MAREK-ZAN Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2012 WITAM. Też muszę się pochwalić swoimi wyrobami.Wczoraj wędzone. Szynki przed parzeniem.Szynka po parzeniu bardzo soczysta.Parzona do osiągnięcia temp. w środku 65*C Moja niezastąpiona TESTERKA WYROBÓW Polędwice wędzone surowe. Polędwica surowa Też trzeba spróbować. Polędwica wędzona parzona do osiągnięcia temp. wewnątrz 60*C. Tak wygląda parzona Tak smakuje mojej dwuletniej córusi polędwica surowa wędzona. Zaraz będę jadła domowy chlebek http://images38.fotosik.pl/1885/d80eb9957f7327ea.jpg Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2012 65*C wewnątrz szyneczki to nie za mało ? Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2012 65*C wewnątrz szyneczki to nie za mało ? Dla mnie nie jest za mało,jest bardzo soczysta.Kiedyś parzyłem do osiągnięcia temp. wewnątrz 75-80*C,ale dla mnie była zbyt sucha.Moja druga połówka takie suche preferuje.Tą polędwicę parzoną robiłem dla niej. Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2012 65*C wewnątrz szyneczki to nie za małoNie. Jeszcze kilka stopni dojdzie w pierwszej fazie studzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Marek... Napisz coś o tym chlebku.. :thumbsup: :clap: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Marek... Napisz coś o tym chlebku..http://www.wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/chleb-domowy/1031-przepis-na-chleb Trochę go zmodyfikowałem dodając-słonecznik,otręby pszenne i żytnie. Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Dzisiaj robiłem pierniczki świąteczne trochę późno ale wg.autorki przepisu już na drugi dzień nie są takie twardei Pomoc domowa przy pracy. Zaraz idą do piekarnika. Już się pieką. Tyle na próbny wypiek wystarczy. Jutro lukrowanie. Zrobiłem też Śledzie po skandynawsku wg.przepisu Kruszynki.Ciekawy przepis i efektowny wygląd A na kolację pizza http://images34.fotosik.pl/499/1428918a9dabfc19.jpg Jak na dzisiaj to wystarczy. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Grudnia 2012 jestem pod wrażeniem Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2012 MAREK-ZAN, :clap: super wędlinki, chlebek, ciasteczka, śledzik ^^ wszystko malina samowystarczalność i jakość dla rodziny ponad wszystko ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Dzięki,dzięki :blush: :grin: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Przedwczoraj i wczoraj robiłem: Przepis ten przyjechał do Lubomierza w 1985 r z Olecka (Mazury)Według przepisu Zbója Madeja efekt końcowy Śledzie w śmietanie Szczupaczka i leszcza (Szczupak miał wymiar) oskórowany wyfiletowany zmielony dwa razy sitko nr5 składniki "kulkowany" smażony http://images47.fotosik.pl/1662/25148ee55f852a83.jpgjedzony http://images42.fotosik.pl/709/7e4c4a0c1e3cc98e.jpgi reszta poszła do zalewy octowej http://images43.fotosik.pl/1676/94cd73925d22db6d.jpgleszcza pokrojonego podgotowałem w bardzo małej ilości wody.Wybrałem ości.Cebula na głęboki olej duszona,dodana woda z gotowania ryby,sól,pieprz,listek laurowy,ziele ang.przecier pomidorowy a następnie ocet 10%.Gdy cebula była już bardzo miękka(można rozetrzeć w palcach)dodałem kawałki leszcza,doprowadziłem do zagotowania i do słoika (gorące) http://images44.fotosik.pl/537/30ae0e338ebba8ec.jpgna drugim planie zakwas buraczany. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Według przepisu Zbója MadejaA smakuje chociaż :rolleyes: czy pasuje Ci połączenie herbatników i takiej masy kakaowej? U mnie na każde święta czy inną gościnę blok jest zawsze :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Grudnia 2012 A smakuje chociaż czy pasuje Ci połączenie herbatników i takiej masy kakaowej?Smakuje,smakuje :thumbsup: i moim domownikom również. Chciałem też upiec chleb na zakwasie wg.Twojego przepisu,ale już drugi raz zakwas mi się popsuł nie wiem co źle robię. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Grudnia 2012 drugi raz zakwas mi się popsuł nie wiem co źle robię.Jeśli bywasz w gm Konopiska lub w Częstochowie moge Cię "wspomóc" zaczynem choć zakwas powinien się udać - zaszczep go np żurkiem. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Grudnia 2012 zaszczep go np żurkiem.To już chyba za późno aby zakwas był gotowy na poniedziałek. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Grudnia 2012 zaszczep go np żurkiem.To już chyba za późno aby zakwas był gotowy na poniedziałek.To fakt trochę mało czasu ale jeśli bakterie w żurku będą aktywne to powinineś zdążyć spróbować zawsze możesz najlepiej jakbyś miał własny żur bo to własciwie to samo tylko w bardziej płynnej formie :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Grudnia 2012 zaszczep go np żurkiem.To już chyba za późno aby zakwas był gotowy na poniedziałek.Ja zrobiłem wg tego co napisano tutaj http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne ,z tej strony też upiekłem pierwsze chlebki.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-257896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Ja zrobiłem wg tego co napisano tutaj http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne ,z tej strony też upiekłem pierwsze chlebki.Polecam.gregruda świetna stronka tak się zaczytałem,że mało co dzisiaj zrobilem a miałem "plana". [ Dodano: Sob 22 Gru, 2012 16:15 ]zaszczep go np żurkiem.Tak też wczoraj zrobiłem miałem żurek z biedronki.Jest bez konserwantów i zawsze go używam do żurku mi on smakuje.Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.Najwyżej upiekę później chociaż chciałem mieć taki chlebek na wigilię i święta bo taki na drożdżach mi nie podchodzi.Wczoraj moja pani była w Opolu i kupiła pyszny chlebek o nazwie "chleb mieszany baltonowski"szkoda,że tylko jeden waga 700g.i już "poszedł" Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-258020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Dzisiaj indyczka pieczona. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-258691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Stycznia 2013 polędwica a la parmeńska. 11.12.2012r. Zakupiłem 2,15kg.polędwicy wieprzowej.Po wycięciu warkocza i tłuszczu(0,65kg.) oraz mizdry(0,11kg).Pozostała mi czysta polędwica o wadze1,39kg.Wtarłem w nią 80g.soli kamiennej niejodowanej,10 dużych rozgniecionych ząbków czosnku i obtoczyłem w płatkach ostrej paprykizmielonej z pestkami,powędrowała do lodówki na półmisku temp.6,7*C. 16.12.2012r. Wyciągnąłem z lodówki waga 1,35kg.do rajstopy(cztery warstwy) i powiesiłem w spiżarni temp.7,5*C. 23.12.2012r. Powędrowała do lodówki zapomniałem zważyć. 30.12.2012r. Odwinąłem z podkolanówki waga 1,07kg.Żadnych oznak pleśni,lekko obsuszona zzewnątrz,smak extra lekko pikantna(czuć na języku).Dalsze obsychanie w lodówce. 07.01.2013r. Tak wygląda dzisiaj a raczej to co z niej zostało.Dopiero teraz zaczęła się pokrywać białą pleśnią. [ Dodano: Pon 07 Sty, 2013 15:41 ]Wziąłem się też za wypiek chleba(w piekarniku)gregruda dzięki za za podanie strony o wypieku chleba.Dzięki Tobie piekę takie chlebki,które smakują całej rodzince i nie tylko.Chleb na zakwasie mieszany. Już "zachorowałem" na piec chlebowy. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-260714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Dzisiaj w nocy pieczone. pszenno-żytni na zakwasie z ziemniakami. chleb codzienny na zakwasie z ziarnami słonecznika Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-262727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Stycznia 2013 MAREK-ZAN, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-262728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Wreszcie taki jak mi smakuje. Nigdy więcej drożdży,zakwas to jest TO :grin: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-262734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Stycznia 2013 MAREK-ZAN, czapki z głów :P wspaniałe wyroby.. i ten chlebek :clap: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-262746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Dzięki,dzięki :wink: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7609-marek-zan-i-jego-wyroby/#findComment-262747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.