Skocz do zawartości

Wiesiek B. - takie tam


Rekomendowane odpowiedzi

pis67, wydałeś mnie ... :sad: użyłem skrótu myślowego - właśnie skończyło pyrkać, na fotce uchwyciłem moment zapodania chłodnicy do kociołka z nachmieloną brzeczką.

 

Umiesz warzyć ??? :clap:

piętnasta warka :tongue: rok temu, na urodziny dostałem zestaw startowy = od tego czasu piwa nie kupuję w sklepie :wink:

na początku przy każdej warce trząsłem się niesamowicie a teraz samo wychodzi - IMHO to jest łatwiejsze od wędzenia :grin:

 

pozdro brachu

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-275424
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Chleb na drożdżach i ciemnym piwie jacinto według przepisu z https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9086

 

tutaj wyrasta

 

a tu już upieczony

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-278759
Udostępnij na innych stronach

Wiesław co to tak pyrka ??? Piwo ciemne ??? Umiesz warzyć ??? :clap:

Bwie, Ty wszystko robisz super i mało zdjęć wklejasz!

Może tak wpadniesz do Chłapowa :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-278773
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Wiesio, fajnie by było jakbyś na zlot "skołował" kromkę takiego chleba co to rok temu na zlocie miałeś, jak da radę oczywiście :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295253
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, to mój chleb powszedni, wezmę ze dwa bochenki :wink: i kratkę piwa Grodziskiego http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/piwo_grodziskie_8_blg
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295273
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, to mój chleb powszedni, wezmę ze dwa bochenki :wink: i kratkę piwa Grodziskiego

No i git, pokemon weźmie kiełbasę(do Komarna dobrą zrobił) a ja wezmę musztardę i powitanie będzie można czynić :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295274
Udostępnij na innych stronach

Od jakiegoś czasu część młóta pozostałego po warzeniu piwa pakuję w torebki, zamrażam i wykorzystuję do robienia chleba, efekty są ciekawe, zawsze to jakaś odmiana ...

 

tutaj młóto po porterze

 

 

Tu wyrasta ... aż za bardzo

 

 

a tu już gotowy.

 

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295790
Udostępnij na innych stronach

Od jakiegoś czasu część młóta pozostałego po warzeniu piwa pakuję w torebki, zamrażam i wykorzystuję do robienia chleba, efekty są ciekawe, zawsze to jakaś odmiana

Piękny !!! A jak fajnie wyrośnięty :) Na zakwasie żytnim robisz ??? Do Napoleonowa zabierz kilka kromek :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-295818
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Efekt działań z tego weekendu:

Trochę wydreptanych "kabanosów wg. Halusi"

 

Kilka serków typu Pilos

 

oraz ... kurpiowskie krokodylki - trochę mniejsze opakowanie niż na zlocie bo zrobione na próbę, ale wszystko wskazuje, że przepis zagości na stałe w repertuarze. (wyrób nie mój dostałem w prezencie :wink: )

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298587
Udostępnij na innych stronach

Od jakiegoś czasu część młóta pozostałego po warzeniu piwa pakuję w torebki, zamrażam i wykorzystuję do robienia chleba, efekty są ciekawe, zawsze to jakaś odmiana

Piękny !!! A jak fajnie wyrośnięty :) Na zakwasie żytnim robisz ??? Do Napoleonowa zabierz kilka kromek :)

Dałeś za dużo wody, bo zakalec widzę.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298589
Udostępnij na innych stronach

Efekt działań z tego weekendu:

Trochę wydreptanych "kabanosów wg. Halusi"

Obrazek

Bracie Wiesiu, Twe kabanosy

to już KLASA DZIADKA i Pis! :clap: :clap: :clap:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298591
Udostępnij na innych stronach

Dałeś za dużo wody, bo zakalec widzę.

Jest to całkiem możliwe bo robiłem z przepisu i chyba nie skalkulowałem resztek brzeczki zawartej w młócie i jakoś tak mi wyszło (generalnie chleb robi moja żona a ja tylko garnki po Niej zmywam :blush: )
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298601
Udostępnij na innych stronach

Dałeś za dużo wody, bo zakalec widzę.

Ja się nie zgadzam z tą opinią ,gdyż chlebek był konsumowany na zlocie..jakoś nie dopatrzyłam się zakalca :tongue: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298604
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, ten chleb z fotek był robiony trzy tygodnie przed zlotem Czw 08 Sie, 2013 19:39 na zlot znowu sam robiłem (z samodzielnie zmielonego zboża) bo żona była na wyjeździe - też wyszedł specyficzny :grin:
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298609
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, ten chleb z fotek był robiony trzy tygodnie przed zlotem Czw 08 Sie, 2013 19:39

:blush: w takim razie zwracam honor koledze Biotit :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298612
Udostępnij na innych stronach

zwracam honor koledze Biotit :wink:

dało się zjeść, był lepszy niż sklepowy :grin:

 

Od dawna powtarzam, że własnoręczny wyrób ile by nie miał błędów (w granicach rozsądku) i tak będzie lepszy niż ten ze sklepu - znaczy od tej trutki na szczury.

 

uwaga mocne .........

http://www.zdjecia-zwierzat.com/n/dziura-chleb-myszki-male.jpeg

 

 

pozdro

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-298686
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witaj, Ja mam trochę inną technikę , bo robię chleby na  tzw zakwaszonym cieście (myślę że to jest zakwas ale w większej ilości). Mam go zawsze ok 250 g, jest stabilny do ok 10 dni w lodówce i jak nie robię chleba  to go suszę, a potem dolewam wody i 2-3 dokarmiam mąką żytnią,Przepis;500 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (wieczorem biorę z lodówki 250 g zakwaszonego ciasta dodaje 250 g mąki żytniej chlebowej dodaję 250 ml wody co czyni 750 mg mieszam i zostawiam na noc, musi wyrosnąć, a rano odlewam 250 g do słoika(do lodówki) i zostaje mi potrzebne 500 g).Rano ;500 g zakwaszonego ciasta, 500 g mąki żytniej chlebowej, 2 łyżeczki soli  ok 0,3 l wody wymieszać( mieszam łyżką) ,odpoczynek 20-30 min jeszcze raz wymieszać do formy i czekamy do podwojenia  objętości ok 2-4 godż. Pieczenie ;pojemnik z woda w piekarniku na dole,Smarujemy chleb wodą 4-5 razy. 10 min 250 st, 20 min 220 st, 50 min 190 st (to odnosi się do mojego piekarnika bez termoobiegu) u ciebie może być inaczej .proszę o telefon po 21 codziennie 0-42 658-56-50

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-315697
Udostępnij na innych stronach

Wiesio, jak masz niedużo zakwasu to łatwo go rozmnożyć . 3 Łyżki zakwasu 100 g mąki żytniej chlebowej + 100 ml wody, 8 godź i masz 200 g zakwaszonego ciasta, i tak 2-3 razy,rozmnażasz tak na ile Ci potrzeba. Pozdrawiam.Chaber :tongue:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-315747
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

@chaber, jutro próba wypieku chleba wg Twojego przepisu :cool:

 

BTW ...

Natchniony @tusiaczkowym postem i wcześniejszą informacją o promocji na sok jabłkowy NFC https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/?p=312777 pomyślałem, jak to jest że kilka lat żyję na tym świecie i jeszcze cydru nie robiłem?!  sąsiad z góry na pewno robił cydr, ci spod 16-tki też, xiądz na ambonie zachwala swój cydr, a pani z warzywniaka kiwa głową z politowaniem - nie robiłeś cydru?! to mówię zrobię i ja :tongue: jak wszyscy to wszyscy - babcia też!

 

Drogą kupna moi zaufani ludzie nabyli soki "słonecznej tłoczni" w Kauflandzie (ja w tym czasie relaxowałem sie w Łazach...) w Tesku tylko puste półki po promocji zostały i nastawiłem...

Bulgotało mi w fermentorze koło 10-ciu dni, kilka dni jeszcze musiałem poczekać i dziś nadszedł dzień rozlewu ...

post-44831-0-41633300-1386969719_thumb.jpg

balingomierz zszedł do zera

post-44831-0-39533900-1386969735_thumb.jpg

tutaj cydr już w butelkach

post-44831-0-18088500-1386969764_thumb.jpg

ciekawy kolorek - mętny bo to sok NFC ale czytałem mądrzejszych od siebie, że z czasem wyklaruje ...

post-44831-0-55041600-1386969783_thumb.jpg

 

dodałem ok 4g glukozy na litr i dwie pastylki słodzika na butelkę ... będzie dobrze a nawet lepiej ;)

 

 

 

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-320482
Udostępnij na innych stronach

No ja Wiesiu własnie przed chwileczką otworzyłem jedną kontrolną flaszeczkę  :rolleyes: Już jest dobrze.... a będzie jeszcze lepiej  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-320485
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jakby ktoś chciał robić cydr i szukał soku to polecam http://vitasok.pl/sklep.html przy zakupie 5 kartonów przesyłka free, ja tym razem (drugim) w zamówieniu poprosiłem o sok bez kartonów pisząc, że będę robił z nich cydr... dziś zdziwienie wielkie jak odebrałem od kuriera paczkę a w środku pięć worków z sokiem i koperta z 10 pln i adnotacją zwrot za kartony :cool: tak więc 25 l soku NFC kosztowało mnie 90 pln.

Jakby co to ja polecam tego sprzedawcę!

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7691-wiesiek-b-takie-tam/page/2/#findComment-330862
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.