Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM.

Też muszę się pochwalić swoimi wyrobami.Wczoraj wędzone.

Szynki przed parzeniem.Szynka po parzeniu bardzo soczysta.Parzona do osiągnięcia temp. w środku 65*C

Moja niezastąpiona TESTERKA WYROBÓW

Polędwice wędzone surowe. Polędwica surowa Też trzeba spróbować. Polędwica wędzona parzona do osiągnięcia temp. wewnątrz 60*C.

Tak wygląda parzona Tak smakuje mojej dwuletniej córusi polędwica surowa wędzona. Zaraz będę jadła domowy chlebek http://images38.fotosik.pl/1885/d80eb9957f7327ea.jpg

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

65*C wewnątrz szyneczki to nie za mało ?

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257040
Udostępnij na innych stronach

65*C wewnątrz szyneczki to nie za mało ?

Dla mnie nie jest za mało,jest bardzo soczysta.Kiedyś parzyłem do osiągnięcia temp. wewnątrz 75-80*C,ale dla mnie była zbyt sucha.Moja druga połówka takie suche preferuje.Tą polędwicę parzoną robiłem dla niej.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257047
Udostępnij na innych stronach

65*C wewnątrz szyneczki to nie za mało

Nie. Jeszcze kilka stopni dojdzie w pierwszej fazie studzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257049
Udostępnij na innych stronach

Marek... Napisz coś o tym chlebku..

http://www.wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/chleb-domowy/1031-przepis-na-chleb

Trochę go zmodyfikowałem dodając-słonecznik,otręby pszenne i żytnie.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257061
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj robiłem pierniczki świąteczne trochę późno ale wg.autorki przepisu już na drugi dzień nie są takie twardei Pomoc domowa przy pracy. Zaraz idą do piekarnika.

Już się pieką. Tyle na próbny wypiek wystarczy.

Jutro lukrowanie.

Zrobiłem też Śledzie po skandynawsku wg.przepisu Kruszynki.Ciekawy przepis i efektowny wygląd

A na kolację pizza http://images34.fotosik.pl/499/1428918a9dabfc19.jpg

Jak na dzisiaj to wystarczy.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257317
Udostępnij na innych stronach

MAREK-ZAN, :clap: super :) wędlinki, chlebek, ciasteczka, śledzik ^^ wszystko malina ;) samowystarczalność i jakość dla rodziny ponad wszystko ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257341
Udostępnij na innych stronach

Przedwczoraj i wczoraj robiłem:

Przepis ten przyjechał do Lubomierza w 1985 r z Olecka (Mazury)

Według przepisu Zbója Madeja efekt końcowy

Śledzie w śmietanie

Szczupaczka i leszcza

(Szczupak miał wymiar) oskórowany

 

wyfiletowany

zmielony dwa razy sitko nr5

składniki

"kulkowany"

smażony

http://images47.fotosik.pl/1662/25148ee55f852a83.jpgjedzony

http://images42.fotosik.pl/709/7e4c4a0c1e3cc98e.jpgi reszta poszła do zalewy octowej

http://images43.fotosik.pl/1676/94cd73925d22db6d.jpgleszcza pokrojonego podgotowałem w bardzo małej ilości wody.Wybrałem ości.Cebula na głęboki olej duszona,dodana woda z gotowania ryby,sól,pieprz,listek laurowy,ziele ang.przecier pomidorowy a następnie ocet 10%.Gdy cebula była już bardzo miękka(można rozetrzeć w palcach)dodałem kawałki leszcza,doprowadziłem do zagotowania i do słoika (gorące) http://images44.fotosik.pl/537/30ae0e338ebba8ec.jpgna drugim planie zakwas buraczany.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257814
Udostępnij na innych stronach

Według przepisu Zbója Madeja

A smakuje chociaż :rolleyes: czy pasuje Ci połączenie herbatników i takiej masy kakaowej?

U mnie na każde święta czy inną gościnę blok jest zawsze :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257856
Udostępnij na innych stronach

A smakuje chociaż czy pasuje Ci połączenie herbatników i takiej masy kakaowej?

Smakuje,smakuje :thumbsup: i moim domownikom również.

Chciałem też upiec chleb na zakwasie wg.Twojego przepisu,ale już drugi raz zakwas mi się popsuł nie wiem co źle robię.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257861
Udostępnij na innych stronach

drugi raz zakwas mi się popsuł nie wiem co źle robię.

Jeśli bywasz w gm Konopiska lub w Częstochowie moge Cię "wspomóc" zaczynem choć zakwas powinien się udać - zaszczep go np żurkiem.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257863
Udostępnij na innych stronach

zaszczep go np żurkiem.

To już chyba za późno aby zakwas był gotowy na poniedziałek.
To fakt trochę mało czasu ale jeśli bakterie w żurku będą aktywne to powinineś zdążyć spróbować zawsze możesz najlepiej jakbyś miał własny żur bo to własciwie to samo tylko w bardziej płynnej formie :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257894
Udostępnij na innych stronach

zaszczep go np żurkiem.

To już chyba za późno aby zakwas był gotowy na poniedziałek.
Ja zrobiłem wg tego co napisano tutaj http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne

,z tej strony też upiekłem pierwsze chlebki.Polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257896
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem wg tego co napisano tutaj http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne

,z tej strony też upiekłem pierwsze chlebki.Polecam.

gregruda świetna stronka tak się zaczytałem,że mało co dzisiaj zrobilem a miałem "plana".

 

[ Dodano: Sob 22 Gru, 2012 16:15 ]

zaszczep go np żurkiem.

Tak też wczoraj zrobiłem miałem żurek z biedronki.Jest bez konserwantów i zawsze go używam do żurku mi on smakuje.Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.Najwyżej upiekę później chociaż chciałem mieć taki chlebek na wigilię i święta bo taki na drożdżach mi nie podchodzi.Wczoraj moja pani była w Opolu i kupiła pyszny chlebek o nazwie "chleb mieszany baltonowski"szkoda,że tylko jeden waga 700g.i już "poszedł"

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-258020
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

polędwica a la parmeńska.

11.12.2012r.

Zakupiłem 2,15kg.polędwicy wieprzowej.Po wycięciu warkocza i tłuszczu(0,65kg.) oraz

mizdry(0,11kg).

Pozostała mi czysta polędwica o wadze1,39kg.Wtarłem w nią 80g.soli kamiennej niejodowanej,

10 dużych rozgniecionych ząbków czosnku i obtoczyłem w płatkach ostrej papryki

zmielonej z pestkami,powędrowała do lodówki na półmisku temp.6,7*C.

16.12.2012r.

Wyciągnąłem z lodówki waga 1,35kg.do rajstopy(cztery warstwy) i powiesiłem w spiżarni

temp.7,5*C.

23.12.2012r.

Powędrowała do lodówki zapomniałem zważyć.

30.12.2012r.

Odwinąłem z podkolanówki waga 1,07kg.Żadnych oznak pleśni,lekko obsuszona z

zewnątrz,smak extra lekko pikantna(czuć na języku).Dalsze obsychanie w lodówce.

07.01.2013r.

Tak wygląda dzisiaj a raczej to co z niej zostało.Dopiero teraz zaczęła się pokrywać białą pleśnią.

 

[ Dodano: Pon 07 Sty, 2013 15:41 ]

Wziąłem się też za wypiek chleba(w piekarniku)

gregruda dzięki za za podanie strony o wypieku chleba.Dzięki Tobie piekę takie chlebki,które smakują całej rodzince i nie tylko.

Chleb na zakwasie mieszany.

Już "zachorowałem" na piec chlebowy.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-260714
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
MAREK-ZAN, czapki z głów :P wspaniałe wyroby.. i ten chlebek :clap: :thumbsup: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-262746
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.