DZIADEK Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Dla lubiących kości wędzone Kości schabowe i z karkówki wieprzowe wędzoneA. Surowiec.Kości schabowe i z karkówki z pozostawieniem mięśni między żebrowych nie pekl - 10kgB. PeklowanieW czasie 24 godz . w solance o stężeniu 10% ilość solanki 4 l na 10kg kościO składziePeklosól - 0,44 kg Woda - 4,0 L (w domowej produkcji polecam mieszankę peklującą 50% peklosól 50% sól) C. Mycie i moczenieW cieplej wodzie do 20minD. osuszanie powierzchni. W temp. 20-30st C przez ok. 2 godz.E. WędzenieGorącym dymem o temp. 45-60st C do brązowej barwy mięsni w czasie do 2 godz.F. Chłodzenie.Do temp. 10st C powietrzemG. Wydajność Dolna 81%. Średnia 83% Górna 85% Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 miam już mi ślinka leci :grin: biorę sie do roboty Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/#findComment-12118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 A na takich kosteczkach zupa jak się patrzy - jakaś grochówka czy "cóś".mniam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/#findComment-12124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Maja 2007 Dla lubiących kości wędzone Kości schabowe i z karkówki wieprzowe wędzone A. Surowiec. Kości schabowe i z karkówki z pozostawieniem mięśni między żebrowych nie pekl - 10kg B. Peklowanie W czasie 24 godz . w solance o stężeniu 10% ilość solanki 4 l na 10kg kości O składzie Peklosól - 0,44 kg Woda - 4,0 L (w domowej produkcji polecam mieszankę peklującą 50% peklosól 50% sól) C. Mycie i moczenie W cieplej wodzie do 20min D. osuszanie powierzchni. W temp. 20-30st C przez ok. 2 godz. E. Wędzenie Gorącym dymem o temp. 45-60st C do brązowej barwy mięsni w czasie do 2 godz. F. Chłodzenie. Do temp. 10st C powietrzem G. Wydajność Dolna 81%. Średnia 83% Górna 85% mam parę pytań właśnie zrobiłem twoje kości i 1 primo - peklowanie przeprowadziłem w 24 H i OK 2 primo - osuszenie powierzchni nie było możliwe w tej temp. 3 primo - określ jaka ma być instywność dymu (dla początkujących) 4 primo - jak wyliczyłeś tą wydajność? Z tą wydajnością to mnie rozbawiłeś :lol: :lol: :lol: :lol: co z kości karkowej wycieknie :lol: :lol: :lol: :lol: Moja wydajność to 95-98% (95 kości schabowe i 98 kości karkowe) Dziadek nie spisuj z książeczek receptur bo my chcemy nasze wypróbowane receptury :rolleyes: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/#findComment-12126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Maja 2007 Moja wydajność to 95-98% I po raz kolejny już okazało się, że Twoje wyroby Zematt są wysokowydajne. :tongue: BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/#findComment-12156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Maja 2007 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: czy coś poniżej 100% uważasz za wysokowydajne? :shock: to dziecinada, co z kości ci ubędzie? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/#findComment-12163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Maja 2007 co z kości ci ubędzie? Moja ś.p. Babcia powiadała, żebym "nie ssał kości, bo wyssam biedę". Może to właśnie jest odpowiedź na Twoje pytanie ? :-) BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/#findComment-12169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Maja 2007 Zemat.Myślę, że nie przemyślałeś wszystkiego do końca, wiesz doskonale w jakich przepisach można odszukać recepturę podaną przez Dziadka i na pewno ją posiadasz, zeknij na datę wejścia w życie owej receptury.Nie wiem ile masz lat i z tego powodu musze Ci przypomnieć, że wędzenie kości odbywało się na innych urządzeniach (w większości) niż to ma obecnie-różnica wydajności.Czy Twoja solanka nie zawierała wielofosforanów? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/#findComment-12221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Maja 2007 już zrobiłem trzeci raz kość wędzoną i dalej wychodzą mi takie wydajności jak w/w.Moje psy lubią kości wędzone więc robię, może ja ma jakieś dziwne kości. No zdaje mi się że zgodne z opisem.No ludzie nie dajcie się zwariować receptura to jedno a fakty to rzeczywistość :rolleyes: Przy nogach wieprzowych suszonych wydajność jest ok. 60% to rozumię BonAir to chyba 2007w poniedziałek zrobię ów kości w różnych sposobach nawet z masownicy I nie wydaje mi się aby była niższa wydajność.Tu wielkiej filozofi nie wielofosforanów tu wiele nie zawojują :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/#findComment-12265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Maja 2007 Witaj Zemat Chciał bym ten temat kości (niezgody)zakończyć Cała receptura z norm zakładowych były dwie wydajności 88-90 -92 te cyfry przekreślone i wpisano to co podałem .I masz rację że ta wydajność wygląda na zaniżoną chyba że to jakieś specjalne kości z dużą zawartością mięsa .Robiąc dla siebie nie ważę gotowych wyrobów wskaźniki wydajności w tym wypadku mnie nie obowiązują i nie ma mnie komu z nich rozliczać Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/750-kosci-w%C4%99dzone/#findComment-12275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.