Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy Koledzy używają do wypieku chleba zakwas? A jeśli tak, to jak go przechowujecie? Pytanie pojawia się ponieważ ja trzymam zakwas w lodówce i problemem jest jego zapach - wszystkie inne produkty nim przechodzą, a ostatnio nawet jajka po ugotowaniu smakują kwaśno.
i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/
Udostępnij na innych stronach

Ja też trzymam zakwas w lodówce w słoiku,nie ma problemu z zapachem,bo słoik jest zakręcony zakrętką.

i nic się z nim nie dzieje niedobrego? W necie można znaleźć dużo informacji na temat pieczenia chleba i często informują aby nie trzymać szczelnie zamkniętego zakwasu. Ja mam przykryty słoik papierowym ręcznikiem, jest dostęp powietrza jednak ten zapach ...
i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262045
Udostępnij na innych stronach

Ja też trzymam zakwas w lodówce w słoiku,nie ma problemu z zapachem,bo słoik jest zakręcony zakrętką.

i nic się z nim nie dzieje niedobrego? W necie można znaleźć dużo informacji na temat pieczenia chleba i często informują aby nie trzymać szczelnie zamkniętego zakwasu. Ja mam przykryty słoik papierowym ręcznikiem, jest dostęp powietrza jednak ten zapach ...
Trzymaj w słoiku z zakrętką tylko nie dokręcaj jej do końca.

I jeszcze jaki czas trzymasz zakwas w lodówce, 2 tygodnie to maks

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262055
Udostępnij na innych stronach

zakwas można i trzymać ze 2 lata ale trzeba co tydzień dosypać mąki przerobić żeby urósł i dalej do lodówki - to się nazywa dokarmianie (chyba)

czyli dokarmiasz wyrośnie wywalasz nadmiar (albo pieczesz chleb) i znowu do lodówki itd ..

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262071
Udostępnij na innych stronach

dorau ja piekę chleb zwykle raz w tygodniu , w lodówce trzymam zakwaszone ciasto ( to ponoć fachowa nazwa zostawionego surowego ciasta z poprzedniego wypieku wg mnie to zaczyn :cool: ) w zakręconym, szczelnie słoiku . Mój zaczyn ma ładnych ,kilka lat a jego zapach uważam za przyjemny :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262072
Udostępnij na innych stronach

Ja też swój zaczątek lub zakwaszone ciasto trzymam w lodówce w szczelnie zakręconym słoiku. Zakwas nie może być szczelnie zamknięty po dokarmianiu, w lodówce jak najbardziej :smile: .

A na marginesie, to ostatnio odkryłam kolosalną różnicę pomiędzy chlebem upieczonym z zaczątka i upieczonym z 3-nie zakwaszanego ciasta. Oczywiście na korzyść tego ostatniego.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262106
Udostępnij na innych stronach

A ja np. trzymam zakwasik tak jak koledzy podają powyżej, w lodówce, i w słoiczku z nakrętką. Często trzymam gruuuubo ponad miesiąc, bez żadnego dokarmiania. Zakwas ma już de facto, ładnych parę lat na karku i wciąż ma się świetnie. Zarówno jakościowo, jak też smak otrzymywanego z niego wypieku jest każdorazowo znakomity.

Ps. To co odkryła Gatita, to właśnie rezultat i prawidłowość długowiecznego zakwasu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262118
Udostępnij na innych stronach

mój zakwas ma kilka miesięcy i szkoda byłoby mi go zmarnować, ale jak testowaliście to OK. Zakręcę francę a z kolejnego pieczenia (sobotniego) zostawię trochę zaczynu.
i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262176
Udostępnij na innych stronach

Tylko zakręcaj dokładnie słoiczek, bo do nie zakręconego słoika, dostają się nieproszeni goście czyli "bakcyle" z lodówki, lodówka jest ich pełna, powodując zainfekowanie zaczynu, który jest na to bardzo podatny, i po jakimś czasie nadaje się do wymiany.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262184
Udostępnij na innych stronach

zakwas można i trzymać ze 2 lata ale trzeba co tydzień dosypać mąki przerobić żeby urósł i dalej do lodówki

- Najlepsza i najpraktyczniejsza metoda przechowania zakwasu na dłużej poza lodówka jest jego całkowite wysuszenie. W tym celu należy rozsmarować aktywny zakwas cienka warstwa na papierze do pieczenia i wysuszyć w temperaturze 25⁰-30⁰C. Tak wysuszony zakwas daje się utrzeć na make i przechowywać szczelnie zamknięty w pojemniku przez czas nieograniczony. Taka forma nadaje się również najlepiej do transportu.

 

Sproszkowany zakwas daje się błyskawicznie reaktywować przez dodanie malej ilości wody i rozmieszanie na papkę. Już po chwili na powierzchni widoczne są maleńkie pęcherzyki powietrza, a to znak, ze nasz zakwas żyje, ma się dobrze, a co najważniejsze nadaje się do wypieku.

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262187
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie - od paru lat - super strona o chlebie itp.

 

Zakwas:

 

http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/12/92-zakwas.html

 

 

Ciasto zakwaszone:

 

http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2009/01/ciasto-zakwaszone.html

 

Polecam tą stronę również.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262202
Udostępnij na innych stronach

inna super strona o chlebie (już kiedyś chyba wrzucałem jej adres)

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/przechowywanie-zakwasu

http://www.chleb.info.pl/galeria-chlebow

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262219
Udostępnij na innych stronach

MAREK-ZAN, dobrze pisze jak się chce długo i bezproblemowo przechować to tylko suszony ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262229
Udostępnij na innych stronach

Ta stronka chleb.info.pl to stronka Mirabellki, polskiej guru chleba pieczonego w domu :smile:.

Doskonała też jest ta:

http://piekarniatatter.blogspot.com/

I strona Liski:

http://pracowniawypiekow.blogspot.com/

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262281
Udostępnij na innych stronach

...stronka Mirabellki, polskiej guru...

Strona jest naprawdę dobra (bardzo mi się podoba), mnóstwo naprawdę ciekawych rzeczy jest w komentarzach pod tematami - kiedyś trochę sobie tego wydrukowałem - wyszło koło 200 kartek do czytania na długie jesienne wieczory ;)
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-262328
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mam pytanie, czy Koledzy używają do wypieku chleba zakwas? A jeśli tak, to jak go przechowujecie? Pytanie pojawia się ponieważ ja trzymam zakwas w lodówce i problemem jest jego zapach - wszystkie inne produkty nim przechodzą, a ostatnio nawet jajka po ugotowaniu smakują kwaśno.

 

Jeśli interesuje kolegę temat zakwasu polecam bloga/ piekarnia po godzinach / tam jest wszystko o chlebie i jego składnikach gorąco polecam i życzę udanych wypieków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7730-jak-przechowujecie-zakwas/#findComment-266465
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.