Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec teraz od początku

Pozazdrościłem moim kolegom i przy pomocy mojego Taty (vel Dziadek) została zbudowana wędzarnia z lodówki

Wiec, według programu do peklowania 3 dni, zrobiłem zalewę a potem ociekanie w lodówce i ok 3 godzin z rybami (w zalewie w piątek ok 7:30 wyjęte do osuszania). Wstawiłem wczoraj do wędzarni, którą wcześniej nagrzałem do ok 45 C i osuszanie ok 1godziny. Ryby wg przepisu SP5IDK oraz Andyandy.

A o to efekty:

Te dwie większe ryby nie wiem co to, przyniosła moja kochana Bratowa nie wiem co to?

http://images42.fotosik.pl/508/32e00a98e2b92e08med.jpg

Dalsza obróbka

http://images42.fotosik.pl/508/5f9a105729696ffdmed.jpg

A tak się prezentują niektóre wyroby po parzeniu http://images37.fotosik.pl/1701/69ad19d05f43d4famed.jpg http://images40.fotosik.pl/1731/bf59b52ea940ec24med.jpg http://images39.fotosik.pl/1684/c0d2a1a1babd8185med.jpg http://images42.fotosik.pl/508/f92c462230917a70med.jpg

Na niektórych zdjęciach widać po środku na początku wędliny za brązowe (chyba źle zrobiony nastrzyk ? lub haczyk)

Poza tym inne walory widoczne na zdjęciach

http://images46.fotosik.pl/1695/590817dc890d43aamed.jpg http://images45.fotosik.pl/1479/94fb8d24ce472576med.jpg http://images43.fotosik.pl/1478/89c4540bb0f1c033med.jpg

A teraz w przekroju :

http://images40.fotosik.pl/1731/24bbdebd0150df88med.jpg

temperatura wędzenia 45 ----49 C (po wyjęciu ryb) wędzenie do uzyskania koloru (wg mnie za jasny kolor)

A teraz kilka słów a pro po wyrobów:

Serek z Lidla 10% zalewa ok

Pstrąg na ciepło trochę za słony ale na drugi dzień super (dwa pstrągi wędziłem po wszystkim w zimnym dymem, według mnie lepsze są wędzone przez 1 dzień - soczyste )

Ryba Bratowej na ciepło super - alej nie wiem

Dorsz za słony - soczysty

Łosoś w zalewie za słony i to strasznie (cienkie dzwonki)

łosoś solony z ręki troszeczkę za słony ale ok

śledzie za SŁONE (wrzucone do zalewy ale chyba wcześniej nie wymoczone)

Wędlina :

boczek wędzony parzony - wyroby parzone przez mego Tatę vel Dziadek, na słoność ok soczysty

baleron jak wyżej

polędwica sopocka - troszeczkę przy sucha ale ok

szynka - super

polędwica bez parzenia SUPER (słoność ok) - Na pewno będę wędził - już mam zamówienia

Szynka bez parzenia - przy słona

Kiełbasa kupiona przez Bratową na targu ???

Jak pisałem powyżej temp wędzenia 45- 49 C

Sprzęt zachowuje się w miarę ok. Temperaturę utrzymam w granicach ok 2 C od zamierzonej.

Zrębki olcha - buk - wędliny jasny brąz - trochę za jasne

Dymogenerator na początku dymi bardzo dobrze po ok 2,5 godzinach, później dymu jest mniej (być może kwestia obsługi) a może nie przymknąłem komina ? Pompka STRASZNIE BRZĘCZY.

Wędliny i ryby w kwestii smakowej słoności (cześć wędlin i ryb po mimo tej samej solanki - różne smaki) patrząc na liczbę konsumujących to chyba kwestia mięsa i samych konsumentów.

A teraz chylę czoła i proszę o cenne porady oraz KRYTYKĘ

Ps

Dziękuje swoim Kolegom za mobilizację oraz Tacie vel Dziadek i wszystkim forumowiczom za cenne porady :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

ryba bratowej to dorada - bardzo smaczna

a zalewę do rybek rób 6-7% i będzie ok

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230021
Udostępnij na innych stronach

Jak masz zamiar nie parzyc jakiejś wędliny to albo troszkę słabsza skłania albo moczenie przed ;)

Śledzie się moczy a nie dodatkowo soli Jacus ;)

pierwsze koty za płoty ;) :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230029
Udostępnij na innych stronach

chyba źle zrobiony nastrzyk ? lub haczyk)

zastosuj sznurek ,reszta ok :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230030
Udostępnij na innych stronach

słabsza skłania

Chyba słabsza solanka miało być ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230033
Udostępnij na innych stronach

Śledzie się moczy a nie dodatkowo soli Jacus

Płaty śledziowe a'la matyjas mocze 12 h przed wędzeniem.Kolor zewnętrzny wędzonek mnie nie powala ,ale pierwsze koty za płoty.Rybki solę z ręki i nie używam żadnych solanek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230040
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście ze miało być "solanka" Mireczku tylko słownik IPhona jest ulomny a ja nie doczytalem ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230045
Udostępnij na innych stronach

Płaty śledziowe a'la matyjas mocze 12 h przed wędzeniem

arkadiusz daj sobie spokuj z nimi,lepsze sa surowe. :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230046
Udostępnij na innych stronach

Zrębki olcha - buk - wędliny jasny brąz - trochę za jasne

Gwizdek chyba coś z kolorem w aparacie u Ciebie nie tak, bo jak patrzę to jasnego brązu nie widzę, raczej lekko okopcone. :wink:

Chyba, że preferujesz ciemny wręcz "czarny" kolor wędzonek, to fakt za jasne.

Ważne że smakują.

Ps.

Czy Tata vel Dziadek to nasz forumowy Dziadek ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230049
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz daj sobie spokuj z nimi,lepsze sa surowe

To była próba. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230050
Udostępnij na innych stronach

miro,

Przed parzeniem kolor jasny brąz taki słomkowy? :cry: - tak jak na zdjęciu w wędzarni lub ryby- niestety dla mnie na początku był za jasny. Ale masz racie za długo chyba wędziłem. Jak pisałem wyżej mix3 olcha-buk. Nie mam innych zrębek, a szkoda. Co do vel Dziadek - to mój tata ale z racji tego, że ma już wnuki i wnuczkę - to nie ten Dziadek z forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230068
Udostępnij na innych stronach

Za jasny mówisz ... Podnies temperaturę do 55-60st i porównaj efekt końcowy ... Nie pamietam czy w kominku masz szyber :(

 

Ps

Pompka brzeczy bo to pompka akwarystyczna tzw brzęczyk ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230074
Udostępnij na innych stronach

Hmm temat rzeka tak jak asortyment wsadzony na raz ;)

Rybki jak na ciepło to i tak podnosisz temperaturę na koniec ... Jak na zimno to za wysoką miałeś ...

Jeśli o kolor idzie w funkcji czasu to intensywniejszy bedzie jak podniesiesz temperaturę albo zmniejszysz przepływ dymu (szyber) ale ostrożnie ;)

Musisz poznać swój sprzęt - pierwszy raz nigdy nie jest doskonały ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230081
Udostępnij na innych stronach

roger,

Muszę poznać i okiełzać swoją bestie.

Tak a pro po, dzieciaki ochrzciły wędzarnię jako "wieprzownia" :lol:

A moja żonka natomiast mówi mi, że mam kochankę i ostatnio tylko tym się zajmuję :question:

Nie wiem o co jej chodzi :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230086
Udostępnij na innych stronach

Masz problem ,poprosisz żone o współprace , albo bedziesz mial " jasełka " - wedzenie zajmuje tyle czasu , ze żony tego nie chca zrozumiec , moja mi pomaga w koncowym przygotowaniu , pakowanie w siatki i napełnianie jelit - wtedy ja sie ze mna zmeczy to mnie rozumie , gdy po calym wieczorze , tylko pomaga mi zrobic " klar " w kuchni to juz ma pretensje ze znowu brudze .Pozdrawiam - nie masz wyboru musisz "pokochac rowno obie " . :lol:
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230095
Udostępnij na innych stronach

A moja żonka natomiast mówi mi, że mam kochankę i ostatnio tylko tym się zajmuję

j:mrgreen juz po tobie :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230096
Udostępnij na innych stronach

To już sam musisz zdecydować co warto poświęcić. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230183
Udostępnij na innych stronach

Tydzień przerwy ? Możesz tego gorzko pożałować.

Lepiej pomasuj żonkę codziennie, póki jeszcze chce .....

Mięsko zawsze możesz pomasować i przynajmniej nie powie, "że ją głowa boli". :grin:

 

A tak na poważnie ponarzekaj żonce jaki to syf w sklepowych produktach, jakie E dodatki musi jeść, jak się truje, że MOM je choć nawet nie wie co to i z czego, a wierz mi sama będzie prosiła o domowy wyrób.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230188
Udostępnij na innych stronach

miro,

Twój sposób wydaje się bardziej praktyczny a najbardziej przypadł mnie do gustu :

Mięsko zawsze możesz pomasować i przynajmniej nie powie, "że ją głowa boli". :grin:

 

Akcja promocyjna domowych wyrobów już trwa :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230191
Udostępnij na innych stronach

Witaj.

Serdecznie pozdrawiam, cieszę się z Twoich postępów.

Z okazji zlotu w Napoleonowie miałem rzem z Elą okazję zwiedzić zakład produkcyjny.

Spełniał on wszystkie normy EU, produkcję miał sporą.

Po zakończeniu zwiedzania żona stwierdziła: Nie masz prawa kupować wędlin w sklepie, parówki są wykluczone.

Od tamtej chwili mam spokój, żona jest propagatorką zdrowego odżywiania.

Jest też fanką " Zadymiaczy ", zawsze to podkreśla.

Na Zlocie Podlaskim będzie okazja poznać i nauczyć się uprawy i produkcji przypraw z roślin przyprawowych i leczniczych.

Byłaby okazja spotkać się, Panie na pewno dojdą do wniosku że zdrowie jest najważniejsze,

a mężczyzna w domu zajmujący się produkcją zdrowej żywności jest skarbem.

Chwalić nas nie będą, taka Ich natura, ale lżej będzie nam na pewno. :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/#findComment-230198
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.