Skocz do zawartości

Fotki maszynek elektr i mieszarek-własne wykonanie

Rekomendowane odpowiedzi

@papcio

Nie czepiamy się.

Sam jestem bardzo ostrożny, ale rutyna prowadzi do błędów.

Mam gardziel, a mimo tego raz się zapomniałem i paluszków już bym nie miał. :facepalm:

Możemy też nic nie pisać, ale po co wtedy byłoby to forum ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• Odpowiedzi 313
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Papciu, to przykre, ale masz świętą rację. 

Serdeczne pozdrowienia dla Danusi. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Maxell Twój wpis tak zachęcający, że aż chce się pisać więcej.

Chyba trzeba będzie zastanowić się z 10 razy nim się coś napisze - albo jeszcze lepiej to nic nie pisać, nie będzie czepialstwa i będzie święty spokój. Jak to o to chodzi to ..............

Miłego wieczoru

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Przecież nie dostanie do ślimaka więc o co chodzi? robi się problem gdzie go nie ma i rację ma @Papcio, a także BOSS jednakże dobrze, że ktoś przypomni o BHP.

@miro,Mirku drogi kolego a jakim cudem dostałeś do ślimaka a swoją drogą mamy tu typowy przykład jak na naszym forum zaczynają się różnice zdań, które często doprowadzają do czego to Szanowni koledzy wiecie. Sorki, że zabrałem głos w temacie, ale tak jakoś mnie poniosło i proszę nie myśleć,że ośmielam się kogoś pouczać ot takie tam przemyślenia ;)

@jackal211, Usroistwo prima sort czy otwierasz masarnie bo można wykręcić niezły przemiał  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

A zapytam czy do napędu nadawał by się silnik od kompresora 50L ?

Moc silnika to 1500 W zasilanie 230V/50 Hz?

Mam dostęp do takiego kompresora gdzie tłok w pompie się zatarł ale silnik działa.

Pytam bo nie mam kompletnie o tym pojęcia.

Ewentualnie jutro mogę dokładnie opisać co tam jest na tabliczce na silniku.

@miro,Mirku drogi kolego a jakim cudem dostałeś do ślimaka

Baca, to był moment.

Zapomniałem się, mięso się przypchało i byłem blisko ..... chirurgii.

I tu z mojej strony nie chodzi o czepianie się, ale o faktyczną możliwość uszkodzenia paluszków.

Zabezpieczenia są bardzo dobre, jednak osłabiają naszą czujność, a do całości dochodzi rutyna.

Teraz się rozpiszę.  :)

Ileż to razy wymieniając sitko nie wyłączyłem zasilania maszynki ..... mnóstwo razy !

Ileż to razy mieląc na szarpaku paluszki powędrowały w kierunku mielącego się mięsa, żeby odebrać z szarpaka .... :facepalm:

Jak pisałem wcześniej, bardzo ostrożny z natury jestem, ale.....teraz zmieniam temat...... po wymianie oleju w Cinquecento coś tam chciałem pod silnikiem wytrzeć i pracujący silnik :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  wkręcił mi szmatę wraz z ręką w pasek rozrządu.

Dzięki Bogu Cinquecento ma słaby silnik i paluszki mam do dziś.

Powtarzam ....tu nie chodzi o czepianie się, ale o chwilę zapomnienia..... nic więcej !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

@Baca, nie otwieram masarni choć czasem robię dla znajomych trochę kiełbaski:), i denerwowało mnie mielenie na zelmerku 70kg mięsa przesz 3 godziny. Jeśli chodzi o wydajność to na sitku 8 mm 40 kg mieliłem jakieś 12 minut może ciut szybciej.

@Robak56, ja kupiłem ten silnik i resztę bo chciałem mieć wszystko nowe. Ten Twój pewnie się nada bo jest o wiele mocniejszy kwestia tylko wagi i poboru prądu. Musisz sprawdzić jaka jest średnica wałka i dopasować do niego przekładnie. Ja mojej maszynki nie ważyłem ale sporo waży - aby ją przenieść trzeba się nieźle zadać:)

jackal211, jak zamocowałeś sprzęgło? Toczyłeś koniec ślimaka? Maszynka super, wielkie brawa  :thumbsup:

Ja mojej maszynki nie ważyłem ale sporo waży - aby ją przenieść trzeba się nieźle zadać

Wiem coś o tym :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

jackal211, jak zamocowałeś sprzęgło? Toczyłeś koniec ślimaka? Maszynka super, wielkie brawa  :thumbsup:

Toczone było tylko od strony wałka zdawczego gdyż wałek jest fi25 a sprzęgło z obu stron fi24. Ślimak jest stożkowy od 22mm do 23mm a sprzęgło po bardzo mocnym skręceniu (skręcane jest dwoma śrubami imbusowymi na ścisk) dobrze trzyma i podczas mielenia 60 kg surowego mięsa kompletnie nic się nie działo. W razie czego będę wiercił otwór na zawleczkę przez środek ślimaka i sprzęgła.

Rozbiórka do mycia też jest bardzo wygodna wystarczy odkręcić troszkę dwa imbusy i ślimak bez problemu wychodzi. Ponadto do mycia odkręcam 4 śruby mocujące i biorę całą maszynkę do porządnego czyszczenia.

Ja musiałem nawiercić i zastosować zawleczki, ponieważ sprzęgło kupiłem surowe czyli otwory sam musiałem nawiercić. Dobrze że ze stopu aluminium:) Ja zmieniłem nakrętki zwykłe na motylkowe, do mycia wyjmuję zawleczki, wyciągam ślimaka, odkręcam 4 motylki i gotowe :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Silnik 230V 0,75kW, 1410 obrotów i przekładnia i20 co daje 70,5 obr/min.

Super zestaw, sam myślę żeby taki popełnić, ale, chciałbym zrobić tak, żeby maszynkę można było wymieniać z mieszałką. I tu mam dylemat, jak dobrać motoreduktor ? 70 obr/min w mieszałce to chyba ciut za dużo ? Do mieszałki to wydaje mi się, że maks 40, ale czy nie będzie to za mało do maszynki ? Czy to się da jakoś to pogodzić ? Macie w tej materii jakieś doświadczenie ?

I jakie powinny być prawidłowe obroty na mieszałce ? I czy silnik 0,75kW pociągnie mieszałkę 20l przy takich obrotach ?

Edytowane przez Pools
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Wojciechu , grubośc sit mozesz juz sam obliczyc , masz grubość sita ktore jest załozne + podkladka  i peweni z 1mm mozesz dodoac wyjdzie Ci grubośc siat  , srednice zmierzysz z natury i mozesz juz szukać nowych sit , maszynke jak masz juz gotową to ja odrestauruj , Pozdrawiam 

Mam podobny sprzęt i w podobnym stanie. Gdzie taką maszynkę można "odnowić"?

Zetes , sprawdz co w tej maszynce jest do regeneracji , sprawdz po skreceniu luzy slimaka  w obudowie ,  , czy sitka po skeceniu dobrze przylegaja do nakretki i siedza w gniezdzie , jelsi mazynka jest zardzewiala  to ocen ile tych miejsc jest , sprawdz czy maszynka niemma pekniec lub mocnych uszczerbien w łożu slimaka , wtedy sprawdz moze jakis slusarz sie podejmie regeneracji lub  moze lepiej kupić nowa  i nie bawić się w regeneracje wykladając pieniadze , ktore np. są niewiele mniejsze niż zakup nowej maszynki.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
  • 6 miesięcy temu...

Koledzy proszę o poradę Jakiej mocy silnik (oczywiście z przekładnią) do mieszarki o pojemności max 9kg i jakie obroty.

4razywroku

Ja bym taki zamontował.

http://allegro.pl/motoreduktor-0-55kw-75obr-min-firmy-sew-i5126038500.html

Edytowane przez lenny4589

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Ten silniczek ma takie możliwości jak mały palec, kołowrotek z chomikiem poruszy

Masz rację nie dał rady Chociaż próbowałem umieszać masę chlebową....teraz wezmę na testy coś takiego

http://allegro.pl/motoreduktor-20-obr-min-50kg-cm-15w-moc-wyjsciowa-i5600859358.html

chyba trochę za szybkie obroty jak do mieszarki.... :cry:

4razywroku

Silniki z przekładnią od wyciągarki (jak u Dyzia) pięknie pasują do naszych sprzętów (obroty i moc) i są w dobrej cenie. Jednak mają jedno "ale". Są przeznaczone do pracy przerywanej (S3) i po ok. 20 minutach pracy musimy je wyłączyć i schłodzić. Te lepsze same się wyłączają, bo mają termistor. I nie ma znaczenia czy mają 800 czy 1200 Watt. Taka już ich uroda.

Edytowane przez ZLeP