Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

daj przepis następnym razem zrobię razowy na miodzie to mój ulubiony tylko gorzej z dostępem do mąki razowej :cry:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8818
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

zakwas to tak jak drożdże tak samo działa :grin: ale lepszy smak i chlebek dłużej świezy

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8839
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
@Maad nie jest żadną profanacją pieczenie w maszynie. Ja mam piec Chlebowy na drewno, ale dla własnej wygody piekę w maszynie. Można piec na zakwasie i na drożdżach mokrych i suchych i nawet inaczej wszystko zależy od Twoich potrzeb i Twojej wyobraźnie i chęci poeksperymentowania. Właśnie z tego biorą się najciekawsze przepisy. :grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8848
Udostępnij na innych stronach

Przemyslowe stosowanie karmelu to profanacja smaku chleba! Tylko w niektorych litewskich przepisach ludowych sie go stosowalo, a chleb razowy jest najsmaczniejszy i najzdrowszy z maki zytniej typu 2000 i nie trzeba go niczym przyciemniac! ;) Karmel w razowcu to zwykla sciema! :devil:

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8854
Udostępnij na innych stronach

Ee, chleb litewski z karmelm?:P :lol: w mojej bylej piekarni stosowano slod, a karmel tylko do ciemnych chlebow razowych (na miodzie, sojowy itd.) Mysle ze nie jest to zadna profanacja, to tak jak bys napisal ze wiekszym przemysle miesnym sotsuje sie chemie do wedlin i rozne inne dodatki. karmel nie psuje smaku chleba a tylko nadaje mu kolor. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-8887
Udostępnij na innych stronach

A w czym pieczesz?

Ja mam tylko kuchenkę z piekarnikiem, ale szkoda mi prądu na pieczenie jednego chlebka.

Słyszałem o jakiś piecykach wielkości mikrofalówki, na prąd - właśnie do pieczenia chleba i pizzy. Piecze podobno w wysokiej temperaturze, ma izolację termiczną. Może spotkaliście się z czymś takim?

Myślałem też o przeróbce automatu. Można by zamontować jakąś małą grzałeczkę od góry, nawet z "ręcznym" sterowaniem i na koniec cyklu trochę podrumienić skórkę. Ale czy wyjdzie chrupiąca jak chlebie upieczonym w piecu to wątpię. :cry:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9009
Udostępnij na innych stronach

Maad, u nas na rynku można dostać taki piecyk elektryczny na otwarte grzałki od góry i dołu. Służy do pieczenia ciast i mięsa. Z przodu ma drzwiczki z szybką, a kosztuje....ok. 20 PLN. Do tego musisz jednak uzywać sznura z ceramiczno-bakelitową końcówką (płaska) taką, jakie były przy prodiżach.

Super sprawa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9015
Udostępnij na innych stronach

Mialem takie 2 piecyki, w zasadzie sa ok zalezy jaka wersja sie trafi. ale moje slabo grzaly (zbyt slaba spirala?) robienie w niej pizzy to koszmar, chociaz przy dobrym nagrzaniu... raz robilem buleczki pszenne w tym piecyku (fotki sa gdzies na stronie) wyszlo calkiem ok :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9017
Udostępnij na innych stronach

Moja tesciowa tylko ostatnio w takich piecze.

Zapytaj Fentela jakie było drożdżowe ciasto.... :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9018
Udostępnij na innych stronach

Takie piecyki wlasnie sa najlepsze do tego typu ciast itp. ;-) chyba ogolnie najlepsze do ciast.... niesty ostatni moj zonka wyrzucila na smietnik :< a chcialem zbudowac z niego mini wedzarnie na balkonie. :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9019
Udostępnij na innych stronach

Moja tesciowa tylko ostatnio w takich piecze.

Zapytaj Fentela jakie było drożdżowe ciasto....

Potwierdzam.

Jak mi teraz Maxell przypomniał to dostałem ślinotoku. :tongue: Pozdrowionka dla Teściowej. :grin:

W takim prostym piekarniku Tomuś piecze pyszne golonki na imprezy w mojej altanie . Wcześniej, w domu z golonkami robi jakieś czary mary, a na miejscu piecze na szybko. Pychotka.

Ja ostatnio piekłem w tym urządzeniu "boczek wyrolowany w rękawie"(trochę przesadziłem z przyprawami i solą :tongue: )

Z pieczywem nie mamy doświadczenia.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9022
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Wróćmy może do tematu. chcę teraz napisać parę słów o mące.

Mąkę otrzymuje się przez przemiał ziarna w młynach. Rozróżnia się przemiał niski czyli płaski i przemiał wysoki. Mogą też byc stosowane sposoby mieszane. Przemiał niski polega na jednorazowym przemiale zboża na walcach do siebie bardzo zbliżonych. Otrzymuje się w ten sposób więcej mąki, ale ciemniejszej - razowej. Przemiał wysoki polega na rozcieraniu ziaren zbożowych między walcami odpowiednio od siebie oddalonymi. Przy tym sposobie przemiału otrzymuje się produkty, różniące się od siebie wielkością ziaren: mąkę, śruty, kaszki, które oddziela się od siebie za pomocą sit, tak zwanych pytli. Z wyjątkiem mąki i otrąb wszystkie inne produkty podlegają dalszemu mieleniu i przesiewaniu.

Mąka jest tym jaśniejsza, im mniej zawiera otrąb. Wydajność mąki w młynarstwie określa się ilością mąki otrzymanej z przemiału 100 kg ziarna. Wydajność tę zwaną „wyciągiem" mierzy się w procentach. Tak np. określenie „mąka pszenna 72%" oznacza, że ze 100 kg pszenicy otrzymano przy przemiale 72 kg mąki. W naszych młynach handlowych obowiązują następujące typy przemiału w procentach:

żyto 60, 65, 82 i 85,

pszenica 50, 72 i 97.

Najlepszym wskaźnikiem gatunkowym nie jest jednak wyciąg, lecz zawartość w mące soli mineralnych, czyli popiołu. Najmniej soli mineralnych zawiera, bielmo, a najwięcej warstwa aleuronowa i łuska. Mąka z samego prawie bielma będzie więc zawierała bardzo mało soli mineralnych. Próbki na zawartość soli mineralnych przeprowadza się, paląc mąkę. Przy spalaniu sole mineralne nie ulatniają się, lecz przechodzą do popiołu; stąd ilość soli mineralnych równa się ilości popiołu. Na tej zasadzie za wskaźnik jakości mąki przyjęto u nas poczytywać jej zawartość popiołu i ustalono odpowiednie jej typy. A zatem mąki oznacza się liczbami wskazującymi, ile miligramów popiołu daje 100 gramów mąki. Tak np. mąka pszenna typu I oznacza, że w 100 gramach mąki znajduje się 580 miligramów popiołu.

W nazwie mąki, oprócz oznaczenia typu, podaje się jeszcze słowną nazwę mąki, np. bułkowa, luksusowa, wrocławska itp.

typy mąki podałem na stronie 4 tego tematu. pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9040
Udostępnij na innych stronach

Ja jeszcze dodam do wypowiedzi Jarka.

Mąka pszenna 500, oznacza to to że po całkowitym spaleniu 100kk tej mąki otrzymamy 500g popiołu, i tak samo ze 100kg mąki żytniej 2000 otrzymamy 2000g popiołu, itd.. Oczywiście do oznaczeń używa się dużo mniejszych ilości mąki gdyż byłoby to nieekonomiczne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9065
Udostępnij na innych stronach

Fajnie, tylko jak ta zawartość popiołu ma wpływa na proces wyrobu chleba?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9090
Udostępnij na innych stronach

A kleistość i zdolność do rośnięcia ?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9094
Udostępnij na innych stronach

Witam

Maad czym cięższa mąka tym gorsze ( dłuższe) rośnięcie. Zauważ, że chleby czysto razowe są ciężkie, mało wyrośnięte i są lekko kleiste, ale tak już jest. Możesz dodać trochę mąki pszennej np. 550 i już konsystencja zmieni się. Chleby z mąki razowej wymagają trochę więcej płynu do wyrobienia.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9095
Udostępnij na innych stronach

A kleistość i zdolność do rośnięcia ?

Rozczyn robie z zakwasu i mąki razowej./Mozna dodac mąki pszennej bedzie lepsza zdolnosc rosniecia/. Po wyrośnieciu- zdolnosc oczywiscie słaba,ciasto należy zamiesic mąką pszenną np. jak powiedział SMORODINA, mąka 550. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9110
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

 

Właśnie zakupiłam mąkę razową żytnią i pszenną. Nastawiłam zakwasek, a teraz muszę uzbroić się w cierpliwość.

Poczekam parę dni, no i ….też upiekę chlebek :grin: :grin: .

Tylko tak myślę czy zrobić z samej mąki razowej czy też dodać trochę pszennej aby chleb nie był taki „ciężki” i kleisty. No ale jak dosypie trochę pszennej to chyba też będzie dobrze.

Poeksperymentuję trochę i zobaczymy jakie będą efekty.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9112
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie!

Ostatnio zakupiłem mąkę żytnią 2000, zrobiłem zakwas i prawdopodobnie jutro przed pracą zarobię zaczyn, a po pracy wyrobię ciasto i do piekarnika. Zobaczymy co z tego mojego "piekarstwa" :grin: wyjdzie. A może by dosypać np. słonecznika. I jeszcze mam pytanie czy zakwas należy od czasu do czasu mieszac w trakcie przygotowywania i czy musi stać w ciepłym miejscu, a może to niema znaczenia :question:

Pozdrawiam :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9115
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie!

Ostatnio zakupiłem mąkę żytnią 2000, zrobiłem zakwas i prawdopodobnie jutro przed pracą zarobię zaczyn, a po pracy wyrobię ciasto i do piekarnika. Zobaczymy co z tego mojego "piekarstwa" :grin: wyjdzie. A może by dosypać np. słonecznika. I jeszcze mam pytanie czy zakwas należy od czasu do czasu mieszac w trakcie przygotowywania i czy musi stać w ciepłym miejscu, a może to niema znaczenia :question: Po wurobieniu ciasta poczekac aż wyrosnie, nałozyć w blaszki-czekac az wyrosnie, posmarowac wodą lub jajkiem, ja smaruje jajkiem.Słonecznika mozna dosypac. Zakwas winien stac w ciepłym miejscu, mieszac nie należy.

Pozdrawiam :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/4/#findComment-9119
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.