Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co to za pytanie ... :rolleyes: :shock: :lol: W obydwóch ''sceneriach'' wygląda smakowićie... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam ! :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/4/#findComment-293685
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak zrobię, lub nawet całkiem zrezygnuję z ziemniaczanej.

Ja osobiście bym nie rezygnowała..

Może w tej kwestii wypowie się Nasz Mistrz Abratek :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/4/#findComment-293707
Udostępnij na innych stronach

mąka ziemniaczana w tego typu ciastach nadaje puszystości połączonej z kruchością...

ciasta na samej mące pszennej będą "kluchowate" ze względu na dużą ilość glutenu

owszem w biszkoptowych jest to raczej pożądane bo wtedy struktura jest sprężysta, pozwalająca ładnie utrzymać nasączenia ...

biszkopty z mąką ziemniaczaną mają te właściwość gorszą

 

także ja bym nie rezygnował Rafale z dodatku ziemniaczanki - możesz poeksperymentować i zobaczyć jakie będą efekty

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/4/#findComment-293730
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze siłą rozpędu przepis na pomadę

 

Pomada wodna

proporcje do polania ciasta z blaszki 30x40 cm

 

50 ml wody

130 g cukru

30 g złotego syropu

 

Cukier rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 5 minut. Dodać złoty syrop. Syrop ten można zastąpić syropem glukozowo-fruktozowym, syropem ziemniaczanym lub w ostateczności octem (dla tej proporcji ok 2 ml). Gotować nadal, na niedużym ogniu aż syrop osiągnie temperaturę 120 °C. Powierzchnię pomady skropić wodą, aby cukier nie krystalizował. Ostudzić do ok 50-60° i napowietrzyć, ucierając drewnianą pałką, lub robotem na wolnych obrotach aż będzie biała. W miarę ucierania, jeżeli pomada będzie zbyt gęsta i zacznie się kruszyć dolać odrobinę wody (łyżeczkę, lub dwie w zależności od potrzeby). Ciasto polewać ciepłą pomadą.

 

Pomadę można przechowywać w szczelnym naczyniu, w lodówce, nawet przez kilka miesięcy. Przed ponownym użyciem podgrzać. Pomadę można aromatyzować lub barwić barwnikami spożywczymi podczas napowietrzania.

 

 

http://www.panwedzonka.pl/wp-content/uploads/2013/07/pomada_500.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/4/#findComment-293747
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dobre babeczki nie są złe. Te są nawet bardzo dobre.

 

Kokosowe babeczki z malinami

9 muffinek

 

170g mąki pszennej

60g cukru

40g wiórek kokosowych

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 jajko

60 ml oleju

150ml mleka

1/3 koszyczka malin

 

W misce wymieszaj mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce roztrzep jajko z olejem i mlekiem. Połącz zawartość obu misek i wymieszaj.

Foremki do muffinek posmaruj olejem lub wyłóż papilotkami. Nakładaj na przemian łyżkę ciasta i 2-3 maliny – do ¾ wysokości foremek. Piecz w temperaturze 190 st. C. przez 25 minut. Studź na kratce.

Przepis z tąd

 

 

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/4/#findComment-298342
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.