Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zemat, kolega ma 15 letnie doświadczenie i jakoś sobie radzi z "ludźmi". A ma faktycznie problem z tą tuszonką od strony wymagań smakowych i odpowiedniej kruchości i zwartości produktu.


Acha, wracając do starych receptur i smaków. Kupiłem niedawno w Tesco konserwę turystyczna pod marka Krakus- 90 ponad % mięsa. Chciałem przypomniec sobie smak podstawowego wyżywienia w akademiku (koniec lat 70) 1 konserwa turystyczna 1 kg cebuli + patelnia + źródło  ciepła, 1 chleb = 4 zadowolonych i najedzonych studentów. Ta konserwa przypominała tą dawną gierkowską.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7261-receptury-z-zam%C3%B3wie%C5%84-wojskowych/page/2/#findComment-331373
Udostępnij na innych stronach

Zylwajster, jestem bardzo wyczulony na MDM. Sam swego czasu wprowadziłem na rynek dużo wyrobów na MDM i to praktycznie każdego wp, wołowy, z brojlera i z kur rosołowych. Tak że mam doświadczenie, ale w tej konserwie go nie wyczułem. Nie reklamuje ale często chcemy przypomnieć sobie zapomniane smaki i ten był bardzo bliski oryginału.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7261-receptury-z-zam%C3%B3wie%C5%84-wojskowych/page/2/#findComment-331512
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ma problem z uzyskaniem odpowiedniej zwartości i kruchości mięsa. Myślę że znając jakość surowca który może kupić to raczej będzie mu trudno sprostać tym wymogom.

Aby odnieść pełen sukces należy konserwy sterylizować najlepiej w autoklawie,pasteryzacja nie da nam pozytywnych efektów

smakowych i organoleptycznych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7261-receptury-z-zam%C3%B3wie%C5%84-wojskowych/page/2/#findComment-331548
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, bardzo chciałbym zjeść taką konserwę o takich walorach jakościowo-smakowych jak była kiedyś ;)

Po rozmowach na Dniach Mięsa w Warszawie z człowiekiem z pewnej firmy dowiedziałem się wreszcie prawdy o zawartości mięsa z szynki w parówkach.

Mianowicie; mięso z szynki pozyskiwane jest z okrywy wierzchniej szynki wstępnie oskórowanej i lekko odtłuszczonej. Mięso z "noża krążkowego" w stosunku 60/40 to - mięso od szynki :D które stanowi % mięsa ;) 

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7261-receptury-z-zam%C3%B3wie%C5%84-wojskowych/page/2/#findComment-332457
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.