Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jestem zbyt penisolicy aby babrać się w kiełbasy/mięsa jak ciepło jest.

Warunkami dysponuję garażowymi, prymitywnymi.... oparty jestem w doktrynie Lusseirosss... :)

Już i tak Macicę poniosło z zaawansowaniem technologicznym :)

Jak jest cieplej to nawet i czasu nie sztymuje na tak szykowne rozrywki :)

Kwietniem, jeszcze się poleci z kiełbą i wędzonkami, zamrażara i luziomózio :)

Serów kilka planuję i coś do podwędzenia na zimno, w wyrafinowanej Dymaczce Macicowej :)

Zresztą to jakoś tak "zdrowiej" bo będzie za czym tęsknić....

A tak w ogóle to planuję trochę się odgrubić... nie ma co się trwożyć... bo na szczęście planuję :)

Edytowane przez ziezielony
Gość ArkoGdynia

nie ma co się trwożyć... bo na szczęście planuję

To będziemy spokojni :thumbsup:  u mnie również zazwyczaj na tym "etapie" pozostaje  :facepalm:  :devil:  

• 2 tygodnie później...

Serdolnik.... trochę nieaktualny.... zmiany, ciągłe zmiany...

Nie zdążam ze starości ale się staram- dobrze, że nie staram...

Kolejne, dziejów kolein uroby... :)

post-52358-0-46606200-1429189143_thumb.jpg

Tsharny Skoobanietz- rzecz do kilku zmian. Rasowo Lussseirossowy....

Przed formowaniem dodałem proszek z mielonych grzybów suszonych.

post-52358-0-48831500-1429189434_thumb.jpg   post-52358-0-74320900-1429189581_thumb.jpg

Kilka etapów Skoobanietz miał...

1. Ciekawość...

2. zaskoczenie

3. niepewność

4. niecierpliwość

5. ..... zaduma

6. koszszszszsz

Skórka plus 10 mm- smak "nawetnawet" - nie wszystkim nie/smakował- pół/pół

Głębiej breja... kwaśnawa, biała ciemniejąca po kilku godzinach.

Pierwotnie białe, później różowawe, kaszankowe, brązowe i czarne jak skórka..

Ta breja zniechęcała choć był głos, że to "ma to coś"....

Masa jakby nie wiązała, opadała, wybrzuszając boki. Po około 2 tyg zaczął się skorupić - ta skorupa... to właśnie jej postaram się poszukać.

Zjedzono połowę- drugą wyrzuciłem. Trochę teraz żałuję. Występek z gatunku penisolicych....

Znajdź 8,6 szczegółów różniących te obrazki :)

post-52358-0-81472200-1429190313_thumb.jpg   post-52358-0-14242800-1429190474_thumb.jpg

Jeszcze serów  sztuki 4 do zewidencjonowania mam... się zczyni fotki i lusseiross :)

Dziś zakupy w mięsowym pod kątem wędzonek, za tydzień dokup do kiełbasowania i Część Artystyczna.... :)

Skład jest w ciągłym puchu, znaczy się puchnie :)

Dociągnąłem do fazy bezbarwnie polioctanowej resztę posiadanych serdolniczych wyrobów :)

To pozornie takie łatwe jest....

Trzeba się pilnować, systematyczność, konsekwencja.... ciężko....

Zdarzały się zaplechy, były problemy z wilgotnością...coś się zapomniało.

Trochę zaskakuje różność w zasadzie tych samych serów, jedynie uformowanych kilkadziesiąt sekund później...

Nawet na podstawie uzysków wagowych wyłapano "niedopojenie" krów :w00t: ....to taki cienki...

.....to czekanie....$#^%$@

Bambułki zaewidencjonowane :)

post-52358-0-53667000-1429693867_thumb.jpg

Teraz łatwizna.... wałkonienie obrotowe na plecach, brzuchach i bokach...aby do września :)

Jeszcze może jakieś etykietki im zrobię zamiast w ... nosie dłubać :)

Łatwiej będzie stopniować jeżeli się to nada do jedzenia :)

• 2 tygodnie później...

https://www.youtube.com/watch?v=Obb-ZyZGWL0

....SiBy starzejemy się Godnie :) Dumnie donoszę, że zakończenie sezonu kiełbasowego 2014/15 – 23/24kwi- przebiegło owocnie i owacyjnie…Macica Pancerna :)

...Tam gdzie dymy o świcie...

post-52358-0-11819600-1430738816_thumb.jpg  post-52358-0-24481000-1430739537_thumb.jpg

Asortymenty były trzy zeSzynko”wa fi65, GGBG (Grzeszna Gruba.. Bez Grzybów) fi55 oraz masa o do dziś nie ustalonej nazwie Kiełtlet lub Kotbassa… plus wędzonki

Te grubsze to wiadomo… ustandaryzowane w przedziałach notowań wysokich :) ....lecz -nowość-  Kiełtlety…. Zadowolenie, w postaci czystej i pod czystą :), w trakcie konsumpcji powodują nastrój błogo lussseirossowy :)

By spektakularnie zamknąć zaciekły sezon i zalegalizować opilstwo, poprzeczkę  ustawiliśmy dość wysoko. Nawet wolne z fabryki musiałem pobrać... :)

Akcję zaplanowano chytrze czyli wędzonki ^20 kg i sektor kiełbaśniczy po 21,5 kg /łba… Chyba rekord..

Nieopisaną radością jest uczucie, że  mniej zarobią na mnie penisolicy alchemicy, nie wypełnią mojego cieliwa zawiłymi „E”bukietami, piejdże (PH) branżowi nie podgonią słupków koncernom mięsowo-chemicznym… choć wszyscy wymienieni już mi mięso prawdopodobnie przerobili genetycznie, skarmili gmopaszą, i dociążyli czymś wodochłonnym- mizerna więc radość obiektywna….

Skład… zmienny. Manjan i zzy plus kilku… Sprzyjaciół :) … Alkowydolność umiarkowana- jębłnięto właściwie po granicy możliwości bez udziału twardych alkoholi. Pogoda  doskonała ku figlom wędzarniczym, ciepło a i wiatr nie przeszkadzał, chociaż po południu się wzmógł.

Efekty wstreczki … smakowite plus :)

post-52358-0-74545500-1430739701_thumb.jpg    post-52358-0-25204200-1430739969_thumb.jpg

post-52358-0-71194600-1430740085_thumb.jpg    post-52358-0-02665300-1430740502_thumb.jpg

Z nowości … kiełtlety… specjalnie zakupiłem praskę dedykowaną  do ©hamburgieruf- sprawność  zadziwiająca- polecam. Kiedyś przybierałem się do miczi rumuńskiego ale sposobności zabrakło, może i chęci..

post-52358-0-60750800-1430740867_thumb.jpg

Kiełtlety zastąpić mają nam w sezonie gorylowym kiełbasę cienką w osłonce. Pakowane po 6 szt, przełożone papierem do pieczenia, zaworowane profikukiem i zamrożone.

Smak… szczególnie cieszy mnie opinia 7 Gimb (sześciu uczennic i jednego ucznia gimnazjum)- przytaczał nie będę ale w całokształcie pozytywna- mi wystarczyły puste talerze :).

Polecam szczególnie początkującym- takie mięso mielone z wariacjami osobistymi lub/i osobliwymi. Tak naprawdę to można część mięsa zmielić sobie (poprosić)  w sklepie, resztę pociąć nożem w domu, wyrobić, poformować i na ruszcik :)

Niezapominajka....

post-52358-0-87483100-1430740359_thumb.jpg

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

Gość ArkoGdynia

Brawo  :clap:  brawo  :clap:  i jeszcze raz Brawo :clap:

Lusseirooooos totalny ale roboty było "troszkie".....  :devil:  :thumbsup:

HAM...burgiera to będę musiał spróbować następnym razem  ;)

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Arko... no weź... :blush:

Dzięki :)

Z tą robotą to kwestia jedynie wiedzieć co można ... :)

Kiełtlety polecam... mając na szalach estetyczną i łatwą w użytkowaniu praskę i pęk jelit do mycia z jakichś organicznych resztek...

Bez nadziewania, bez mycia.... tylko mięso, sól/psól, temperatura i trochę chęci :D

• 1 miesiąc temu...

Jołjołjoł SiBy :)

PrzeOgromnym zaskoczeniem było dla mnie odkrycie z dnia 20 czerwca...... Letniego Grąp Prisk Macica'15...

Można wędzonkować latem! Mało, że wychodzi, dodatkowo, że przyjemniej, w sumie, że jakby lepiej, generalnie, że Polecam i zobowiązuję się praktykować...Bezbrzeżny Lusseirosss.... :)

Odkrycie przypadkowe, wynikło raczej z presji otoczenia, niż przyszło z weną...20kilka kilko wędzonek i wędzonków :) trochę też za zanęta kol. AG i BW :)

Macicowo- polędwice i boczulki....

Oczywiście nie jest to Kiełbassowanie przez wielkie "K"... taki raczej substytutosuplement, w zupełności mi/nam odpowiadający :)

Brak "oprawy", harmonogramu, zadaniowości, wykorzystania parku maszyn... słabiasto :(

Pifff pifnięto normatywnie, pogoda dopisała, Towarzycho to wiadomo :)

Składna robota pośród anturażu habitatowego :)

post-52358-0-75543000-1435393193_thumb.jpg    post-52358-0-24372600-1435392998_thumb.jpg

....Sytuacja poparzeniowa :)

post-52358-0-36108700-1435393988_thumb.jpg

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek

Co taki krótki opis, AC/DC nie wysłuchałem do końca :) A wedzonki :thumbsup:

Czajnik też się wędził :D

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Czajnik wędzony, to może być hit !  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

:) Pod płaszczykiem uroczego imbryka, niezauważenie zmaskował się spinacz do/od bielizny :)

Panowie onen imbryk to wynik zrelaksowania oraz interpretacji przepisów ppoż, oczywiście ałtorska inbrykpretacja :)

Jakieś takie mamy naturalne ciągoty ku absurdom :)

Przepraszam, że czajnika nie wyposażyłem w okulary ppsłoneczne, pocierka o sadyzm :)

------

Panowie niech Lusseirosss mknie w umysłach, Bazyl coś tam doskrobiemy :)

Napisano wczoraj, 20:05 :) Pod płaszczykiem uroczego imbryka, niezauważenie zmaskował się spinacz do/od bielizny :) Panowie onen imbryk to wynik zrelaksowania oraz interpretacji przepisów ppoż, oczywiście ałtorska inbrykpreta

Ziezielony a juz myslałem żę robisz jakaś odmianę od wody święconej, czyli wodę wędzoną ;)

To mi wygląda na samoczynny, domowy system gaśniczy. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

A ja myślę że Zielony robi wode wędzoną, jest woda święcona to teraz będzie też wędzona ;)

• 4 tygodnie później...

Jołjołjoł SiBy :)

Lato latem a kiełbasowanie kiełbaśnictwem, bez związku z powyższym olałem termin 180 dni dojrzewania serów i ujrzałem ....Pacmana '96 :laugh:

post-52358-0-93511400-1437909554_thumb.jpg

Jest to już druga offiara zniecierpliwienia- pierwszy, 99. już wydalony. Różne miał recenzje, przeważały "+", tak jakoś 6/4. Był ostry, taki jakoś... mocny, suchy. Niby gołda a bardziej parmezanowicz.... grańskopadański.

Rzeczy zbieżne.. to chyba najbardziej "struktura".

Jestem zaskoczony szczególnie 96., 99. znakomity, 96. to prawdziwy Macicznik :)

Dodatkowo jakby czedarowna nuta się zawarła, dopętując grańskopadańską ... zmiana smaku wraz ze zmiana temperatury, gęstości... kryształki rozpływające się między podniebieniem a jęzzykiem...ekstatyczne erekcje, znaczy reakcje, kubków smakowych... finezyjny balans soli, uniwersalnie się zrównoważył bez względu na wiek degustantów....

Serdolniczo wykształcona skórka...., czasem zaburzenia wilgotności doprowadzały mnie do szału lecz doktyna Lussseiross zaowocowała uwodzicielską trójwarstwową skorupinką, jadalną wielosystemowo....można gryźć prostopadle do powierzchni lub lubieżniczo wgryzać się w skorupinę w kierunku ku niej :)

SiBy... a ta kruchość... to przyklejanie się odłameczków do palca...zapach.....

i pomyśleć, że to wszystko, żeby se było przyjemniej pifffo pifffnąć... :)

post-52358-0-79584700-1437911086_thumb.jpg   post-52358-0-68429200-1437911196_thumb.jpg

Jak udało mi się przeprowadzić 99. bez żadnych dodatków, tak 96. posiadł we siebie plechę. Taka co czasem jest demonstrowana jako niebieska/zielona pleśń. Uznałem, że tę z racji, że nieziezielona to będzie niepożądana i usunąłem. Czynności dokonałem, specjalistycznym nożykiem do usuwania plechy ze serów lub do obierkowania warzyw...ok 1cm3 straty

post-52358-0-31145900-1437911537_thumb.jpg   post-52358-0-93276900-1437911682_thumb.jpg

Dwie warstwy bezbarwnego pilioctanu, zrywają się z łatwością...

Różnica w kolorze l/p wynika z przeleżenia bez osłonki bo wszak wciąż ubywa.... trójkacikami...

Ta kruchość i spęki... pewnie też źle dobrany nóż... nie to, że tępy... tępy to raczej narzynant :)

post-52358-0-23676200-1437912400_thumb.jpg   post-52358-0-14362000-1437912623_thumb.jpg

Nie znam się na serach ale w gołdę to raczej nie trafiłem :)

SiBy jest jedna rzecz, dzięki której urobki są tak entuzjastycznie recenzowane... to absolutny brak jakiegokolwiek "oborowo/krowowego" smaku/posmaku/zapachu/woni/czegokolwiek...NIC!!!.... To jest najważniejsze :)

Proszę bardzo SiBy... częstujcie się lussseirosssowo  :thumbsup:

Od dziś Ser'de(L)cznie jest rózne od tego wczorajszego....

Jest takie.... serowoserdeLove :D

post-52358-0-95664800-1437913044_thumb.jpg   post-52358-0-14034300-1437913233_thumb.jpg

post-52358-0-79183900-1437913435_thumb.jpg

Suplement...diety :)

Roboczo nazywany Oscylek.... bo oscyluje w niedalekości pysznosci :)

Ważne, żeby definicją nie frustrować tych z dołu... co są w górze :)

:) Łatwizna... za to jaka skrzypliwa przyjemność w międzyzębiu... :)

post-52358-0-91816300-1438063842_thumb.jpg   post-52358-0-80156600-1438063980_thumb.jpg

Kiedyś też będę mocarz (słowo przypadkowe) w robieniu serów. :D

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

Davido to ja tak samo chcę jak i Ty :D

Premedytacja i Metodyka to Siostry :) Matką jak kiedyś i zawsze... Macica :)

Do kaffki z Coolegami zawsze mały bryłek... mlaski niepoliczalne :)

A to jękliwe ...o kypba... bezcenne :)

Wystarczy trochę poczytać.... :)

https://www.youtube.com/watch?v=pGphoyl5spM

O kurde dawno nie widziałem Tyma tak młodego. ????

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

• 1 miesiąc temu...

W jakimś sensie zainaugurowano zimowe Grąks Priks 2015/16... bez celebracji, ceregieli, certolenia... i reklam

.... nie będzie pokonanych.... :)

Zaczęło się....

Wcale nie potrzeba nakupić mięsa 3 taczek... plan był odmienny aż tu.... yębło gromko :)

Żadnej szczególności dzień... się miało kupić papryki i posłoikować. Zastana bladym świtem papryka nie spełniła oczekiwań i standardów macicowych :(

Paprykę przełożono na jutro czyli dziś, bo stawało sie to wczoraj :)

Szkoda było tak rychłego wstania więc wyzwoiłem...mleko... 20 l mleka!

Serdolnik odpalony gwałtownie i niespodziewanie, sprzęty poparzone, zapasuję perspektywicznie wiosnę 2016!!!

W związku z tym padły następujące numery:

LXXXl - F1- 1349 gr

LXXX - F2- 1589 gr

Wydajność zadowalajaca.. jota1 agrovis...

...porannie jednostronnie pierwszorazowo zasolone... używając terminu, wysokiego doświadczenia Kolegów... hrrrm hmm (chrząknięcie ) ... "z ręki", pancem roztarte :)

Technologia przyjęta jakoby do gołdy... obecnie nie jest to istotne.. ser po prostu znakomity wychodzi... i w dodatku sam :)

Priorytet to Higiena i możliwie dokładne odtwarzanie czynności z pierwszych Rund Oborowych...

Chlupot mleka....beżowa zwiewnośc bakteryj...brzęk pokrywki...pikanie termometru.. nieniebieski szelest chusty... ehhh.. :)

Macica krzepnie...

Dysponuję 2 (dwo-ma!!!) nowymi praskami do sera/kiełbasy, w oparciu o rozwiązanie ażurowo parasolowe- zdjęcie wrzucę...

Wszystko również idzie ku realizacji inwestycji w mielarkę większego kalibru- trwa to długo ale jestem na kierunku, widząc metę :)

Ziezielonie zadowolony jestem bo zaranie obeszło się bez napinki, projektów, uzgodnień, harmonogramów, debilnych telefonów i esemesów.

....... nadzieje skromne i marzenia wielkie...

... jak dżin czekają zamknięte w butelce....

Skuszony łatwością w lusseirossowości postępków już ciemnością szybując kombinuję kolejne fale uniesień :)

------------

Pytanie mam SiBy...

Ser wałkoni się leżąc w 20/21*C przenieść go do chłodniejszego pomieszczenia?

Ile sugerujecie stopni? Jak długo? Warto nieść stres?

Podajcie proszę temperatury graniczne

- "prasowania"

- po "prasowaniu" w trakcie solenia

Leżakować będzie w 14/15*C....

---------

Nie wiadomo czy to się cieszyć/smucić ze schyłku lata czy może smucić/cieszyć z początku jesieni...

Kiełbasofilnie jest świętować rokrocznie, rączo pobekując, kolejne mlecznomgliste poranki o temperaturze idealnej... temperaturze peklowania :)

Dziś było 9*...nerwowe ruchy w blokach, starter mruży oczy....

To tak jesiennie klimatyzując....

• 1 miesiąc temu...

...1....2....3....praska

Nie ma co pisać o szczególnie selekcjonowanym drewnie sosnowym z kilkusetletnich puszcz północy...

....że atestowane narzędzia pomiarowe rodzimej produkcji przyczyniły się do.....

...że powłoki malarskie nie dość, że wykonane wg restrykcyjnych.....

....że park maszyn gwarantuje optymalizację....

....że ekologiczny... zostało przerżnięte przez wszystkie przypadki, liczby i rodzaje....

...że cały proces produkcji opierał się o ISO oraz kodeks pracy....

....że zgłoszenie do ZUS....

bo to rzecz oczywista. że reguł przestrzegam i tak było

post-52358-0-96578300-1443981328_thumb.jpg   post-52358-0-77393900-1443981382_thumb.jpg

Trochę źle zrobiłem bo się do końca nie składa- błąd ze statywu wiertarki... ale dla mnie wystarczająco :)

Żółte precyzyjne sześciopalczaste dłonie pewnie poradziłyby se lepiej...

Ramię narządu....

post-52358-0-71323900-1443981578_thumb.jpg   post-52358-0-66912500-1443981623_thumb.jpg

Tłok...

post-52358-0-78633000-1443981760_thumb.jpg   post-52358-0-54969900-1443981856_thumb.jpg

System do zawieszania ciężarków.... x2- x4... na miarę....

post-52358-0-80844200-1443984239_thumb.jpg

Wahałem się czy mi chce robić czy lepiej kupić... Jak sery by nie wychodziły to bez sensu...

Kłopot :) bo trzeba było zrobić :)

Lubię sobie mieć odmienność to zrobiłem jak umiałem :)

Zachęcam i kibicuję by prócz kiełbasowania zagrzebać się w sery... szczególnie te dojrzewające min 6 mcy...

Jest na forum kilka osób kapujących o co chodzi- chętnie pomagają/podpowiadają.... jest Agrovis... jest Serowar... jest kapitalna jazda i inny poziom ....spotkań towarzyskich :)

post-52358-0-42005400-1443984132_thumb.jpg

Zachęcam i kibicuję by prócz kiełbasowania zagrzebać się w sery... szczególnie te dojrzewające min 6 mcy...

Potwierdzam, mój z marca ma moc i koneserów też znalazł...  :cool:

Wahałem się czy mi chce robić czy lepiej kupić...

Mój skrobidecha już prawie rok mi robi praskę, dostał w piątek ponaglenie telefonicznie, zobaczymy co będzie dalej, bo ustawianie różnych ciężarków na serze już mnie mierzi....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.