Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć..

Do jutra tzn. soboty, mamy w sklepie głowiznę, stópki, ogony i wątrobę WP w cenie po 0,99 centa za kg. (ok. 4 zł).

 

Ze stópek zrobiłem wczoraj galat:

 

 

 

Niestety, zeżarli wszystko zanim dzisiaj zdążyłem fotkę pstryknąć z gotowca..

 

------------------------------------------

 

Jak w temacie.. Co proponujecie, aby z w/w elemwntów, zrobić jakąś wędlinkę.. (mam sztuczne osłonki o średnicy 120 mm)..?

Przyprawy też.. (oprócz krwi)..

 

 

ps. Bigosiki, zupki itp. już porobione.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7469-%C5%9Bwi%C5%84skie-g%C5%82owy-st%C3%B3pki-i-ogony-co-z-tego-zrobi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Co proponujecie, aby z w/w elemwntów, zrobić jakąś wędlinkę

Oprócz galarety chyba tylko salceson.No i białą kaszankę.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

zrób salceson z głowizny z dodatkiem nóżek

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Z głów można zrobić głowiznę w słoikach.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Z głów można zrobić głowiznę w słoikach.

Ja dokładam zawsze do bigosu i gołąbków obowiązkowo . :D

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Ogony zrób pieczone coś pysznego:thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Ogony zrób pieczone coś pysznego:thumbsup:

A możesz podać przepis w/g jakiego pieczesz ogony :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Mi chodzi właśnie po głowie salceson, biała kaszanka albo jakiś smarowny pasztet ale niewiem czy te rodzaje mięska mi do tego starczą..?

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
A ile tego masz?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

jagra, posypuję solą pieprzem majerankiem i odpiekam na patelni następnie duszę w brytfannie jakieś 2;do 3 godzin ciągle podlewając polecam jak dla mnie to rarytas

 

[ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 10:50 ]

najlepsze jak dla nie są te cienki końcówki ogonków już kremu kolagenowego nie muszę stosować

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

A ile tego masz?

Arku, mięsko jest jeszcze w sklepie i właśnie czekam na wasze propozycje co mam z tego wydreptać..? :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
To z innej beczki.Ile chcesz uzyskać i jakiego wyrobu.Pamiętaj ,że głowa to tak ok.1/2 mięsa i 1/2 kości

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Tak ze 2 -3 kg. Mam szerokie i ciękie sztuczne osłonki.. (kal. 45, 65, 85 i 120.)
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Na salceson proponuję

 

1.Głowa wp. ok 4kg

2.dwie nóżki wp. przednie lub 3 tylne

 

Przyprawy

1.czosnek - 1,5-2 g/kg

2.kminek -1,5g/kg.1/2 mielona i 1/2 w całości

3.pieprz -1g/kg

ew.majeranek - 1,5 g/kg

mięso powinno być peklowane choć ja nieraz robię szybki salceson dodając do gotowania jedną łyżeczkę od herbaty peklosoli ,żeby mięsko nabrało trochę kolorku.Proces parzenia i przygotowania jak na włoski z 16-stki.

 

Głowizna jak w 16-stce.

 

Ważna uwaga.Jeśli używasz sztucznych osłonek to wyrób musi być posolony akurat a do naturalnych lekko przesolony.Jak masz osłonki nietermokurczliwe to po parzeniu w osłonkach docisnąć i pozostawić do wystudzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Arkadiuszu.. Dzięki Ci bardzo.. :wink:

Mój pierwszy "cfaniak" wyszedł całkiem zjadliwie ale troszkę mało aromatyczny jak na mój gust.. Myślę że powodem niskiego aromatu było to iż użyłem "sklepowych ziółek", które kupiłem przed dwoma laty w PL, oraz chinolski czosnek.. :mellow: Dodatkowym "bykiem" było to, że parzyłem mięska trochę za krótko.. (ok.2 godz/4 kg, mięcha)..

Parzyłem 90 min. w sztucznej osłonce.. Dodałem jeszcze wp. serducho oraz ogon..

 

Tak jak piszecie.. "Pierwsze płoty za koty".. :grin:

 

Fotorelka:

 

 

 

Serdeczne pozdruchna.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Jedna uwaga.Moim zdaniem ,a ja tak robię ,że mięso tłuste, serce i mięso z nóżek i ogona rozdrobnił bym na siatce 2 lub 3 mm a mięso chude z łba i ryjek pokroił.Nie będą widoczne wtedy skwarki tłuszczu na przekroju.I tak nieżle jak na pierwszy raz :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 1 rok później...

Witam,

czy ktoś zna przepis na faszerowaną  świńską głowę ?

Są ludzie, którzy nie popełniają blędów. To ci, za których myślą inni.
- Henryk Jagodzinski

Dzięki za informację. Chociaż właściwie to nie jest głowa faszerowana jakimś tam nadzieniem tylko zrolowana i pieczona.

Nie ustaję w poszukiwaniach.Pozdrawiam.

Są ludzie, którzy nie popełniają blędów. To ci, za których myślą inni.
- Henryk Jagodzinski

  • 3 lata później...
Wrawdzie to nie nozki wieprzowe ale jak mozna wykorzystac te na fotkach nizej.?

post-46553-0-03367600-1490972180_thumb.jpg

post-46553-0-57568700-1490972221_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Tak samo jak wieprzowe.Pamiętam jak dziś jak dawnymi czasy można było dostać nogi wołowe to moja Mama, zawsze robiła zimne nóżki z jednej wołowej i dwóch wp.Te nie są pewnie wołowe, ale ja bym zrobił zimne nóżki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

....jak z każdych nóżek - zimne nóżki...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Te akurat to nozki cielece a nad nimi na fotce, juz oczyszcone zoladki oraz jego elementy czyli na flaczki..

Znalazlem wczoraj ten sklepu..

 

Arek, Jumbek, mozna prosic o Wasze przepisy na Zimne nozki.?????????????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.