Maxell Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Swego czasu otrzymałem od Kolegi Ligawy, przetłumaczony przez Niego zbiór receptur pochodzacych z niemieckiej książki autorstwa Ludwiga Scheid'a, pt.: "Die Rohwurst". Książka wydana została w 1970 roku.Jest tutaj sporo arcyciekawych przepisów, jak choćby:1. Hamburska kiełbasa szynkowa 1,2. Hamburska kiełbasa szynkowa 2,3. Północnoniemiecka kiełbasa szynkowa,4. Szynkowa kiełbasa 1 (dojrzewająca),5. Salami (najwyższej jakości),6. Salami szlachetne,7. Salami szlachetne (inny rodzaj),8. Salami 1,9. Salami 2,10. Salami 3,11. Salami średniej jakości,12. Salami w postaci bloku,13. Kiełbasa blokowa,14. Katen - kiełbasa,15. Westfalska kiełbasa szynkowa,16. Krakowska kiełbasa blokowa,17. Kiełbasa surowa polska,18. Serwolatka,19. Drobnoziarnista serwolatka (południowa),20. Serwolatka południowa wyjątkowo dobrze zmielona,21. Serwolatka południowa (inne składniki),22. Serwolatka 4,23. Południowa serwolatka 5,24. Serwolatka północna (inny gatunek),25. Sucha kiełbasa,26. Węgry. Salami węgierskie,27. Salami wegierskie 2,28. Salami wegierskie 3,29. Węgierskie salami z jelenia,30. Surowa kiełbasa z Debreczyna, Przepisy, jak wspomniałem, są przetłumaczone na polski, ale zapisane w maszynopisie. Troche sie "pobawię" i zrobię ich OCR.Czy chcecie bym tutaj wrzucał je po kolei (jestem za ta opcją - dotrą do większej liczby forumowiczów), czy mam zebrac "do kupy" i wrzucic na Rapida? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Wrzucaj po kolei to i ja skorzystam bo przy moim łączu ciężko z rapida skorzystać Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Stycznia 2013 kierując się dobrem wspólnym (zwłaszcza swoim) proponuję dotarcie do większej liczby :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Stycznia 2013 proponuję dotarcie do większej liczby Popieram. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Czy chcecie bym tutaj wrzucał je po kolei Tak,tak,tak,jeszcze raz tak :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Stycznia 2013 zebrać "do kupy" i wrzucić na Rapida Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Chyba trzeba będzie zastosować obie metody. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Czy chcecie bym tutaj wrzucał je po kolei Wolałbym tutaj , jednak będę z ogółem . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ja też jestem na trzy razy TAK!!!!!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Proponuje tutaj, Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Jest tutaj sporo arcyciekawych przepisów, jak choćby: Odnośnie tych przepisów to jakby co to też proponuję na forum, tak naprawdę to kto robi kiełbasy z przepisów branżowych czy zakładowych? Ja robię często.I jest tylko problem, że na forum mamy tyle przepisów na kiełbasy, że głowa mała, połowa użytkowników ma swoje, a spora część różni się od branżowych tym, że się nazywa kiełbasa pryncypała i zamiast 1g pieprzu są dwa, a mięso zmielone na sitku 8mm, a nie na 10mm, bo lepsza. Chętnie przeczytam te niemieckie przepisy, może niektóre sensowne nawet wykorzystam, pamiętając o tym, że do dobrej kiełbasy potrzebne są: - odpowiednie mięso, jego przygotowanie, rozdrobnienie i wyrobienie przy przestrzeganiu reżimów temperaturowych - przyprawy w ilości góra 3-4 rodzajów w odpowiedniej ilości dla danego rodzaju - prawidłowe napełnienie osłonek farszem oraz dalsze postępowanie zgodne z recepturą(osadzanie, osuszanie, wędzenie, parzenie, podsuszanie czy dojrzewanie) To tak sobie popis-ałem w temacie receptur. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Posiadam też kilka (naście) fajnych pozycji książkowych nt. niemieckich wędlin, wędzonek i nie tylko, którymi się chętnie z Wami i tylko z Wami podzielę.. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to chętnie zrobię podobną liste jak Maxell (czywiście przetłumaczoną) i w razie zainteresowania którąś z receptur, przetłumacze ją.. Wydaje mi się że zamiast przekładać na język polski całe książki, ciekawszą opcją będzie właśnie takie wyjście.. No i oczywiście tylko tutaj na naszym forum.. :question: :!: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Stycznia 2013 A ja uważam, że trzeba przetłumaczyć całą książkę, gdyz sa tam dodatkowe wyjasnienia procedur zastosowanych podczas produkcji oraz wykazy i nazwenictwo zastosowanych przypraw i dodatków.Możesz tłumaczyc po jednej i podsyłać. Pod każdym przepisem umieszczę adnotację: kto tłumaczył i nadesłał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Dzięki Maxell, Widzę na liście kilka przepisów które mnie interesują, zwłaszcza salami. Siedzę obecnie w Arizonie ale momentalnie po powrocie do domu za miesiąc będę musiał coś zrobić. Odczuwam szalone objawy odstawienne. Czekam na te niemieckie receptury. pozdrow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7721-niemieckie-receptury/#findComment-261893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.