PePe Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Października 2012 " Jest to jeden z najoryginalniejszych tortów, jakie zna kuchnia polska. Najpierw przygotowujemy masę orzechową: 10 żółtek ucieramy z 25 dkg cukru pudru na pulchny krem, dodając w czasie ucierania czubatą łyżkę przesianego kakao ( najlepszego gatunku ), rozprowadzonego w odrobinie mleka na papkę. Następnie dodajemy do masy 25 dkg zmielonych orzechów włoskich i 1 utłuczoną na proszek laskę wanilii. Masę tę nakładamy równo do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej "mąką ziemniaczaną". Natychmiast przyrządzamy masę drugą , migdałową : !0 białek ubijamy na bardzo sztywną pianę , dodając stopniowo 25 dkg przesianego cukru pudru. Do piany dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i utłuczoną na miazgę 1 laskę wanilii, 3 łyżki utłuczonych i przesianych biszkoptów, wreszcie 25 dkg zmielonych migdałów ( bez łupek ). Po delikatnym wymieszaniu masę tę kładziemy na masę orzechową, kopiasto w środku tortownicy, ponieważ w czasie pieczenia ciasto nieco "siada".Tortownicę wsuwamy do średnio nagrzanego piekarnika na 50 - 55 min. Nazajutrz po upieczeniu tort (wierzch i boki ) pokrywamy cienką warstwą ciepłego dżemu pomarańczowego, a gdy dżem zaschnie, polewamy lukrem czekoladowym lub kawowym". Ja polałem czekoladowym ( bo nie wiem jak się robi kawowy), oto przepis na czekoladowy: Polewę tę przygotowujemy w sposób następujący: 2 tabliczki czekolady gorzkiej pokruszonej roztopić w kąpieli wodnej , dodać 4dkg masła, pół szklanki śmietany słodkiej. Polewę silnie podgrzewamy ciągle mieszając (nie zagotować) Następnym razem dam mniej cukru (dla mnie i nie tylko - za słodkie) [ Dodano: Pon 29 Paź, 2012 18:02 ]Przepis ten pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Października 2012 ojojoj, szkoda czytać, lepiej zasiąść przy gotowym. :thumbsup: :lol: :lol: :lol: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Października 2012 Ciekawostką jest to że do wykonania tego tortu nie zużyłem ani grama mąki. A ja widzę w torciku mąkę.. :grin: Ale nie powiem gdzie.. :tongue: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Października 2012 A ja widzę tylko zmielone biszkopty i skrobie ziemniaczaną :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Października 2012 http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=22341.80Ten torcik pojawia się już od dawna i nie tylko na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Października 2012 No też fajny, ale jakby nieco inny. Pewnie zmodyfikowany. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2012 rosomak, Przecież to zupełnie inne przepisy :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Października 2012 Fakt, jest trochę inny, nie zdążyłem wszystkiego dokładnie przeczytać :blush: ale na pewno jest smaczny, sam sprawdzałem, no i bez grama mąki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.