marcus Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Niekiedy trzeba odpoczac od wedzonek a jesc trzeba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Ładna szyneczka Też taką mam na koncie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6397&postdays=0&postorder=asc&start=60 Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Też często białą szynkę robię. Peklowałeś w zalewie ziołowej czy tylko parzyłeś z liściem laurowym. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Na jakim przepisie bazowałeś ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 chyba też się skuszę na taką ,wygląda jak konserwowa :tongue: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Na jakim przepisie bazowałeś ? Mireczku jaki przepis :rolleyes: :grin: .Bierzesz szynkę, peklujesz na mokro,nie wędzisz tylko parzysz jak szynkę.Ja do parzenia rzucam trochę listka, i ziela.Ot i cały przepis. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Ja do parzenia rzucam trochę listka, i ziela.Ot i cały przepis.O to "ot" mi chodziło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Kurcze, jakoś nigdy na to nie wpadłem... zapekluję szyneczkę z przyprawami i spróbuję. Zwłaszcza,że nie mam wędzarni.... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 zapekluję szyneczkę z przyprawami i spróbuję możesz zapeklować z przyprawami lub do parzenia dać przyprawy ja osobiście wole wersje z mniejsza ilością przypraw kiedy bardziej "mięso czuć" Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 O to "ot" mi chodziło. To jeszcze Ci coś powiem.Ja takie szyneczki robię z łopatki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 A jak długo peklować taką szyneczkę ??Mam peklować tak jak szynkę przed wędzeniem na peklosoli ?Nigdy takiej nie robiłem i też chętnie bym spróbował taką wykonać lecz nie wiem co i jak Parzenie: tak jak szynkę po wędzeniu - wrzucam na wrzątek na 10 minut a potem do uzyskanie 70 stopni wewnątrz ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 No przeca napisałem :devil: .Mam jeszcze raz to samo :grin: [ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 19:52 ]do uzyskanie 70 stopni wewnątrz68C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 No przeca napisałem :devil: .Mam jeszcze raz to samo :grin: [ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 19:52 ]do uzyskanie 70 stopni wewnątrz68CAreczku, rozumiem że wszystko tak samo jak przy wędząnkach - wolę się upewnić bo jak mnie znasz nie zrobię 1 kg tylko dużoooooo więcej :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Tak samo tylko nie wędzisz.Po solance do parzenia. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Takie wyroby mozna wykonywac z wszystkiego (poledwica,lopatka,piersi kurczaka ,indyka ,)Poprostu omijamy wedzenie wlasciwe cala reszta wedlug schematu.Moje wyroby do parzenia ,,na bialo ""pekluje wedlug tabeli pieć dni a do wedzenia zazwyczaj dwa tygodnie.Jak ktos chce nadac koloru to moze uzyc lupin cebuli.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Tylko z przyprawami ostrożnie.Nie za dużo albo tylko sam pieprz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 marcus, łupin cebuli ? Napiszesz coś więcej w temacie - z góry dzięki. Do tej pory łupin z cebuli używałem do barwienia jajek na Wielakonoc. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 A jak długo peklować taką szyneczkę ?? Mam peklować tak jak szynkę przed wędzeniem na peklosoli ? Nigdy takiej nie robiłem i też chętnie bym spróbował taką wykonać lecz nie wiem co i jak Parzenie: tak jak szynkę po wędzeniu - wrzucam na wrzątek na 10 minut a potem do uzyskanie 70 stopni wewnątrz ? świadziu, ja robię tak ja do wędzenia, przed parzeniem nawet wyciągam aby złapała temperaturę i trochę obciekła .Ja takie szyneczki robię z łopatki. i nie tylko takie Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Łupiny nadadzą cebulowy smak .... raczej wolałbym nie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Do tej pory łupin z cebuli używałem do barwienia jajek na Wielakonoc. To pomysł Abratka.O ile pamietam to jeszcze do peklowania na sucho użył soli wędzarniczej i wyszła jakby była wędzona.Sól nadała smak wędzenia a łupiny cebuli kolor. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 [quote name="bendetto"świadziu' date=' ja robię tak ja do wędzenia, przed parzeniem nawet wyciągam aby złapała temperaturę i trochę obciekła[/quote] To ma sens Dzięki za ważną radę !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 iny nadadzą cebulowy smakPodobno nie, ale nie próbowałem. [ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 20:16 ]świadziu, ja robię tak ja do wędzenia, przed parzeniem nawet wyciągam aby złapała temperaturę i trochę obciekłaNie widzę jaki jest cel tego procesu..Przecież ją nie wędzisz tylko wrzucasz do gara na gotującą wodę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Łupiny z cebuli niezmienia smaku.Pisalem o tym przed Abratkiem w temacie boczku jak znajde to podam.Caly proces przebiega wedlug schematu oprucz wedzenia a wiec co jeszcze ? jasna sprawa:Wyrownanie tem.jest bardzo waznym czynnikiem dalszej obrobki cieplnej wiec choc niechcialem tego pisac najlepiej wczesniej wyjac szynke a nastepnie osuszyc w piekarniku 50 st .termoobieg 1-1.5 h Skroci to czas parzenia i wplynie pozytywnie na powiezchnie wyrobu jak na zdjeciu.Nigdy nie wrzucam wyrobow do wrzadku zawsze 80 st i trzymam pomiedzy 75-80 zaleznie od wyrobu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 [ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 20:16 ] bendetto napisał/a: świadziu, ja robię tak ja do wędzenia, przed parzeniem nawet wyciągam aby złapała temperaturę i trochę obciekła Nie widzę jaki jest cel tego procesu..Przecież ją nie wędzisz tylko wrzucasz do gara na gotującą wodę. Caly proces przebiega wedlug schematu oprucz wedzenia a wiec co jeszcze ? jasna sprawa: Wyrownanie tem.jest bardzo waznym czynnikiem dalszej obrobki cieplnej wiec choc niechcialem tego pisac najlepiej wczesniej wyjac szynke a nastepnie osuszyc w piekarniku 50 st .termoobieg 1-1.5 h Skroci to czas parzenia i wplynie pozytywnie na powiezchnie wyrobu jak na zdjeciu. ja pomijam etap z piekarnikiem, czekam aż dobrze ocieknie i złapie temperaturke Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Też nie rozumiem co ma dać proces załapania temperatury i ociekanie przed parzeniem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.