Piotrekpiter2 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Października 2012 Kruche jak faworki rurki, wypełnione delikatnym serkiem ricotta to sycylijski przysmak, który bez truduprzygotujesz w domu.Składniki:· 250g maki· 2 łyki cukru· 25g masła· 100ml wytrawnego białego wina· 250g ricotty· 1 łyeczka cukru pudru· 50g czekolady gorzkiej· łyeczka smietany· białko jajka· olej słonecznikowyPrzygotowanie:Z maki, cukru, masła i wina zagniec elastyczne ciasto i odstaw na 1/2 godziny, aby odpoczeło. Po tym czasierozwałkuj je cienko i wytnij szklanka okregi. Nawijaj je na metalowe rurki tak, aby ich brzegi zachodziły nasiebie (miejsca nachodzenia posmaruj białkiem i dopiero złacz - nie odkleja sie podczas smaenia). Rozgrzej olejsłonecznikowy we frytkownicy i sma rurki 1-2 minut, a nabiora rumianego koloru, a na ich powierzchnipojawia sie pecherzyki. Gotowe odsacz na papierowym reczniku i ostudz. Czekolade rozpusc na parze, dodajsmietane. W polewie czekoladowej maczaj koncówki rurek lub smaruj wnetrze rurek pedzelkiem. Ricotte utrzyjz cukrem pudrem (moesz dodac orzechy lub kandyzowane owoce). Szpryca cukiernicza nakładaj krem ricottado rurek przed podaniem. Po kilku godzinach ciasto moe lekko zmieknac, ale nadal bedzie pyszne. Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7394-rurki-z-serem-ricotta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Października 2012 Kruche jak faworki rurki Przepis ciekawy.. ale fajnie byłoby gdybyś dodał jakieś fotki :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7394-rurki-z-serem-ricotta/#findComment-245746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Października 2012 Olej słonecznikowy nadaje się do krótkiego smażenia a właściwie należy go spożywać na zimno.Najlepszy do sałatek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7394-rurki-z-serem-ricotta/#findComment-245775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Października 2012 Olej słonecznikowy nadaje się do krótkiego smażeniaDo smażenia używamy TYLKO olej rzepakowy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7394-rurki-z-serem-ricotta/#findComment-245779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2012 Do smażenia używamy TYLKO olej rzepakowy .A co z masłem klarowanym, oliwą lub smalcem? :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7394-rurki-z-serem-ricotta/#findComment-245977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2012 Ja miałem na myśli popularne oleje będące u nas w sprzedaży . Co do oliwy z oliwek to też mam takie zdanie , że stosuję ją na zimno do np. sałatek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7394-rurki-z-serem-ricotta/#findComment-245983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.