Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że w tygodniu spróbuję jaką rybkę ( bo mam tylko dębowe ścinki na razie) upichcić, to niezawodnie zamieszczę relację

Na pierwszy ogień idzie makrela, już zamówiona w lokalnym rybnym.

Będzie mrożona, bo inaczej nie mają, ale z czymś muszę zacząć. Wiem już, którą recepturę zastosuję. Wędzić będę dębiną z dodatkiem dzikiej jabłoni.

Jak obiecałem. Przepraszam za poślizg :)

 

Nasamprzód przygotowałam sobie haki :)

Kupiłem kiedyś małego grila i w nim była ładna krateczka z nierdzewki, na której powinien spoczywać węgielek. Poradzi sobie bez krateczki :)

Pociąłem, wygiąłem i są :

http://macsadowski.smugmug.com/Private/My-Cooking/i-ndXHKt4/0/XL/haki-XL.jpg

 

Potem zaś, zawiesiłem na hakach moje rybki :

http://macsadowski.smugmug.com/Private/My-Cooking/i-LkqgHxs/0/XL/przed-XL.jpg

 

Potem przyszła pora relaksu i lektury. Długiej. I namiętnej.

W wyniku czego uzyskałem coś takiego :

http://macsadowski.smugmug.com/Private/My-Cooking/i-Hhfw5zs/0/XL/po1-XL.jpg

 

http://macsadowski.smugmug.com/Private/My-Cooking/i-Wfzf7fC/0/XL/po2-XL.jpg

 

O smaku już pisałem. Obłęd. Nie spodziewałęm się aż takiego sukcesu.

Nie wiem, czy podawać szczegóły, może kiedyś, jak będę mógł założyć swój wątek to będę opisywał, co robię, raz, że zachowa się gdzieś indziej niż tylko moja pamięć, a dwa, że może ktoś skorzysta :)

 

Btw, ile postów trzeba mieć żeby móc stworzyć temat? :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/
Udostępnij na innych stronach

Tak było, zaprawdę powaiadam Andyandy! Na koniec chciałem dopalić resztkę, a zresztą gdzieś mi mignęło na forum o tym 'dopale' na koniec i tak też się stało!

 

PS

No, wg termometra to było 108, trwało to tylko kilkanaście sekund, bo się przeraziłem, że AŻ tak wysoko, ale koło 100 utrzymało się przez jakieś 4-5 minut :)

 

PS2

Jak widzę, chyba mogę stworzyć temat, to w takim razie jak stworzę to zapodam krótką historię jeszcze raz i będę kontynuował tamże, żeby wątku ogólnego swoją osobą nie przeciążać :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-238375
Udostępnij na innych stronach

wiesz dlaczego jest pyszny - bo dostał co najmniej 120 st na 20 minut na koniec.

Przy takim zawieszeniu na haku i 120 stopniach przez 20 minut powinien na haku zostać tylko łeb. :cool:

 

No i efekt końcowy Nie dużo tego ale to był test więc następnym razem będzie więcej

zastąp tą deskę workiem jakimś naturalnym...

Posłuchaj Pokemona, bo wędzonki okopcone, ale początki u mnie były dużo gorsze. :cool:

 

Parzenie bez wędzonek w beczce.

Parzenie w garze, pieczenie w beczce. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-239663
Udostępnij na innych stronach

pis67, ale ja mówiłem, że powyżej 100'C było przez góra 5 minut :)

Trochę się przeraziłem i zrobiłem 'temperature management' :D

Generalnie cały proces przebiegł w ok 40'C - 6 godzin. Wiem, że długo za długo, ale ja jestem z tych, co to zawsze lubią przedobrzyć :)

Jednak, szczerze mówiąc, tym razem naprawdę było nieźle.

W sobotę również były wędzone dorsze, które kolega złapał na wycieczce rybackiej.

Wyszły bardzo fajnie, choć tylko 2 godziny w około 55'C i jakoś tak się stało, że bardzo gęsty dym był. Myślę, że to wilgotność trochę miała wpływ na to.

Nie mam kompletnie zdjęć niestety, bo wszystko tak nagle wypadło, ale smaczek - nie powiem. Jedno co to trochę ości jakby więcej zostało w mięsie, ale to może po prostu dorsza urok - nie wiem, nie znam się :)

 

pozdrowionka

Mati

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-239677
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Na prośbę matyjasza wydzielam dla niego wątek z wyrobami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-241530
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję srodze EAnno!!!

 

Z ostatniej chwili - kiełbasa w drodze. Kończy się peklowanie.

Złamałem chyba wszystkie możliwe dyrektywy i zalecenia.. zobaczymy co będzie :)

 

Wkrótce relacja :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-241670
Udostępnij na innych stronach

Z kawałka z prawej carpaccio. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-242926
Udostępnij na innych stronach

Tatarek pyszna rzecz.

Co do carpaccio to gdzie tam są duże kawałki surowizny ?

Kroi się w bardzo cienkie plasterki i raptem na talerzu ląduje może 2-5dkg wołowinki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-242941
Udostępnij na innych stronach

No ale wiesz... surowe mięcho, które widać

... i do tego surowe żółtko - zgroza :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-242983
Udostępnij na innych stronach

surowe mięcho, które widać hehe, te dziewuszki

Popracuj nad dziewuszkami...

Carpaccio wykrasz cieniusieńkie, z lekko zmrożonej polędwicy. Serwujesz z sosem z nutą octu balsamicznego, z magią....opowiadaj o enzymach, unikalnej polędwicy...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-243094
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Przestało lać na dworzu, mrozy odpuściły, zatem się powziąłem, żeby wykonać wyrób kabanosopodobny.

Skład według mojego uznania: 40% wołowinki (filet steak, nie wiem co to będzie po polsku - kawałek najlepszy bez tłuszczu, samo czerwone mięcho), świnka z tłuszczykiem - boczek 30% i takie tam skrawki ze świnki z trochę większą ilością tłuszczu 30%.

Łącznie maleńko wyszło, zaledwie 1,56kg po dodaniu wody, tuż przed kręceniem kiełbachy.

Do tego kminek, pieprz sól czosnkowa i 5 ząbków czosnku do smaku. Sól peklowa 18g/kg.

Z kręceniem mi nie szło trochę, ostatnio żonka pomagała, więc to wszystko ładniej wyglądało.

Teraz się kiełbaski osadzają po południu już chyba będą gotowe, żeby przywędzić :)

 

Stanowisko moje :

 

http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-Q56KWT7/0/X2/_MSP5524-X2.jpg

 

 

Tak to ukręciłem:

 

http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-LpwfgHd/0/X2/_MSP5528-X2.jpg

 

Potem zapodam efekt końcowy... oby był jak mam nadzieję :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-271457
Udostępnij na innych stronach

Tak to się więc suszyło. Miejsce chłodne i przewiewne :D

 

http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-sH46w3P/0/XL/_MSP5534-XL.jpg

 

Osadzone... cokolwiek :)

 

http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-nLqSBP6/0/XL/_MSP5536-XL.jpg

 

Zadymiane przez 4 godziny. Starałem się trzymać koło 50-60 stopni, ale bywały odchyły oj bywały...

 

http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-DgX5w9p/0/XL/_MSP5563-XL.jpg

 

Stanowisko robocze w pełnej krasie. Było 0'C , ale mi się nie nudziło, miałem lekturę...

 

http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-zSjqDZW/0/XL/_MSP5541-XL.jpg

 

Tak się prezentowało po zaparzeniu w 78-79'C przez 50 minut.

 

http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-4WPD5Qx/0/XL/_MSP5577-XL.jpg

 

A tak postanowiłem to żonie pokazać :)

 

http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-zrThwKT/0/XL/_MSP5596-Edit-XL.jpg

 

Prawda, jaka jest każdy widzi :)

Koło kabanosa to nawet nie leżało, choć teraz po 2 dniach te co cieńsze fajnie się marszczą i cokolwiek aby zaczynają wyglądać.

Wiem już na pewno, że za drobno pomieliłem. Zaczyn był ok, ładne kawałeczki, ale w czasie nabijania zapodałem za małe oczka i nóż niepotrzebnie... teraz będę wiedział :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272083
Udostępnij na innych stronach

Tak się prezentowało po zaparzeniu w 78-79'C przez 50 minut.

A co to ??? Trochę nie powiem wymiękłem... to te "kabanosy" ???

 

[ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 00:48 ]

Prawda, jaka jest każdy widzi :)

Koło kabanosa to nawet nie leżało

No nie leżzało... No cóż... trzeba poczytać, przygotować się psychicznie, mentalnie... ale "pierwsze" koty za płoty...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272089
Udostępnij na innych stronach

matyjasz, strona ta to skarbnica wiedzy czytaj i jeszcze raz czytaj Przede wszystkim poczytaj jak długo i w jakiej tem. parzymy wyroby . Zastanawia mnie jeszcze jedno do nabijania używasz sitka i noża ja nakładam tylko lejek

Bardzo ładnie pokazałeś to żonie , stanowisko pracy przyjemne Kabanosem pewnie to nie jest ale jakąś nazwę możesz nadać temu wyrobowi który napewno by lepszy niż sklepowy

Za przedstawienie nam swojej produkcji wielkie :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272120
Udostępnij na innych stronach

teraz będę wiedzia

Dobrze że wiesz gdzie popełniłeś błędy,mam nadzieję że będzie już tylko lepiej :smile:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272125
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Państwu srogie za uwagi :)

 

No tak jak mówiłem, z założeń został dym :D

Teraz już wiem, żeby do nabijania nie używać nożyka ani sitka.

To dopiero 2 raz, następnym się również pochwalę :)

 

Z dobrych rzeczy, dębina dobrze obsuszona plus sucha dzika jabłoń daje smaczek! Oj daje! :D

 

Myślę niesłychanie intensywnie o szynce, ale z uwagi na porażkę na powyższym polu, tytuł następnej bitwy : kabanos :D

 

Jeszcze raz dziękuję za uwagi :)

 

@renesi, a gdzie Ty urzędujesz w Londynie?

 

pozdrowionka

mati

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272201
Udostępnij na innych stronach

Myślę niesłychanie intensywnie o szynce

Mati bierz się za wszystko,w razie co to pytaj :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272204
Udostępnij na innych stronach

matyjasz, jaka porażka bierz się za wędzenie szynki poczytaj trochę wiadomości na forum i pytaj w razie nie jasności a na pewno będzie dobrze

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272205
Udostępnij na innych stronach

No kurcze... bo tak patrzę i patrzę na te zdjęcia szyeneczek i mnie aż ściska...

Kupuję tu sobie Bawarską w ALDI, bo wg mnie to najbardziej szynkę przypomina a i żonka zje... no ale jak to to się ma do tych piękności na forum :D

 

Zły trochę jestem, że mi nie wyszło.. żeby one chociaż trochę cieńsze były, to mógłbym udawać kabanosa z wierzchu :D jednak nie mam wprawy jeszcze, bo to nabijać, kręcić i odbierać trzeba naraz.

 

Przemyślę jeszcze.. ale skoro tak mówicie :D ,... może ta szyneczka...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272206
Udostępnij na innych stronach

Może musićie tam w UK założyć jakąś spóldzielnię i wspólnie coś ukręcić. Na pewno wyjdzie to Wam na dobre :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272215
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.