leszek_krakow Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Września 2012 Cześć, Mam węglowego Webera 57 cm i ostatnio kupiłem gazowego BroilKing'a Royal10. Gazowy służy na codzień - jest łatwy w obsłudze (szybkie rozpalanie), ma żeliwne ruszta (to moim zdaniem podstawa). Często grilluję (w zimie też) więc gazowy wydawał mi się odpowiedniejszy, łatwiej też jest w nim kontrolować temperaturę i umieścić naprawdę duże kawałki w całości (mmm. łopatka w całości grillowana przez kilka godzin :grin: ) Założenie było takie, że sprzedaję Webera i zamieniam go na "gazowca". Na Broil Kingu grillowałem kilka razy i stwierdziłem, że na razie nie sprzedaję Webera - czasami na węglach też jest przyjemnie coś ugrillować. Po różnych doświadczeniach stwierzam, że chyba najlepszy byłby duży grill węglowy, z pokrywą i rusztem żeliwnym - ale takiego na razie nie znalazłem. Małe porównanie: - czas rozpalania : Weber (kominkiem do rozpalania) - 15-20 minut, BroilKing - 10 minut (pstryk i już :wink: ) - kontrola temperatury - łatwiej utrzymać w BroilKingu (dwa oddzielnie regulowane palniki), choć w Weberze (regulacja powietrza z dołu i z góry) też nie jest źle - czyszczenie po grillowaniu - podobnie (tu i tu można po prostu resztki jedzenia "wypalić" (w Weberze dzięki odpowiednim dopływom powietrza) - smak - chyba jednak ciut lepszy w węglowym (chociaż do gazowego można dodać wiórka w puszcze i jest OK) - wytrzymałość - Webera mam drugi rok- nie wykazuje oznak zużycia, (stoi zima/lato na zewnątrz bez pokrowca, ruszty (stalowe) nadają się do wymiany co kilka lat przy częstym grillowaniu), BroilKing - na razie mam go za krótko, ale wygląda solidnie - nie ma co się zepsuć, ruszty żeliwneWidać z tego, że przy porządnych grillach w zasadzie różnice się zacierają (moim zdaniem). Grille "supermarketowe" przepalałem po 1-2 sezonach. Cytuj ---------------Pozdrawiam,Leszek Początkujący zadymiacz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Września 2012 Tylko że steki grillowane na węglowym i na gazowym mają się smakowo do siebie tak, jak nie przymierzając Syrena do Mercedesa. Szybkość i wygoda to jedno, a walory smakowe i zapachowe to drugie. Mam to szczęście że posiadam grill gazowy z żeliwnym rusztem. grill gazowy z lawą wulkaniczna oraz ten najzwyklejszy na węgiel drzewny. Temu specyficznemu smakowi i zapaszkowi jaki otrzymuje się na węglu drzewnym, nie dorównuje żaden gazowo, żeliwny czy lawowy wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Września 2012 sverige2... dlatego gdybym miał porządny grill węglowy nie zamieniałbym na gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Września 2012 leszek_kraków ja grilluję na węglowym weberze już 8 lat i to dosyć intensywnie. Też stoi zima / lato na zadaszonym tarasie bez pokrowca i jego stan jest bez zarzutu. Ruszy do grilowania mam ten sam od nowości, oczywiście swój blask utracił już wcześniej ale nie widzę potrzeby jego wymiany na nowy. Zwłaszcza że przeważanie grilluję na tackach aluminiowych a jeśli coś kładę mięcho bezpośrednio na ruszcie to i tak smaruję wcześniej oliwą. Podobnie ruszy na którym leżą węgle - nie ma potrzeby wymiany.Rozpalam tradycyjnie, bez komina - trwa to zależnie od pogody 30-40 minut. Ale jakoś mi to nie przeszkadza, fajna zabawa, jest czas na piwko :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Września 2012 Mam 3 webery 2 weglowe (maly i duzy ) i gazowy genesis e 310 , i jak wspomnialem juz wczesniej portawy z webera gazowego poezja smaku tak samo smaczne jak z wEglowych weberow z tym ze gazowy, duzo latwiej i szybciej operowac jesli chodzi o tem np stejk 1 cal grubosci gril nagrzany do 600 st F , palniki ustawione na high direct heat 3min z jednej 3 z drugiej strony i stejk zawsze idealny , ponadto masa przepisow na webera gazowego z podanymi ustawieniami palnikow temp i czasu takze nawet zupelnemu laikowi potrawy wychodza z niego jak z najlepszej restauracji . Grill weglowy webera porzebuje nieco praktyki by nie przypalic czu zrobic za suchej potrawy , ale cierpliwosc przy nim napewno zostanie wynagrodzona Weglowego webera mam od niepamietam kiedy i stoi na zewnatrz i jest nie do zdarcia . Takze polecam webera czy to weglowego czy gazowego bo naprawde jakosc pierwsza klasa . Co ciekawe podam moze ceny w usa gazowy weber genesis e 310 700 $ weglowy duzy (bez bajerow ) 100 $. W Polsce widzialem gazowego za 5,5 tys zl identyczny jak w usa za 700$. Tak wiec widac jak posrednicy potrafia zdzierac kase . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Września 2012 Jeżeli z gazowego grilla wychodzi poezja smaku, to znaczy że ktoś musiał mieszkać w USA i tamten styl i manierę szybkiego grillowania uważa za doskonały(aby było zjadliwe należy dodawać sosów). Spytajcie sobie pierwszego z brzegu Meksykanina czy kogoś z Ameryki Łacińskiej, to usłyszycie prawdziwą opinię koneserów na temat gazowego czy lavovego grilla i smaku steków robionych na tych "wynalazkach". Tylko nie zapomnijcie wtedy założyć kasku ochronnego na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Września 2012 Meksykanie nie jedza stejkow tylko taco ,burito , albo robia dymowe na plazy przypalajac tanie kurczaki na weglu . Zreszta nie ma sensu dyskutowac o czyms czego sie nie robilo , tak wiec pogriluj troche stejkow na weberze gazowym a pozniej pogadamy . Ostatni raz napisze ze weber gazowy to nie chinczyk jakis gazowy ktory nawet nie jest namiastka grilla. Poza tym zeby sie wypowiaDac o amerykanach trzeba rowniez tu przyjechac i sprobowac ich kuchni . Usa to nie tylko hamburgery , bo gdy w kazdym amerykanskim domu juz stal grill , w polsce nikt nie mial pojecia ze takie cos istnieje , poza tym amerykanie troche wiecej griluja niz tylko kielbase i karkowke , .TakE od amerykanow kolego to jeszcze bardzo duzo o grilowaniu moglbys sie nauczyc , nie wspomne o bbq bo to inny temat rzeka ,ktory w polsce nie jest znany , alemoze za pare lat dotrze i znow znajda sie spece z tej dziedziny[/u]Niejako ze troche juz stejkow w zyciu grilowalem , wiec moze kolega skoro jest tako swietny z grilla niech mi przypomni 5 podstawowych rodzajow stejkow i dotego poda temperatury i czasy grilowania oraz temp wewnatrz miesa dla poszczegolnych rodzajow stejka. Jesli kolega nie wie sluze pomoca , jak rowniez moge podac kilka swietnych przepisow na stejka , lub cos moze z bbq np zeberka luizjana style, albo pull pork . Ps czy grilowanie czegos na sprasowanym miale weglowym (brykieciie ) uwazacie za zdrowe i smaczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Września 2012 Meksykanie nie jedza stejkow tylko taco ,burito , albo robia dymowe na plazy przypalajac tanie kurczaki na weglu . Zreszta nie ma sensu dyskutowac o czyms czego sie nie robilo , tak wiec pogriluj troche stejkow na weberze gazowym a pozniej pogadamy . Ostatni raz napisze ze weber gazowy to nie chinczyk jakis gazowy ktory nawet nie jest namiastka grilla. Poza tym zeby sie wypowiaDac o amerykanach trzeba rowniez tu przyjechac i sprobowac ich kuchni . Usa to nie tylko hamburgery , bo gdy w kazdym amerykanskim domu juz stal grill , w polsce nikt nie mial pojecia ze takie cos istnieje , poza tym amerykanie troche wiecej griluja niz tylko kielbase i karkowke , ....... Ps czy grilowanie czegos na sprasowanym miale weglowym (brykieciie ) uwazacie za zdrowe i smaczne ? :clap: :clap: :clap: Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Września 2012 Ponieważ od nieomal czterech dziesięcioleci mieszkam poza Polską i nieco świata poznałem w tym czasie, to widzę że starasz się mocno, aby mnie rozśmieszyć. Poznałem stany i ichnie i nie tylko grillowanie jak też ich ohydne sosy których wylewają tony na swe grillowe wyczyny, bo inaczej przez gardło nie przechodzi, pewnie znacznie wcześniej od Ciebie, więc daruj sobie. Weber w wersji gazowej daje takie same g....ne smakowo potrawy jak każde inne gazowe czy lavove byle co. Dużo jeszcze nauki przed Tobą. PS. Po polsku pisze się steków, a nie jakichś tam "stejków". Widać że masz takie samo pojęcie o prawdziwym grillu i grillowaniu, jak o pisaniu po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Września 2012 PAX PAX PAX agn, zanim zaczniesz się wymądrzać napisz może coś więcej o grillowaniu prawdziwych steków. Jak ty to robisz i w jaki sposób. Na naszym forum możesz jedynie zabłysnąć poziomem wiedzy i fachowością. Zatem zachęcam jeśli tylko chcesz to przedstaw nam swój punkt widzenia poprzez przepis na prawdziwe steki (i nie tylko steki) z grilla oraz sposób na ich przygotowanie. Panowie proszę nie obrzucajcie się gównem, traktujmy się z szacunkiem bo jedyną wartością forum jest to czego TU można się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Września 2012 Pax oczywiscie moge podac kilka moich przepisow na stejka , jesli ktos bedzie chcial zrobic , ale musi napisac jaki rodzaj stejka kupil i wtedy bez problemu , natomiast bez sensu zebym podawal iles przepisow skoro ktos nie dostanie takiego kawalka miesa. Co do grilowania to kazdy wie ze w stanach bylo na dlugo zanim ktos pomyslal o tym w Polsce . Bywam w Polsce i niestety jak narazie wiekszosc posiada male grille ogrodowe bez pokrywy nawet na ktorych ciezko ugrillowac kawalek kurczaka a co dopiero stejka . Inna sprawa ze dobry stejk kosztuje 60 zl za sztuke , a wiec kilka takich stejkow na impreze to dla wielu pol wyplaty . Powoli sie jednak to zmienia i coraz wiecej ludzi ma pozadne grille , choc z drugiej strony gdybym mieszkal na stale w Polsce raczej niewiem czy lekka reka wydalbym na gazowego webera 5 tysiecy zlotych .Kolege sverige 2 zupelnie ignoruje i nie bede sie wdawal z nim w zadne polemiki bo widze ze to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Września 2012 agn oczywiscie moge podac kilka moich przepisow na stejka , jesli ktos bedzie chcial zrobic , ale musi napisac jaki rodzaj stejka kupil i wtedy bez problemu podaj , najlepiej w nowym, wlasnym wątku przepisy na steki (stejki), i inne bbq zacznając moze od st. louis spare ribs. Temat napewno ciekawy i dla wielu interesujacy. . Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Września 2012 Popieram. Temat już założony. Działaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Września 2012 Kolege sverige 2 zupelnie ignoruje i nie bede sie wdawal z nim w zadne polemiki bo widze ze to bez sensu. Jak najbardziej słuszna decyzja. W pełni popieram. PS. Tak się pisze po polsku: http://www.sjp.pl/stek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-238470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Września 2012 Ostatnio ogladalem ciekawy program. Pewnej grupie smakoszy podano grylowane smakolyki na przemian z gryla na wegiel i na gas. Mieli oni zawiazane oczy i musieli zgadnac z jakiego w danej chwili jedza. W grupie byli zarowno zwolennicy gryla na wegiel drzewny jak i na gas.Efekt? Wszyscy sie troszeczke zdziwili, nie mogli rozroznic.Ten zapaszek przy weglu powstaje w zasadzie tylko podczas rozpalania, ale wtedy jeszcze nic nie kladziemy. Przez ostatnich 20 lat grylowalismy na weglu i brykietach. Tego lata kupilismy gryla na gas. Ten pierwszy stoi teraz w rogu, na wypadek gdyby butla byla pusta Bardzo polecam Lokomotywe BBQ (np. BISON). Tam dopiero mozna rozwinac skrzydelka.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7182-grill-elektryczny-czy-gazowy/page/2/#findComment-240064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.