Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbóju, zdecydowanie tak, czasami dym był za gęsty i za ciepły= do poprawki.

Arkadiuszu, faktycznie część drewna mogła być mokra. Znajomy u którego wędziliśmy poprzednio twierdził, że to nawet lepiej :shock:

Nasze 3 psy też były zachwycone :thumbsup:

Pis, na początku nie było mnie przy wędzeniu, więc może męzuś coś narozrabiał :devil:

Gens, Ikeę mam rzut beretem ode mnie, więc podjadę.

Chłopcy :smile: , bardzo dziękuję za rady. Mam nadzieję, że w przyszłą sobotę już nic nie schrzanimy, bo pekluje się szynka z jelenia...

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-250700
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pora zdać relację... drugie podejście do wędzenia za nami, na tapecie szynka wieprzowa parzona wg przepisu ze strony głównej.

 

http://img37.imageshack.us/img37/4961/dsc06724ff.jpg

 

http://img585.imageshack.us/img585/6213/dsc06726h.jpg

 

http://img845.imageshack.us/img845/1972/dsc06733d.jpg

 

http://img545.imageshack.us/img545/2697/dsc06731w.jpg

 

Na pewno daleko jej jeszcze do ideału, ale po pierwszym kiepskim zadymianiu , drugie zaliczam do udanych :grin:

Powoli zaczynam łapać o co chodzi ! :lol:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252350
Udostępnij na innych stronach

gatita, na drugim zdjęciu wydaje mi się ,że z lewej strony taka troszkę czarniawa ta szyneczka ale za pierwszy (udany) raz :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252366
Udostępnij na innych stronach

Nic tu się nie ukryje przed wprawnym okiem :grin:

Tak, szynka gdzieś nam się troszkę okopciła, nawet nie wiem kiedy... ?

Nóż tępy ? Zaraz Ślubnego postawię do raportu :tongue:, to on ostrzył i ciachał ...

A na deser sernik z ricotty, którą zrobiłam z serwatki po serach.

 

 

http://img208.imageshack.us/img208/3637/obraz009eq.jpg

 

http://img856.imageshack.us/img856/1585/obraz006kj.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252390
Udostępnij na innych stronach

No "cukrach" się nie znam ale chętnie jem :thumbsup: :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252392
Udostępnij na innych stronach

mój Ślubny też "medalik"

Znaczy się , że z Częstochowy?? - to może razem do szkoły chodziliśmy :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252397
Udostępnij na innych stronach

No się podpytaj się , gdzie chodził do szkół. Jaki ten kraj mały :rolleyes: - my dla odmiany prawie 20 lat mieszkaliśmy w stolicy :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252402
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z prośbą podaję przepis na sernik, pochodzi on z tego bloga: http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2012/10/sernik-z-ricotty-na-herbatnikach.html

 

Sernik z ricotty na herbatnikach

 

200 g herbatników pełnoziarnistych

140 g masła

1000 g sera ricotta

2 łyżeczki pasty waniliowej

6 jajek

10 łyżek cukru

skórka z 1 cytryny

 

Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi okrągłą formę. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 15 minut.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser, pastę waniliową i skórkę z cytryny i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki.

Wyjąć formę z piekarnika i na podpieczone herbatniki wylać serową masę i wyrównać. Formę wstawić ostrożnie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170° C i piec przez kolejne 40 minut.

Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić na godzinę to ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.

Moje uwagi: nie miałam niestety pasty, więc dodałam zapach waniliowy, herbatniki posypałam mielonym kardamonem, natomiast sernika nie wyjmowałam od razu z piekarnika, tylko studziłam powoli.

Mam jeszcze na oku inny sernik z ricotty na zimno :thumbsup:, przy najbliższej okazji przetestuję i sie podzielę uwagami.

 

Chudziak dopytam się. Mój mąż już od 25 lat w W-wie :smile:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252429
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj odbyła się degustacja szynki a la parmeńska :thumbsup: . Dodałam płatków czerwonej papryki. 5 dni w lodówce, 5 dni w kuchni i znowu w lodówce, tym razem 7 dni. Następnym razem dam kolendrę.

 

http://img513.imageshack.us/img513/1368/dsc06541j.jpg

 

http://img152.imageshack.us/img152/4008/dsc06684t.jpg

 

http://img32.imageshack.us/img32/412/parmeska2.jpg

 

http://img820.imageshack.us/img820/7888/parmeska.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252830
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem dam kolendrę.

spróbuj kozieradki

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252833
Udostępnij na innych stronach

Maad, kozieradka zakupiona ! Na razie eksperymentuję z karkówką, leży już 4 dni w lodówce. Zobaczymy co mi wyjdzie ?

 

Kolejne serki zrobione i pożarte :grin:

Zrobiłam 2 Korycińskie, jeden z czarnuszką, drugi z tymiankiem. Ten z czarnuszką jest odlotowy !

Koryciński z lewej za wcześnie odwrócony :mad:.

Poniżej 2 El Gąsiorki, jeden czysty, drugi z suszonymi strączkami chili. na razie jeszcze dojrzewają. Chcę kupić powłokę serowarską, żeby tak nie obsychały.

 

http://img836.imageshack.us/img836/6589/obraz002sf.jpg

 

http://img100.imageshack.us/img100/1042/obraz004nm.jpg

 

 

http://img339.imageshack.us/img339/2899/dsc06775o.jpg

 

http://img543.imageshack.us/img543/6432/obraz003ug.jpg

 

A tak wyglądał mój pierwszy El Gąsior:

Baaardzo smaczny :thumbsup:

 

http://img145.imageshack.us/img145/9301/dsc06728larges.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254292
Udostępnij na innych stronach

Pięknie te serki wyglądają a pewnie jeszcze lepiej smakują

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254293
Udostępnij na innych stronach

A skąd bierzesz mleko na tak piękne serki :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254297
Udostępnij na innych stronach

Najciemniej pod latarnią :grin:. Szukałam daleko, a się okazało, że właścicielka sklepu po sąsiedzku ma mamę na wsi, a owa mama ma krowy :smile: .
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254301
Udostępnij na innych stronach

Kolejne serki zrobione i pożarte :grin:

Gatita wcale się nie dziwię.. piękne sery :thumbsup: :clap:

A ja nadal wegetuję.. strasznie jest mi ciężko zabrać się za sery pomimo tego że cały sprzęt czeka :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254351
Udostępnij na innych stronach

Halusia, mobilizuj się :grin: . Dla mnie to o wiele prostsze niż wędzenie :grin:.

Wlaśnie próbuję zrobić zakupy w Agrovisie, ale jakoś ciężko mi się z nimi dogadać, rozumiem, że nie jestem hurtownikem... :???:

Planuję kupić powłokę serową i różne kultury. Robienie serów straaasznie wciąga :smile:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254486
Udostępnij na innych stronach

Napatrzyłam się wczoraj na pierogi u Halusi i postanowiłam sobie też uprzyjemnić popołudnie :grin:.

Podane zostały po poznańsku :wink:.

 

http://img853.imageshack.us/img853/8284/pierogi2.jpg

 

http://img16.imageshack.us/img16/8312/pierogi3.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254687
Udostępnij na innych stronach

No gatita, tak samo rowniutkie jak Halusi :clap: :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254698
Udostępnij na innych stronach

Wlaśnie próbuję zrobić zakupy w Agrovisie, ale jakoś ciężko mi się z nimi dogadać, rozumiem, że nie jestem hurtownikem... :???:

Gatita,

 

czy już udało Ci się zamówić?

Chętnie podłączyłbym się pod zamówienie i koszt przesyłki na pół. :cool:

 

Daj znać na PW, albo zadzwoń.

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254709
Udostępnij na innych stronach

Napatrzyłam się wczoraj na pierogi u Halusi i postanowiłam sobie też uprzyjemnić popołudnie :grin: .

Ale dogodziłaś swoim domownikom Ago... :thumbsup: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254736
Udostępnij na innych stronach

Shadow, jeszcze nie zamówiłam, chyba zamówię na Allegro, bo tu procedura zbyt długa jak dla mnie.

 

Halusia, dziś im dogodziłam jeszcze :mrgreen::

 

Węgierska zupa gulaszowa z kluseczkami

 

http://img20.imageshack.us/img20/6145/dsc07499p.jpg

 

A potem pierogi ze szpinakiem i fetą

 

http://img33.imageshack.us/img33/7596/dsc07490u.jpg

 

http://img22.imageshack.us/img22/3130/dsc07489s.jpg

 

Upiekłam tez chleb wg przepisy Dietykona:

 

http://img607.imageshack.us/img607/9761/dsc07487l.jpg

 

http://img580.imageshack.us/img580/4944/dsc07494j.jpg

 

Kanapeczka hand made :smile:

 

http://img526.imageshack.us/img526/5508/dsc07496ns.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-255162
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.