Anetka Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 20 Lutego 2007 daj przepis następnym razem zrobię razowy na miodzie to mój ulubiony tylko gorzej z dostępem do mąki razowej Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Lutego 2007 Chleb na zakwasie wg XIX-wiecznej receptury.W podanym przepisie brak drożdży, czy tak ma być? Upieczony wykładamy na deskę do góry dnemNie będzie skóra odłaziła? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Lutego 2007 zakwas to tak jak drożdże tak samo działa :grin: ale lepszy smak i chlebek dłużej świezy Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Lutego 2007 Posiadam karmel uzywany w piekarnictwie do chlebow ciemnych itd. w dobrej cenie. Jezeli ktos potrzebuje zapraszam na PW ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Lutego 2007 @Maad nie jest żadną profanacją pieczenie w maszynie. Ja mam piec Chlebowy na drewno, ale dla własnej wygody piekę w maszynie. Można piec na zakwasie i na drożdżach mokrych i suchych i nawet inaczej wszystko zależy od Twoich potrzeb i Twojej wyobraźnie i chęci poeksperymentowania. Właśnie z tego biorą się najciekawsze przepisy. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Lutego 2007 Przemyslowe stosowanie karmelu to profanacja smaku chleba! Tylko w niektorych litewskich przepisach ludowych sie go stosowalo, a chleb razowy jest najsmaczniejszy i najzdrowszy z maki zytniej typu 2000 i nie trzeba go niczym przyciemniac! Karmel w razowcu to zwykla sciema! :devil: -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Lutego 2007 Ee, chleb litewski z karmelm?:P :lol: w mojej bylej piekarni stosowano slod, a karmel tylko do ciemnych chlebow razowych (na miodzie, sojowy itd.) Mysle ze nie jest to zadna profanacja, to tak jak bys napisal ze wiekszym przemysle miesnym sotsuje sie chemie do wedlin i rozne inne dodatki. karmel nie psuje smaku chleba a tylko nadaje mu kolor. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Lutego 2007 Ja piekę taki właśnie chleb podobny do litewskiego, z karmelem i miodem i z różnymi nasionami w środku (kminek, siemie słonecznik). Moją żona bardzo taki lubi. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 22 Lutego 2007 Czy można robić chleb na zakwasie w automacie do wypieku chleba?Maszyna do pieczenia chleba, służy mi tylko do wyrabiania ciasta, nadaje się do tego celu idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Lutego 2007 A w czym pieczesz? Ja mam tylko kuchenkę z piekarnikiem, ale szkoda mi prądu na pieczenie jednego chlebka.Słyszałem o jakiś piecykach wielkości mikrofalówki, na prąd - właśnie do pieczenia chleba i pizzy. Piecze podobno w wysokiej temperaturze, ma izolację termiczną. Może spotkaliście się z czymś takim?Myślałem też o przeróbce automatu. Można by zamontować jakąś małą grzałeczkę od góry, nawet z "ręcznym" sterowaniem i na koniec cyklu trochę podrumienić skórkę. Ale czy wyjdzie chrupiąca jak chlebie upieczonym w piecu to wątpię. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 22 Lutego 2007 Maad, u nas na rynku można dostać taki piecyk elektryczny na otwarte grzałki od góry i dołu. Służy do pieczenia ciast i mięsa. Z przodu ma drzwiczki z szybką, a kosztuje....ok. 20 PLN. Do tego musisz jednak uzywać sznura z ceramiczno-bakelitową końcówką (płaska) taką, jakie były przy prodiżach.Super sprawa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 22 Lutego 2007 Mialem takie 2 piecyki, w zasadzie sa ok zalezy jaka wersja sie trafi. ale moje slabo grzaly (zbyt slaba spirala?) robienie w niej pizzy to koszmar, chociaz przy dobrym nagrzaniu... raz robilem buleczki pszenne w tym piecyku (fotki sa gdzies na stronie) wyszlo calkiem ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 22 Lutego 2007 Moja tesciowa tylko ostatnio w takich piecze.Zapytaj Fentela jakie było drożdżowe ciasto.... :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 22 Lutego 2007 Takie piecyki wlasnie sa najlepsze do tego typu ciast itp. ;-) chyba ogolnie najlepsze do ciast.... niesty ostatni moj zonka wyrzucila na smietnik :< a chcialem zbudowac z niego mini wedzarnie na balkonie. :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 22 Lutego 2007 Moja tesciowa tylko ostatnio w takich piecze. Zapytaj Fentela jakie było drożdżowe ciasto....Potwierdzam. Jak mi teraz Maxell przypomniał to dostałem ślinotoku. :tongue: Pozdrowionka dla Teściowej. :grin: W takim prostym piekarniku Tomuś piecze pyszne golonki na imprezy w mojej altanie . Wcześniej, w domu z golonkami robi jakieś czary mary, a na miejscu piecze na szybko. Pychotka. Ja ostatnio piekłem w tym urządzeniu "boczek wyrolowany w rękawie"(trochę przesadziłem z przyprawami i solą :tongue: ) Z pieczywem nie mamy doświadczenia. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 22 Lutego 2007 Wróćmy może do tematu. chcę teraz napisać parę słów o mące.Mąkę otrzymuje się przez przemiał ziarna w młynach. Rozróżnia się przemiał niski czyli płaski i przemiał wysoki. Mogą też byc stosowane sposoby mieszane. Przemiał niski polega na jednorazowym przemiale zboża na walcach do siebie bardzo zbliżonych. Otrzymuje się w ten sposób więcej mąki, ale ciemniejszej - razowej. Przemiał wysoki polega na rozcieraniu ziaren zbożowych między walcami odpowiednio od siebie oddalonymi. Przy tym sposobie przemiału otrzymuje się produkty, różniące się od siebie wielkością ziaren: mąkę, śruty, kaszki, które oddziela się od siebie za pomocą sit, tak zwanych pytli. Z wyjątkiem mąki i otrąb wszystkie inne produkty podlegają dalszemu mieleniu i przesiewaniu.Mąka jest tym jaśniejsza, im mniej zawiera otrąb. Wydajność mąki w młynarstwie określa się ilością mąki otrzymanej z przemiału 100 kg ziarna. Wydajność tę zwaną „wyciągiem" mierzy się w procentach. Tak np. określenie „mąka pszenna 72%" oznacza, że ze 100 kg pszenicy otrzymano przy przemiale 72 kg mąki. W naszych młynach handlowych obowiązują następujące typy przemiału w procentach:żyto 60, 65, 82 i 85,pszenica 50, 72 i 97.Najlepszym wskaźnikiem gatunkowym nie jest jednak wyciąg, lecz zawartość w mące soli mineralnych, czyli popiołu. Najmniej soli mineralnych zawiera, bielmo, a najwięcej warstwa aleuronowa i łuska. Mąka z samego prawie bielma będzie więc zawierała bardzo mało soli mineralnych. Próbki na zawartość soli mineralnych przeprowadza się, paląc mąkę. Przy spalaniu sole mineralne nie ulatniają się, lecz przechodzą do popiołu; stąd ilość soli mineralnych równa się ilości popiołu. Na tej zasadzie za wskaźnik jakości mąki przyjęto u nas poczytywać jej zawartość popiołu i ustalono odpowiednie jej typy. A zatem mąki oznacza się liczbami wskazującymi, ile miligramów popiołu daje 100 gramów mąki. Tak np. mąka pszenna typu I oznacza, że w 100 gramach mąki znajduje się 580 miligramów popiołu.W nazwie mąki, oprócz oznaczenia typu, podaje się jeszcze słowną nazwę mąki, np. bułkowa, luksusowa, wrocławska itp.typy mąki podałem na stronie 4 tego tematu. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 23 Lutego 2007 Ja jeszcze dodam do wypowiedzi Jarka.Mąka pszenna 500, oznacza to to że po całkowitym spaleniu 100kk tej mąki otrzymamy 500g popiołu, i tak samo ze 100kg mąki żytniej 2000 otrzymamy 2000g popiołu, itd.. Oczywiście do oznaczeń używa się dużo mniejszych ilości mąki gdyż byłoby to nieekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 23 Lutego 2007 Fajnie, tylko jak ta zawartość popiołu ma wpływa na proces wyrobu chleba? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 23 Lutego 2007 Im więcej popioły tym ciemniejszy chleb :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 23 Lutego 2007 A kleistość i zdolność do rośnięcia ? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 23 Lutego 2007 WitamMaad czym cięższa mąka tym gorsze ( dłuższe) rośnięcie. Zauważ, że chleby czysto razowe są ciężkie, mało wyrośnięte i są lekko kleiste, ale tak już jest. Możesz dodać trochę mąki pszennej np. 550 i już konsystencja zmieni się. Chleby z mąki razowej wymagają trochę więcej płynu do wyrobienia.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 23 Lutego 2007 A kleistość i zdolność do rośnięcia ? Rozczyn robie z zakwasu i mąki razowej./Mozna dodac mąki pszennej bedzie lepsza zdolnosc rosniecia/. Po wyrośnieciu- zdolnosc oczywiscie słaba,ciasto należy zamiesic mąką pszenną np. jak powiedział SMORODINA, mąka 550. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 Lutego 2007 Witajcie. Właśnie zakupiłam mąkę razową żytnią i pszenną. Nastawiłam zakwasek, a teraz muszę uzbroić się w cierpliwość. Poczekam parę dni, no i ….też upiekę chlebek :grin: :grin: . Tylko tak myślę czy zrobić z samej mąki razowej czy też dodać trochę pszennej aby chleb nie był taki „ciężki” i kleisty. No ale jak dosypie trochę pszennej to chyba też będzie dobrze. Poeksperymentuję trochę i zobaczymy jakie będą efekty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 23 Lutego 2007 Witam serdecznie!Ostatnio zakupiłem mąkę żytnią 2000, zrobiłem zakwas i prawdopodobnie jutro przed pracą zarobię zaczyn, a po pracy wyrobię ciasto i do piekarnika. Zobaczymy co z tego mojego "piekarstwa" :grin: wyjdzie. A może by dosypać np. słonecznika. I jeszcze mam pytanie czy zakwas należy od czasu do czasu mieszac w trakcie przygotowywania i czy musi stać w ciepłym miejscu, a może to niema znaczenia :question: Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Lutego 2007 Witam serdecznie! Ostatnio zakupiłem mąkę żytnią 2000, zrobiłem zakwas i prawdopodobnie jutro przed pracą zarobię zaczyn, a po pracy wyrobię ciasto i do piekarnika. Zobaczymy co z tego mojego "piekarstwa" :grin: wyjdzie. A może by dosypać np. słonecznika. I jeszcze mam pytanie czy zakwas należy od czasu do czasu mieszac w trakcie przygotowywania i czy musi stać w ciepłym miejscu, a może to niema znaczenia :question: Po wurobieniu ciasta poczekac aż wyrosnie, nałozyć w blaszki-czekac az wyrosnie, posmarowac wodą lub jajkiem, ja smaruje jajkiem.Słonecznika mozna dosypac. Zakwas winien stac w ciepłym miejscu, mieszac nie należy. Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.