gatita Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zbóju, zdecydowanie tak, czasami dym był za gęsty i za ciepły= do poprawki. Arkadiuszu, faktycznie część drewna mogła być mokra. Znajomy u którego wędziliśmy poprzednio twierdził, że to nawet lepiej :shock: Nasze 3 psy też były zachwycone :thumbsup: Pis, na początku nie było mnie przy wędzeniu, więc może męzuś coś narozrabiał :devil: Gens, Ikeę mam rzut beretem ode mnie, więc podjadę. Chłopcy :smile: , bardzo dziękuję za rady. Mam nadzieję, że w przyszłą sobotę już nic nie schrzanimy, bo pekluje się szynka z jelenia... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-250700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 25 Listopada 2012 Pora zdać relację... drugie podejście do wędzenia za nami, na tapecie szynka wieprzowa parzona wg przepisu ze strony głównej. http://img37.imageshack.us/img37/4961/dsc06724ff.jpg http://img585.imageshack.us/img585/6213/dsc06726h.jpg http://img845.imageshack.us/img845/1972/dsc06733d.jpg http://img545.imageshack.us/img545/2697/dsc06731w.jpg Na pewno daleko jej jeszcze do ideału, ale po pierwszym kiepskim zadymianiu , drugie zaliczam do udanych :grin: Powoli zaczynam łapać o co chodzi ! :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 25 Listopada 2012 gatita, szynka ładna kolorek też moze trochę nóż tępy ale jest oki Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 25 Listopada 2012 gatita, na drugim zdjęciu wydaje mi się ,że z lewej strony taka troszkę czarniawa ta szyneczka ale za pierwszy (udany) raz :clap: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 25 Listopada 2012 Nic tu się nie ukryje przed wprawnym okiem :grin: Tak, szynka gdzieś nam się troszkę okopciła, nawet nie wiem kiedy... ? Nóż tępy ? Zaraz Ślubnego postawię do raportu :tongue:, to on ostrzył i ciachał ... A na deser sernik z ricotty, którą zrobiłam z serwatki po serach. http://img208.imageshack.us/img208/3637/obraz009eq.jpg http://img856.imageshack.us/img856/1585/obraz006kj.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 25 Listopada 2012 No "cukrach" się nie znam ale chętnie jem :thumbsup: :clap: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zapraszam! A, że mój Ślubny też "medalik" to tym bardziej :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 25 Listopada 2012 mój Ślubny też "medalik" Znaczy się , że z Częstochowy?? - to może razem do szkoły chodziliśmy :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 25 Listopada 2012 Tak, z Częstochowy. Rocznik ten sam, więc bardzo możliwe :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 25 Listopada 2012 No się podpytaj się , gdzie chodził do szkół. Jaki ten kraj mały :rolleyes: - my dla odmiany prawie 20 lat mieszkaliśmy w stolicy Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgodnie z prośbą podaję przepis na sernik, pochodzi on z tego bloga: http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2012/10/sernik-z-ricotty-na-herbatnikach.html Sernik z ricotty na herbatnikach 200 g herbatników pełnoziarnistych 140 g masła 1000 g sera ricotta 2 łyżeczki pasty waniliowej 6 jajek 10 łyżek cukru skórka z 1 cytryny Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi okrągłą formę. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 15 minut. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser, pastę waniliową i skórkę z cytryny i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Wyjąć formę z piekarnika i na podpieczone herbatniki wylać serową masę i wyrównać. Formę wstawić ostrożnie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170° C i piec przez kolejne 40 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić na godzinę to ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny. Moje uwagi: nie miałam niestety pasty, więc dodałam zapach waniliowy, herbatniki posypałam mielonym kardamonem, natomiast sernika nie wyjmowałam od razu z piekarnika, tylko studziłam powoli. Mam jeszcze na oku inny sernik z ricotty na zimno :thumbsup:, przy najbliższej okazji przetestuję i sie podzielę uwagami. Chudziak dopytam się. Mój mąż już od 25 lat w W-wie :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Listopada 2012 Wczoraj odbyła się degustacja szynki a la parmeńska :thumbsup: . Dodałam płatków czerwonej papryki. 5 dni w lodówce, 5 dni w kuchni i znowu w lodówce, tym razem 7 dni. Następnym razem dam kolendrę. http://img513.imageshack.us/img513/1368/dsc06541j.jpg http://img152.imageshack.us/img152/4008/dsc06684t.jpg http://img32.imageshack.us/img32/412/parmeska2.jpg http://img820.imageshack.us/img820/7888/parmeska.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Listopada 2012 Następnym razem dam kolendrę. spróbuj kozieradki Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-252833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Maad, kozieradka zakupiona ! Na razie eksperymentuję z karkówką, leży już 4 dni w lodówce. Zobaczymy co mi wyjdzie ? Kolejne serki zrobione i pożarte :grin: Zrobiłam 2 Korycińskie, jeden z czarnuszką, drugi z tymiankiem. Ten z czarnuszką jest odlotowy ! Koryciński z lewej za wcześnie odwrócony . Poniżej 2 El Gąsiorki, jeden czysty, drugi z suszonymi strączkami chili. na razie jeszcze dojrzewają. Chcę kupić powłokę serowarską, żeby tak nie obsychały. http://img836.imageshack.us/img836/6589/obraz002sf.jpg http://img100.imageshack.us/img100/1042/obraz004nm.jpg http://img339.imageshack.us/img339/2899/dsc06775o.jpg http://img543.imageshack.us/img543/6432/obraz003ug.jpg A tak wyglądał mój pierwszy El Gąsior: Baaardzo smaczny :thumbsup: http://img145.imageshack.us/img145/9301/dsc06728larges.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Pięknie te serki wyglądają a pewnie jeszcze lepiej smakują Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 5 Grudnia 2012 A skąd bierzesz mleko na tak piękne serki :question: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Najciemniej pod latarnią :grin:. Szukałam daleko, a się okazało, że właścicielka sklepu po sąsiedzku ma mamę na wsi, a owa mama ma krowy :smile: . Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Kolejne serki zrobione i pożarte :grin: Gatita wcale się nie dziwię.. piękne sery :thumbsup: :clap: A ja nadal wegetuję.. strasznie jest mi ciężko zabrać się za sery pomimo tego że cały sprzęt czeka :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Halusia, mobilizuj się :grin: . Dla mnie to o wiele prostsze niż wędzenie :grin:. Wlaśnie próbuję zrobić zakupy w Agrovisie, ale jakoś ciężko mi się z nimi dogadać, rozumiem, że nie jestem hurtownikem... :???: Planuję kupić powłokę serową i różne kultury. Robienie serów straaasznie wciąga :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Napatrzyłam się wczoraj na pierogi u Halusi i postanowiłam sobie też uprzyjemnić popołudnie :grin:. Podane zostały po poznańsku :wink:. http://img853.imageshack.us/img853/8284/pierogi2.jpg http://img16.imageshack.us/img16/8312/pierogi3.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 7 Grudnia 2012 No gatita, tak samo rowniutkie jak Halusi :clap: :thumbsup: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Moje równiutkie, bo z formy :grin: , a Halusia robi je sama :smile:, może i ja się odważę ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Wlaśnie próbuję zrobić zakupy w Agrovisie, ale jakoś ciężko mi się z nimi dogadać, rozumiem, że nie jestem hurtownikem... :???: Gatita, czy już udało Ci się zamówić? Chętnie podłączyłbym się pod zamówienie i koszt przesyłki na pół. Daj znać na PW, albo zadzwoń. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Napatrzyłam się wczoraj na pierogi u Halusi i postanowiłam sobie też uprzyjemnić popołudnie :grin: .Ale dogodziłaś swoim domownikom Ago... :thumbsup: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-254736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Shadow, jeszcze nie zamówiłam, chyba zamówię na Allegro, bo tu procedura zbyt długa jak dla mnie. Halusia, dziś im dogodziłam jeszcze :mrgreen:: Węgierska zupa gulaszowa z kluseczkami http://img20.imageshack.us/img20/6145/dsc07499p.jpg A potem pierogi ze szpinakiem i fetą http://img33.imageshack.us/img33/7596/dsc07490u.jpg http://img22.imageshack.us/img22/3130/dsc07489s.jpg Upiekłam tez chleb wg przepisy Dietykona: http://img607.imageshack.us/img607/9761/dsc07487l.jpg http://img580.imageshack.us/img580/4944/dsc07494j.jpg Kanapeczka hand made :smile: http://img526.imageshack.us/img526/5508/dsc07496ns.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/4/#findComment-255162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.