ANNAM Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 28 Stycznia 2013 z ciasta kruchego, biszkopta bezy i kilku smakow kremuSuper ciasteczka i pięknie podane :clap:Kostek ja u ciebie podziwiam ( i oczywiscie ucze sie) wedliny, moge chociaz tyle zaproponowac od siebie. Jeszcze raz gratuluje wyrobów .WojtekDziekuje Wojtku Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ciasteczka sa juz wspomnieniem, dzisiaj Pie z truskawkami U nas zwykle ciasto musi byc, czasem dwa. Ostatnio jednak tylko jedno i znika w mgnieniu oka.Wakacje, wiecej dzieci w domu i dlatego. Ale wracajmy do Pie'a. Australijczycy lubia pie'e tak jak amerykanie hamburgery. Tu jest i na slodko, i miesne, i z rybami, vegetarianskie. Jakie tylko wyobraznia moze wymyslec. Sa nagrody ogolnokrajowe na najlepszy pie roku. Zawody w jedzeniu pie'i. Trzeba przyznac ,ze maja dopracowane i ciasto i wypelnienie. Jako mialam jeszcze troche truskawek , to u mnie z truskawkami.A znam taka jedna osobe ,ktora teraz teskni za truskawkami, wiec jej dedykuje ten przepis. Kiedy bedziesz miala Malgosiu truskawki polecam, zachowana tu jest swiezosc owocow a dalej jesz ciasto. Skladniki : 1 i 1/4 szklanki maki 2 lyzki cukru 1/4 lyzeczki soli 3 lyzki zimnego( schlodzonego) masla 3 lyzki oleju 4-5 lyzek kwasnego mleka Wmisce pomieszac make, cukier, sol i dodac maslo. Palcami rozdrobnic, powstanie cos w rodzaju kaszki ,sypkie a jednak juz nie maka. Dodac olej,a na koncu kwasne mleko. Wyrobic, nie powinno byc trudnosci w polaczeniu ciasta. zrobic kule i rozwalkowac pomiedzy dwoma papierami, na wielkosc i boki tortownicy w jednym kawalku. Bedzie to bardzo cienko rozwalkowane; brzegi wyrownac nozem.Wnetrze wylozyc papierem i wysypac np. ryz jako obciazenie. Wstawiamy ciasto donagrzanego piekarnika 180 stopni, na okolo 15-20 minut. Potym czasnie wyjmujemy. sciagamy papier wraz z obciazeniem i spowrotem tortownice z ciastemdopiekamy kolejne 10-15 minut.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zauwazyc mazna dlaczego niczym blaszki nie wysypywalam. Ciasto ladnie odchodzi od niej po upieczeniu. Wypenienie: 1/2 szklanki cukru 2 lyzki maki kukurydzianej 1 szklanka wody opakowanie zelatyny ( lub galaretki; ja daje zelatyne, bo gotowe galaretki maja sztuczny kolor,ale za to ladniej wyglada kolor truskawek) 4 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek( tak dobrze czytacie) W malym garnuszku mieszamy cukier, make kukurydziana i wode. doprowadzamy do zagotowania ciagle mieszajac. Gpotujemy przez okolo 2 minuty. Po zdjeciu dodajemy zelatyne(galaretke)i mieszamy ,az sie rozpusci calkowicie. Odstawic na okolo 15 minut. Przygotowane truskawki umiescic w duzej misce ,dodac mieszanine cukru,maki i zelatyny, wymieszac i wlac do upieczonego ciasta. Wstawic do lodowki, na okolo 4 godziny. Jak widac na zdjeciu, ciasto nadal pozostaje w tortownicy. Gdzies po 2ch godzinach, mozna wyjac z tortownicy, dolozyc bita smietane i wstawic do lodowki na dalszy czas stygniecia. Mozna podawac z dodatkowa porcja bitej smietany. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 29 Stycznia 2013 ANNAM, pieknie wygląda to ciasto, tylko u nas truskawki w smaku drętwe , kupiłem mały pojemniczek , ale nie dało sie ich zjeśc , cierpkie i twarde , poprostu nie dojrzałe .CZekamy do wiosny -czyli do maja wtedy zaczna pierwsze krzaczki truskawek owocować.Pozdrawiam :grin: :clap: :clap: :clap: . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 29 Stycznia 2013 u nas truskawki w smaku drętwe , kupiłem mały pojemniczek , ale nie dało sie ich zjeśc , cierpkie i twarde , poprostu nie dojrzałeSaiad co roku jeździ do niemiec, na zbiory truskawek w zimie. Kiedy przyjeżdża truskawki są niedojrzałe, wtedy do systemu nawadniania wpuszczany jest jakiś preparat, a na trzeci dzień są czymś opryskiwane, po pięciu dniach są dojrzałe, i mogą leżeć miesiąc zanim zaczną gnić :grin: , tylko smak taki własnie plastikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 29 Stycznia 2013 ANNAM, pieknie wygląda to ciasto, tylko u nas truskawki w smaku drętwe , kupiłem mały pojemniczek , ale nie dało sie ich zjeśc , cierpkie i twarde , poprostu nie dojrzałe .CZekamy do wiosny -czyli do maja wtedy zaczna pierwsze krzaczki truskawek owocować.Pozdrawiam :grin: :clap: :clap: :clap: . Wojtku u nas dla odmiany sezon owocowy. Dzisiaj mialam tez bardzo ladne sliwki. Obcinam zawsze polowki (pestki odrzucam) i mroze je. Mam na zime do ciasta. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 29 Stycznia 2013 ANNAM, szkoda , ze musze pracować zawodowo , chetnie bym pogotował , a tak robie to tylko w weekendy , jesli masz wszytko tak uporzadkowane jak te sliwki to jestem pełen podziwu.Pozdrawiam arkadiuszcz, znowu człowiek cos sie dowiedział i nauczył , truskawek zimowych juz napeweno nie bede jadł .Dziekuje Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Annam ale mi smaka narobiłaś tymi słodkościami ciasta , bezy , truskawki to to co lubię najbardziej :thumbsup: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Mozna podawac z dodatkowa porcja bitej smietany.Ojojoj Anno nie kuś :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Annam ale mi smaka narobiłaś tymi słodkościami ciasta , bezy , truskawki to to co lubię najbardziej :thumbsup: renesi Ty mnie kusilas wczesniej swoim tortem, to tez musialamsmaku tobie narobic :wink: :grin: Ojojoj Anno nie kuś Kostek, nie ma obaw to nie rajskie jablko, :wink: ma odrobine wiecej smaku . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Aniu.. piękne zestawy do kawusi :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Uwielbiam ciasta z truskawkami :thumbsup: Na pewno wypróbuję. Mam tylko pytanie w przepisie jest Skladniki : 1 i 1/4 maki ale nie ma podanej miary :mellow: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Chudziak, 1 i 1/4 szklanki maki. Popraw jesli mozesz. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ok -poprawiam a właściwie dopisuję :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 30 Stycznia 2013 ANNAM, no Aniu możecie sobie rękę z Halusią podać obie kusicie pięknymi słodkościami co tu dużo mówić :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 30 Stycznia 2013 DZiekuje KArolu, :blush: :lol: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zuzia miala pierwszy dzien w szkole. Mialam wiecej czasu w domu i zrobilam jej ulubiony obiad. Kopytka; kazdy je umie robic,ja robie mniejsze niz kiedys moja mama robila( bo wlasnie Zuziatakie lubi) I do tego serca indycze w sosie Tak jej smakowalo, ze poprosila do dokladke( co nie jest normalne ) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 30 Stycznia 2013 ANNAM, ula la la :thumbsup: takie smakołyki a u mnie dziś camembert zapiekany la Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Burek Nawet nie wiem, jak znalazlam w koncu czas na zrobienie go. Ale od poczatku,... 1kg maki, do tego 340-350 ml wody ( NIE WIECEJ!), to razem wyrobic.Uwierzcie, nie jest to latwe, ale mozliwe. W koncu uzyskuje sie dosc twarde ciasto, ktore musi odpoczac conajmniej przez 30 minut, w misce przykryte plastykiem. Po pol godzinie podzielilam ta porcje na 4ry kawalki i rozwalkowalam lekko. Posmarowalam olejem i ponownie odpoczywalo 15, no moze 20 minut.Po tym czasie gotowe do rozciagania.Obok polozylam pudelko zapalek,do okresleniaprzzroczystosci,pozniej jest powtorzone ,ale juz po rozciagnieciu. Zwykle mialam to szczescie, zektos ze mna rozciagal( duzo latwiej we dwie osoby), bo ciasto jest delikatne, zwlaszcza po wstepnym rozciagnieciu,i trzeba uwazac aby nie rwag go. Niestety wczoraj wszyscy akurat sobie poszli, wiec sama robilam. Najpierw normalnie na obrusie, na stole, a pozniej sprobowalam na szafcie, bylo duzo lepiej jak robilam sama. Oto zdjecia, juz po rozciagnieciu( zdjecie z zapalkami-widac male dziurki) Nastepnie rozciagniete ciasto okraja sie brzegi( zawsze zostanie bardziej grube), lekko skropic rozpuszczonym maslem, przeciac na srodku ciasto, nalozyc farsz na brzegi obu kawalkow, i zrolowac.Kazdy rulon skrecic w "slimaka i ulozyc na blaszce. Skropic, a wlasciwie posmarowac lekko maslem i do rozgrzanego piekarnika250 stopni. Niestety tu nie robilam zdjec, rece mialam w tluszczu i juz sie spieszylam, bo czas byl do szkoly jechac. Tylko po upieczeniu mam zdjecie. Sama nie jadlam, za bardzo nie mialam czasu( zycie stanelo mi na glowie i prawie uszami trzepalam),a rodzinka wciagnela wszytko. Do tego tylko servuje salate.A drugi rodzaj ( zdjecie) to na slodko z serem. Musze napisac o farszu. 1 kg miesa wolowego zmielic, dodac bardzo drobno posiekana cebule( swieza nie podduszana), 2 zabki czosnku ( to jest moj wymysl, moja znajoma w oryginalnym przepisie nie ma czosnku), sol pieprz i okolo 1/4 szklanki wody mineralnej. Wyrobic, i nakladac waleczek na brzeg ciasta. Dziewczyny moje jedza to z sosem zurawinowym. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 1 Lutego 2013 Annam pięknie rozciągnięte ciasto na strudel Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 1 Lutego 2013 Dziękuje za dokładny przepis. Uwielbiam burek zawsze jak jestem w Chorwacji to jem go na śniadanie. Trzeba będzie spróbować kiedyś wykonać taki w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 1 Lutego 2013 Dziękuje za dokładny przepis. Uwielbiam burek zawsze jak jestem w Chorwacji to jem go na śniadanie. Trzeba będzie spróbować kiedyś wykonać taki w domu. Jojo poczekaj, w tym ,albo w nastepnym tygodniu, mam sie spotkac z droba znajoma, ktora troche inaczej robi Burek. Zobacze jaka jest roznica i tez opisze. ( mamy u niej go robic). renesi Dziekuje :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 1 Lutego 2013 Annam nie ma za co Wiem że nie jest to łatwe zadanie rozciągnąć tak cienko ciasto ja na swoim ostatnim poległam a ty sprostałaś temu zadaniu Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 27 Lutego 2013 Wczorajsze wedzenie. Niestety Krakowska wg Kostka, zostala porwana przez psa. Ale pozniejsze ,ktore byly do wedzenia w kolejnosci, pozostaly.Lisiecka, jednak nie mialam wolowego flaka, wiec w normalym zrobilam,( przeboj roku, dziewczyy bardzo lubia) i chlopska, dla mojego rodzynka Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-271559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 27 Lutego 2013 Aniu piękne kiełbasy :clap: i muszą być smaczne :thumbsup: . Niedobrej pies by nie ruszył :lol: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-271561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 27 Lutego 2013 Aniu, też bym porwał Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-271562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.