Skocz do zawartości

[NIEMCY] - Hamburska kiełbasa szynkowa /1/


Rekomendowane odpowiedzi

Podaję pierwszy z przepisów omówionych w Dziale Przepisy z różnych stron świata:

 

Hamburska kiełbasa szynkowa /1/

 

Surowce:

 

6 kg mięsa wołowego

15 kg chudej wieprzowiny

9 kg soczystej słoniny grzbietowej

 

Dodatki na kg surowca:

 

28 g soli kuchennej

7 g preparatu do dojrzewania z saletrą

2 g zmielonego białego pieprzu

1 g grubo zmielonego pieprzu

0,3 g imbiru

Do całego surowca dodać 3 łyżki stołowe najlepszego rumu.

Zamiast poszczególnych przypraw można dodawać mieszankę ekstraktów korzennych.

 

JELITA:

 

Środkowe jelita wołowe, nasolone przez wiele tygodni a następnie wystarczająco namoczone. Beztłuszczowe.

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Mięso wołowe przemielić przez maszynkę typu "WILK” z 10 g soli. Później mocno zamrozić. Mięso wieprzowe oczyścić z tłuszczu pokroić na kawałki wielkości jajek i zamrozić. Słoninę pokroić w pasy i też mocno zamrozić.

Następnie zmielić mięso wołowe w maszynce typu "KUTER”. Do tego dodać

środek do dojrzewania i wymieszać z mięsem tak dokładnie jak to jest możliwe.

Do tego dodać słoninę uprzednio przekręconą przez "KUTER" do wielkości połowy

pudełka od zapałek. Zmieszać to wszystko z przyprawami i rozdrobnić w maszynce "KUTER" do wielkości fasoli.

Przy tym spryskiwać surowiec rumem.

Po osiągnięciu tych rozmiarów napełniać jelita.

 

NAPEŁNIANIE:

 

Należy dokładnie naprężyć jelito aby uniknąć powstania wklęsłych deformacji przy suszeniu. Dobrze zmielone w KUTRZE mięso wołowe powoduje powstanie wiązania w całym materiale i w rezultacie daje wędlinę bez zarzutu.

 

DOJRZEWANIE:

 

Ponieważ chodzi tu o taki rodzaj wędlin, które są sprzedawane w stanie dość twardym, polecałbym tu zastosować dojrzewanie naturalne lub klimatyzowane.

 

WĘDZENIE:

 

Dozowanie dymu zwyczajne; koniecznie zimne wędzenie; należy nawilżyć przed procesem trociny aby uniknąć powstania zgorzelin.

 

DŁUGIE DOJRZEWANIE:

 

Ten rodzaj wędlin wymaga stosunkowo długiego dojrzewania; w temperaturze od +14 do +16 C i przy wilgotności powietrza /względnej/ 70-75 % trwa to około 14 dni.

Przy tego rodzaju grubych kiełbasach może się zdarzyć, że po 14 dniach mogą występować różnice zapachowe przy nacięciu. Nie należy się tym przejmować, lecz pozostawić kiełbasę do dłuższego osuszania w temperaturze +14°C i przy wilgotności 70-72%. Po 8-10 dniach długie dojrzewanie jest zakończone i różnice zapachowe znikają.

 

Tłumaczył i nadesłał: ligawa

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/
Udostępnij na innych stronach

7 g preparatu do dojrzewania z saletrą

Czyżby to jakiś anty utleniacz? :cool:

Kiełbasa do zrobienia, wołowina wkrótce będzie i jelita wołowe też.

Trochę proces rozdrabniania nieprecyzyjny, trzeba będzie improwizować. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-261947
Udostępnij na innych stronach

W dalszej części opracowania podane są dwa preparaty:

1. O nazwie : SCHEID - SALEXPRESS - oferuje wspaniały kolor i trwałość bez żadnych pobocznych działań na wartości smakowe. Oprócz tego daje doskonałe własności wiążące - szybko - po 2-4 dniach zaleznie od średnicy.

2. O nazwie: SCHEID - SALEXPRESS - Z KORZENIAMI obok normalnego działania w kierunku szybkiego dojrzewania, zawiera wszystkie niezbędne przyprawy używane do produkcji wędlin.

 

Może Gregtom rozezna sytuację na miejscu i da znać. Z reklamy w książce wynika, że udzielają wszelkich informacji oraz przesyłają bezpłatne materiały i próbki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-261950
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem to jest salami średnio rozdrobnione . Tłumaczenie zawsze jest trudne bo odbiega często od form słownych używanych w naszych recepturach . Trochę wyobraźni i wszystko będzie jasne . A może to jest salami szynkowe.W salami ormiańskim podałem proces rozdrabniania na kutrze .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-261977
Udostępnij na innych stronach

tu chodzi o zwyczajne kultury starterowe, watpie zeby tam ktos sie bawil w sprzedaz detaliczna

Pominąłem, odpowiadając szybko Pis'owi, kilka osób zamieszkujących po tamtej stronie Europy, a mogących pomóc w temacie, za co ich serdecznie przepraszam.

Co do receptur, to prawie wszystkie z tych, które postaram się dzisiaj wrzucić, są recepturami na kiełbasy dojrzewające. Nie podejrzewam Ligawy o popełnienie błędu w tłumaczeniu, gdyż zna biegle m.in. język niemiecki.

Yogi, jesli możesz, przetłumacz informacje o tych kulturach starterowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-261987
Udostępnij na innych stronach

Yogi, jesli możesz, przetłumacz informacje o tych kulturach starterowych.

Prosze bardzo

Salexpress, Art.-Nr. 5351

zur Rohwurst-Schnell-Reifung. Ein bewährtes Reifemittel ohne Würzung. Ueberraschend schnelle Abbindung der Wurst in 2-3 Tagen durch den Einsatz von GdL. Nur mit Nitritpökelsalz verwenden.

do szybkiego dojrzewania kielbas surowych. Sprawdzony preparat do dojrzewania, nieprzyprawiony. Zaskakujaco szybkie powiazanie kielbasy w przeciagu 2-3 dni poprzez dodanie(zastosowanie) Gdl(? nie wiem co znaczy ten skrot). Uzywac tylko z peklosola na bazie nitrytu.

 

PS. Znalazlem definicje Gdl

GdL ist eine Kohlenhydratform, die sich in Wasser rasch in Gluconsäure umwandelt.

Gdl jest forma weglowodanow, ktore w powiazaniu z woda zamieniaja sie szybko w kwas glukonowy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-262000
Udostępnij na innych stronach

Gdl (nie wiem co znaczy ten skrot)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Glukonolakton

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-262003
Udostępnij na innych stronach

28 g soli kuchennej

nie za dużo??

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-262044
Udostępnij na innych stronach

Maxell napisał/a:

28 g soli kuchennej

 

nie za dużo??

Wyrób nie jest parzony tylko surowy i dojrzewający.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-262053
Udostępnij na innych stronach

Na ebay´u mozna kupić kultrury starterowe do domowego wyrobu kiełbas surowych/dojrzewających, ale w ich składzie jest trochę preparatów zaczynających się na literke "E": http://www.ebay.de/itm/5-69-100-g-175-g-Propidin-Rohwurstpraperat-mit-Starterkulturen-fur-25-kg-/300660493739?pt=Metzgereiausstattung&hash=item4600c30dab#ht_1814wt_1344.. :???:
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-262062
Udostępnij na innych stronach

Rozmawiałem z żoną odnośnie tej kiełbasy, i mieszkając właśnie w Hamburgu mówiła mi że nie spotkała się z nią... :rolleyes:

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-262217
Udostępnij na innych stronach

i mieszkając właśnie w Hamburgu mówiła mi że nie spotkała się z nią...

że w nazwie wędliny pisze Hamburska to nie musi znaczyć że taka wędlina jest z Hamburgu.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-262276
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Nie wiem ilu z nas mamy maszynki "Wolf" i "Kuter" ażeby wykonać ten przepis. Co mi sie wydaje, ta książka kolegi Ligawy jest reklamą firmy "Wolf". Czy naprawdę nie jest podany rozmiar siatek? A jak nie mam "Wilka" tylko pudla?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-272375
Udostępnij na innych stronach

A jak nie mam "Wilka" tylko pudla?

Fleischwolf to niemiecka nazwa maszynki do mięsa

http://de.wikipedia.org/wiki/Fleischwolf

:lol:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-272493
Udostępnij na innych stronach

A jak nie mam "Wilka" tylko pudla?

Fleischwolf to niemiecka nazwa maszynki do mięsa

http://de.wikipedia.org/wiki/Fleischwolf

:lol:

Bitte entschuldigen Sie, aber ich verstehe Deutsch nicht :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-272499
Udostępnij na innych stronach

Jak przygotowujemy niemiecką kiełbasę to najlepiej za pomocą niemieckiego sprzętu, który jest niezawodny ;) jednakże polska też wyjdzie znakomita
Frytkownice - sprawdzają się podczas rodzinnego obiadu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7723-niemcy-hamburska-kie%C5%82basa-szynkowa-1/#findComment-272638
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.