bwie Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Marca 2013 pis67, wydałeś mnie ... :sad: użyłem skrótu myślowego - właśnie skończyło pyrkać, na fotce uchwyciłem moment zapodania chłodnicy do kociołka z nachmieloną brzeczką. Umiesz warzyć ??? :clap:piętnasta warka :tongue: rok temu, na urodziny dostałem zestaw startowy = od tego czasu piwa nie kupuję w sklepie :wink: na początku przy każdej warce trząsłem się niesamowicie a teraz samo wychodzi - IMHO to jest łatwiejsze od wędzenia :grin: pozdro brachu Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-275424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Marca 2013 bwie, :shock: ładniunia zapodaj fotkę jak przekroisz :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-275442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Chleb na drożdżach i ciemnym piwie jacinto według przepisu z https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9086 tutaj wyrasta a tu już upieczony Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-278759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Wiesław co to tak pyrka ??? Piwo ciemne ??? Umiesz warzyć ??? :clap:Bwie, Ty wszystko robisz super i mało zdjęć wklejasz! Może tak wpadniesz do Chłapowa :grin: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-278773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Wiesio, fajnie by było jakbyś na zlot "skołował" kromkę takiego chleba co to rok temu na zlocie miałeś, jak da radę oczywiście :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Wojtku, to mój chleb powszedni, wezmę ze dwa bochenki :wink: i kratkę piwa Grodziskiego http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/piwo_grodziskie_8_blg Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Wojtku, to mój chleb powszedni, wezmę ze dwa bochenki :wink: i kratkę piwa GrodziskiegoNo i git, pokemon weźmie kiełbasę(do Komarna dobrą zrobił) a ja wezmę musztardę i powitanie będzie można czynić :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Od jakiegoś czasu część młóta pozostałego po warzeniu piwa pakuję w torebki, zamrażam i wykorzystuję do robienia chleba, efekty są ciekawe, zawsze to jakaś odmiana ... tutaj młóto po porterze Tu wyrasta ... aż za bardzo a tu już gotowy. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Od jakiegoś czasu część młóta pozostałego po warzeniu piwa pakuję w torebki, zamrażam i wykorzystuję do robienia chleba, efekty są ciekawe, zawsze to jakaś odmianaPiękny !!! A jak fajnie wyrośnięty Na zakwasie żytnim robisz ??? Do Napoleonowa zabierz kilka kromek Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Września 2013 Efekt działań z tego weekendu: Trochę wydreptanych "kabanosów wg. Halusi" Kilka serków typu Pilos oraz ... kurpiowskie krokodylki - trochę mniejsze opakowanie niż na zlocie bo zrobione na próbę, ale wszystko wskazuje, że przepis zagości na stałe w repertuarze. (wyrób nie mój dostałem w prezencie :wink: ) Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Września 2013 Od jakiegoś czasu część młóta pozostałego po warzeniu piwa pakuję w torebki, zamrażam i wykorzystuję do robienia chleba, efekty są ciekawe, zawsze to jakaś odmianaPiękny !!! A jak fajnie wyrośnięty Na zakwasie żytnim robisz ??? Do Napoleonowa zabierz kilka kromek Dałeś za dużo wody, bo zakalec widzę. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Września 2013 Efekt działań z tego weekendu: Trochę wydreptanych "kabanosów wg. Halusi" ObrazekBracie Wiesiu, Twe kabanosy to już KLASA DZIADKA i Pis! :clap: :clap: :clap: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Września 2013 Dałeś za dużo wody, bo zakalec widzę.Jest to całkiem możliwe bo robiłem z przepisu i chyba nie skalkulowałem resztek brzeczki zawartej w młócie i jakoś tak mi wyszło (generalnie chleb robi moja żona a ja tylko garnki po Niej zmywam :blush: ) Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Września 2013 Dałeś za dużo wody, bo zakalec widzę. Ja się nie zgadzam z tą opinią ,gdyż chlebek był konsumowany na zlocie..jakoś nie dopatrzyłam się zakalca :tongue: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Września 2013 @halusia@, ten chleb z fotek był robiony trzy tygodnie przed zlotem Czw 08 Sie, 2013 19:39 na zlot znowu sam robiłem (z samodzielnie zmielonego zboża) bo żona była na wyjeździe - też wyszedł specyficzny :grin: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Września 2013 @halusia@, ten chleb z fotek był robiony trzy tygodnie przed zlotem Czw 08 Sie, 2013 19:39 :blush: w takim razie zwracam honor koledze Biotit :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Września 2013 zwracam honor koledze Biotit :wink:dało się zjeść, był lepszy niż sklepowy :grin: Od dawna powtarzam, że własnoręczny wyrób ile by nie miał błędów (w granicach rozsądku) i tak będzie lepszy niż ten ze sklepu - znaczy od tej trutki na szczury. uwaga mocne ......... http://www.zdjecia-zwierzat.com/n/dziura-chleb-myszki-male.jpeg pozdro Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaber Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witaj, Ja mam trochę inną technikę , bo robię chleby na tzw zakwaszonym cieście (myślę że to jest zakwas ale w większej ilości). Mam go zawsze ok 250 g, jest stabilny do ok 10 dni w lodówce i jak nie robię chleba to go suszę, a potem dolewam wody i 2-3 dokarmiam mąką żytnią,Przepis;500 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (wieczorem biorę z lodówki 250 g zakwaszonego ciasta dodaje 250 g mąki żytniej chlebowej dodaję 250 ml wody co czyni 750 mg mieszam i zostawiam na noc, musi wyrosnąć, a rano odlewam 250 g do słoika(do lodówki) i zostaje mi potrzebne 500 g).Rano ;500 g zakwaszonego ciasta, 500 g mąki żytniej chlebowej, 2 łyżeczki soli ok 0,3 l wody wymieszać( mieszam łyżką) ,odpoczynek 20-30 min jeszcze raz wymieszać do formy i czekamy do podwojenia objętości ok 2-4 godż. Pieczenie ;pojemnik z woda w piekarniku na dole,Smarujemy chleb wodą 4-5 razy. 10 min 250 st, 20 min 220 st, 50 min 190 st (to odnosi się do mojego piekarnika bez termoobiegu) u ciebie może być inaczej .proszę o telefon po 21 codziennie 0-42 658-56-50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-315697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaber Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Listopada 2013 Wiesio, jak masz niedużo zakwasu to łatwo go rozmnożyć . 3 Łyżki zakwasu 100 g mąki żytniej chlebowej + 100 ml wody, 8 godź i masz 200 g zakwaszonego ciasta, i tak 2-3 razy,rozmnażasz tak na ile Ci potrzeba. Pozdrawiam.Chaber Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-315747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Grudnia 2013 @chaber, jutro próba wypieku chleba wg Twojego przepisu BTW ...Natchniony @tusiaczkowym postem i wcześniejszą informacją o promocji na sok jabłkowy NFC https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/?p=312777 pomyślałem, jak to jest że kilka lat żyję na tym świecie i jeszcze cydru nie robiłem?! sąsiad z góry na pewno robił cydr, ci spod 16-tki też, xiądz na ambonie zachwala swój cydr, a pani z warzywniaka kiwa głową z politowaniem - nie robiłeś cydru?! to mówię zrobię i ja jak wszyscy to wszyscy - babcia też! Drogą kupna moi zaufani ludzie nabyli soki "słonecznej tłoczni" w Kauflandzie (ja w tym czasie relaxowałem sie w Łazach...) w Tesku tylko puste półki po promocji zostały i nastawiłem...Bulgotało mi w fermentorze koło 10-ciu dni, kilka dni jeszcze musiałem poczekać i dziś nadszedł dzień rozlewu ...balingomierz zszedł do zeratutaj cydr już w butelkachciekawy kolorek - mętny bo to sok NFC ale czytałem mądrzejszych od siebie, że z czasem wyklaruje ... dodałem ok 4g glukozy na litr i dwie pastylki słodzika na butelkę ... będzie dobrze a nawet lepiej Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-320482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Grudnia 2013 No ja Wiesiu własnie przed chwileczką otworzyłem jedną kontrolną flaszeczkę Już jest dobrze.... a będzie jeszcze lepiej Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-320485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Jakby ktoś chciał robić cydr i szukał soku to polecam http://vitasok.pl/sklep.html przy zakupie 5 kartonów przesyłka free, ja tym razem (drugim) w zamówieniu poprosiłem o sok bez kartonów pisząc, że będę robił z nich cydr... dziś zdziwienie wielkie jak odebrałem od kuriera paczkę a w środku pięć worków z sokiem i koperta z 10 pln i adnotacją zwrot za kartony tak więc 25 l soku NFC kosztowało mnie 90 pln. Jakby co to ja polecam tego sprzedawcę! Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-330862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.