matyjasz Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Września 2012 Myślę, że w tygodniu spróbuję jaką rybkę ( bo mam tylko dębowe ścinki na razie) upichcić, to niezawodnie zamieszczę relacjęNa pierwszy ogień idzie makrela, już zamówiona w lokalnym rybnym. Będzie mrożona, bo inaczej nie mają, ale z czymś muszę zacząć. Wiem już, którą recepturę zastosuję. Wędzić będę dębiną z dodatkiem dzikiej jabłoni. Jak obiecałem. Przepraszam za poślizg Nasamprzód przygotowałam sobie haki Kupiłem kiedyś małego grila i w nim była ładna krateczka z nierdzewki, na której powinien spoczywać węgielek. Poradzi sobie bez krateczki Pociąłem, wygiąłem i są : http://macsadowski.smugmug.com/Private/My-Cooking/i-ndXHKt4/0/XL/haki-XL.jpg Potem zaś, zawiesiłem na hakach moje rybki : http://macsadowski.smugmug.com/Private/My-Cooking/i-LkqgHxs/0/XL/przed-XL.jpg Potem przyszła pora relaksu i lektury. Długiej. I namiętnej. W wyniku czego uzyskałem coś takiego : http://macsadowski.smugmug.com/Private/My-Cooking/i-Hhfw5zs/0/XL/po1-XL.jpg http://macsadowski.smugmug.com/Private/My-Cooking/i-Wfzf7fC/0/XL/po2-XL.jpg O smaku już pisałem. Obłęd. Nie spodziewałęm się aż takiego sukcesu. Nie wiem, czy podawać szczegóły, może kiedyś, jak będę mógł założyć swój wątek to będę opisywał, co robię, raz, że zachowa się gdzieś indziej niż tylko moja pamięć, a dwa, że może ktoś skorzysta Btw, ile postów trzeba mieć żeby móc stworzyć temat? :rolleyes: Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Września 2012 matyjasz, :clap: :clap: :clap: wiesz dlaczego jest pyszny - bo dostał co najmniej 120 st na 20 minut na koniec. I mówią, że ryby nie maja głosu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-238314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Września 2012 Tak było, zaprawdę powaiadam Andyandy! Na koniec chciałem dopalić resztkę, a zresztą gdzieś mi mignęło na forum o tym 'dopale' na koniec i tak też się stało! PSNo, wg termometra to było 108, trwało to tylko kilkanaście sekund, bo się przeraziłem, że AŻ tak wysoko, ale koło 100 utrzymało się przez jakieś 4-5 minut PS2Jak widzę, chyba mogę stworzyć temat, to w takim razie jak stworzę to zapodam krótką historię jeszcze raz i będę kontynuował tamże, żeby wątku ogólnego swoją osobą nie przeciążać Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-238375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2012 wiesz dlaczego jest pyszny - bo dostał co najmniej 120 st na 20 minut na koniec. Przy takim zawieszeniu na haku i 120 stopniach przez 20 minut powinien na haku zostać tylko łeb. No i efekt końcowy Nie dużo tego ale to był test więc następnym razem będzie więcejzastąp tą deskę workiem jakimś naturalnym... Posłuchaj Pokemona, bo wędzonki okopcone, ale początki u mnie były dużo gorsze. Parzenie bez wędzonek w beczce. Parzenie w garze, pieczenie w beczce. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-239663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2012 pis67, ale ja mówiłem, że powyżej 100'C było przez góra 5 minut Trochę się przeraziłem i zrobiłem 'temperature management' Generalnie cały proces przebiegł w ok 40'C - 6 godzin. Wiem, że długo za długo, ale ja jestem z tych, co to zawsze lubią przedobrzyć Jednak, szczerze mówiąc, tym razem naprawdę było nieźle. W sobotę również były wędzone dorsze, które kolega złapał na wycieczce rybackiej. Wyszły bardzo fajnie, choć tylko 2 godziny w około 55'C i jakoś tak się stało, że bardzo gęsty dym był. Myślę, że to wilgotność trochę miała wpływ na to. Nie mam kompletnie zdjęć niestety, bo wszystko tak nagle wypadło, ale smaczek - nie powiem. Jedno co to trochę ości jakby więcej zostało w mięsie, ale to może po prostu dorsza urok - nie wiem, nie znam się pozdrowionka Mati Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-239677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2012 Na prośbę matyjasza wydzielam dla niego wątek z wyrobami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-241530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2012 Dziękuję srodze EAnno!!! Z ostatniej chwili - kiełbasa w drodze. Kończy się peklowanie. Złamałem chyba wszystkie możliwe dyrektywy i zalecenia.. zobaczymy co będzie Wkrótce relacja Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-241670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 11 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Października 2012 Zaszalałem dziś... Cóż by z tego cuda wyczynić...? http://macsadowski.smugmug.com/Private/My-Cooking/i-LztsJBd/0/L/XMS4713-L.jpg Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-242922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Października 2012 Z kawałka z prawej carpaccio. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-242926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 11 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Października 2012 Tatarek myślę ...Carpaccio żonka by nie zdzierżyła, za duże kawałki surowizny Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-242937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Października 2012 Tatarek pyszna rzecz.Co do carpaccio to gdzie tam są duże kawałki surowizny ?Kroi się w bardzo cienkie plasterki i raptem na talerzu ląduje może 2-5dkg wołowinki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-242941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 11 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Października 2012 No ale wiesz... surowe mięcho, które widać hehe, te dziewuszki Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-242962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2012 No ale wiesz... surowe mięcho, które widać ... i do tego surowe żółtko - zgroza :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-242983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Października 2012 surowe mięcho, które widać hehe, te dziewuszkiPopracuj nad dziewuszkami... Carpaccio wykrasz cieniusieńkie, z lekko zmrożonej polędwicy. Serwujesz z sosem z nutą octu balsamicznego, z magią....opowiadaj o enzymach, unikalnej polędwicy... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-243094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lutego 2013 Przestało lać na dworzu, mrozy odpuściły, zatem się powziąłem, żeby wykonać wyrób kabanosopodobny. Skład według mojego uznania: 40% wołowinki (filet steak, nie wiem co to będzie po polsku - kawałek najlepszy bez tłuszczu, samo czerwone mięcho), świnka z tłuszczykiem - boczek 30% i takie tam skrawki ze świnki z trochę większą ilością tłuszczu 30%. Łącznie maleńko wyszło, zaledwie 1,56kg po dodaniu wody, tuż przed kręceniem kiełbachy. Do tego kminek, pieprz sól czosnkowa i 5 ząbków czosnku do smaku. Sól peklowa 18g/kg. Z kręceniem mi nie szło trochę, ostatnio żonka pomagała, więc to wszystko ładniej wyglądało. Teraz się kiełbaski osadzają po południu już chyba będą gotowe, żeby przywędzić Stanowisko moje : http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-Q56KWT7/0/X2/_MSP5524-X2.jpg Tak to ukręciłem: http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-LpwfgHd/0/X2/_MSP5528-X2.jpg Potem zapodam efekt końcowy... oby był jak mam nadzieję Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-271457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Marca 2013 Tak to się więc suszyło. Miejsce chłodne i przewiewne http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-sH46w3P/0/XL/_MSP5534-XL.jpg Osadzone... cokolwiek http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-nLqSBP6/0/XL/_MSP5536-XL.jpg Zadymiane przez 4 godziny. Starałem się trzymać koło 50-60 stopni, ale bywały odchyły oj bywały... http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-DgX5w9p/0/XL/_MSP5563-XL.jpg Stanowisko robocze w pełnej krasie. Było 0'C , ale mi się nie nudziło, miałem lekturę... http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-zSjqDZW/0/XL/_MSP5541-XL.jpg Tak się prezentowało po zaparzeniu w 78-79'C przez 50 minut. http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-4WPD5Qx/0/XL/_MSP5577-XL.jpg A tak postanowiłem to żonie pokazać http://www.macsadowski.com/Private/My-Cooking/i-zrThwKT/0/XL/_MSP5596-Edit-XL.jpg Prawda, jaka jest każdy widzi Koło kabanosa to nawet nie leżało, choć teraz po 2 dniach te co cieńsze fajnie się marszczą i cokolwiek aby zaczynają wyglądać. Wiem już na pewno, że za drobno pomieliłem. Zaczyn był ok, ładne kawałeczki, ale w czasie nabijania zapodałem za małe oczka i nóż niepotrzebnie... teraz będę wiedział Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Marca 2013 Tak się prezentowało po zaparzeniu w 78-79'C przez 50 minut.A co to ??? Trochę nie powiem wymiękłem... to te "kabanosy" ??? [ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 00:48 ]Prawda, jaka jest każdy widzi Koło kabanosa to nawet nie leżałoNo nie leżzało... No cóż... trzeba poczytać, przygotować się psychicznie, mentalnie... ale "pierwsze" koty za płoty... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Marca 2013 ale do fotki to chłopak się przygotował, trza mu to przyznać :clap:,praktyka i ćwiczenia zrobi swoje Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Marca 2013 matyjasz, strona ta to skarbnica wiedzy czytaj i jeszcze raz czytaj Przede wszystkim poczytaj jak długo i w jakiej tem. parzymy wyroby . Zastanawia mnie jeszcze jedno do nabijania używasz sitka i noża ja nakładam tylko lejek Bardzo ładnie pokazałeś to żonie , stanowisko pracy przyjemne Kabanosem pewnie to nie jest ale jakąś nazwę możesz nadać temu wyrobowi który napewno by lepszy niż sklepowy Za przedstawienie nam swojej produkcji wielkie :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Marca 2013 teraz będę wiedziaDobrze że wiesz gdzie popełniłeś błędy,mam nadzieję że będzie już tylko lepiej :smile: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Marca 2013 Dzięki Państwu srogie za uwagi No tak jak mówiłem, z założeń został dym Teraz już wiem, żeby do nabijania nie używać nożyka ani sitka.To dopiero 2 raz, następnym się również pochwalę Z dobrych rzeczy, dębina dobrze obsuszona plus sucha dzika jabłoń daje smaczek! Oj daje! Myślę niesłychanie intensywnie o szynce, ale z uwagi na porażkę na powyższym polu, tytuł następnej bitwy : kabanos Jeszcze raz dziękuję za uwagi @renesi, a gdzie Ty urzędujesz w Londynie? pozdrowionkamati Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Marca 2013 Myślę niesłychanie intensywnie o szynceMati bierz się za wszystko,w razie co to pytaj :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Marca 2013 matyjasz, jaka porażka bierz się za wędzenie szynki poczytaj trochę wiadomości na forum i pytaj w razie nie jasności a na pewno będzie dobrze Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Marca 2013 No kurcze... bo tak patrzę i patrzę na te zdjęcia szyeneczek i mnie aż ściska... Kupuję tu sobie Bawarską w ALDI, bo wg mnie to najbardziej szynkę przypomina a i żonka zje... no ale jak to to się ma do tych piękności na forum Zły trochę jestem, że mi nie wyszło.. żeby one chociaż trochę cieńsze były, to mógłbym udawać kabanosa z wierzchu jednak nie mam wprawy jeszcze, bo to nabijać, kręcić i odbierać trzeba naraz. Przemyślę jeszcze.. ale skoro tak mówicie ,... może ta szyneczka... Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Marca 2013 Może musićie tam w UK założyć jakąś spóldzielnię i wspólnie coś ukręcić. Na pewno wyjdzie to Wam na dobre :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7330-wyroby-matyjasza/#findComment-272215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.