bwie Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2013 kiełbaska ma wadę bo za dużo jej było w wędzarni i się nie sprawiła właściwie- znaczy niedoewędziła, reszta OK Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Stycznia 2013 takie tamNo w końcu założyłeś swój temat Wiesiek.. :wink: Wędzonka fajnie się prezentuje, co do wędliny to masz rację że ''sprawiła'' się nie właściwie :wink: , mi czasami też tak się zdarza kiedy załaduję wędzarnię z przesadą. Widzę fajny chlebek.. czy to też Twój wypiek :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Widzę fajny chlebek.. czy to też Twój wypiek :thumbsup:To moja małżonka "Zofija" rządzi tym tematem - ja tylko garnek zmywam pozdro Haluś Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Stycznia 2013 To moja małżonka "Zofija" rządzi tym tematem - ja tylko garnek zmywam pozdro Haluś Czyli jest jakiś Twój wkład :grin: Gratulacje dla Żonki :clap: i również Ciebie pozdrawiam Wiesiu . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Wiesiek... a na zlot w sierpniu jedziesz ??? jak pożyczonym bolidem... to musisz koniecznie takiej kiełbasy wziąć powinna sie zmieścić Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2013 a na zlot w sierpniu jedziesz ???Ja tylko dodam, że przyjazd we Wtorek przedzlotowy :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Wiesiu, fajnie pooglądać taki pyszności :grin: przepięknie wygląda ta wołowinka dojrzewająca miło powspominać te kolorki, ten smaczek :thumbsup: Kiełbaski smaku to lekkie niedowędzenie nie zmieniło przecież :P lepiej tak niż mieć mniej kiełbasy do zjedzenia :grin: Serdeczne pozdrowienia dla Małżonki i oczywiście dla Ciebie przyjacielu :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2013 a na zlot w sierpniu jedziesz ??? Jestem dobrej myśli, myślę, ze nic nie stanie na przeszkodzie :wink: jak pożyczonym bolidem... jak towarzyszka żonka z dziećmi nie uda się nad morze to będę miał auto, a jak nie to znowu jakiegoś strucla trzeba będzie pożyczyć.Wtorek przedzlotowy będzie jak mówisz ... PanBoczek, - ty też się wybierasz na ten zlot robaczku :grin: A poniżej trochę wczorajszego chlebka ... http://img443.imageshack.us/img443/9586/p1160006m.jpg http://img823.imageshack.us/img823/8453/p1160008u.jpg http://img687.imageshack.us/img687/8107/p1160009i.jpg Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2013 bwie, a to jeszcze przepisik na ten chleb by się przydał Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Karolu, mówisz i masz :wink: CHLEB 1 kg mąki pszennej białej ½ kg mąki pszennej razowej lub żytniej razowej lub krupczatki lub orkiszowej razowej 4 łyżki zakwasu chlebowego 1 ½ litra ciepłej (nie gorącej!) przegotowanej wody Wymieszać. Jeśli jest dodana mąka krupczatka należy mieszać dłużej, bo tworzą się grudki. Z powstałej masy odłożyć do słoika po zakwasie (nie myć go!) porcję na zakwas na następne pieczenie i schować go do lodówki (słoik nie może być szczelnie przykryty, najlepiej szmatką). Jeśli zapomnisz odłożyć przed dodaniem soli i ziaren to też nic strasznego się nie stanie, odłóż po prostu później, a następnym razem pamiętaj! Do wyrabianego ciasta dodać 2 łyżki soli i całą resztę dodać pozostałe składniki lub nie dodawać ich jeśli nie masz ochoty. Można dodać (wszystko naraz lub wybrane składniki): 1 szklanka ziaren słonecznika lub pestek dyni 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 1 szklanka siemienia lnianego lub sezamu Wlać w foremek (uprzednio wysmarowanych i wysypanych najlepiej otrębami lub do silikonowych to wtedy bez smarowania). Odstawić (najlepiej do nienagrzanego piekarnika) na około 8 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie wystawić chleb z piekarnika. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C, wstawić chleb. Piec 1 godzinę . Na 10 minut przed końcem pieczenia popsikać chleb wodą (lepsza skórka). Dobrze od razu po pieczeniu wyjąć chleb z foremek, zawinąć w ściereczki kuchenne i zostawić do wystygnięcia, najlepiej na jakiejś kratce. Ja wystawiam go na suszarkę do naczyń. Mówią, że chleb musi stygnąć 4 godziny, ale już 2 godziny po wyjęciu z pieca da się jeść, tylko kiepsko się kroi. Smacznego! i jeszcze kilka uwag praktycznych: zakwas mieszka spokojnie w lodówce do 2 tyg. bez karmienia, potem trzeba go wyjąć i dokarmić (100 g. mąki i 100 ml wody), następnie znów można wstawić do lodówki. przed użyciem wyjmujemy go żeby się ogrzał (można użyć zimnego ale wtedy ciasto trochę wolniej rośnie) do garnka, pojemnika etc. wsypujemy odpowiednią ilość mąki, dodajemy wody i zakwasu, całość mieszamy potem odejmujemy część ciasta do słoika po zakwasie (słoika nie myjemy!!!!!) i mamy zakwas na następny chleb. dopiero po odłożeniu ciasta na zakwas dodajemy resztę składników tj. ziarna, otręby ..... i sól (która to niekorzystnie wpływa na rozwój zakwasu, więc musimy jej dodać po odjęciu ciasta) całość porządnie mieszamy pieczemy 60 min w temp 200 stopni, , potem (aby uzyskać chrupką skórkę) spryskujemy chleb spryskiwaczem z wodą, włączamy górną grzałkę i pieczemy go jeszcze 10 minut chleb wyjmujemy z formy, zawijamy w ścierkę i pozwalamy mu ostygnąć i wreszcie cieszymy się własnoręcznie upieczonym pieczywem p.s. w tym wszystkim chyba najtrudniejszym elementem całego przedsięwzięcia jest umycie garnka po rozrabianiu ciasta! Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Stycznia 2013 No to już wiem jaki będzie mój następny chlebek :thumbsup:. Zakwas śpi w lodówce. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Wiesiu widzę, że odpaliłeś na całego nową wędzarnie. No i żonkę zapędziłeś do roboty :lol: Zgodnie z obietnicą fotki masz na poczcie (trochę spóźnione :blush: ), a w poniedziałek dam Ci obiecaną przesyłkę. Ponawiam propozycje jedziemy na kurs podstawowy w marcu (a może, ktoś się dołączy), a w sierpniu damy drapaka jak się uda na zlot?Samochód to nie problem, raczej kierowca na powrót by się zdał. :wink: Narobiłeś mi smaka tymi wyrobami, idę lodówkę zahaczyć. :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Stycznia 2013 jakiegoś strucla trzeba będzie pożyczyć.Oby ten samochód miał "barek" znaczy się bagażnik odpowiedniej wielkości A poniżej trochę wczorajszego chlebka ...Czy to taki chlebek jaki przywiozłeś na ostatni zlocik? jeżeli tak to ja polecam innym jego wykonanie :thumbsup: :thumbsup: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-260430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Witka, boczuś świeżo rozmrożony, pozostały po świętach ... a w międzyczasie piwko własne - jasne pełne parzony 2,5 h w temp ok 75 oC a do boczku ciemne pełne własnej konstrukcji cholera i jak tu trzymać linię (jedyną słuszną linie władzy), wiem .... zarejestruję się na forum wegetarian :???: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Stycznia 2013 bwie, Jak jest lepiej zrobić , wędzę za tydzień 13 kilogramów boczku i duża część pójdzie do zamrażarki i mam z związku z tym pytanie czy boczek parzyć przed włożeniem do zamrażarki czy dopiero po wyciągnięciu ?? Jak to się ma do walorów smakowych ? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Mi bardziej smakuje parzony po rozmrożeniu, możesz spróbować zrobić część tak a cześć inaczej i wtedy sam się przekoansz co jest dla Ciebie smaczniejsze. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Mi bardziej smakuje parzony po rozmrożeniu, Mnie by może i też smakował . :grin: Nie widzę "balonika " na mapie i nie trafię spróbować :sad: :grin: :lol: Wiesiek pozdrawiam gorąco . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Andrzejku, uzupełnione :grin: jak będziesz w okolicy to zapraszam, zawsze będziesz mile widzianym gościem. Dzisiaj moja żona stwierdziła, że ... robi sushi - no i zrobiła :wink: a poniżej własnoręcznie zrobiony marynowany imbir według przepisu http://www.sushi-online.pl/marynowany-imbir-do-sushi Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-261542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lutego 2013 Dzisiaj zrobiłem metkę cebulową wg. Pisa - bardzo fajna rzecz. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-269019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Lutego 2013 Dziś małżonka skonstruowała tatara z łososia (wg pomysłu podejrzanego kiedyś w hotelu w Białowieży) składniki: łosoś (powinien być drobno pokrojony, ja go zmieliłem), jogurt bałkański+odrobina soku z cytryny, zielony ogórek w plasterkach, drobno posiekana czerwona cebula. kolejność wykonania jak na fotkach, całość musi sobie trochę poleżakować aby nabrało właściwego smaku. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-270633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Marca 2013 Oto efekty intensywnego odpoczywania w weekend :grin: Trochę wędzonek, frankfurterki, pilosy oraz palcówka [ Dodano: Nie 10 Mar, 2013 22:03 ] Ostatnio znalazłem ciekawy przepis. Nakladany Hermelin to popularna czeska przekąska do piwa. Smaczna i sycąca, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Jest to po prostu ser Camembert marynowany z cebulą (i opcjonalnie papryką) w ziołowej zalewie. Składniki: 3 sery Camembert1 duża cebula6 ząbków czosnkuolej rzepakowy lub słonecznikowyzioła prowansalskiesłodka paprykakilka owoców jałowcaliść laurowypieprz cayenne Opcjonalnie: papryka konserwowa lub świeża. Zamiast pieprzu cayenne można także użyć papryczki chilli. Cały przepis w linku poniżej.https://bimbelt.wordpress.com/2013/02/27/piwo-i-jedzenie-nakladany-hermelin/ Czy smaczny - okaże się za 5 dni ale na wszelki wypadek piwko już przygotowane Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-273962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Marca 2013 BArdzo ciekawie wyglada tenserek.Mojej kolezanki maz jest czechem, musze zrobic i poczestowac ich, sama oczywiscie tez zjem cos takiego chetnie, nawet bez piwa :grin: . DZiekuje za przepis Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-273969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Marca 2013 Wiesiu, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: jak ładnie wszystkie serki i mięsa popakowane z pewnością pilosy dużo zyskają na smaku przy takim przechowywaniu.. zamiast obsychać się marynują :grin: nie zapomnij proszę tej palcówki pokazać przy pierwszym krojeniu ta zakąseczka też super pomysł.. Czesi wiedzą co dobre do piwa.. żadne mi tak nie smakuje jak czeskie pewnie dlatego, że domowo robionego nie piłem :wink: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-274028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Marca 2013 palcówka tygodniowa ... jeszcze nie krojona... [ Dodano: Nie 17 Mar, 2013 18:43 ]a za plecami sobie pyrka ...... Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-275351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Marca 2013 palcówka tygodniowa ... jeszcze nie krojona...Ładna a za plecami sobie pyrka ...Wiesław co to tak pyrka ??? Piwo ciemne ??? Umiesz warzyć ??? :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/#findComment-275361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.