Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Eli ja zrobilam bigos,bo musialam w zamrazalniku porzadek zrobic  :laugh:


Kto rano wstaje temu.. starczy czasu na upieczeni chleba przed sniadaniem :D

post-40723-0-90314800-1414610223_thumb.jpg

 Jeszcze jest za cieply ,aby go rozkroic. Zrobilam chleb z przepisu z blogu od Magdy( ten z siemiem lnianym ) , z malymi zmianami. W orygnale byl krotki czas pracy drozdzy, ja pozostawilam ciasto przez noc. A po rozkrojeniu zobaczymy co jest w srodku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380040
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Juz na tyle przestygl, ze moglam ukroic kawalek.

post-40723-0-72732700-1414622025_thumb.jpg

 Uwazam ,ze dobrze zrobilam, zostawiajac ciasto do wyrosniecia na dlugo. Nie ma w ogole zapchu drozdzy ( krotkie wyrastanie  ciast drozdzowych wlasnie powoduje, ze czuc je drozdzami ). Chleb ma odpowiednia wilgoc, jedno co ja zrobilam tez inaczej,do miski dalam najpierw wode i wsypalam siemie lniane, dopiero kiedy troche namoklo dodalam inne skladniki. 

 Chleb latwy w wykonianiu, polecam dla tych zapracowanych, ktorzy moga np. wymieszac wszystko rano, a po pracy upiec lub tak jak ja wymieszac wszystko wieczorem a rano wsadzic do foremki a po okolo godzinie upiec.   Wiadomo w foremkach, nie nadaje sie do pieczenia bez foremki, za luzne ciasto, do zrobienia ksztaltu z wolnej reki.

 Jeszcze jedno, zwykle ,kiedy robie z polskich przepisow chleb , jestem zmuszona dodac wiecej soli. W tym przepisie uwazam ze jest ok, nawet odrobine slone, wiec nie wiem, jak u was bedzie  z sola

 U mnie jesli trafi do spisu chlebow,  bedzie pod nazwa " szybki i latwy chleb  dla kazdego ".

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380145
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu wygląda niezwykle smakowicie :clap:  Ja na drożdzach nie piekłam chleba już wieki :hmm: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380146
Udostępnij na innych stronach

Chmmmm czy aż taki szybki to nie wiem????Chlebek wizualnie za fajnie nie wygląda,jak dla mnie za wiele nasion! Sorrki ale na twojej foci wygĺąda jak makowiec;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380148
Udostępnij na innych stronach

Czy to ten z siemieniem i z płatkami owsianymi??? Dziś robiłam, ale czas rośnięcia miałam znacznie krótszy niż u Ciebie.

 

 TAk to ten i zalecam  powiekszyc czas rosniecia, dla zdrowia nawet. Chleb jest jak dziecko potrzebuje ciepla i  czasu. Bedzie lepiej wyrosniety .

 Postanowilam z tego blogu Magdy http://www.chleby.info/search/label/chleb%20z%20piekarnika  zrobic te chleby , jeden  po drugim.

 

 

Chmmmm czy aż taki szybki to nie wiem????Chlebek wizualnie za fajnie nie wygląda,jak dla mnie za wiele nasion! Sorrki ale na twojej foci wygĺąda jak makowiec;))

 

Jest to nie mak  tylko siemie lniane. Zrob i zobaczysz smak. Jednak jest bradzo duzo nasion, to trzeba lubic. Dla mnie  jest pod tym wzgledem ok.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380152
Udostępnij na innych stronach

Wiem że to nie mak!!zobaczyć smaku się nie da!!!widać że nasion jest w brud! Lubię ale nie aż tyle..dla mnie nie koniecznie:))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380155
Udostępnij na innych stronach

Morfeusz to dla ciebie bardziej inny przepis, ja go gdzies mam, tam daje sie siemie lniane w ilosciach jakie tobie odpowiadaja, a jest podobny sposob robienia, tylko ilosc wody inna. Jesli jestes zainteresowany , to poszperam i poszukam

.

 

Wstawiam, ale potem wyrzucę, żeby nie zaśmiecać Ci wątku.

Tusiaczkowa nie przejmuj sie, zostaw niech sobie siedzi tutaj. Zobacz jak bedzie tobie smakowac kiedy dluzej bedzie rosl.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380158
Udostępnij na innych stronach

A jak juz sobie swiezy chleb upieklam na sniadanie, to wyjelam moja konserwe rybna, ktora zrobilam niedawno  i mam kanapke na sniadanie  :D

post-40723-0-41586100-1414625837_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380161
Udostępnij na innych stronach

Aniu a ta konserwa rybna to jaka rybka masz gdzies przepis ,mam sporo filetow ze szczupaka ,a to osciste paskudswo jakos trzeba przerobic na razie zrobilam tylko smazone w occie zeby smiekly te losci :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380264
Udostępnij na innych stronach

Electra ja robie ta konserwe z wedzonej ryby , robilam tez z pieczonej, ale wedze glownie do tego. Nastepnie widelcem rozrywam i oczyszczam z osci.. Na patelni podduszam  na szklo cebule pokrojona w kostke, kiedy zmieknie, daje rybe wymieszam na to przecier i sok pomidorowy i taki kwasny sos on jest na ananasie oparty ( w zamian tego mozesz odrobine cytrynowego soku dac i troche wiecej cukru, poszperam to bedzie i przepis na ten sos ) ,odrobine cukru  troche pieprzu i chilli, takie w kawalkach. To gorace do cieplych sloikow i zakrecam. Trzyma w lodowce.   RZadko pasteryzuje, bo schodza od razu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380339
Udostępnij na innych stronach

ten kwasny sos to cos jak "sweet and sour" na bazie soku z ananasa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380344
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten kwasny sos to cos jak "sweet and sour" na bazie soku z ananasa?

 TAk, taki. Mozesz kupny dac, tylko uwazaj, abys nie zakwasila za bardzo. Jak znajde ten przepis  na niego ,to Tobie podesle.  Robilam kiedys, kartka gdzies sie zwinela i jest bezpieczna, nie zginie. Tylko pytanie kiedy ja ja znajde :hmm:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380348
Udostępnij na innych stronach

Aniu umiem robic ten sos bo czesto robie do kurczaka ,ale jak znajdziesz to zawsze mozna cos udoskonalic ,dziekuje :)  .bede musiala zrobic taka  konserwe z lososia na cieplo wedzonego .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380350
Udostępnij na innych stronach

Electra , ja doslownie terazrobie ta konserwe naokraglo. Tylko wiesz, porcje ich robie w sloiczkach po musztardzie takie male. Nie lubie jak napoczete sloiki w lodowce stoja, a tak to jest porcja, a jak ktos chce to wezmie sobie 2 sloiczki

 Electra tylko pamietaj, abys tej ryby nie mielila, tylko zeby by7ly takie kawalki " flakes" w tej konserwie.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380357
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu z jakiej ryby robisz te konserwy?
 

 Eli doslownie z kazdej , jaka kupie i tylko ze wedzonej. Ostatnio mialam  bay trout  https://www.google.com.au/search?q=bay+trout&espv=2&biw=1440&bih=775&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=MpVSVOr9L5Ls8AX0mYCIDg&ved=0CAYQ_AUoAQ

i pike https://www.google.com.au/search?q=bay+trout&espv=2&biw=1440&bih=775&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=MpVSVOr9L5Ls8AX0mYCIDg&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=pike

 nie wiem, jakie to po polsku  i czy to nie tylko nasze ryby. Eli ale na prawde obojetne, robilam juz z pstraga z lososia i karpia. Chyba z karpia najbardziej mi pasowal (nu nas karp to takla smieciowata ryba )

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380364
Udostępnij na innych stronach

Oj przepisik kupuję;)z makreli też powinno być dobre co myślisz??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380370
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oj przepisik kupuję;)z makreli też powinno być dobre co myślisz??
 

 Morfeusz z kazdej ryby  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380373
Udostępnij na innych stronach

 To sie pochwale, rzdkiewka z ogrodka na sniadanie

post-40723-0-76442700-1414707608_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380428
Udostępnij na innych stronach

Ślinka płynie i także przypominam sobie smak i zapach tych rogalików.  Niestety w naszym domu pieczywa prawie żadnego nie konsumujemy.  Zona ma celakię. :( Jak będę w Australii Aniu to wpadnie do Ciebie na te rogale!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/28/#findComment-380449
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.