jayc Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 30 Września 2013 oczko jest-nie wiem od czego to zalezy w niektorych miejscach mocniejsze w niektorych slabsze.widze że kolega boggi wie co dobre-pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 30 Września 2013 ....widze że kolega boggi wie co dobre-pozdrawiamMusimy się kiedyś spotkać na wspólne dreptanie i wędzenie Być może założymy grupę Dębicko -Mielecką lub podkarpacką Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 1 Października 2013 sverige2 czasami tego na fotce nie widać , ale oczko przeważnie wychodzi No, jednak osobiście wolę przedstawiony wariant bez tego "szarozielonego dodatku", bo wygląda bardzo ładnie i apetycznie, a tak jak kiedyś wspominał kol. Abratek, jemy również oczami. Taki wariant z przyjemnością skonsumuję. Z zielonoszarym dodatkiem, już niestety nie, pomimo zachwalania i opisywanych zalet. Jestem jak wielu innych kolegów wzrokowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 1 Października 2013 czasami tego na fotce nie widać Na trzecim od góry zdjęciu oczko wyrażnie widać.Gratulacje ,kiełbasa jak marzenie z mojego dzieciństwa Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Od dechy do dechy przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i wiecie co?,obym do końca mógł konsumować takie jak to poniektórzy koledzy określili "buble"uważam , ze kiełbaska z szarym oczkiem jest lub raczej była jako ,że robiacych coraz mniej tak jak i chodujących świnki produktem ponad regionalnym powiedziałbym typowo "wiejskim"robionym dle siebie i rodziny ,można ja było spotkać w okolicach Rzeszowa koło Szydłowca Terespola itd .Oczywistym jest,że w każdy m regionie była inaczej dosmaczana,mniej lub wiecej wedzona i to jest to jednak miały te kiełbasy jedną cechę wspólną byly wyśmienite.Na koniec widac jak dobrze ,ze istnieje to forum gdzie możemy wymieniać się doswiadczeniami i przepisami i tylko Nam a może nie tylko dane jest zajadać się takimi "bublami" oby jak najdlużej.w rejonie Bialej Podlaskiej jadlem taką kielbasę do której miesko krojono nożem a maszynka służyła tylko do nadziewania pozdrawiam wszystkich Edytowane 1 Października 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 1 Października 2013 Taki wariant z przyjemnością skonsumuję. Z zielonoszarym dodatkiem, już niestety nie, pomimo zachwalania i opisywanych zalet. Jestem jak wielu innych kolegów wzrokowcem. Gdybyś widział taką kiełbase "na żywo", to byś jadł, jak to się mówi na Podkarpaciu, tylko by Ci się uszy trzesły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Gdybyś widział taką kiełbase "na żywo", to byś jadł, jak to się mówi na Podkarpaciu, tylko by Ci się uszy trzesły. Nigdy w życiu kolego, nie i nic tego nie zmieni, Tak już mam, że jem też jak pisałem oczami. Natomiast bez tego szarozielonego dodatku, tak uroczo nazywanego "oczkiem" na pewno tak, bo w smak tego wyrobu nie wątpię, ponieważ zajadam domowe wyroby od dziecka. Edytowane 1 Października 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Bialej Podlaskiej jadlem taką kielbasę do której miesko krojono nożem a maszynka służyła tylko do nadziewania Klasyczna "palcówka'Jeszcze w sprawie "oczka"' Dawniej wieś nie dysponowała ani nitrytem ani saletrą , więc tylko sól była w użyciu.Nie ma to nic wspólnego z "zielenieniem" lub zepsuciem.Wrażliwcy w tamtych czasach z głodu by padli Smak i wygląd ówczesnych wędlin /ale i mięsa też / zasadniczo różnił się od dzisiejszych.Nie zawsze in +.Oprócz dobrych wspomnień mam również w pamięci ohydny smak na pół zjełczałej słoniny przechowywanej w tzw.komorze w plewach .Ale już jajecznica na tej słoninie była ok.http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif Edytowane 1 Października 2013 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jayc Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 1 Października 2013 boggi tak zrobimy jak mówisz,tylko pasuje książki dokupić żeby robota paliła się w ręcach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 1 Października 2013 Dawniej wieś nie dysponowała ani nitrytem ani saletrą , więc tylko sól była w użyciu. Nitryt czy saletra to temat jak "margaryna". Powoli powstaje moje dzieło na ten temat. BTWZe stosowaniem związków azotowych do kiełbasyto jest jak z pozostałymi aspektami życia. Kiełbasa bardziej szara analogiczniejak istota szara(mózg) jest moim zdaniem bardziej pożądana! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 1 Października 2013 Kiełbasa bardziej szara analogicznie jak istota szara(mózg) jest moim zdaniem bardziej pożądana! . No i o to chodzi .A dla naszych oczu to chemia takie rarytasy szykuje, że nic tylko konsumować Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 1 Października 2013 Klasyczna "palcówka' Tak tylko ,że palcówka nie była robiona przez maszynkę prawda?? pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 2 Października 2013 Tak tylko ,że palcówka nie była robiona przez maszynkę prawda Jasne klasyczną palcówkę napycha się palcami ,ale krojenie nożem to już klasyka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-304464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 4 Października 2013 Jeszcze w sprawie "oczka"' Dawniej wieś nie dysponowała ani nitrytem ani saletrą , więc tylko sól była w użyciu. Kaziu cały pic polega na tym że na samej soli bez najmniejszego problemu zrobimy wybarwioną jednolicie kiełbasę....wpływ na to ma odpowiednie wędzenie..... kiełbasa "z oczkiem" to wynik szybkiego wędzenia a właściwie wędzenia z pieczeniem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-305042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 4 Października 2013 Nitryt czy saletra to temat jak "margaryna". Powoli powstaje moje dzieło na ten temat. Dzieło na temat margaryny mniemam, której żywot rozpoczął sie niespełna 150 lat wstecz. Saletry dzicy używali już od paru tysięcy lat, w tym dziele mógłbyś polec. Bez saletry w odpowiednim stężeniu i odpowiednim czasie przemian nie ma wędlinek, choć są tacy co robią szybko, szybko znaczy, to już każdy sobie dopowie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-305051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 5 Października 2013 kiełbasa "z oczkiem" to wynik szybkiego wędzenia a właściwie wędzenia z pieczeniem Zapewne masz rację.Ja podaję tylko to co mówili mi domowi ,zarazem rodzinni wytwórcy wiejskiej kielbasy z lubelszczyzny.Na pytanie o to oczko ,a było i w szynkach,polędwicach i boczku,odpowiadali że nie mają saletry.Osobiście starałem się ten smak odtworzyć,ale nigdy mi się to nie udało.Teraz jak tam jadę , to kiełbaski mają już całkiem inny smak.Świnki już nie te,a i to co było za naszych młodych lat zawsze wydaje się lepsze./działa to również przy ocenie historyczno-ekonomicznej naszego kraju / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-305088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Października 2013 Zapewne masz rację.Ja podaję tylko to co mówili mi domowi ,zarazem rodzinni wytwórcy wiejskiej kielbasy z lubelszczyzny.Na pytanie o to oczko ,a było i w szynkach,polędwicach i boczku,odpowiadali że nie mają saletry.Osobiście starałem się ten smak odtworzyć,ale nigdy mi się to nie udało.Teraz jak tam jadę , to kiełbaski mają już całkiem inny smak.Świnki już nie te,a i to co było za naszych młodych lat zawsze wydaje się lepsze./działa to również przy ocenie historyczno-ekonomicznej naszego kraju Wiesz co i to by było na tyle w Waszych wypowiedziach są zawarte wszystkie prawdy na temat tej kiełbasy a najważniejsze jest to świnki nie te no i lata też "to se ne wrati"szanowni SiB a szkoda pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-305330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 8 Października 2013 popelnilem i ja kielbase na samej soli.kupilem 3 kg lopatki i 1kg podgardla.lopatke zmienilem na sitku 8 a podgardle na 2 następnym razem podgardle zmiel też na 8, zamiast wody daj wywaru ze skóry z podgardla czy bozku, moim zdaniem trochę za chuda, ale każdy ma swój gust, co do wedzenia to osuszanie mozesz skrócić o połowę a wedzenie zacząć od 70-80 przez pierwsze pół godziny póżniej obnizyć do 60 i na końcu znowu podnieść tak jak robiłeś, wyjdzie oczko jak marzenie wszystkim krytykującym proponuje zrobić chodzby kilogram tej kiełbachy a zmienicie zdanie i będziecie popełniać ten bubel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-305718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 8 Października 2013 wszystkim krytykującym proponuje zrobić chodzby kilogram tej kiełbachy a zmienicie zdanie i będziecie popełniać ten bubel Masz racje ja osobiście próbowałem kilka razy oczko wyszło nie powiem ale kudy jej do tej wyrabianej na lubelszczyźnie czy w innych regionach nie przez masarzy tylko przez zwykłych zjadaczy tejże Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-305783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Października 2013 Na śniadanie w pracy kiełbasa z oczkiem Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-305937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Października 2013 Na śniadanie w pracy kiełbasa z oczkiemŁadna sam robiłeś? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-306005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 10 Października 2013 Mięso zaraz po ubici świniaczka i czas wędzenia oraz temperatura robi swoje... U nas takie kiełbasy tj płd polski są czym od zawsze....Mi osobiście nigdy się nie udało zrobić bo mięsko kupuje w sklepie ale jak robił to masarz ze świeżo zabitej świnki to takie coś mu wyszło- nigdy tez nie używamy peklosoli do kiełbach ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-306191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 10 Października 2013 proponuje zrobić Ty nie proponuj tylko wiesz gdzie masz się z nią pojawić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-306240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 10 Października 2013 oj Adku wiem wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-306267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 12 Października 2013 mięcho kupione i za chwilę biorę się za popełnienie bubla z szarym oczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/page/4/#findComment-306456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.