Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój sprawdzony prosty przepis :

 

0,5 kg antrykotu b/k lub udźca + 0,3 kg pręgi b/k , zmielone na siatce 4 mm.

 

Odrobina świeżo mielonego pieprzu i soli, dokładne mieszanie , formowanie ( grubość ok 1,5 cm ) , smażenie na dobrze rozgrzanej patelni przy użyciu łoju wołowego.

 

Bułkę pszenną przeciętą na 2 połówki przypiekam w piekarniku, po czym po wyjęciu kładę prosto z patelni hamburger, na wierzch cienki plasterek sera żółtego , na to ketchup , majonez , trochę cebuli i ogórka kiszonego, całość przykrywam 2 połówką bułki.

 

Moim zdaniem ważne aby nie przedobrzyć z przyprawianiem hamurgera , szczególnie czysto wołowego - tu ma być podstawą smak mięsa a nie przypraw.

 

Smakuje jak typowy amerykański cheesburger, polecam ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/page/2/#findComment-269989
Udostępnij na innych stronach

Odświeżając temat miałem na celu uzyskanie informacji, czy właśnie białko podane przeze mnie w linku sprawi:

 

Trzeba użyć coś takiego co by rozluźniło strukturę mięsa po smażeniu by nie była ścisła. Właśnie to białko niemięsne sojowe, nadawało ten specyficzny smak i konsystencję hamburgerom .

i czy nadaje się ono do zdrowego żywienia (czyt. zdrowszego niż w fastfoodach). Nie szukam teraz innych receptur na zrobienie hamburgera (chociaż Twój Emil, wydaje się być dobrym, tylko co z tą ścisłością mięsa?), gdyż receptura podana przez Dziadka całkowicie budzi moje zaufanie ;)

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/page/2/#findComment-269991
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze primo ;) podobno 100% białka sojowego pozyskiwane jest z soi modyfikowanej genetycznie, czyli opryskiwanej herbicydem roundup, zgodnie z szatańskim planem firmy Monsanto :devil:

Po drugie primo, białko roślinne jest z definicji białkiem gorszego gatunku, słabiej przyswajalnym. Jedyną jego zaletą jest dużo niższa cena.

Moim zdaniem takie białko nie ma żadnych walorów zdrowotnych w porównaniu z białkiem zwierzęcym. A już koncentrat białka sojowego w ogóle jest jakimś dietetycznym robieniem wody z mózgu.

 

Wobec powyższego, żadne walory technologiczne ani smakowe, nie skłonią mnie do jego użycia w moich wyrobach.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/page/2/#findComment-269992
Udostępnij na innych stronach

(chociaż Twój Emil, wydaje się być dobrym, tylko co z tą ścisłością mięsa?), gdyż receptura podana przez Dziadka całkowicie budzi moje zaufanie ;)

Zależy jaki finalny produkt chcemy uzyskać ;) Ja miałem na myśli prawdziwego klasycznego hamburgera na bazie wołowiny , bez zbędnych dodatków.

 

Pulek, Spróbuj zrobić tak jak napisałem. Gwarantuję, że nic się nie rozpadnie. Dodatek jajka czy bułki tartej moim zdaniem czyni profanację z prawdziwego hamburgera.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/page/2/#findComment-269993
Udostępnij na innych stronach

Uzupełnię o informację, iż koncentrat białka sojowego używany jest praktycznie jako wypełniacz w przemyśle mięsnym i spożywczym. Do niedawna "zajeżdżał" fasolą i mieli problemy i ustaleniem dodawanych ilości, ale ostatnio soja została jeszcze bardziej zmodyfikowana :D i zapach "zgubili" (informacja pochodzi bezpośrednio z USA, od osoby, która zna temat).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/page/2/#findComment-269994
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za ostrzeżenia. W takim razie broń Panie Boże przed tym czymś ;) Emil, nie raz robiłem hamburgery z siekanej wołowiny. Zawsze jednak wydawały mi się być nieco suche i twardawe. To właśnie skłoniło mnie do zgłębienia tematu rozluźnienia mięsa, o czym pisał DZIADEK.
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/page/2/#findComment-270667
Udostępnij na innych stronach

Robiłem hamburgery wołowe wg tego przepisu, wiadomo - bez białka sojowego. Wyszły dobre, trochę za ścisłe, ale w smaku coś bardziej jak wołowe mielone, czegoś im brakowało.

Tak sobie pomyślałem, jakby tak dodać kotlety sojowe rozdrobnione blenderem?

Wiem, chemia itd, ale na coś umrzeć trzeba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/page/2/#findComment-270669
Udostępnij na innych stronach

Przystosowałem recepturę podaną przez DZIADKA na kotlety wieprzowe zastępując białko bułką moczoną w mleku...

.... i przy tej metodzie pozostanę :cool: bo pozwala mi uzyskać zadowalającą konsystencję i kształt kotleta

formuję robiąc kulki i "prasując" je deską - w efekcie mam płaskie odpowiednie wielkościowo kotlety :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/page/2/#findComment-270755
Udostępnij na innych stronach

Upostaciowane białko roślinne - zostało wprowadzone jak zamiennik mięs do wędlin ,konserw, hamburgerów , mięsa mielonego garmażeryjnego w 1975r. W recepturach wędlin w pierwszej wersji 6-10 % .W 1976 r zwiększono udział do 15 % . Zamiennik ten mógł wpłynąć na rozluźnienie struktury hamburgerów. My możemy wpłynąć na strukturę, poprzez inne znane sposoby z produkcji kiełbas lub porad kuchennych .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/page/2/#findComment-270767
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.