madziunia Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2007 Przywitam się chyba niestandardowo :-) Zawdzięczam Państwu, tj. Państwa stronie, bardzo wiele - nie ma bowiem tygodnia, kiedy zawarte na niej informacje nie ratowałyby mi skóry :-)Jestem tłumaczem języka niemieckiego i tłumaczę obecnie gigantyczny portal na temat artykułów spożywczych. W wielu kwestiach jestem niestety laikiem (szczególnie jeśli chodzi o rozbiór tusz zwierzęcych) i muszę dosłownie poruszać niebo i ziemię, żeby znaleźć adekwatne, zrozumiałe dla polskiego konsumenta słowa. Mój wolny czas wypełnia więc buszowanie w Internecie. Tą drogą trafiłam również do Państwa i dzięki Państwu zawsze potrafiłam wyjść z opresji (przewspaniały atlas rozbioru zwierząt!!!). Niestety dotarłam do takiego tekstu, z którym nijak nie potrafię sobie poradzić.Mam więc nadzieję, że mi Państwo pomogą. Chodzi mi konkretnie o wieprzowinę. Czy istnieje w Polsce jedno określenie na fragment obejmujący polędwicę+schab+karkówkę? Niemieckim słowem jest Kotelettstrang - odpowiedni rys. tutaj: http://de.wikipedia.org/wiki/Kotelettstrang (górna grafika) Mam też problemy z podziałem schabu. Jak mogę nazwać następujące części: http://www.lebensmittellexikon.de/l0000160.phphttp://www.lebensmittellexikon.de/s0000480.php I jeszcze jedno:czy istnieje zamienna nazwa dla seemerrolle? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.A za pośrednią, dotychczasową pomoc dziękuję najśliczniej jak potrafię! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/774-wieprzowina/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Maja 2007 Odnosząc sie do zadanych pytań, w polskim rozbiorze półtusz wp. na elementy zasadnicze, nazwy całego elementu karkówka wraz z schabem nie znam bo taki nie występuje chociaż ja osobiście oddzielam cale te dwa elementy nie przecinając je. Jak je nazwać uważam że dla mnie jest to schab wraz z karkówką nie dzielone. I tutaj w domyśle można mieć polędwicę ,bo ona jest w tym schabie Problem w tym że dopiero po wykrojeniu kości mięsień ten będzie nazywał się polędwicą. Drugi temat ,podział schabu na połowę, też nie ma ,schab występuje w rozbiorze jako cały element .Jak nazwać te dwie połówki nie mam pojęcia Ja bym to nazwał 1/2 schabu od strony szynki i 1/2 schabu od strony karkówki. Ale to są moje prywatne rozważania, może koledzy więcej wniosą .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/774-wieprzowina/#findComment-12642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Maja 2007 Odnosząc się do pierwszego mięśnia - mozna go nazwać najdłuższym mięśniem grzbietu (obejmuje częśc karkówki, schab z polędwiczką oraz część lędźwiową).Moim zdaniem po kolei dwa następne to:- częśc lędźwiowa najdłuższego mięśnia grzbietu,- część środkowa najdłuższego mięśnia grzbietu.Również moja ocena zgodnie z podziałem elementów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/774-wieprzowina/#findComment-12643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Maja 2007 Myślałem również by nazwać to według mięśni ale to chyba nie oto chodzi bo to odnosi się do tego jakie mięśnie znajdują się w schabie W drugim przypadku chodzi o sam schab podzielony na dwie części .Moim zdaniem żeby był dzielony na trzy części byśmy mieli część środkową i dwie boczne tak że użycie określenia schab środkowy chyba nie jest właściwe .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/774-wieprzowina/#findComment-12646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madziunia Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Maja 2007 Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jak to dobrze mieć za sobą szpeców :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/774-wieprzowina/#findComment-12647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Maja 2007 Ja również coś wniosę do nazewnictwa.w pierwszym linku chodzi o "schab lub karkówka ze schabem"Schab podzielilbym na dwie nazwy tj.od strony karkówki "odcinek piersiowy schabu" (zawiera kręgi piersiowe)a drugą część "odcinek lędźwiowy schabu"(zawiera kręgi lędźwiowe).Jeśli są to elementy z kością. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/774-wieprzowina/#findComment-12649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Maja 2007 Ze zdjęć wynika że z kością . Myślę że użyłeś najlepszych określeń .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/774-wieprzowina/#findComment-12652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.