Muski Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Ta gradacja 1000 odpowiada tej w papierach ściernych? Bo papier 2500 to praktycznie jest gładki. Chociaż mój ojciec ostrzył brzytwę na pasku i potem się nią golił.Nie - to trochę inne gradacje - i rzeczywiście dopiero po długim moczeniu - kolega 1000/3000 moczy 15 min - może starczy . Kamień powyżej 2000- jest tak gładki ,że mogę tylko wierzyć, iż jest to np. 3000,4000 czy 6000 . Umiem ostrzyć na pasku - ale musi być z prawdziwej dobrej skóry Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Dziękuję za wyjaśnienia. Bedę jednak musiała rozejrzeć się za specjalistą Raz tylko udało mi sie uzyskac tzw. drut Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 EAnna Z każdej podróży przywoziłem jakiś nóż i mam już "międzynarodówkę" którą ostrzyc trzeba.Przyznaję bez bicia, ale ucząc się ostrzyć na kamieniach popełniłem masę błędów.Potwierdzając w całej rozciągłości to co napisał Muski przedstawiam moje doświadczenia:Noże domowe to inna stal niż noże używane przez nas do rozbioru.Nie wchodząc w szczegóły układu żelazo-węgiel noże do rozbioru, trybowania itd są bardziej "miękkie", szybciej się ostrzą, ale też szybciej tępią.Noże do kuchni to trochę inna liga.Te noże wymagają ostrzenia na kamieniach wodnych. Są japońskie wulkaniczne (drogie jak cholera!), są nasze z marmuru i piaskowca (trudno określić gradację), ale metodą kolejnych prób i błędów doszedłem do wniosku, że do domowego ostrzenia wszelkich noży wystarczy kupić kamień wodny 1000/3000 za ok. 100-130 PLN. Muski pisze o mniejszych gradacjach kamieni (6000, 10000), ale on osiąga zamierzony rezultat polerowania ostrza noża na skórze. Tak kiedyś robili fryzjerzy z brzytwami. Trzeba zrobić tak:1. Dokładnie umyć nóż pozbawiając go wszelkich tłuszczy.2. Ostrzyć nóż na kamieniu gradacji 1000 pod kątem ok 20 stopni uważając, czy nie tworzą się rysy na większej powierzani tnącej noża niż 2-4 mm. Ja taki błąd popełniałem. Po wykonaniu kilkunastu ruchów ostrzących na jednej stronie to samo robię z drugiej strony..3. Sprawdzić pod światło, czy ostrze noża się już nie błyszczy. jeżeli się błyszczy - powtarzamy operację z punktu 2 po wielokroć.4. Zmienić gradację kamienia na 3000 i zraszając go kroplami wody od czasu do czasu - ostrzyć nóż jak w pkt 2.5. Sprawdzić naostrzenie na kartce papieru. Jeżeli nóż tnie papier równym cięciem i nie szarpie go, to jest nóż ostry na domowe warunki.6. Noże ostrzone na kamieniach rzadziej tworzą drut. Japońscy mistrzowie radzą usuwać drut na kamieniach ruchami okrężnymi.7. Prawdziwa maestrią jest "dokończenie" noża na skórze, jak to pisze Muski. Nie robię tego, bo nie mam na czym.8. Po ostrzeniu wyrównać kamienie kamieniem mniejszej gradacji (400,800) aby usunąć szary nalot i wyrównać powierzchnię. To co napisałem nie jest sposobem jedynym. Są inne, ale ten jest wynikiem moich błędów i ich dyskretnego naprawiania. Pozdrawiamodyn06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 przedstawiam moje doświadczenia: Dziękuję za wyjaśnienia.W takim razie rozpocznę od zakupu kamieni sugerowanej gradacji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Na japońskich nożach wyższej jakości w trakcie trawienia pozostawiana jest falista linia ok. 2-5 mm nad ostrzem. To jest obszar ostrzenia, ale nie wyżej!Ja go przekraczałem znacznie.Pozdrawiamodyn06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 @EAnnaCzy do Twojej ostrzałki była dołączona mała plastikowa buteleczka około 30 ml z jakimś płynem.Instrukcje mam pisaną w krzaczkach, na stronie sprzedawcy na zdjęciach buteleczki nie ma.Pewnie płyn do nawilżania kamieni. Pozdrawiam z Nantong6 dni do urlopu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 EL -masz tam pewnie olejek do nawilżania kamienia Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 El - jest dokładanie tak, jak napisał Binio.Do kamieni wodnych wyższej jakości producent dodaje małą buteleczkę tzw. fluidu.To płyn dozowany w kroplach na nowy kamień ułatwia ostrzenie.Potem moczenie przez 10-20 minut zupełnie wystarczy.Jest jeszcze fluid do mycia kamieni po ostrzeniu, ale ten można sobie darować.Efekt uzyskuje się kamieniem niższej nieco gradacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 @EAnna Czy do Twojej ostrzałki była dołączona mała plastikowa buteleczka około 30 ml z jakimś płynem. Japońskimi kamieniami chwaliła się ANNAM z Australji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Ma bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 @EAnna Czy do Twojej ostrzałki była dołączona mała plastikowa buteleczka około 30 ml z jakimś płynem.Japońskimi kamieniami chwaliła się ANNAM z Australji. Przepraszam najmocniej to @Chudziak kupiła swojemu ślubnemu taką samą ostrzałkę.Żadne tam japońskie kamienie, normalna chińska robota. Kolegom dziękuję za wyjaśnienie zawartości tajemniczej buteleczki.Pozdrawiam z Nantong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wompos Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 17 Lutego 2022 Witam serdecznie. Nie chce zakładac nowego tematu mam pytanie odnośnie tych noży. Ktoś posiada lub ma o nich opinie? https://www.gastrosilesia.pl/zestaw-rzezniczych-nozy-ergogrip-z-ostrzalka-noze-masarskie-czesci-niebieskie-dick-,18,2,29216 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 18 Lutego 2022 mam pytanie odnośnie tych noży. Ktoś posiada lub ma o nich opinie? Zupełnie dobre noże. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) Czy ktoś z Sib-ów korzysta z noża Jakuckiego,czy wart jest swej ceny? Edytowane 26 Lutego 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.