Skocz do zawartości

Wedzenie na zimno szynki i schabu


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem ze wydam Wam się małym leniem ale poradźcie mi jak wędzimy na zimno ile czasu jaka temperatura dymy i czy ciągle przez ten czas czy z przewami.

dzieki i życzę wszystkim przy okazji Zdrowych i radosnych Świąt !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7617-wedzenie-na-zimno-szynki-i-schabu/
Udostępnij na innych stronach

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7617-wedzenie-na-zimno-szynki-i-schabu/#findComment-257568
Udostępnij na innych stronach

Pis ja myślałem że po to jest tez te forum aby sobie pomagać i wspierać a nie dogryzać ! Dzięki Pis !

 

[ Dodano: Czw 20 Gru, 2012 14:39 ]

Czyli moznaby spróbować wędzić dymem o temperaturze 28 stopni przez 24 h?

 

[ Dodano: Czw 20 Gru, 2012 14:39 ]

24h albo dłużej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7617-wedzenie-na-zimno-szynki-i-schabu/#findComment-257570
Udostępnij na innych stronach

ile mam wędzić w tem 22 stopni 24h a może dłużej ? szyneczki do kawałki po około 1 kg schabiki również a i jeszcze jedno po wędzeniu na zimno parzymy wyroby?czy nie potrzeba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7617-wedzenie-na-zimno-szynki-i-schabu/#findComment-257581
Udostępnij na innych stronach

ja myślałem że po to jest tez te forum aby sobie pomagać i wspierać a nie dogryzać ! Dzięki Pis !

Polecam się, lenie tak mają, wszystko chcą mieć gotowe, ja też. :cool:

 

szyneczki do kawałki po około 1 kg

 

Dwa dni po 3-4 godziny. :cool:

 

schabiki również

Jeśli o polędwicę chodzi to z 5 godzin i gotowe. :cool:

 

po wędzeniu na zimno parzymy wyroby?

Jak "zamiarujemy" parzyć wyroby to po co wędzić na zimno? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7617-wedzenie-na-zimno-szynki-i-schabu/#findComment-257587
Udostępnij na innych stronach

ja tam jak na razie robiłem polędwicę łososiową ligawy oraz schinkenspeck , wpisz w wyszukiwarkę i masz przepisy :) Leniuszku jeden !! ;) ja wędziłem 2X12H a w nocy przerwa w chłodnym miejscu powisiało mięsko potem do domku na 2h w celu podniesienia temp. wewnątrz i znowu w dym, przy okazji wędziłem sól morską gruboziarnistą na sitku (do dziś pachnie dymem) i kawałek sera żóltego w papryce

i tak jak pisze Pis67 jak na zimno to nie parzyć !! i surowiznę jeść :thumbsup:

a ze schabu koniecznie wytnij warkocz i zostaw samo mięsko, wyjdzie pyszna polędwica

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Pią 21 Gru, 2012 11:49 ]

Podkreśliłam to najważniejsze :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7617-wedzenie-na-zimno-szynki-i-schabu/#findComment-257590
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

a ze schabu koniecznie wytnij warkocz i zostaw samo mięsko, wyjdzie pyszna polędwica

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Pią 21 Gru, 2012 11:49 ]

Podkreśliłam to najważniejsze :!:

a jeśli nie wytnę warkocza i wszelakiej "białości" to co bedzi?

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7617-wedzenie-na-zimno-szynki-i-schabu/#findComment-273840
Udostępnij na innych stronach

a ze schabu koniecznie wytnij warkocz i zostaw samo mięsko,

Tylko proszę przy takiej poradzie, napisać jak to zrobić

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7617-wedzenie-na-zimno-szynki-i-schabu/#findComment-273844
Udostępnij na innych stronach

a jeśli nie wytnę warkocza i wszelakiej "białości" to co bedzi?

tez polędwica ale kolego "na surowo" bedzie się troszku ciągneło.... :rolleyes:

gdybyś pozostawił warkocz, okrywę tłuszczową mizdry i wędził na ciepło a potem sparzył to wyszła by Krotoszyńska :cool:

 

PS

EAnna odniosła się do wyrównania temperatur a nie do wykrawania

 

[ Dodano: Nie 10 Mar, 2013 13:12 ]

Tylko proszę przy takiej poradzie, napisać jak to zrobić

ja myślę że najlepiej niech się zapisze na kurs do Łaz.... tam DZIADEK zapewne precyzyjnie wytłumaczy
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7617-wedzenie-na-zimno-szynki-i-schabu/#findComment-273849
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.