Skocz do zawartości

Jacinto wyrabia wędliny i coś tam jeszcze...


Rekomendowane odpowiedzi

Myślę,że wersja bez cebuli jest lepsza, musze spróbować
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-250685
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szwedzi prawie do wszystkich kiełbas, jako wypełniacza dodają gotowane ziemniaki. Kiedy degustują moje wyroby i otrzymują informację, że polskie kiełbasy robi się z mięsa, a nie z ziemniaków, grochu, czy kapusty i to co jedzą to jest 100% mięsa w mięsie, to tylko ze zdziwieniem kiwają głowami, i oblizując się proszą o jeszcze. Tradycja dodawania ziemniaków do kiełbasy, wzięła się w Szwecji z biedy jaka panowała tutaj przed 2 wojną światową. Nędza była o wiele większa niż w ówczesnej Polsce, emigracja do za chlebem do USA, przewyższała znacznie polską. Ten kwaśny posmak i surowa cebula, to też rzecz charakterystyczna dla szwedzkich kiełbas, 99% jest z tym kwaskowatym posmakiem, który nam, posiadającym chyba najlepsze kiełbasy, po prostu trudno zaakceptować.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-250689
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Sezon nalewkowy sie rokręca...

Od lewej - nalewka z kwiatów czarnego bzu wg ani27, truskawkowa i pędy sosnowe

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-288861
Udostępnij na innych stronach

jacinto, rozumiem że na grzybozlot jesteś już gotowy :lol:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-288863
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzisiejszy chlebek, bez fałszywej skromności bardzo smaczny wyszedł. Masełko, troszkę soli i niebo w gębie :)

Z tego przepisu http://najsmaczniejszy.com.pl/przepisy/prosty-chleb-na-zakwasie-zytnim/

Mąka mieszana - żytnia i pszenna. Ale miałem tylko 500g zakwasu na 900g mąki, więc dałem mu dłużej porosnąć- ok 18-20 godz. Dodatki - miód, mielona kolendra, pestki dyni i olej z pestek dyni. Pieczony 45 min w 200 stopni bez termoobiegu

 

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-298329
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy chlebek

Ladny chlebek,dawno nie piekłem,trzeba zakasać rękawy :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-298333
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Golonka wolno duszona w czerwonym winie

 

Przepis jest zainspirowany przepisem z Norwegii, który był troszke do czegoś innego. Goloneczka jest mięciutka, ma ładny kolor nadany przez wino, rozpada się na kawałki, do tego sosik podkreśla smak. Na zdjęciu podana jest z puree ziemniaczano-selerowym z dodatkiem ajvaru.

Danie jest bardzo proste tylko wymaga cierpliwosci, nie jest na szybki obiad :)

 

Składniki (na 2 osoby)

- 2 przednie golonki

- ok 1/2 litra wina czerwonego wytrawnego (rodzaj obojetny)

- 1 łyżeczka suszonego tymianki

- liśc laurowy

- 1 cebula podzielona na ćwiartki

- 4 łyżki słodkiej śmietany kremówki

- ew kostka smaku warzywna Winiary

do podania ziemniaki, może byc  puree i dodatki słodko-kwasne np ogórki konserwowe

 

Jak to zrobić?

 

1. Golonki włóż do naczynia, które możesz przykryć - ja użyłem garnek, zalej winem do ok 3/4 wysokości - w zależności jaki masz garnek ilość wina może być różna

2. Wrzuć tymianek, cebulę, liść i ew kostkę. Jesli jestes ortodoxem i nie używasz kostek, musisz to posolić, ale nie wiem ile... Ja robiłem to na konkurs związany z Winiarami i dlatego użyłem

3. Wstaw przykryte do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni. Czas pieczenia to min 8 godzin, moje siedziały 11 i to polecam. Po prostu najlepiej wstawić to na noc. Tu trzeba uważać, bo nowoczesne piekarniki elektryczne chcą myśleć za nas i po kilku godzinach same się wyłączają. Ja na szczęście mam prymitywny...

4. Danie - jesli robione przez noc- mozna spokojnie odgrzac. Sos robimy w ten sposób, ze bierzemy chochle płynu od pieczenie na osobe ,wlewamy na patelnie i odparowujemy ,az bedzie gęste. Potem dodajemy 1-2 łyzki śmietany kremówki (na te ilosc płynu) i jeszcze troche podgrzewamy. Sosikiem polewamy mieso :)

 

 

Przy okazji... w przyszłym tygodniu zachęcam do głosowania na FB na ten przepis. Dorobię do tego jeszcze przystawkę zawierającą m.in. min pasztetu Halusi z innym duńskim wynalazkiem i mam nadzieje ...galaretkę z dopalaczem...

 

a wygląda to tak....

 

post-48289-0-99419300-1386272956_thumb.jpg

post-48289-0-48777800-1386272968_thumb.jpg

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-318828
Udostępnij na innych stronach

Piotr , trza spróbować . :clap: Może tylko pominę tę kostkę smaku.

Robiłeś może drób w podobny sposób? Takie Coq au vin ? ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-318960
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wujaszku, te kostke musiałem dodac, bo musiłem miec cos Winiary :) w oryginale nie byhło. Nie probowałem tak robic drobiu, chociaz coq au vin robiłem, ale to chyba tylko ze 3 godziny sie gotowało.

A ponizej świąteczny garneczek szcześcia, własnie przywiozłem od Karola,ktoremu serdecznie dziekuje za dym

Schab,karkówka, boczek, słonina zwykła i paprykowa i ścinkowa ELGREGORA w wydaniu cienkim i grubym

 

post-48289-0-17150400-1387572804_thumb.jpg

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-321977
Udostępnij na innych stronach

Masz rację , dla drobiu to zbyt długo , chyba że 8letni Kogut po przejściach , wtedy po ośmiu godzinach "by zmiękł" hehe.

Garnuszek wygląda zacnie, ciekawi mnie przekrój tej cienkiej -giętej?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-322069
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Na fali przetworów wymyśliłem przystawkę na bazie fasolki Pokemona. Na moim blogu dużą popularnościa cieszy sie przepis na duszony jarmuż. Teraz zaczyna się sezon na niego, ponadto pojawił sie w Biedronce, bo produkować go zaczęło Fit&Easy.

Wyszło całkiem smacznie, z pozdrowieniami dla Artura :)

 

Jarmuż duszony w sosie pomidorowym – jarzynka Pokemona   Składniki (przystawka na 4 osoby):
  • 400 g  liści jarmużu obranych z łodyg (2 paczki Fit$Easy)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 150 ml czerwonego, wytrawnego wina (ew. wody)
Jak to zrobić?
  1. Wstawiamy do gotowania duży garnek osolonej wody.
  2. Do garnka lub na dużą patelnie wlewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, lekko przysmażamy na złotawo.
  3. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do garnka z cebulą, dodajemy od razu cukier, sól, przecier pomidorowy, ocet, liść laurowy. Dolewamy wino. Dusimy ok. 5 minut.
  4. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego tłuczemy na grubo w moździerzu lub np miażdżymy wałkiem do ciasta zawinięte w szmatkę, dodajemy do sosu i doprawiamy do smaku (sól, cukier, pieprz)
  5. W osolonej wodzie parzymy pokrojone liście jarmużu 5 min bez przykrycia, odcedzamy
  6. W garnku łączymy jarmuż i sos i chwilę razem dusimy

post-48289-0-19838100-1407864150_thumb.jpg

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-365777
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa biała wielkopolska

 

Oparta na przepisie z forum, lekko modyfikowana. Warto spróbować. Pikantna, obłędnie pachnąca. Dobór mięsa zależy od Was, moim zdaniem mogło by byc więcej tłuszczu, bo farsz był bardzo zbity.

 

Składniki:

- 3,5 kg szynki

- 1 kg karkówki

- 1 kg wędzonego boczku

- 200g (2 szt) cebuli, podsmażonej na złoto

- sól 18g/kg mięsa (boczku do wagi nie liczymy)

- czarny pieprz mielony 3g/kg

- majeranek suszony 2,5g/kg

- ziele angielskie mielone 2,5g/kg

- czosnek suszony (granulowany) 1 łyżeczka na 3kg masy

 

Wykonanie - wiadomo

Ja wszystko zmieliłem na sitku 5, farsz przegryzał sie w lodówce przez noc, potem dodałem cebulkę i nadziałem w standardowe jelita, parzenie 30 min @ 82-84 st C

 

post-48289-0-88126000-1408096770_thumb.jpg

post-48289-0-70901200-1408096782_thumb.jpg

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-366183
Udostępnij na innych stronach

Taka  kiełbasa z dodatkiem  cebuli jest ...  :rolleyes:  ...    "nietrwała"  :tongue:   -  może  Piotrze  potrzebujesz  pomocy w  jej http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif  "utylizacji"  :D  .

 

Do  tego  może jeszcze  być  ta  nalewka, którą  dziś  o  20.00  pewnie będą wyróżniać  tutaj :

 

http://www.mmpoznan.pl/photo/2069238/Jarmark+Dobrego+Smaku#photoBrowsing

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-366189
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dzisiaj wykonałem wędzenie na troche większa skalę. 10 kg wędzonek i 10 kg kiełbasy plus troszkę słoniny, kilka serków włoskich (w tym jeden próbuję z przyprawą Kamisu suszone pomidory i czosnek). Nie smiejcie się, ale pierwszy raz wędziłem samodzielnie od A do Z - od zimnej wędzarni. Miałem parę potknięć ;) zanim w miarę opanowałem operowanie wędzarnią Karola i zależności pomiędzy temperaturą, uchyleniem drzwiczek paleniska i deseczkami włożonymi w komin... Na szczęscie po południu pojawił się Karol i trochę mi pomógł, ale sporo się nauczyłem...

 

 Przedmiotem produkcji były: polędwica, baleron, boczek, poza tym jedna polędwiczka i tytułem eksperymentu jedna mała szyneczka z wieprzowiny puławskiej. Ciekaw jestem  czy bedzie różnica (stawiam,ze nie).

Do tego zrobiłem dwie kiełbasy - jedno chorizo (o którym wczesniej juz pisałem) , tym razem je uwędziłem, bo w oryginale jest surowe. Robiłem je surowe w styczniu i chciałem wysuszyc na balkonie, ale.. było kilka stopni na plusie i padał deszcz i 5 kg chorizo mi spleśniało....

Druga kiełbaska to zwykła kiełbaska "na winie" - ale wyszła naprawde smaczna, a na ciepło jest wrecz boska :) , przepis zamieszcze później.

 

post-48289-0-11158100-1425071599_thumb.jpg

kiełbaska 'zwykla'

 

post-48289-0-48732200-1425071635_thumb.jpgpost-48289-0-96177100-1425071651_thumb.jpg

Chorizo

 

post-48289-0-85214900-1425071672_thumb.jpg

polędwica

 

post-48289-0-00284700-1425071694_thumb.jpg

polędwiczka i szynka z wieprzowiny puławskiej

 

post-48289-0-22413600-1425071718_thumb.jpg

boczki i baleron jeszcze się parzą :)

 

PS. przy okazji błogosławię Tusiaczka, że mi podsunał pomysł i możliwośc kupienia pojemników GN, wszystko teraz jest proste - peklowanie, transport, chłodzenie....

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-407995
Udostępnij na innych stronach

jedno chorizo (o którym wczesniej juz pisałem) , tym razem je uwędziłem, bo w oryginale jest surowe. Robiłem je surowe w styczniu i chciałem wysuszyc na balkonie, ale.. było kilka stopni na plusie i padał deszcz i 5 kg chorizo mi spleśniało....

A może to chorizo pokryło się szlachetna pleśnią, a Ty spanikowałeś? Jaki kolor maiła ta pleśń? Masz jakieś fotki?

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-408011
Udostępnij na innych stronach

Tak jak Hektor prawi na chorizo robi się delikatny biały nalot i to nie jest nic złego;)zapodaj fotkę jak masz?a tak ogólnie ładnie sobie poczyniasz????????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-408013
Udostępnij na innych stronach

Oj działał działał chłopak pilnie ale ładnie mu to poszło
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-408028
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jest już młoda kapusta, zachciało mi się bigosu- ale nie takiego ciężkiego -w koncu mamy lato. Nie chciałem też, żeby był bardzo kwasny - zmontowałem cos takiego. Ma tę zaletę, ze robi sie szybko - pół godzinki i po sprawie ;) Na dodatek kapustka jest tylko troche uduszona i jest troche chrupka - polecam :)

 

Bigos z młodej kapusty

 

Składniki:

  • 1 młoda kapusta lub pół dużej
  • duży pęczek koperku (3 czubate łyżki posiekanego)
  • 150g wędzonej słoniny lub boczku (ja mam swoja słoninkę paprykowana i z czosnkiem :) )
  • 200g dobrze uwędzonej kiełbasy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • sól,  pieprz

Jak to zrobić?

  1. Słoninę lub boczek pokoić na plasterki - mogą być duże takie 1x1 cm
  2. Wrzucić do garnka i podsmażyć, aby wytopił się tłuszcz
  3. Wrzucić do tego kapuste dość cienko pokrojoną i cebulę pokrojoną w półplasterki
  4. Przesmażyć wszystko mieszając,aż nieco zmięknie.
  5. Dorzucić posiekany koperek i kiełbasę pokrojoną w plastry, wlać ocet, dołożyć koncentrat
  6. Wymieszać i poddusić pod przykryciem ok 10 min
  7. Spróbować i doprawić pieprzem, ew solą (słonina i kiełbasa są już słone)

 

post-48289-0-80659000-1434825529_thumb.jpeg

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-431566
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiejsze wędzenie, było bardzo trudno, ale jeszcze poczatkujacy jestem, zeszło 6 godzin (po wyrobach nie widac....) Najpierw przez 4 godziny nie mogłem uzyskac temperatury, później dymu, na koniec przyszła burza i strugach desczu wyciagałem takie jak wyszło - bez wybrzydzania...

Schab, baleron, kiełbasa świąteczna Halusi, kabanosy na przepisie Kiełbasa kminkowa Małgoś i trochę kiełbasy z mięsa przyprawionego solą ELGREGORA.

 

 

 

post-48289-0-22747000-1437320269_thumb.jpg

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-435850
Udostępnij na innych stronach

No rzeczywiście Piotrku widze ze miales problemy z edzeniem no i ta burza... szkoda.. Ale tak czy naczej wyroby na pewno maja zapach wędzonki.. chociaz troszkę...  :)  Jaka opcje wypraleś... parzenie czy podpiekanie w piekarniku??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7242-jacinto-wyrabia-w%C4%99dliny-i-co%C5%9B-tam-jeszcze/page/2/#findComment-435898
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.