Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Swego czasu otrzymałem od Kolegi Ligawy, przetłumaczony przez Niego zbiór receptur pochodzacych z niemieckiej książki autorstwa Ludwiga Scheid'a, pt.: "Die Rohwurst". Książka wydana została w 1970 roku.

Jest tutaj sporo arcyciekawych przepisów, jak choćby:

1. Hamburska kiełbasa szynkowa 1,

2. Hamburska kiełbasa szynkowa 2,

3. Północnoniemiecka kiełbasa szynkowa,

4. Szynkowa kiełbasa 1 (dojrzewająca),

5. Salami (najwyższej jakości),

6. Salami szlachetne,

7. Salami szlachetne (inny rodzaj),

8. Salami 1,

9. Salami 2,

10. Salami 3,

11. Salami średniej jakości,

12. Salami w postaci bloku,

13. Kiełbasa blokowa,

14. Katen - kiełbasa,

15. Westfalska kiełbasa szynkowa,

16. Krakowska kiełbasa blokowa,

17. Kiełbasa surowa polska,

18. Serwolatka,

19. Drobnoziarnista serwolatka (południowa),

20. Serwolatka południowa wyjątkowo dobrze zmielona,

21. Serwolatka południowa (inne składniki),

22. Serwolatka 4,

23. Południowa serwolatka 5,

24. Serwolatka północna (inny gatunek),

25. Sucha kiełbasa,

26. Węgry. Salami węgierskie,

27. Salami wegierskie 2,

28. Salami wegierskie 3,

29. Węgierskie salami z jelenia,

30. Surowa kiełbasa z Debreczyna,

 

Przepisy, jak wspomniałem, są przetłumaczone na polski, ale zapisane w maszynopisie. Troche sie "pobawię" i zrobię ich OCR.

Czy chcecie bym tutaj wrzucał je po kolei (jestem za ta opcją - dotrą do większej liczby forumowiczów), czy mam zebrac "do kupy" i wrzucic na Rapida?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/
Udostępnij na innych stronach

proponuję dotarcie do większej liczby

Popieram. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261847
Udostępnij na innych stronach

Czy chcecie bym tutaj wrzucał je po kolei

Tak,tak,tak,jeszcze raz tak :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261856
Udostępnij na innych stronach

Chyba trzeba będzie zastosować obie metody. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261863
Udostępnij na innych stronach

Czy chcecie bym tutaj wrzucał je po kolei

Wolałbym tutaj , jednak będę z ogółem . :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261867
Udostępnij na innych stronach

Jest tutaj sporo arcyciekawych przepisów, jak choćby:

Odnośnie tych przepisów to jakby co to też proponuję na forum, tak naprawdę to kto robi kiełbasy z przepisów branżowych czy zakładowych?

Ja robię często.I jest tylko problem, że na forum mamy tyle przepisów na kiełbasy, że głowa mała, połowa użytkowników ma swoje, a spora część różni się od branżowych tym, że się nazywa kiełbasa pryncypała i zamiast 1g pieprzu są dwa, a mięso zmielone na sitku 8mm, a nie na 10mm, bo lepsza.

 

Chętnie przeczytam te niemieckie przepisy, może niektóre sensowne nawet wykorzystam, pamiętając o tym, że do dobrej kiełbasy potrzebne są:

- odpowiednie mięso, jego przygotowanie, rozdrobnienie i wyrobienie przy przestrzeganiu reżimów temperaturowych

- przyprawy w ilości góra 3-4 rodzajów w odpowiedniej ilości dla danego rodzaju

- prawidłowe napełnienie osłonek farszem oraz dalsze postępowanie zgodne z recepturą(osadzanie, osuszanie, wędzenie, parzenie, podsuszanie czy dojrzewanie)

 

To tak sobie popis-ałem w temacie receptur. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261875
Udostępnij na innych stronach

Posiadam też kilka (naście) fajnych pozycji książkowych nt. niemieckich wędlin, wędzonek i nie tylko, którymi się chętnie z Wami i tylko z Wami podzielę..

Jeśli ktoś byłby zainteresowany to chętnie zrobię podobną liste jak Maxell (czywiście przetłumaczoną) i w razie zainteresowania którąś z receptur, przetłumacze ją..

Wydaje mi się że zamiast przekładać na język polski całe książki, ciekawszą opcją będzie właśnie takie wyjście.. No i oczywiście tylko tutaj na naszym forum..

 

:question: :!:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261889
Udostępnij na innych stronach

A ja uważam, że trzeba przetłumaczyć całą książkę, gdyz sa tam dodatkowe wyjasnienia procedur zastosowanych podczas produkcji oraz wykazy i nazwenictwo zastosowanych przypraw i dodatków.

Możesz tłumaczyc po jednej i podsyłać. Pod każdym przepisem umieszczę adnotację: kto tłumaczył i nadesłał.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261890
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maxell, Widzę na liście kilka przepisów które mnie interesują, zwłaszcza salami. Siedzę obecnie w Arizonie ale momentalnie po powrocie do domu za miesiąc będę musiał coś zrobić. Odczuwam szalone objawy odstawienne. :cry: Czekam na te niemieckie receptury.

 

pozdrow.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261893
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.