Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem przedstawić wg mnie godny polecenia przepisik na salceson wolsztyński (Trochę udoskonalony)

 

Surowiec na 10 kg najlepiej peklowany

Maski z głów wieprzowych - 1,5kg

serca wołowe, wieprzowe, cielęce - 2kg (najlepiej okorowane)

tłuszcz ze skórą (mała ilość tłuszczu) 3,5kg

Krew wieprzowa lub cielęca - 3kg

 

Jeśli nie macie peklowanego surowca dodajcie peklosól do gotowana ale wtedy kontrolujcie sól w dodawaniu przypraw a najlepiej peklosól dodać do krwi

 

Przyprawy

sól - 0,20kg

pieprz naturalny - 0,02kg

ziele angielskie - 0,007kg

czosnek - 0,01kg

cebula - 0,05kg

 

Materiały pomocnicze

Żołądki lub poliamid fi 150

 

Na gotującą wodę wrzucamy krew i po 5-10 minutach wrzucamy wszystkie składniki i gotujemy do miękkości.

Natępnie studzimy maski z głów i kroimy na małą kostkę lub mielimy na szarpaku. Serca wołowe, wieprzowe, cielęce kroimi na kosteczkę lub mielimy na szarpaku.

Resztę mielimy na sicie fi 2-3 z cebulą i czosnkiem.

Pamiętajcie aby zostawić sobie trochę rosołu, przyda się do rozżaczenia wsadu.

Dolać tyle aby ułatwić wlanie do żołądka, ale nie może być wsad wodnisty tylko rzadkiego kiślu.

 

Po nadzianiu wsadu do żołądków zszyswamy szpagatem i na gotujądcą wodę wrzucamy do kociołka i utrzymujemy temp. 85-88 st przez około 2 godz. do osiągnięcia 70st w wewnątrz

 

w orginalnej recepturze 3/4 skórek kroi się w paski 5/6cm, ale wtedy wyrób ma nieatrakcyny wygląd (tłusz na przekroju, a tak rozjaśnia wsad i lepiej widoczne są serca i mięso z głów)

Ja jeszcze tłustą cześć mask z głów mielę na fi 3

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/
Udostępnij na innych stronach

Zemat- u góry masz funkcję edytuj i dopóki nikt nie napisze po Twoim poście następnego w danym temacie możesz poprawić wysłany tekst a szczególnie te nie pasujące literki do poszczególnych wyrazów . Pozdrawiam Wiesz strona o światowym zasięgu i starajmy się unikać przekłamań klawiatury.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-11867
Udostępnij na innych stronach

właśnie tego dokonałem

Dzięki , ale klawiatura nie jest moim zwolennikiem a czas goni :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-11868
Udostępnij na innych stronach

serca wołowe, wieprzowe, cielęce - 2kg (najlepiej okorowane)

Należy odczytać w nastepujący sposób: usuwamy przez odcięcie nożem warstwę tłuszczu i tkankę łączną (żyły) przez, które wchodzi i wychodzi krew do serca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-11929
Udostępnij na innych stronach

nio, bardzo dobrze

Widzę że ktoś technologie przetwórstwa mięsa czytał :smile: BRAWO

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-12146
Udostępnij na innych stronach

czy głowy wieprzowe w przepisach na salcesony da się czymś zastąpić? np. nóżkami, golonką?

Praktycznie sama sobie odpowiedziałaś a tak w ogóle to wyrób określonych wyrób mięsnych na własne potrzeby to innwencja twórcza wykonującego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/735-ma%C5%82y-rarytas-salceson-wolszty%C5%84ski/#findComment-12190
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.