MIRKON Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Grudnia 2012 gatita napisał/a: Wczoraj na szybko zrobiłam ciasetczka owsiane. Najprostsze ciasteczka na świecie :smile: Aga.. ale na te ciasteczka poproszę przepis... takich jeszcze nie piekłam.. :wink: Napisze nieśmiało, żeja też się zapoznam z tym przepisem :wink: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-257667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 21 Grudnia 2012 No i ja też poproszę o przepisik Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-257732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Dziękuję Wam wszystkim za rady ! Pewnie wkrótce dojdziemy i do nadziewarki, bo jak widzę apetyt nam rośnie w miarę jedzenia :grin:. Będziemy inwestować, ale powoli :grin:. Ciasteczka owsiane Składniki: 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny lub masła ( ja wrzucam na patelnię i tam rozpuszczam) 2 1/2 kubka* płatków owsianych 1 kubek cukru brązowego ( jeśli nie mamy może być też biały, albo pół na pół) 2 jaja 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 kubka mąki 1 łyżeczka cynamonu (ja daję więcej bo lubimy cynamon) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody *kubek ma pojemność 225 ml Płatki smażymy na tłuszczu na malutkim ogniu, aż lekko zbrązowieją. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i wanilią. Resztę suchych składników mieszamy, dodajemy jaja i płatki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem, nakładamy małe kupki łyżeczką, zostawiając odstępy, bo ciasteczka sporo rosną. Zobaczcie na moich zdjęciach :smile: Przechowywać koniecznie w puszkach lub szklanych pojemnikach, bo najlepsze są chrupiące. Smacznego ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-257970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Oto i moje świąteczne poczynania: http://img89.imageshack.us/img89/4025/dsc07950qpix.jpg http://img818.imageshack.us/img818/8845/dsc07953y.jpg El Gąsior z czarnym pieprzem i karkówka suszona a la wędlina parmeńska. http://img685.imageshack.us/img685/1492/dsc07956af.jpg A na deser pierniczki... http://img832.imageshack.us/img832/8242/dsc07946lb.jpg I ciasteczka owsiane w parze z ciastem marchewkowym o korzennym smaku. http://img832.imageshack.us/img832/5836/dsc07961t.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-259033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 29 Grudnia 2012 gatita, pięknie podane jest czym się pochwalić Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-259046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Oto i moje świąteczne poczynania: Agato droga Agato... aż miło popatrzeć na Twoje efekty owocnej pracy zarówno w dziedzinie wyrobów domowych jak i cukierniczych... :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-259062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 31 Grudnia 2012 :blush: Ja to po prostu lubię :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-259335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Kolejny a la Koryciński gotowy do jedzenia :smile: Tym razem z dodatkiem czosnku i papryki. Niestety papryka źle mi się rozłożyła i powstały takie zacieki... Macie na to jakiś sposób ? http://img268.imageshack.us/img268/8812/dsc07969m.jpg http://img90.imageshack.us/img90/3605/dsc07970d.jpg I jeszcze pytanko: jak przechowujecie sery, żeby nie obsychały ? Nie mam jeszcze pakowarki próżniowej, a nie jesteśmy w stanie zjeść od razu 2.5 kilowego sera :grin:... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-259536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Niestety papryka źle mi się rozłożyła i powstały takie zacieki... Macie na to jakiś sposób ?. Paprykę rozpuszczam najpiewrw w przegotowanej wodzie, dokładnie mieszam i przed podaniem zakwasu, czy też podpuszczki dodaję do mleka i b.dokładnie mieszam I jeszcze pytanko: jak przechowujecie sery, żeby nie obsychały ? Nie mam jeszcze pakowarki próżniowej, a nie jesteśmy w stanie zjeść od razu 2.5 kilowego sera :grin:.. Najlepiej wygospodarować pomieszczenie o temp 12-15C i wilgotności 80-90%, ja niestety nie mam takich możliwości i kupiłem witrynę z dwoma oddzielnymi przegrodami do dojrzewania jednocześnie np serów dojrzewających zaszczepionych pleśnią i innych serów termo, czy mezofilnych. Choć mam taką możliwość póki co nie ryzykuję 3-mania razem np Ementalera i Camemberta. Wielkość witryn jest różna, więc z pewnością coś możesz sobie wybrać, cena od 250zł do 700zł. W ten sposób dojrzewający ser jest zupełnie inny w smaku niż ser foliowany i zgrzewany. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-259545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Stycznia 2013 W nieodległej przyszłości pewnie pomyślimy o takiej witrynie, ale na razie muszę się obejść bez niej. Plastik i folia odpada, może szkło ? W lodówce mam ok 3-4 stopni, ale to lodówka typu no-frost, więc wysusza...Jakie macie doświadczenia w tym temacie ? Tak czułam, że z tą papryką wykazałam za mało cierpliwości :grin: , choć z czarnuszką zrobiło mi się podobnie. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-259640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Stycznia 2013 może szkło ? W lodówce mam ok 3-4 stopni, ale to lodówka typu no-frost, więc wysusza... Jakie macie doświadczenia w tym temacie ? Spróbuj tak: Mam pojemniki próżniowe Firmy Zepter, szkło jest grube. Chodzi mi po głowie dojrzewanie serów miękkich próżniowo, ale to zupełnie inny temat: Na kratce kładę ser, w tym przypadku jest EMENTALER, ser twardy termofilny, który jest w pewnym okresie dojrzewania opuszcza dojrzewalnię i przebywa :lol: na 3 tyg wakacje w temp 20C i wilgotności 80-90%: tak wygląda po 3 dniach, temp i wilgotność stała. To jest ten sam ser o którym pisaliśmy na początku grudnia. Musisz sprawdzić temp w lodówce, tam gdzie masz 12-13 C wstaw pojemnik, pod kratkę nalej trochę przegotowanej, zimnej wody, na to ser, przykryj folią ...... i powodzenia. Co kilka dni kontroluj temp i wilgotność oraz wygląd sera. W ten sposób będę robił pod koniec Stycznia ser pleśniowy. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-259651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Dzieki za wyczerpującą odpowiedź :smile:, wprawdzie Zeptera nie posiadam, ale wymyślę coś innnego szklanego. A przy okazji robienia serków, oczywiście robimy ricottę. Zdarza mi się czasami najpierw coś zrobić, a potem pomyśleć :grin:. Jednym z serków miał być a la Koryciński, tym razem z czosnkiem nam się zamarzył. No to dodałam czosnek do mleka... i wtedy pomyśłałam, że ricotta też będzie niestety czosnkowa :devil:, a ja przecież namiętnie piekę sernik... Nie pozostało mi nic innnego jak wymyślić jakąś potrawę z czosnkową ricottą i wyszły całkiem dobre kluseczki: http://img845.imageshack.us/img845/3713/dsc07962xo.jpg http://img202.imageshack.us/img202/6136/dsc07963h.jpg Na zdjęciu w towarzystwie tartego El Gąsiora, pieprzu i oliwy z oliwek. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-259653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Ależ przepyszne święta miałaś :grin: tyle różności.. i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że zazdroszczę tych serów :thumbsup: :clap: A przy okazji robienia serków, oczywiście robimy ricottę. :devil: tylko serowar zna podobno prawdziwy, najlepszy smak ricotty :P kiedy jeszcze cieplutka i świeżutka ^^ mobilizujesz do działania Nie pozostało mi nic innnego jak wymyślić jakąś potrawę z czosnkową ricottą i wyszły całkiem dobre kluseczki:przepis! przepis! ^^ czosnkowa ricotta byłaby też świetna jako nadzienie do pierożków ze szpinakiem ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-260245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Panie Boczku... a ja myślałam, że Ty już robisz serki... :grin: Jeszcze nie ? No to szybciutko, szybciutko, nie lenić się :lol: Przepis na te kluseczki jest w sumie podobny do leniwych: ricotty miałam ok. 1 kg, dałam 2 jajka, pół łyżeczki soli i mąki na oko (zabij, nie wiem ile dokładnie) tyle, żeby ciasto było w miarę geste. Zawsze można zrobić próbę i ugotować i zobaczyć czy się nie rozpadają. Potem porcjami wykładałam ciasto na posypany mąką blat i robiłam ruloniki. Faktycznie, można by ją wykorzystać do pierogów ze szpinakiem ! Cudny byłby duet ! A dziś na obiad paszteciki z mięsem. http://img708.imageshack.us/img708/4928/dsc07974h.jpg A na przystawkę sałatka z tuńczykiem: http://img32.imageshack.us/img32/4568/dsc07983l.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-260345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Ponieważ ostatnio na forum zapanowała moda na pieczenie chlebków pokażę i mój. To najprostszy chleb mieszany na zakwasie. Troszkę mi się zapadł na górze :???:. http://img209.imageshack.us/img209/4919/dsc07986o.jpg http://img21.imageshack.us/img21/6627/dsc07988y.jpg http://img11.imageshack.us/img11/7646/dsc07989jd.jpg http://img843.imageshack.us/img843/763/dsc07990iz.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-260465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Ponieważ ostatnio na forum zapanowała moda na pieczenie chlebków pokażę i mój.Oj Agato.. Agato... potrafisz '' połechtać'' podniebienia :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-260490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 6 Stycznia 2013 gatita, pięknie i apetycznie wygląda, gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-260497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Ponieważ ostatnio na forum zapanowała moda na pieczenie chlebków pokażę i mój. Brakuje własnego masła :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-260616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 7 Stycznia 2013 gatita, Chlebka nie jadam od ponad roku ale napiszę tak ten mi się podoba!!! :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-260654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Cieszę się, że się podoba :smile: Halusia, a Ty nie pieczesz chlebków ? :wink: Piotr, jakbym słyszała mojego męża :grin:, myślę, że i to mnie czeka... Się nie wymigam :wink:. Karol, kurcze, ja też jakiś czas nie jadałam chleba, ale temu nie mogę się oprzeć... :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-260658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Halusia, a Ty nie pieczesz chlebków ? :wink: Ago.. owszem piekłam, ale moi domownicy chyba nie wiedzą co dobre. A dla mnie samej się nie opłaca bo ja zjadam chlebka bardzo mało. Mały chlebek orkiszowy który sobie kupię mam na cały tydzień.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-260711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dziś na tapecie Halusiowa drożdżówka ! Ciasto wyrabiałam w maszynie. Oszalało normalnie ! Ale to dopiero był początek... http://img23.imageshack.us/img23/7612/dsc08583e.jpg http://img26.imageshack.us/img26/1686/dsc08586yh.jpg Tutaj z ładniej strony... http://img38.imageshack.us/img38/4364/dsc08590e.jpg A tu wersja artystyczna :lol: http://img839.imageshack.us/img839/7828/dsc08587e.jpg http://img442.imageshack.us/img442/7395/dsc08593tg.jpg http://img29.imageshack.us/img29/6112/dsc08594bn.jpg Ciasto jest przepyszne ! Dodałam rodzynki, skórkę pomarańczową, figi i suszone gruszki. :thumbsup: A w piwnicy stoi 20 litrów mleka (niestety tylko 20). Rano po raz pierwszy będę zbierać śmietanę. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-264134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Gatita artystycznie uciekło ci z formy pięknie ci wyrosło To że jest pyszne to jej plus a co z minusem :wink: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-264169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dziś na tapecie Halusiowa drożdżówka ! Ciasto wyrabiałam w maszynie. Oszalało normalnie ! Ale to dopiero był początek... Agato... następnym razem koniecznie musisz ciasto upiec w większej formie. Mimo tego że '' uciekało'' ... wygląda bardzo smakowicie :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-264173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Ciasto było pyszne, a najlepsze to były te kawałki co wyszły i troszkę się przypiekły :smile:. Wiem Halusiu, następnym razem większa forma, nie wiem czemu się tak wściekło i urosło ? Robiłam wg. Twojego przepisu i z ilości tam podanych. Nawet drożdży dałam trochę mniej, bo kostka miała 42 g. Dziś przerobiłam 20 litrów mleka. Z 15 zrobiłam ser dojrzewający z przepisu ze strony Agrovisu, a z 5 twaróg. najpierw jednak ściągnęłam śmietanę. Chyba się nie trzymałam z aucho, wg zaleceń Piotra :grin: , bo wyszło mi jej mało, tylko 600 ml. Nie wiem, może za mało odważnie ją zbierałam i powinnam była głębiej sięgać łyżką ? Spasteryzowałam ją i zakwasiłam kulturami, wg. przepisu Piotra. Jutro rano będzie gotowa, tylko nie wiem czy z takiej ilości jest sens robić masło ? Ser zrobiłam z kulturami Omega i Iota. Wyszło mi 1630 g świeżego serka. Teraz dojrzewa, od jutra solenie. http://img580.imageshack.us/img580/6721/dsc08600b.jpg http://img526.imageshack.us/img526/2353/dsc08601g.jpg http://img820.imageshack.us/img820/8876/dsc08603f.jpg http://img51.imageshack.us/img51/9718/dsc08606e.jpg Teraz twaróg... wyszło go b. mało, z 5 litrów 600 gr sera. I bardziej przypomina mi mozarellę niż twaróg :lol:. W smaku dobry, robiłam też z przepisu Agrovisu, dodałam Alfę. Jest lekko ciągnący i delikatnie skrzypi w zębach. Chyba coś mi poszło nie tak, ale z oliwa i pomidorem jest pyszny :tongue:. http://img29.imageshack.us/img29/9655/dsc08605h.jpg Tradycyjnie była też ricotta. Z 10 litrów serwatki wyszedł kilogram serka. Tym razem robiłam go też wg. Agrovisu a nie jak dotychczas EAnny. Generalnie po wydajności widać, że zima :???: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/6/#findComment-264437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.