zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Postanowiłem przedstawić wg mnie godny polecenia przepisik na salceson wolsztyński (Trochę udoskonalony) Surowiec na 10 kg najlepiej peklowanyMaski z głów wieprzowych - 1,5kgserca wołowe, wieprzowe, cielęce - 2kg (najlepiej okorowane)tłuszcz ze skórą (mała ilość tłuszczu) 3,5kgKrew wieprzowa lub cielęca - 3kg Jeśli nie macie peklowanego surowca dodajcie peklosól do gotowana ale wtedy kontrolujcie sól w dodawaniu przypraw a najlepiej peklosól dodać do krwi Przyprawysól - 0,20kgpieprz naturalny - 0,02kgziele angielskie - 0,007kgczosnek - 0,01kgcebula - 0,05kg Materiały pomocniczeŻołądki lub poliamid fi 150 Na gotującą wodę wrzucamy krew i po 5-10 minutach wrzucamy wszystkie składniki i gotujemy do miękkości.Natępnie studzimy maski z głów i kroimy na małą kostkę lub mielimy na szarpaku. Serca wołowe, wieprzowe, cielęce kroimi na kosteczkę lub mielimy na szarpaku. Resztę mielimy na sicie fi 2-3 z cebulą i czosnkiem. Pamiętajcie aby zostawić sobie trochę rosołu, przyda się do rozżaczenia wsadu.Dolać tyle aby ułatwić wlanie do żołądka, ale nie może być wsad wodnisty tylko rzadkiego kiślu. Po nadzianiu wsadu do żołądków zszyswamy szpagatem i na gotujądcą wodę wrzucamy do kociołka i utrzymujemy temp. 85-88 st przez około 2 godz. do osiągnięcia 70st w wewnątrz w orginalnej recepturze 3/4 skórek kroi się w paski 5/6cm, ale wtedy wyrób ma nieatrakcyny wygląd (tłusz na przekroju, a tak rozjaśnia wsad i lepiej widoczne są serca i mięso z głów) Ja jeszcze tłustą cześć mask z głów mielę na fi 3 Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zemat- u góry masz funkcję edytuj i dopóki nikt nie napisze po Twoim poście następnego w danym temacie możesz poprawić wysłany tekst a szczególnie te nie pasujące literki do poszczególnych wyrazów . Pozdrawiam Wiesz strona o światowym zasięgu i starajmy się unikać przekłamań klawiatury. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-11867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 właśnie tego dokonałemDzięki , ale klawiatura nie jest moim zwolennikiem a czas goni :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-11868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 serca wołowe, wieprzowe, cielęce - 2kg (najlepiej okorowane) Należy odczytać w nastepujący sposób: usuwamy przez odcięcie nożem warstwę tłuszczu i tkankę łączną (żyły) przez, które wchodzi i wychodzi krew do serca. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-11929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 1 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Maja 2007 nio, bardzo dobrzeWidzę że ktoś technologie przetwórstwa mięsa czytał :smile: BRAWO Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-12146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Maja 2007 Mam małe pytanko:czy głowy wieprzowe w przepisach na salcesony da się czymś zastąpić? np. nóżkami, golonką? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-12149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Maja 2007 czy głowy wieprzowe w przepisach na salcesony da się czymś zastąpić? np. nóżkami, golonką? Praktycznie sama sobie odpowiedziałaś a tak w ogóle to wyrób określonych wyrób mięsnych na własne potrzeby to innwencja twórcza wykonującego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-12190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.