Skocz do zawartości

Szynka parzona nie wedzona.


marcus

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na jakim przepisie bazowałeś ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na jakim przepisie bazowałeś ?

Mireczku jaki przepis :rolleyes: :grin: .Bierzesz szynkę, peklujesz na mokro,nie wędzisz tylko parzysz jak szynkę.Ja do parzenia rzucam trochę listka, i ziela.Ot i cały przepis.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do parzenia rzucam trochę listka, i ziela.Ot i cały przepis.

O to "ot" mi chodziło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zapekluję szyneczkę z przyprawami i spróbuję

możesz zapeklować z przyprawami lub do parzenia dać przyprawy

ja osobiście wole wersje z mniejsza ilością przypraw kiedy bardziej "mięso czuć"

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O to "ot" mi chodziło.

To jeszcze Ci coś powiem.Ja takie szyneczki robię z łopatki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak długo peklować taką szyneczkę ??

Mam peklować tak jak szynkę przed wędzeniem na peklosoli ?

Nigdy takiej nie robiłem i też chętnie bym spróbował taką wykonać lecz nie wiem co i jak :(

Parzenie: tak jak szynkę po wędzeniu - wrzucam na wrzątek na 10 minut a potem do uzyskanie 70 stopni wewnątrz ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No przeca napisałem :devil: .Mam jeszcze raz to samo :grin:

 

[ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 19:52 ]

do uzyskanie 70 stopni wewnątrz

68C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No przeca napisałem :devil: .Mam jeszcze raz to samo :grin:

 

[ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 19:52 ]

do uzyskanie 70 stopni wewnątrz

68C
Areczku,

rozumiem że wszystko tak samo jak przy wędząnkach - wolę się upewnić bo jak mnie znasz nie zrobię 1 kg tylko dużoooooo więcej :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak samo tylko nie wędzisz.Po solance do parzenia. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie wyroby mozna wykonywac z wszystkiego (poledwica,lopatka,piersi kurczaka ,indyka ,)

Poprostu omijamy wedzenie wlasciwe cala reszta wedlug schematu.

Moje wyroby do parzenia ,,na bialo ""pekluje wedlug tabeli pieć dni a do wedzenia zazwyczaj dwa tygodnie.

Jak ktos chce nadac koloru to moze uzyc lupin cebuli.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko z przyprawami ostrożnie.

Nie za dużo albo tylko sam pieprz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak długo peklować taką szyneczkę ??

Mam peklować tak jak szynkę przed wędzeniem na peklosoli ?

Nigdy takiej nie robiłem i też chętnie bym spróbował taką wykonać lecz nie wiem co i jak :(

Parzenie: tak jak szynkę po wędzeniu - wrzucam na wrzątek na 10 minut a potem do uzyskanie 70 stopni wewnątrz ?

 

świadziu, ja robię tak ja do wędzenia, przed parzeniem nawet wyciągam aby złapała temperaturę i trochę obciekła

 

.Ja takie szyneczki robię z łopatki.

i nie tylko takie

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łupiny nadadzą cebulowy smak .... raczej wolałbym nie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory łupin z cebuli używałem do barwienia jajek na Wielakonoc.

 

To pomysł Abratka.O ile pamietam to jeszcze do peklowania na sucho użył soli wędzarniczej i wyszła jakby była wędzona.Sól nadała smak wędzenia a łupiny cebuli kolor.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

iny nadadzą cebulowy smak

Podobno nie, ale nie próbowałem.

 

 

[ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 20:16 ]

świadziu, ja robię tak ja do wędzenia, przed parzeniem nawet wyciągam aby złapała temperaturę i trochę obciekła

Nie widzę jaki jest cel tego procesu..Przecież ją nie wędzisz tylko wrzucasz do gara na gotującą wodę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łupiny z cebuli niezmienia smaku.

Pisalem o tym przed Abratkiem w temacie boczku jak znajde to podam.

Caly proces przebiega wedlug schematu oprucz wedzenia a wiec co jeszcze ? jasna sprawa:

Wyrownanie tem.jest bardzo waznym czynnikiem dalszej obrobki cieplnej wiec choc niechcialem tego pisac najlepiej wczesniej wyjac szynke a nastepnie osuszyc w piekarniku 50 st .termoobieg 1-1.5 h

Skroci to czas parzenia i wplynie pozytywnie na powiezchnie wyrobu jak na zdjeciu.

Nigdy nie wrzucam wyrobow do wrzadku zawsze 80 st i trzymam pomiedzy 75-80 zaleznie od wyrobu.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 20:16 ]

bendetto napisał/a:

świadziu, ja robię tak ja do wędzenia, przed parzeniem nawet wyciągam aby złapała temperaturę i trochę obciekła

 

 

Nie widzę jaki jest cel tego procesu..Przecież ją nie wędzisz tylko wrzucasz do gara na gotującą wodę.

Caly proces przebiega wedlug schematu oprucz wedzenia a wiec co jeszcze ? jasna sprawa:

Wyrownanie tem.jest bardzo waznym czynnikiem dalszej obrobki cieplnej wiec choc niechcialem tego pisac najlepiej wczesniej wyjac szynke a nastepnie osuszyc w piekarniku 50 st .termoobieg 1-1.5 h

Skroci to czas parzenia i wplynie pozytywnie na powiezchnie wyrobu jak na zdjeciu.

ja pomijam etap z piekarnikiem, czekam aż dobrze ocieknie i złapie temperaturke

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też nie rozumiem co ma dać proces załapania temperatury i ociekanie przed parzeniem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.