwszy raz nigdy nie jest doskonały Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Lipca 2012 roger, Muszę poznać i okiełzać swoją bestie. Tak a pro po, dzieciaki ochrzciły wędzarnię jako "wieprzownia" :lol: A moja żonka natomiast mówi mi, że mam kochankę i ostatnio tylko tym się zajmuję :question: Nie wiem o co jej chodzi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Lipca 2012 Masz problem ,poprosisz żone o współprace , albo bedziesz mial " jasełka " - wedzenie zajmuje tyle czasu , ze żony tego nie chca zrozumiec , moja mi pomaga w koncowym przygotowaniu , pakowanie w siatki i napełnianie jelit - wtedy ja sie ze mna zmeczy to mnie rozumie , gdy po calym wieczorze , tylko pomaga mi zrobic " klar " w kuchni to juz ma pretensje ze znowu brudze .Pozdrawiam - nie masz wyboru musisz "pokochac rowno obie " . :lol: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Lipca 2012 A moja żonka natomiast mówi mi, że mam kochankę i ostatnio tylko tym się zajmujęj:mrgreen juz po tobie :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Lipca 2012 Ostatni tekst mojej kochanej żonki w nawiązaniu do powyższego " ... że teraz wolę masować mięso niż ją" - ale się nawyrabiało :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Lipca 2012 To już sam musisz zdecydować co warto poświęcić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Lipca 2012 miro, chyba najlepszym wyjściem będzie - jeden tydzień masowanie żony a drugi tydzień mięska i zajęcia na świeżym powietrzu z "kochanką" :grin: I tak na zmianę %D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Lipca 2012 Tydzień przerwy ? Możesz tego gorzko pożałować.Lepiej pomasuj żonkę codziennie, póki jeszcze chce ..... Mięsko zawsze możesz pomasować i przynajmniej nie powie, "że ją głowa boli". :grin: A tak na poważnie ponarzekaj żonce jaki to syf w sklepowych produktach, jakie E dodatki musi jeść, jak się truje, że MOM je choć nawet nie wie co to i z czego, a wierz mi sama będzie prosiła o domowy wyrób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Lipca 2012 miro, Twój sposób wydaje się bardziej praktyczny a najbardziej przypadł mnie do gustu : Mięsko zawsze możesz pomasować i przynajmniej nie powie, "że ją głowa boli". :grin: Akcja promocyjna domowych wyrobów już trwa :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Lipca 2012 Witaj. Serdecznie pozdrawiam, cieszę się z Twoich postępów. Z okazji zlotu w Napoleonowie miałem rzem z Elą okazję zwiedzić zakład produkcyjny. Spełniał on wszystkie normy EU, produkcję miał sporą. Po zakończeniu zwiedzania żona stwierdziła: Nie masz prawa kupować wędlin w sklepie, parówki są wykluczone. Od tamtej chwili mam spokój, żona jest propagatorką zdrowego odżywiania. Jest też fanką " Zadymiaczy ", zawsze to podkreśla. Na Zlocie Podlaskim będzie okazja poznać i nauczyć się uprawy i produkcji przypraw z roślin przyprawowych i leczniczych. Byłaby okazja spotkać się, Panie na pewno dojdą do wniosku że zdrowie jest najważniejsze, a mężczyzna w domu zajmujący się produkcją zdrowej żywności jest skarbem. Chwalić nas nie będą, taka Ich natura, ale lżej będzie nam na pewno. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.