Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Gość magdajack

widziałam duzo przepisów ze ze smalcu robią ale ja jakoś tak nie bardzo. Na olejach będę robiła, wegetariańskie ;)

A że musi odleżeć to wiem. NaOH musi stracić swoje właściwości żrące

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-417007
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Nie tylko, dojrzale mydlo powoli sie zmydla i prawidlowo sie pieni.  Ja mamwielka ochote sprobowac z wolowego tluszczu zrobic, Moze nastepne po swietach zrobie. Teraz sie szykuje na vaniliowe i lawendowe.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-417013
Udostępnij na innych stronach

Aniu nigdy takich serkow nie jadlam , ale apetycznie wygladaja

 

 

Eli zajrzyj do Camelkow , oni sa specjalistami w tej dziedzinie  :)

 

 No ale z nowym przyszlam.Co prada dla mnie nie nowe ,ale dla was tak. Od razu, kto ma dzieci,moze spokojnie zrobic to jednorazowo popakowac w sloiczki, aby bylo na pozniej. Kto potrzebuje na wyjazd  tak samo moze zrobic konserwy lub jesli ktos na diecie, spokojnie zje  taki obiad i watroba odpoczywa.

 Zaczynamy, dokladnie ile tylko chcemy warzywa: pora( ne stosujemy tutaj cebuli) ,  to pokrojone na male kawalk uduszone na maselku. NAstepne 2 marchewnki,2 pietruszki-korzen, spory tak kawalekselera-korzen, cuknia mloda , a jesli strasza to bez nason,baklazan. Wszystkie te wymienione starte na tarce. Dorzucone do garnka z duszona pora iwynoeszac dokladnie, aby wszystko pusclo soki. To podlewam rosolem, tak sporo aby lekko warzywy byly pod powerzchnia plynu. NA malym ogniu to dusiny, jedno cododajemy jesli potrzeba to sol .

 Teraz przygotowujemy mieso.Jesli to ma byc danie dla niemowlaka, to proponuje celecine a ne kurczaka, wg mnie smaczniejsze dla mlodego czlowiek. A reszta swiata moze zrobic sobie nawet meszanke mes, to wg wlasnego uznania. Mielimy mieso, dodajemy tez mielmy, jedna bulke, tyulko ta jedna bulka to na bardzo duza ilosc miesa.   Teraz w misce mieszamy mieso, jajko, sol odrobne pieprzu ziolowego ( dla mlodego czlowieka tylko sol  :D - powoli zanim zacznie jesc chiliie) i garsc suchej kaszy jeczmiennej,lamanej. TAk, to da, ze soki jakie w czasie gotowania maja przejsc do sosu  w tym tak bardzo drogocenne balko, kasza wspanale zatrzyma. Oczywiscie ne muss byc kasza, ale ja poleca  tak jej ne bedzie widac ani czuc.  Wszystko wyrabiamy dokladnie, robimy kulki wielkosci plki golfowej i wrzucamy na gotujacy sie sos. Az sie mieso skonczy. Delikatnie obracamy kulki  pozostawamy , pod polprzykrycem ( to znaczy ,ze pokrywke zakladamy tak niedokladnie na gar). Pozostawamy to na jakes 15 minut ( ale kulk juz wczesniej beda dobre).

  Tak to wyglda bez zageszczania sosu

post-40723-0-33396100-1427875511_thumb.jpg

 CD: wiec,jesl ktos konecznie chce bo lub sosy bardzo geste, polecam zagescic go tylko startym ziemniakiem na tarce do plackow ziemnaczanych.  

  JA koncze obrobke tego dania na tym etapie i wiecej nie zageszczam. Tak zjadamy na swezo  reszta trafia do sloikow. Poznej ,kiedy ktos ma ochote , a mamy ne ma w domu jest gotowy obiad. Po prostu odgrzewaja to  dorzucaja albo ugotowany makaron, wtedy sos ladnie laczy sie z nim, albo ryz czy kasze. A jesli juz za dlugo aby gotowac cokolwek oprocz tego miesa , to z kawalkie chlba tez sie zje :D

 Dla niemowlakow, polecam rowniez pozostac na tym etapie ,ne doprawiac wecej nawet jesli  jest za malo soli. Po otwarciu i pomieszaniu z ziemniakami czy czymkolwiek co domownicy beda mieli ( kasza ryz) sos i mieso " rozdeptane" widelcem, zgrzane bedzie wystraczajaco doprawione dla maluszka .

 Polecam , smaczne lekkie i pozywne  :D

 Zdjecie sloikow poznej wam wstawie

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-417391
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam wszystkie te wymienione warzywa i po  poludniu zabieram sie do roboty , dzieki z a przepis

 Eli  bedziesz zadowolona, a najwazniejsze dla mnie ,to ze mozna to i z kasza i makaronem podawac. Dzieci zjadaja wrzywka, zwlaszcza te niejadki :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-417597
Udostępnij na innych stronach

 Musialam sprawdzic. Zrobilam mydlo na smalcu, tak dobrze  czytacie , na smalcu Oczywiscie nie na samym, niebylam z tak odwazna, ale jednak polaczylam, smalec, olej z oliwek, olej zavokado i wosk pszczeli. Do tego kilka kropel olejku lawendowego i na zakonczenie, kiedy mydlo bylo juz gotowe posypalam w foremkach suszonym kwiatem lawendy. Tak wyglada, a zapach jest wspanialy.

post-40723-0-64790800-1428570774_thumb.jpg

 Terz nastepne 6 tygodni i bede mogla wypowiedziec sie, jak sie pieni i jk zapch sie utrzymuje.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-419068
Udostępnij na innych stronach

oj to juz nie moj zapach..lawenda ,ja bym dla siebie zrobila wrzosowe gdybym nie byla taka leniwa :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-419110
Udostępnij na innych stronach

 

 

oj to juz nie moj zapach..lawenda ,ja bym dla siebie zrobila wrzosowe gdybym nie byla taka leniwa

 electra nawet przyjemnie pachnie, chociaz dla mnie lawenda zawsze sie z praniem kojarzy. A co do wrzosowego,niestety nie mam tutaj dostepu do takiego produktu :( 

 

 

 

Aniu warzywka zrobione , najbardziej smakuja naszemu maluszkowi i mnie

 Eli bardzo sie ciesze, przynajmniej masz danie dla wnuka :D  Jak pamietam dzieci bardzo lubia, dorosli powinni lubic,bo dosc lekkie na caly przewod pokarmowy. Ale dorosli lubia bardziej ostre sosy,mozna go polaczytc z grzybami i bedzie bardziej " dorosly smak"

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-419392
Udostępnij na innych stronach

Annam a u mnie jest jakas chyba wiosenna odmiana ,bo teraz kwitnie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-419397
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ciagle cos robie, ale czesto nie mam czasu zrobic zdjec. wcoraj wieczorem udalo mi sie , bardziej pamietalam, za nim skonczylam wszystko jeszcze pstryknelam. 

 Chleb swiezo wyjety z pieca i rzedy sloikow. Tutaj najwaznejsze. Polecam "Domowy pikantny keczup " z blogu naszej kolezanki MAgdy http://www.chleby.info/2014/11/domowy-pikantny-keczup.html

 Na poczatku zrobilam mala porcje na probe. Domownicy przyjeli to ze smakiem,a teraz jak widac jest zrobionych 50 sloiczkow i dzisiaj zaczynam powtorke z rozrywki, czyli kolejna porcje. Wspaniale ten sos pasuje  np. do fasolki po bretonsku ( przynajmniej nam) , dziewczeta jedza go na kanapki z wedlina czy tez do parowek. A tutaj zdjecie 

post-40723-0-94289400-1430685508_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-423062
Udostępnij na innych stronach

MAgda ja teraz wlasnie mam razem 50kg  :facepalm:  Ale tak jak pisalam, wart tego :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-423089
Udostępnij na innych stronach

I znow pysznie :) oblizac sie smakiem mozna ,pomidor tu niczym nie smakuje ,moze zrobie jak mi sie uda pare sloiczkow jak bede w PL,ale w czerwcu to chyba jeszcze nie ma dobrych pomidorkow?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-423142
Udostępnij na innych stronach

To czekamy na jesień  i własne pomidory :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-423150
Udostępnij na innych stronach

MAgda, ja robie Rosyjskie pesto ( Adjika) podobne  do tej pasty waszej pomidorowo-paprycznej. Ostatnio nawet tylko kawalek zrobilam, paste papryczko-chillie i teraz znowu bede musialam dorobic. Dzisiaj ostatni sloik poszedl( zjadane jest jako pasztet warzywny, po porstu na kanapce bez innych dodatkow ) .

 

 Chudziak, Electra polecam przynajmniej u mnie w domu wszystkim smak tego ketchup'u podchodzi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-423193
Udostępnij na innych stronach

Bede musiala wyprobowac bo taki extra pikantny to ja lubie :thumbsup: ,zrobilam takie cos na sposob Pana Boczka ,sadze ze ten byl by fajny do mojego tacopaj ktory dosc czesto robie, teraz tylko czekac jak sie trafia jakies pomidory zdatne do jedzenia. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-423212
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To bedzie zagadka pozniej w razie czego podpowiedz,. Co to jest?

 JAk to mowia, malutnie zielone i lezy w kaciku?  :D

post-40723-0-63136800-1433750244_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-429166
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciasto szpinakowe?
 

 Jestes bardzo blisko  :D


Szpinak bral tam tez udzial

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-429172
Udostępnij na innych stronach

Jest to ugotowany i odcedzony na cedzaku szpinak   :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/36/#findComment-429178
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.