Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

z ciasta kruchego, biszkopta bezy i kilku smakow kremu

Super ciasteczka i pięknie podane :clap:
Kostek ja u ciebie podziwiam ( i oczywiscie ucze sie) wedliny, moge chociaz tyle zaproponowac od siebie.

Jeszcze raz gratuluje wyrobów .Wojtek

Dziekuje Wojtku

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264547
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ciasteczka sa juz wspomnieniem, dzisiaj Pie z truskawkami

U nas zwykle ciasto musi byc, czasem dwa. Ostatnio jednak tylko jedno i znika w mgnieniu oka.Wakacje, wiecej dzieci w domu i dlatego. Ale wracajmy do Pie'a.

Australijczycy lubia pie'e tak jak amerykanie hamburgery. Tu jest i na slodko, i miesne, i z rybami, vegetarianskie. Jakie tylko wyobraznia moze wymyslec. Sa nagrody ogolnokrajowe na najlepszy pie roku. Zawody w jedzeniu pie'i. Trzeba przyznac ,ze maja dopracowane i ciasto i wypelnienie. Jako mialam jeszcze troche truskawek , to u mnie z truskawkami.A znam taka jedna osobe ,ktora teraz teskni za truskawkami, wiec jej dedykuje ten przepis. Kiedy bedziesz miala Malgosiu truskawki polecam, zachowana tu jest swiezosc owocow a dalej jesz ciasto.

Skladniki :

1 i 1/4 szklanki maki

2 lyzki cukru

1/4 lyzeczki soli

3 lyzki zimnego( schlodzonego) masla

3 lyzki oleju

4-5 lyzek kwasnego mleka

Wmisce pomieszac make, cukier, sol i dodac maslo. Palcami rozdrobnic, powstanie cos w rodzaju kaszki ,sypkie a jednak juz nie maka. Dodac olej,a na koncu kwasne mleko. Wyrobic, nie powinno byc trudnosci w polaczeniu ciasta. zrobic kule i rozwalkowac pomiedzy dwoma papierami, na wielkosc i boki tortownicy w jednym kawalku. Bedzie to bardzo cienko rozwalkowane; brzegi wyrownac nozem.Wnetrze wylozyc papierem i wysypac np. ryz jako obciazenie.

Wstawiamy ciasto donagrzanego piekarnika 180 stopni, na okolo 15-20 minut. Potym czasnie wyjmujemy. sciagamy papier wraz z obciazeniem i spowrotem tortownice z ciastemdopiekamy kolejne 10-15 minut.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Zauwazyc mazna dlaczego niczym blaszki nie wysypywalam. Ciasto ladnie odchodzi od niej po upieczeniu.

Wypenienie:

1/2 szklanki cukru

2 lyzki maki kukurydzianej

1 szklanka wody

opakowanie zelatyny ( lub galaretki; ja daje zelatyne, bo gotowe galaretki maja sztuczny kolor,ale za to ladniej wyglada kolor truskawek)

4 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek( tak dobrze czytacie)

W malym garnuszku mieszamy cukier, make kukurydziana i wode. doprowadzamy do zagotowania ciagle mieszajac. Gpotujemy przez okolo 2 minuty. Po zdjeciu dodajemy zelatyne(galaretke)i mieszamy ,az sie rozpusci calkowicie. Odstawic na okolo 15 minut. Przygotowane truskawki umiescic w duzej misce ,dodac mieszanine cukru,maki i zelatyny, wymieszac i wlac do upieczonego ciasta. Wstawic do lodowki, na okolo 4 godziny.

Jak widac na zdjeciu, ciasto nadal pozostaje w tortownicy.

Gdzies po 2ch godzinach, mozna wyjac z tortownicy, dolozyc bita smietane i wstawic do lodowki na dalszy czas stygniecia.

Mozna podawac z dodatkowa porcja bitej smietany.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264765
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, pieknie wygląda to ciasto, tylko u nas truskawki w smaku drętwe , kupiłem mały pojemniczek , ale nie dało sie ich zjeśc , cierpkie i twarde , poprostu nie dojrzałe .CZekamy do wiosny -czyli do maja wtedy zaczna pierwsze krzaczki truskawek owocować.Pozdrawiam :grin: :clap: :clap: :clap: .
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264766
Udostępnij na innych stronach

u nas truskawki w smaku drętwe , kupiłem mały pojemniczek , ale nie dało sie ich zjeśc , cierpkie i twarde , poprostu nie dojrzałe

Saiad co roku jeździ do niemiec, na zbiory truskawek w zimie. Kiedy przyjeżdża truskawki są niedojrzałe, wtedy do systemu nawadniania wpuszczany jest jakiś preparat, a na trzeci dzień są czymś opryskiwane, po pięciu dniach są dojrzałe, i mogą leżeć miesiąc zanim zaczną gnić :grin: , tylko smak taki własnie plastikowy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264772
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, pieknie wygląda to ciasto, tylko u nas truskawki w smaku drętwe , kupiłem mały pojemniczek , ale nie dało sie ich zjeśc , cierpkie i twarde , poprostu nie dojrzałe .CZekamy do wiosny -czyli do maja wtedy zaczna pierwsze krzaczki truskawek owocować.Pozdrawiam :grin: :clap: :clap: :clap: .

Wojtku u nas dla odmiany sezon owocowy. Dzisiaj mialam tez bardzo ladne sliwki. Obcinam zawsze polowki (pestki odrzucam) i mroze je. Mam na zime do ciasta.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264774
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, szkoda , ze musze pracować zawodowo , chetnie bym pogotował , a tak robie to tylko w weekendy , jesli masz wszytko tak uporzadkowane jak te sliwki to jestem pełen podziwu.Pozdrawiam

 

arkadiuszcz, znowu człowiek cos sie dowiedział i nauczył , truskawek zimowych juz napeweno nie bede jadł .Dziekuje Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264782
Udostępnij na innych stronach

Annam ale mi smaka narobiłaś tymi słodkościami ciasta , bezy , truskawki to to co lubię najbardziej :thumbsup:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264792
Udostępnij na innych stronach

Mozna podawac z dodatkowa porcja bitej smietany.

Ojojoj Anno nie kuś :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264794
Udostępnij na innych stronach

Annam ale mi smaka narobiłaś tymi słodkościami ciasta , bezy , truskawki to to co lubię najbardziej :thumbsup:

renesi Ty mnie kusilas wczesniej swoim tortem, to tez musialamsmaku tobie narobic :wink: :grin:

 

 

Ojojoj Anno nie kuś

Kostek, nie ma obaw to nie rajskie jablko, :wink: ma odrobine wiecej smaku .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-264939
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam ciasta z truskawkami :thumbsup: Na pewno wypróbuję.

 

Mam tylko pytanie w przepisie jest

Skladniki :

1 i 1/4 maki

 

ale nie ma podanej miary :mellow:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265034
Udostępnij na innych stronach

Chudziak, 1 i 1/4 szklanki maki. Popraw jesli mozesz.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265038
Udostępnij na innych stronach

Ok -poprawiam a właściwie dopisuję :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265039
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, no Aniu możecie sobie rękę z Halusią podać obie kusicie pięknymi słodkościami co tu dużo mówić :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265050
Udostępnij na innych stronach

Zuzia miala pierwszy dzien w szkole. Mialam wiecej czasu w domu i zrobilam jej ulubiony obiad.

Kopytka; kazdy je umie robic,ja robie mniejsze niz kiedys moja mama robila( bo wlasnie Zuziatakie lubi)

I do tego serca indycze w sosie

Tak jej smakowalo, ze poprosila do dokladke( co nie jest normalne )

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265189
Udostępnij na innych stronach

Burek

Nawet nie wiem, jak znalazlam w koncu czas na zrobienie go. Ale od poczatku,...

1kg maki, do tego 340-350 ml wody ( NIE WIECEJ!), to razem wyrobic.Uwierzcie, nie jest to latwe, ale mozliwe. W koncu uzyskuje sie dosc twarde ciasto, ktore musi odpoczac conajmniej przez 30 minut, w misce przykryte plastykiem.

Po pol godzinie podzielilam ta porcje na 4ry kawalki i rozwalkowalam lekko. Posmarowalam olejem i ponownie odpoczywalo 15, no moze 20 minut.Po tym czasie gotowe do rozciagania.Obok polozylam pudelko zapalek,do okresleniaprzzroczystosci,pozniej jest powtorzone ,ale juz po rozciagnieciu.

Zwykle mialam to szczescie, zektos ze mna rozciagal( duzo latwiej we dwie osoby), bo ciasto jest delikatne, zwlaszcza po wstepnym rozciagnieciu,i trzeba uwazac aby nie rwag go.

Niestety wczoraj wszyscy akurat sobie poszli, wiec sama robilam. Najpierw normalnie na obrusie, na stole, a pozniej sprobowalam na szafcie, bylo duzo lepiej jak robilam sama.

Oto zdjecia, juz po rozciagnieciu( zdjecie z zapalkami-widac male dziurki)

Nastepnie rozciagniete ciasto okraja sie brzegi( zawsze zostanie bardziej grube), lekko skropic rozpuszczonym maslem, przeciac na srodku ciasto, nalozyc farsz na brzegi obu kawalkow, i zrolowac.Kazdy rulon skrecic w "slimaka i ulozyc na blaszce. Skropic, a wlasciwie posmarowac lekko maslem i do rozgrzanego piekarnika250 stopni.

Niestety tu nie robilam zdjec, rece mialam w tluszczu i juz sie spieszylam, bo czas byl do szkoly jechac. Tylko po upieczeniu mam zdjecie. Sama nie jadlam, za bardzo nie mialam czasu( zycie stanelo mi na glowie i prawie uszami trzepalam),a rodzinka wciagnela wszytko. Do tego tylko servuje salate.A drugi rodzaj ( zdjecie) to na slodko z serem.

Musze napisac o farszu. 1 kg miesa wolowego zmielic, dodac bardzo drobno posiekana cebule( swieza nie podduszana), 2 zabki czosnku ( to jest moj wymysl, moja znajoma w oryginalnym przepisie nie ma czosnku), sol pieprz i okolo 1/4 szklanki wody mineralnej. Wyrobic, i nakladac waleczek na brzeg ciasta.

Dziewczyny moje jedza to z sosem zurawinowym.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265529
Udostępnij na innych stronach

Annam pięknie rozciągnięte ciasto na strudel

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265536
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za dokładny przepis. Uwielbiam burek zawsze jak jestem w Chorwacji to jem go na śniadanie. Trzeba będzie spróbować kiedyś wykonać taki w domu.

Jojo poczekaj, w tym ,albo w nastepnym tygodniu, mam sie spotkac z droba znajoma, ktora troche inaczej robi Burek. Zobacze jaka jest roznica i tez opisze. ( mamy u niej go robic).

 

renesi Dziekuje :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265542
Udostępnij na innych stronach

Annam nie ma za co Wiem że nie jest to łatwe zadanie rozciągnąć tak cienko ciasto ja na swoim ostatnim poległam a ty sprostałaś temu zadaniu

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-265572
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczorajsze wedzenie. Niestety Krakowska wg Kostka, zostala porwana przez psa.

Ale pozniejsze ,ktore byly do wedzenia w kolejnosci, pozostaly.Lisiecka, jednak nie mialam wolowego flaka, wiec w normalym zrobilam,( przeboj roku, dziewczyy bardzo lubia) i chlopska, dla mojego rodzynka

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/9/#findComment-271559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.