Skocz do zawartości

Wiesiek B. - takie tam


Rekomendowane odpowiedzi

takie tam

No w końcu założyłeś swój temat Wiesiek.. :wink:

Wędzonka fajnie się prezentuje, co do wędliny to masz rację że ''sprawiła'' się nie właściwie :wink: , mi czasami też tak się zdarza kiedy załaduję wędzarnię z przesadą.

Widzę fajny chlebek.. czy to też Twój wypiek :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260217
Udostępnij na innych stronach

Widzę fajny chlebek.. czy to też Twój wypiek :thumbsup:

To moja małżonka "Zofija" rządzi tym tematem - ja tylko garnek zmywam :)

pozdro Haluś

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260218
Udostępnij na innych stronach

To moja małżonka "Zofija" rządzi tym tematem - ja tylko garnek zmywam :)

pozdro Haluś

Czyli jest jakiś Twój wkład :grin:

Gratulacje dla Żonki :clap: i również Ciebie pozdrawiam Wiesiu .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260219
Udostępnij na innych stronach

Wiesiek... a na zlot w sierpniu jedziesz ??? jak pożyczonym bolidem... to musisz koniecznie takiej kiełbasy wziąć :) powinna sie zmieścić :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260221
Udostępnij na innych stronach

a na zlot w sierpniu jedziesz ???

Ja tylko dodam, że przyjazd we Wtorek przedzlotowy :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260234
Udostępnij na innych stronach

Wiesiu, fajnie pooglądać taki pyszności :grin:

przepięknie wygląda ta wołowinka dojrzewająca :) miło powspominać te kolorki, ten smaczek :thumbsup: Kiełbaski smaku to lekkie niedowędzenie nie zmieniło przecież :P lepiej tak niż mieć mniej kiełbasy do zjedzenia :grin:

Serdeczne pozdrowienia dla Małżonki :) i oczywiście dla Ciebie przyjacielu :grin:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260242
Udostępnij na innych stronach

a na zlot w sierpniu jedziesz ???

Jestem dobrej myśli, myślę, ze nic nie stanie na przeszkodzie :wink:

jak pożyczonym bolidem...

jak towarzyszka żonka z dziećmi nie uda się nad morze to będę miał auto, a jak nie to znowu jakiegoś strucla trzeba będzie pożyczyć.

Wtorek przedzlotowy

będzie jak mówisz ...

PanBoczek, :cool: - ty też się wybierasz na ten zlot robaczku :grin:

 

A poniżej trochę wczorajszego chlebka ...

 

http://img443.imageshack.us/img443/9586/p1160006m.jpg

 

http://img823.imageshack.us/img823/8453/p1160008u.jpg

 

http://img687.imageshack.us/img687/8107/p1160009i.jpg

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260258
Udostępnij na innych stronach

Karolu, mówisz i masz :wink:

 

CHLEB

 

1 kg mąki pszennej białej

½ kg mąki pszennej razowej lub żytniej razowej lub krupczatki lub orkiszowej razowej

4 łyżki zakwasu chlebowego

1 ½  litra ciepłej (nie gorącej!) przegotowanej wody

 

Wymieszać. Jeśli jest dodana mąka krupczatka należy mieszać dłużej, bo tworzą się grudki.

 

Z powstałej masy odłożyć do słoika po zakwasie (nie myć go!) porcję na zakwas na następne pieczenie i schować go do lodówki (słoik nie może być szczelnie przykryty, najlepiej szmatką).

Jeśli zapomnisz odłożyć przed dodaniem soli i ziaren to też nic strasznego się nie stanie, odłóż po prostu później, a następnym razem pamiętaj!

 

Do wyrabianego ciasta dodać 2 łyżki soli i całą resztę

 

dodać pozostałe składniki lub nie dodawać ich jeśli nie masz ochoty.

Można dodać (wszystko naraz lub wybrane składniki):

1 szklanka ziaren słonecznika lub pestek dyni

1/2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

1 szklanka siemienia lnianego lub sezamu

Wlać w foremek (uprzednio wysmarowanych i wysypanych najlepiej otrębami lub do silikonowych to wtedy bez smarowania). Odstawić (najlepiej do nienagrzanego piekarnika) na około 8 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie wystawić chleb z piekarnika. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C, wstawić chleb. Piec 1 godzinę . Na 10 minut przed końcem pieczenia popsikać chleb wodą (lepsza skórka). Dobrze od razu po pieczeniu wyjąć chleb z foremek, zawinąć w ściereczki kuchenne i zostawić do wystygnięcia, najlepiej na jakiejś kratce. Ja wystawiam go na suszarkę do naczyń. Mówią, że chleb musi stygnąć 4 godziny, ale już 2 godziny po wyjęciu z pieca da się jeść, tylko kiepsko się kroi. Smacznego!

 

 

i jeszcze kilka uwag praktycznych:

zakwas mieszka spokojnie w lodówce do 2 tyg. bez karmienia, potem trzeba go wyjąć i dokarmić (100 g. mąki i 100 ml wody), następnie znów można wstawić do lodówki.

przed użyciem wyjmujemy go żeby się ogrzał (można użyć zimnego ale wtedy ciasto trochę wolniej rośnie)

do garnka, pojemnika etc. wsypujemy odpowiednią ilość mąki, dodajemy wody i zakwasu, całość mieszamy potem odejmujemy część ciasta do słoika po zakwasie (słoika nie myjemy!!!!!) i mamy zakwas na następny chleb.

dopiero po odłożeniu ciasta na zakwas dodajemy resztę składników tj. ziarna, otręby ..... i sól (która to niekorzystnie wpływa na rozwój zakwasu, więc musimy jej dodać po odjęciu ciasta) całość porządnie mieszamy

pieczemy 60 min w temp 200 stopni, , potem (aby uzyskać chrupką skórkę) spryskujemy chleb spryskiwaczem z wodą, włączamy górną grzałkę i pieczemy go jeszcze 10 minut

chleb wyjmujemy z formy, zawijamy w ścierkę i pozwalamy mu ostygnąć

i wreszcie cieszymy się własnoręcznie upieczonym pieczywem

p.s. w tym wszystkim chyba najtrudniejszym elementem całego przedsięwzięcia jest umycie garnka po rozrabianiu ciasta!

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260332
Udostępnij na innych stronach

Wiesiu widzę, że odpaliłeś na całego nową wędzarnie. No i żonkę zapędziłeś do roboty :lol:

Zgodnie z obietnicą fotki masz na poczcie (trochę spóźnione :blush: ), a w poniedziałek dam Ci obiecaną przesyłkę.

Ponawiam propozycje jedziemy na kurs podstawowy w marcu (a może, ktoś się dołączy), a w sierpniu damy drapaka jak się uda na zlot?

Samochód to nie problem, raczej kierowca na powrót by się zdał. :wink:

Narobiłeś mi smaka tymi wyrobami, idę lodówkę zahaczyć. :thumbsup:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260356
Udostępnij na innych stronach

jakiegoś strucla trzeba będzie pożyczyć.

Oby ten samochód miał "barek" znaczy się bagażnik odpowiedniej wielkości :D

A poniżej trochę wczorajszego chlebka ...

Czy to taki chlebek jaki przywiozłeś na ostatni zlocik? jeżeli tak to ja polecam innym jego wykonanie :thumbsup: :thumbsup: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260430
Udostępnij na innych stronach

Witka, boczuś świeżo rozmrożony, pozostały po świętach ...

a w międzyczasie piwko własne - jasne pełne

parzony 2,5 h w temp ok 75 oC

a do boczku ciemne pełne własnej konstrukcji

cholera i jak tu trzymać linię (jedyną słuszną linie władzy), wiem .... zarejestruję się na forum wegetarian :???:

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261517
Udostępnij na innych stronach

bwie, Jak jest lepiej zrobić , wędzę za tydzień 13 kilogramów boczku i duża część pójdzie do zamrażarki i mam z związku z tym pytanie czy boczek parzyć przed włożeniem do zamrażarki czy dopiero po wyciągnięciu ??

Jak to się ma do walorów smakowych ?

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261531
Udostępnij na innych stronach

Mi bardziej smakuje parzony po rozmrożeniu, możesz spróbować zrobić część tak a cześć inaczej i wtedy sam się przekoansz co jest dla Ciebie smaczniejsze.
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261534
Udostępnij na innych stronach

Mi bardziej smakuje parzony po rozmrożeniu,

 

Mnie by może i też smakował . :grin: Nie widzę "balonika " na mapie i nie trafię spróbować :sad: :grin: :lol:

 

 

Wiesiek pozdrawiam gorąco .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261539
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku, uzupełnione :grin: jak będziesz w okolicy to zapraszam, zawsze będziesz mile widzianym gościem.

 

Dzisiaj moja żona stwierdziła, że ... robi sushi - no i zrobiła :wink:

a poniżej własnoręcznie zrobiony marynowany imbir według przepisu http://www.sushi-online.pl/marynowany-imbir-do-sushi

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261542
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś małżonka skonstruowała tatara z łososia (wg pomysłu podejrzanego kiedyś w hotelu w Białowieży)

 

składniki: łosoś (powinien być drobno pokrojony, ja go zmieliłem), jogurt bałkański+odrobina soku z cytryny, zielony ogórek w plasterkach, drobno posiekana czerwona cebula.

kolejność wykonania jak na fotkach, całość musi sobie trochę poleżakować aby nabrało właściwego smaku.

 

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-270633
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Oto efekty intensywnego odpoczywania w weekend :grin:

Trochę wędzonek, frankfurterki, pilosy oraz palcówka

 

 

 

[ Dodano: Nie 10 Mar, 2013 22:03 ]

 

Ostatnio znalazłem ciekawy przepis.

 

 

 

Nakladany Hermelin to popularna czeska przekąska do piwa. Smaczna i sycąca, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Jest to po prostu ser Camembert marynowany z cebulą (i opcjonalnie papryką) w ziołowej zalewie.

 

Składniki:

 

3 sery Camembert

1 duża cebula

6 ząbków czosnku

olej rzepakowy lub słonecznikowy

zioła prowansalskie

słodka papryka

kilka owoców jałowca

liść laurowy

pieprz cayenne

 

Opcjonalnie: papryka konserwowa lub świeża. Zamiast pieprzu cayenne można także użyć papryczki chilli.

 

Cały przepis w linku poniżej.

https://bimbelt.wordpress.com/2013/02/27/piwo-i-jedzenie-nakladany-hermelin/

 

Czy smaczny - okaże się za 5 dni ale na wszelki wypadek piwko już przygotowane :cool:

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-273962
Udostępnij na innych stronach

BArdzo ciekawie wyglada tenserek.Mojej kolezanki maz jest czechem, musze zrobic i poczestowac ich, sama oczywiscie tez zjem cos takiego chetnie, nawet bez piwa :grin: .

DZiekuje za przepis

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-273969
Udostępnij na innych stronach

Wiesiu, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: jak ładnie wszystkie serki i mięsa popakowane :D z pewnością pilosy dużo zyskają na smaku przy takim przechowywaniu.. zamiast obsychać się marynują :grin:

nie zapomnij proszę tej palcówki pokazać przy pierwszym krojeniu :cool:

ta zakąseczka też super pomysł.. Czesi wiedzą co dobre do piwa.. żadne mi tak nie smakuje jak czeskie ;) pewnie dlatego, że domowo robionego nie piłem :wink: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-274028
Udostępnij na innych stronach

palcówka tygodniowa ... jeszcze nie krojona...

Ładna :)

a za plecami sobie pyrka ...

Wiesław co to tak pyrka ??? Piwo ciemne ??? Umiesz warzyć ??? :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-275361
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.