Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kostek61  :)  chyba nie trzeba pytać  :D  :tongue:  zniknęły przed wędzeniem  :D pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-329478
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No proszę, kolejny wkręcony w parówkowy biznes :):clap:

Zamówiłeś już osłonki celulozowe?

Dzieciaki czasem się krzywią na serdelki, ale tradycyjne cienkie parówki wciągają aż miło popatrzeć.

I nie rezygnuj z wędzenia. Wystarczy krótko odymić, 30 minut i smak rewelacja.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-329479
Udostępnij na innych stronach

Smakowo - rewelacja.

Spróbowałem i smak jakoś tak cofnął mnie w dawne lata młodości.

Jedyny problem jaki jest przy robieniu parówek to zabrudzenia robota kuchennego. Pomiędzy misę a nakładką z nożami wchodzi farsz i wciska się, aż do samej góry i ciężko to wymyć - chyba trzeba wyizolować to miejsce newralgiczne uszczelką.

Marku (Maad) czy dobrze myślę bo to chyba ta uszczelka o której rozmawialiśmy??

 

W piątek uzupełniam zapasy szynkowo, boczkowo, karkówkowe i wstawiam na 7 dni do zalewy a po tygodniu będę wędził do tego jeszcze kiełbasy to i poczynię parówki i podwędze.

Co do osłon celulozowych to pokuszę się jak sprawie sobie nadziewarkę - nadziewanie maszynką jest mocno męczące i mało wygodne, a jak bym jeszcze musiał nadziewać w tak cieniutkie osłonki to był by problem.

Zaczynam dojrzewać do tak potrzebnego zakupu jakim jest nadziewarka (lub do zrobienia samoróbki) ale mam na to jeszcze 2 tyg. :) 

Zrobie wywiad pomiędzy kolegami który może mi rurę KO załatwić i kto to połączy w całość - jeszcze tylko ustalę średnicę i skok gwintu - ale z gwintem na najmniejszy problem - są jeszcze tokarki i tokarze więc ten problem to nie problem - w sumie tylko rura jest problemem

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-329481
Udostępnij na innych stronach

Artur, tak, ten załatwiony przez Ciebie teflonowy pierścień jest właśnie do tego celu. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc :)

U mnie patent się sprawdzil, ale są przecież rożne konstrukcje robotów i trzeba dostosować rozwiązanie do konstrukcji robota.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-329486
Udostępnij na innych stronach

Dopiero dziś zobaczyłem po co to i czemu takie duże :)

Dzięki temu, że wymyśliłeś jak to uszczelnić ja mam gotowe rozwiązanie :thumbsup: 

Chyba nie będziesz czuł się wykorzystany jak powielę na własne potrzeby TWÓJ pomysł :D

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-329488
Udostępnij na innych stronach

no jakże bym mógł, skoro cel tak szczytny :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-329489
Udostępnij na innych stronach

Arturze.. Ty jednak jesteś '' zakręcony'' pozytywnie oczywiście.  :tongue:

Teraz masz już '' przerąbane'' Dzieci nie zjedzą już parówek sklepowych.

Twoje wyglądają rewelacyjnie  :clap:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-329525
Udostępnij na innych stronach

Zapasy świąteczne topnieją jak śnieg na dworze, trzeba myśleć o jedzeniu.

Przygotowanie nie jest procesem jedno dniowym to dziś szykuję się na w wędzenie za tydzień w sobotę. 

Przygotowanie mieszanki do peklowanie przy pomocy kalkulatora wg. słoności Szczepana.

Szynki, boczki i schab - po troszku wszystkiego :)

Łopatka i część karkówki pokrojona na fantazje słoikowe.

Ogólnie mięska było :

szynki  10kg

post-54601-0-23740700-1391254726_thumb.jpg

Karkówka 5,6kg i łopatka 5kg

post-54601-0-36753200-1391254838_thumb.jpg

i troszkę boczusia 7kg - będzie z zupami rewelacyjnie się komponować :D

post-54601-0-25387000-1391254980_thumb.jpg

 

A i jeszcze troszkę zostało do obiadów codziennych :)  - do przemielona łopatka na wierzchu skrywa schab i karkówkę na kotlety- na kilka tygodni będzie spokój z zakupami.

post-54601-0-37678100-1391255120_thumb.jpg

 

Następne fotki z realizacji słoikówek :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-330980
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Obiecałem dzieciakom kiełbaskę - prognoza tak fatalna deszcz, wiatr więc padło na nie wędzoną. Z kilograma szynki zrobiłem kiełbaskę parzoną. Przyprawy jak na kiełbasę tylko, że na soli 70/30 peklo.

Peklo bo nie będę mroził a powisi by szkraby mogły na bieżąco podjadać.

Ich matka wścieka się ale trzech na jednego i jest na przegranej :)

post-54601-0-57556700-1394986625_thumb.jpg

 

Niedziela, obiad co na obiad ?? Wiadomo rosół z makaronem swojskim :) Ale co zrobić z tym mięsem wygotowanym ??

A niech tam będzie! Maszynka do mięsa sitko 2mm i robimy pasztet.

Mięso z gotowania rosołu a reszta to jest doskonale opisane u Halusi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/?p=131912/ . Ten przepis traktuję jako bazowy a reszta to inwencja - co mamy i co damy:)

Jedna brytfanka dla mnie a druga, żeby nie było, że niewdzięczny zięciu to ta mniejsza dla teściów :)

post-54601-0-17820600-1394986906_thumb.jpg

po upieczeniu tak się prezentuje

post-54601-0-67100200-1394986994_thumb.jpg

Kilka kromek już poszło i smakowało.

I znowu trzeba przyznać Haluś to dzięki Twoim przepisom bazowym można robić tak smaczne wariacje

 

 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-340997
Udostępnij na innych stronach

wow :thumbsup: ..zebym to ja tak znalazla taka strone 25 lat temu ..wiedzialabym gdzie szukac kandydata na TZ..a tak, jak se nie zrobie sama to jem kupne :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-341000
Udostępnij na innych stronach

To masz podobnie jak ja. Jak se nie zrobię czegoś co lubię to LP mi na pewno nie zrobi. Ale co tam robię dla siebie i dzieci a LP jak chce to może się poczęstować :)  dzieciaki są głównym motorem działania

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-341004
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obiecałem dzieciakom kiełbaskę - prognoza tak fatalna deszcz, wiatr więc padło na nie wędzoną. Z kilograma szynki zrobiłem kiełbaskę parzoną.
 

Nie próżnujesz Arturze oj nie... kiełbaska wygląda smacznie..  :)

Co do pasztetu to niezle wykombinowałeś systemem gospodarczym  :clap: i to mi się podoba  :)

Nawet Teściowej  '' skapła''się  malutka foremeczka... no no..  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-341034
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W lodówce pusto, trzeba uzupełnić zapasy.

Peklowanie 6 dni wersja mniej słona.

Osuszanie i wędzenie około 6 godz. Parzenie wg. termometrów i znowu można jeść mięsko :)

Wędzone

post-54601-0-66757200-1396208441_thumb.jpg

Parzone i widok przekrojonego

post-54601-0-65845000-1396208461_thumb.jpg

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-343593
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięsko
Artur ładne wyroby :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-344891
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Sezon grillowy w pełni to i trzeba by coś na szybko wykombinować.

Zrobiłem kiełbaskę tylko do celów grillowych - bez peklosoli - proporcje przypraw na smak.

Kiełbasa powędrowała do wędzarni - dla smaku i zapachu. Coś jak by białą podwędzić i na grilla wstawić.

Mięso 2 kg --łopatka 1,5kg, podgardle 0,5kg - tłuste poszło dwukrotnie na sitko 4mm a reszta nożem najdrobniej.

Sól, pieprz, papryka czerwona, gorczyca cała, czosnek, woda, jelita 28-32 - mieszane i na smak

Chodziła i chodziła i wreszcie  zrobiłem 4 batony szynkowej wg. przepisu Maxella,

Dodatkowo kilka  szynek  całości uwędziłem.

Dla potrzeb fotki tylko tyle zostało reszta wczoraj zaraz po wędzeniu została rozparcelowana.

post-54601-0-39572300-1402243241_thumb.jpg

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-356694
Udostępnij na innych stronach

Artur sorki ale nie mogę załapać o co chodzi z tą silikonową uszczelką do maszynki?

Wyroby pierwsza klasa.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-356890
Udostępnij na innych stronach

Michał czy chodzi o uszczelkę do robota kuchennego przy robieniu parówek ??

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-356939
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dawno nic nie pisałem co nie znaczy, że się obijałem :)

3 tyg. temu wędziłem kiełbaskę, wisiała w chłodnym przewiewnym miejscu i podeschła troszeczkę.

Kiełbasa wg. przepisu własnego można by nazwać Kiełbasa Domowa

 

post-54601-0-49704800-1427994242_thumb.jpg

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-417763
Udostępnij na innych stronach

Dziś troszkę luzu od dreptania kuchenno - wędzarniczego to można coś powklejać :)

10 kg. mięska poszło na kiełbaski, 2 kg kiełbaski parzonej reszta do wędzarni.

Nie jest to biała bo peklowana dla tego użyłem nazwy parzona bez przedrostka biała.

Kilka pętek do fotki i zaraz do gara i na talerze  :)

post-54601-0-62995800-1428242332_thumb.jpg

Szyneczka nastawiona na 9 dni, wędzona i parzona ---------- nastrzyknięta wstawiona do gara, przyciśnięta i 9 dni nie zaglądałem tam bo czasu nie było.

Po przekrojeniu w jednej szare oczko wyszło - chyba trzeba było przewracać

post-54601-0-73244900-1428242570_thumb.jpg

 

Reszta kiełbas na patyki i w dym.

Przypałętał się tylny napęd od kurczaka to też go zadymiłem :)

post-54601-0-13177500-1428242676_thumb.jpg

Kiełbasy po wędzeniu i parzeniu na kije i do piwnicy - do jedzenia będą najlepsze za około 1 tydzień.

 

Smakowo jak zwykle czyli extra.

 

Żurek na zakwasie z białą, boczusiem i jajeczkiem  rewelacja.

Uwielbiam serwować swojskie wyroby jak wszyscy zachwalają :D

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-418406
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po przekrojeniu w jednej szare oczko wyszło - chyba trzeba było przewracać

 

Ja tam nie przewracam mając nawet czyste ręce można jakieś brudy wprowadzic ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-418409
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno nic nie pisałem co nie znaczy, że leniuchowałem.

W czwartek po pracy zobaczyłem co moja LP kupiła - normalnie szok - 18 kg mięsa różnego rodzaju - troszkę z mojego zamówienia a reszta wg. Jej gustu

W zakupach znalazła się łopatka, karkówka, golonka, szynka, boczek - wszystko wieprzowina.

Zamówienie na kabanosy i kiełbasę do "ręki: i na grilla i na smarówkę (metka cebulowa).

Kabanosy wg. przepisu Halusi ,

2 kije kabanosów - wiszące od soboty - dziś próbowane przez rodzinkę - pełen zachwyt

post-54601-0-44069600-1430942166_thumb.jpg

Co do kabanosów - nadziewanie tych cienkich jelit ręczną maszynką 10 to jedna pomyłka -już zapowiedziałem, że następny raz to już muszę mieć nadziewarkę bo inaczej się wykończę ;)

Kiełbasa grillowo- kanapkowo- w rękę z bułką - wg przepisu własnego opartego na smakach rodzinki.

post-54601-0-11920800-1430942535_thumb.jpg

i w przybliżeniu po przekrojeniu

post-54601-0-73478300-1430942560_thumb.jpg

Połowa z ilości kiełbasy po 5 dniach w piwnicy do zamrażalnika i będzie na grilla  w sobotę

Reszta kiełbasek podsuszać się będzie jeszcze do soboty i wtedy dopiero do mrożenia.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/4/#findComment-423721
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.