Skocz do zawartości

Tort orzechowo - migdałowy.


Rekomendowane odpowiedzi

" Jest to jeden z najoryginalniejszych tortów, jakie zna kuchnia polska. Najpierw przygotowujemy masę orzechową:

 

10 żółtek ucieramy z 25 dkg cukru pudru na pulchny krem, dodając w czasie ucierania czubatą łyżkę przesianego kakao ( najlepszego gatunku ), rozprowadzonego w odrobinie mleka na papkę. Następnie dodajemy do masy 25 dkg zmielonych orzechów włoskich i 1 utłuczoną na proszek laskę wanilii. Masę tę nakładamy równo do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej "mąką ziemniaczaną". Natychmiast przyrządzamy masę drugą , migdałową :

 

!0 białek ubijamy na bardzo sztywną pianę , dodając stopniowo 25 dkg przesianego cukru pudru. Do piany dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i utłuczoną na miazgę 1 laskę wanilii, 3 łyżki utłuczonych i przesianych biszkoptów, wreszcie 25 dkg zmielonych migdałów ( bez łupek ). Po delikatnym wymieszaniu masę tę kładziemy na masę orzechową, kopiasto w środku tortownicy, ponieważ w czasie pieczenia ciasto nieco "siada".

Tortownicę wsuwamy do średnio nagrzanego piekarnika na 50 - 55 min. Nazajutrz po upieczeniu tort (wierzch i boki ) pokrywamy cienką warstwą ciepłego dżemu pomarańczowego, a gdy dżem zaschnie, polewamy lukrem czekoladowym lub kawowym".

 

Ja polałem czekoladowym ( bo nie wiem jak się robi kawowy), oto przepis na czekoladowy:

 

Polewę tę przygotowujemy w sposób następujący:

 

2 tabliczki czekolady gorzkiej pokruszonej roztopić w kąpieli wodnej , dodać 4dkg masła, pół szklanki śmietany słodkiej. Polewę silnie podgrzewamy ciągle mieszając (nie zagotować)

 

Następnym razem dam mniej cukru (dla mnie i nie tylko - za słodkie)

 

 

[ Dodano: Pon 29 Paź, 2012 18:02 ]

Przepis ten pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole"

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/
Udostępnij na innych stronach

ojojoj, szkoda czytać, lepiej zasiąść przy gotowym. :thumbsup:

 

 

:lol: :lol: :lol:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246885
Udostępnij na innych stronach

Ciekawostką jest to że do wykonania tego tortu nie zużyłem ani grama mąki.

A ja widzę w torciku mąkę.. :grin:

Ale nie powiem gdzie.. :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246900
Udostępnij na innych stronach

rosomak,

Przecież to zupełnie inne przepisy :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246914
Udostępnij na innych stronach

Fakt, jest trochę inny, nie zdążyłem wszystkiego dokładnie przeczytać :blush: ale na pewno jest smaczny, sam sprawdzałem, no i bez grama mąki :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7409-tort-orzechowo-migda%C5%82owy/#findComment-246957
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.