ziezielony Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Mam zapeklowane (8/9 dni):polędwice (dużo)- na mokroszynki- na mokroboczki- na mokrosłoninkę- w soliDziś będę wykrajał warkocze (?) i mizdry. Trochę tego będzie Czy da się z takich rzeczy- wykrawków- zrobić "kiełbasę"? Nie specjalnie chciałbym cokolwiek dokupować Jutro będę wędzić od rana- SiB macie jakieś pomysły?Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Gdybym miał takie odpadki to warkocz i od szynki przepuścił bym przez szarpak lub pokroił bym w małą kostkę, boczek na sitku 8mm ,słoninę po zmrożeniu i mizdrę na sitku 4mm, z przypraw to pieprz czarny grubo mielony 3g/kg , czosnek 2g/kg,ziele ang. 0,5g/kg , jałowiec 0,5g/kg. Po zapakowaniu w jelita (kiełbaśnice), obsadzeniu i wędzeniu piekłbym w wędzarni a potem obsuszał. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Proszę o poradę Dużo na mokro i słonina, słabo to widzę, ale z dodatkiem magicznego proszku, kiełbaska wyjdzie. Wykonanie jak napisał PePe nasuwa mi sporo wątpliwości, ale szynkowar bez słoniny, to by było do przełknięcia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Pepe i Pis67- dziękuję, dziękuję serdecznie Mam wątpliwości, do tego peklowania mokrego - 8 dniowego.Obawiam się czy mi to się "sklei" i jak smakowo.Pis67 jaki proszek magiczny?Pis67 jakie pułapki są zawarte w sugestiach PePe?Z szynkowaru wolę zrezygnować- bo tam krótsza trwałość będzie a wędzonek wyjdzie sporo .Tak kombinuję, żeby mieć i kiełbaskę.Wcześniej już robiłem kiełbasy- wg wskazówek i receptur z forum i strony- wychodziło klasunia Dzięki za cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Pisowi pewnie chodzi o to że mięsko na kiełbasę po peklowaniu mokrym się nie sklei , niektórzy masaże robią kiełbasy z mięsa peklowanego na mokro i wychodzi. Napisałem że warkocz i szynkę przepuścił bym przez szarpak,ale szarpak mojej maszynki "5", z której to kawałeczki mięsa są wielkości małego paznokcia, przede wszystkim warkocz i szynkę odpowiednio długo masować razem z mizdrą. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Gdybym miał takie odpadki to warkocz i od szynki przepuścił bym przez szarpak lub pokroił bym w małą kostkę, boczek na sitku 8mm ,słoninę po zmrożeniu i mizdrę na sitku 4mm Przy takim rozdrobnieniu po mokrym peklowaniu marne szanse na sklejenie, kiełbasa krucha, słoninka popłynie podczas pieczenia. Ale można zrobić coś ala podwawelska - wszystko na 8mm - bardzo dokładne i długie mieszanie, jelita cienkie - wędzenie i pieczenie. jaki proszek magiczny? Jak nie wiesz to nie pytaj i nie używaj, a znajdziesz nazwę na każdym wyrobie ze sklepu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Grudnia 2012 słoninę po zmrożeniu i mizdrę na sitku 4mm i co ta zmielona mizdra ma dać dobrego? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Klej. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Grudnia 2012 wydaje mi się, że mizdra jest tak zwłókniona, że nie bardzo będzie chciała ten klej oddać Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Koledzy jeszcze może jakąś przybliżoną proporcję poproszę.Słoninkę dodatkowo (prócz zmielenia) pokroję w takie małe kostki, żeby ją było "widać" w kiełbie Taka "niespoistość" kiełby to wcale jej nie dyskwalifikuje....grubiej się pokroi albo chłopska konsumpcja "z metra" Jak się toto podsuszy to będzie ok Jak dam słoninkę w kostkach to zakładam, że będzie ładniejsza i smaczniejsza.Może kilka kawałków improwizować na surowo?- przejdzie taka sztuczka?------Maad każda wskazówka cenna- ważne, że nie ma przeciwwskazań- na zdrowiu to się nie odbije, zawsze "cuś" się wytworzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Może kilka kawałków improwizować na surowo Zapewne wiesz, że kiełbasy na surowo przeważnie robi się z mięska starszych zwierząt, dlaczego - takie mięso ma mniej wody. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Pis67, z tą wiedzą to u mnie słabiasto raczej.Wszystko co do tej pory robiłem "z mięsem i z mięsa" wykonywałem na podstawie tej strony i tego forum. Konkretnie pod "cuś" co zamierzałem robić- dziś wydumałem tę kiełbę...Sporo czytałem, jakieś notki czyniłem, czasem plotłem kilka receptur ze sobą. Wielokrotnie gubiłem wątki i znowu od początku i znowu gubiłem Zawsze (ZAWSZE) wszystko mi wychodziło- Próbówek i Probierzy trochę było Więc w zasadzie wszystko mięsiarskie Wam Zawdzięczam.Dziś nie mam za specyjanie czasu (rozumiem, że inni też) więc zaryzykowałem komunikację poprzez forum- zawsze Ktoś nakieruje, podpowie....Jutro jadę z tematem wędzenia- dziś będę siatkował, sznurkował, ociekał i polecę z tą kiełbką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Czy da się z takich rzeczy- wykrawków- zrobić "kiełbasę"?Dopiero teraz przeczytałam tego posta bo od rana mulił mi internet. Z podanego przez Ciebie surowca zrobiłabym kabanosy dobierając ilość słoniny tak, aby tłuszczu było ok. 25%. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-257910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Oprócz, że "odpadowa" to jeszcze "na pałę" Czasu nie było za wiele...Szło tak- 1. "Odpadków"- warkocze i mizdry- około 3 kg (raczej poniżej)2. Słoninka około 0,3/0,4 kg3. Wszystko przepuszczone przez Zelmera maszynkę- sitko 8mm4. Czosnek- średnia, niecała główka (około 3/4)- przeciśnięta przez praskę, do 150 ml wody- woda z czosnkiem do kiełby- na pałę5. Majeranek- pół garści- na pałę6. Pieprz mielony- na pałę7. Wyrabianie/mieszanie farszu około 5 min- na pałę - lepił się do dłoni.----------Kiełba w postaci masy przekazana "nadziewarkowemu- wędzarnikowi", któren to nadział w jelita (fi 3cm) i uwędził.Około 1 kg zrobił białej- REWELA.... Osobiście "ich" sposób wędzenia mi nie odpowiadał (sam nie mogłem- brak miejsca w wędzarni).Jednak biorąc pod uwagę efekt końcowy- powtórnie- REWELA..... Śladu nie ma po kiełbce )))Konkluzyja takowa się mi nasuwa....Samo się nie zrobi- przy niewielkim zaangażowaniu i przytomności ciężko, naprawdę ciężko spartolić jakieś wyroby.... Owszem można raz czy dwa mieć jakiś poślizg lub skuchę ale to kategoria "jakieś anomalia" ----------------------W sumie to jak Pis67 radził - wyszło gitarowo Kleju było uuuuu...Na słoność ok.......EAnna, PePe, Wasze pomysły na "odpadkową/e" wykorzystam niewątpliwie- następnym razem, "odpadkowa" to taki "kolaż z zastanego" -----------------Teraz fragment podchodzący pod pianobicie....Dziękuję Wam Serdecznie pozdymiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-258789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Wczoraj, z moim alkopartnerem* robiliśmy przygotówkę pod kiełbki i wędliny szynkowarowe. Kiełbki nadziewane będą w piątek, wędzone w sobotę. Szynkowarówki w piątek.Było trochę boczku, miał cienką skórę.Odcięliśmy skóry, i przesmażyliśmy je z kawałkami boczkowymi. Pyszne było.... Wiadomo, kiełbka lubi pływać.Skór nie wchłonęliśmy. Leżą i ....Mam pytanie. Czy można takie smażone skórki zmielić i dodać do kiełbki lub do szynkowarówki?Sądzę, że nic się nie stanie ale chcę się upewnić.Inny rebus jest taki: do mięsa peklowanego na kiełbki dałem peklosól, pieprz i czosnek.Poniosło mnie... bo wcześniej przyprawialiśmy "szynkowarowe".Tragedii chyba nie będzie?Proszę ustosunkujcie się SiBDzieki-----*alkopartner- Przyjaciel, Kumpel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-262300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Witam! Co do kiełby... :grin: ,,REWELA" ... to taka jest najlepsza Mistrz powiedział by , że ,,z połcia'' ... Mistrzunio , że ,,na winie '' ... a Ty zrobiłeś ,, Odpadową na pałę '' :grin: :wink: Szkoda ,że fotki nie ma... Co do smażonych skórek , to nie polecam dodawać do tego typu wyrobów... :tongue: lepiej zamrozic i do jakiego bigosu ew. kapuśniaku ''wsadzić''... :rolleyes: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-262304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Stycznia 2013 einshel dzięki..Skóry sobie daruję do kiełbki.Jedną oddam sikorce a drugą sikorkowi...Resztę pozostawię na za kiedyś---------------SiB, rebus numer 3....Pytanko nie wynika z lenistwa, bo latam po recepturach i we łbie mi się kiełbasi....Mam taki lot:1.30 kg szynki- ładny kawałek0.70 kg karkówki (samo czerwone mięso)0,80 kg boczku- mało tłustyDam radę wykonać krakowską/krakowskopodobną?Próbowałem podciągnąć się pod Kostka przepis lecz pewności nie mam... jak rokujecie? co to wyjdzie?Może coś dokupić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-262317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Mam pytanie. Czy można takie smażone skórki zmielić i dodać do kiełbki lub do szynkowarówki?Można. Niestety będą widoczne na przekroju. Poniosło mnie... bo wcześniej przyprawialiśmy "szynkowarowe". Tragedii chyba nie będzie?Tragedii nie będzie. Mam nadzieję, że leży w chłodzie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7624-kie%C5%82basa-odpadowa/#findComment-262388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.