ziezielony Opublikowano 5 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 5 Października 2015 Pisu..łatki 3x3...Te długie... 4x 70 cm, pionowe 6x 50 cm, poziome 6x 40 cmReszta gadżetów jak widać. Mi zależało na podniesieniu estetyki ,,na miarę swoich możliwości'' Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-448450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 8 Października 2015 Dorzucam, bo wcześniej czasu nie miałem za koniecznie w nadmiarze... Prezentacja.... pretekstów do sporów łagodnych tudzież rozwinięć przy radosnych, przesiąkniętych Lussseirossem wstreczkach ....Tymczasem w serdolniku...... już ocierając się o siebie nabierają mocy, tężyzny i ....specyficznego powabu Kolegownik LXXXV o numerze bocznym "85" obserwowany pazernie, pasąc się na paśniku... kilka minut przed dotarciem w miedzyzębie....... z kryształkami...miejscowo... a z jakim ślizgiem na podniebieniu.... ... i w bryle.... Teraz cała przyjemność w tym, że żeby było lepiej to należy robić..... Nic!Takie Nic ser'owo'ser'deLove.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-449061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 26 Października 2015 https://www.youtube.com/watch?v=04AyD2oCu28 Fascynująca końcówka października '15.... ku ukojeniu zapeklowałem se dwadzieściakilka tysięcy gram mięsa niewiadomego pochodzenia.Łzy ocieram tylko zaufaniem do pośrednika, mię i Macicę zaopatrującego Sprawdził się kolejny raz Trochę się obawiałem pogody bo prognozy nie szczególnie zachęcały. Dobrze, że traktuję je w kategoriach sądarzuf....i stawiam że jak by nie było to se dam radę... kiedyś kolektywnie ogarnęliśmy akt wędzenia/kiełbasowania w huragan pt ksawery Plan lussseirossowo wykonany- przebiegle wytypowałem se wędzenie na piątek- miało być intymnie i melancholijnie...jesiennie... by poezyjność uwydatnić... nie dało się Oczywiście płomienie niecierpliwe alkoincydenty pojawiły się w późniejszej fazie ....prac, szczęśliwie użyto tylko i wyłącznie miękkich alkoholi Wędzaryna ruszyła do wygrzewu o 06:06, podcieplanie batonów nieco wcześniej....Batony w wędzarynie wstępnie dymnięto tuż przed siódmą.Zaordynowano sporo prac towarzyszących, porządkowych zarówno poletnich jak i przedzimowych, nieobce jawiły się także jesienne- pożyteczność progresywna Zdjęcia z poziomu niższego... Czujne oko zauważa na drugim zdjęciu... z lewej strony.... dziwny baton... w 99% skład jest nieznany- dopełniający 1% to siatka i węda -haczyk się znaczy Fajny mam jeszcze gadżet... to drabinek dla narciarzy w przeznaczeniu kiełbasowym- wielopoziomowy wieszjak wędzarniczy.... bez atestu, więc działa ...W zestawie- już z pewnymi ubytkami w składzie- prezentacja przezornie zaworowana na pierwszym planie 2 sztuki niby tożsame... tylko z kropkami, ,,prawie"...Jak to bywa często, skapowałem, że płytkie mogą okazać się zasoby płynów... W te pędy pomkłem do Pierdonki.... Gnając bez sklep przez zakupów zauważyłem dwakroć obfoliowane cuś. Nazwa handlowa ... szynka gotowa do pieczenia i karkówka niby też....Przepastna wędzarnia macicowa, to se myślę sprawdzę cóż to za kopa....doczytałem, że na słoność może być... Zaprocedowałem na czuja.... efekt.... SiBy ależ wspaniały, absolutny, kompletny stolec... no kał taki, że parówy z racic niemytych to kawior...Niedopeklowane (trochę sine w środku widać), z jakimś śluzem uchodzącym (za pewne wg producenta) za smakowitą galaretkę...Lepkość po obróbce- wędzenie i odparzanie, szybkie studzenie...Przerażające jest to, że zapach ma nawet dopuszczalny, z ziółkami- pewnie selektywnie dobieranymi... z podłogi..Kypba.. te zatroskane twarze matek i ojców, karmiących tym, w dobrej wierze własne dzieci...To, że nie zastosowałem się do instrukcji... być może... widły też se możne do dupy wsadzić i się dziwić.... że się "prawie" zmieściły Ja się nawet nie dziwię "producentowi"- każda kyrb chce zarobić więcej... dziwię się, że ktoś na takie numery bezkarnie pozwala.... NIE wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy RozsądekPolecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-452444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Żeby ująć dramaturgii..... jeszcze pewną część stanowiły Leeleeputy.. również z.... ...Z lubością się je wykonuję, przesłanie jest takie jeżeli ''płyną" to za wysoka średnia temp wędzenia....Tym razem w odsłonach trzech.... od lewej...ze pieprzem cytrynowym.... ze ziołami prowansalskimi.... trochę minionek (dwunastooczny??? ) *....ze papryką słodka wędzoną.... Wczoraj miałem przyjemność pojeździć po Mazurach... te brązy...żółcienie...obłędne. Cieplutko....mglisto Odcienie wyglutów...ich stopniowanie... nacisk siaty.... średniokumaty agent CSI odtworzy zmianę termiki w czasie....nawet na podstawie faxu Na dostawkę przekrojki...z pieprzu i ziół... Jeszcze jedna przekrojka.... nie pytajcie jak robił się tak swobodny wyglut... bo nie wiadomo On się jakoś dziwnie patrzy ten...ten... ryb! ale jazzzda...coś w tym jest... ktoś jeszcze widzi podobieństwo lub nie widzi???? ** ... a może coś innego ???Lussseirosss w czwartym wymiarze..... */** mam nadzieję, że to nie po tej ,,szyneczce" takie.... wyobrażenia Edytowane 26 Października 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-452472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miesiarz Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 27 Października 2015 Mistrzostwo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-452597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) ....ziezielony - każdy post to mistrzostwo nowojęzapolskiego , a zdjątka pokazują miłość Twą własną i właściwą....Szacun... Edytowane 27 Października 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-452628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) .... dziękuję... miło mi, że komuś się to podoba, lecz jednocześnie zagubiony jestem... bo nie wiem czy jest ten minionek wielooki? lub chociaż ryb? :D Edytowane 27 Października 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-452701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 2 Listopada 2015 SiBy czas płynie...jesiennie, pierwsze dymy puszczone rozkosznie.Siedziba Klubu Żywności Ekskluzywnej Domoczynionej ,,Macica" została przygotowana do Lotów Kiełbasowych 2015/2016...W Departamencie Mlekowym- Serdolniku- doskoczyły nam dwie praski, demonstrowane powyżej....Nic to jednak w porównaniu z długo oczekiwanym.... Masturbatorium, jednostka centralna, której to Macica jest nierozerwalnym segmentem odpowiedzialnym za działania kiełbaśnicze, wyzwoiło potrzebę posiadania jakiejś konkretniejszej maszynki do mięsa....stara sprawa...W tym miejscu chcę podziękować Koledze Kofikan gdyż to wyłącznie, dzięki jego pomocy, odwadze, ofiraności i absolutnemu oddaniu idei kiełbasowania, w klubie wylądował Bauknechcik, skromna to ,,10" zaledwie.... Z ufnością ją muskamy rozbieganymi spojrzeniami, trwając w przekonaniu, że lessseirosss alkowstreczek będzie jeszcze .... płynniejszy... znaczy pełniejszy Trzeba będzie dokupić jakieś sitka i nożyki, by to działo było bardziej kompaktybilne z naszymi zwojami we łbach Z nowości jeszcze.... gumiacze w rozmiarze 47 z takim piankowym skarpetobutem w środku.... czadowe... godne awangadowych kadr macicznych, zapewniające komfort i stabilność podczas aktów technologicznch... Jeżeli pójdzie dobrze to teścik trzech nowości Maszynka Pomaganta i dwóch Gumiaczy już wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-453836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 8 Listopada 2015 SiBy.....czy do tej powyższej maszynki można założyć/dokompletować mieszałkę/mieszarkę mesko bauknecht? Może jakoś inaczej ten napęd wykorzystać?To jest W60.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-455145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 13 Listopada 2015 Bardzo mi się podoba temat o wędrówkach Bacy... pewnie dlatego, że jest jakoś tak mniej kiełbasofilny Post poniższy poświecę właśnie takiemu zdarzeniu, żeby nie było, że wszystko jest ekwiwalentem metrów bieżących kiełbasy, ważkie niczym peklosól w dojrzewajacych, twarde jak ząbek czosnku pod szafką co mieszka.... Spotkać można czasem takie przyrządy w różnych miejscach... Ten patyk z kółkami służy do innej formy relaksu jest to niestety mniej owocne hobby Rzadkością w (Jeb)Unii są takie obrazki... zmuszające do zmurszałej refleksji, sprowadzające się do... samotności chyba... Ławeczka... jagódki.... kurde ta Cisza....ma coś ze słońca.... Błąkając się pośród można widzieć lub nie zauważać..... Fajna jest ta jesień i wcale nie trzeba jej gonić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-456204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=z9ypq6_5bsg jołjołjoł SiBy Jak różnie można świętować 11.lis....Klub Żywności Ekskluzywnej Macica zadecydował, że ów dzień uczcimy... pracą i trudem i ... rekordem .....5 z przoduPrzygotówka to naturalnie, zgodnie ze standardami .... sklep mięsowy , kategorylizacja, przecież wiadomo harmonia finezyjnego cyklu Skład Manjan, Jacyg, zzy.Oczekiwane asortymenta 4:ZeSzynko'wa, GGG i GGBG, KiełbaSA...Ostatecznie wyciśnięto 3- odpadła GGG... szkodaNiezły yebietz jest z Bauknechtem.... skala tak wynaturzona, że se wyobraźcie, pasta Tempo była w użyciu...Bauknecht przydatnym zwierzem jest. Na tyle..... że aż mi stanął...to też kypba... przy podgardlu... na szóstce.....Może i Wam się tak robi czasami....Uściślając... maszynka się zatrzymała...toteż się poirytowałem ....podczas mielenia podgardla... sitkiem #6... Bieg 2 sprawę załatwił skutecznie.Teraz łapię różnicę w mieleniu mięsa "5", "8", "10"- jest wzruszająca...Wajchę przełożono zaś śrubę dokręcono około 05:00... Później to obyczajowo wiadomo...Wsparci Lussseirossem mknęliśmy meandrami kiełbasofilstwa....Szybciej niż najszybszy dodawacz peklosoli- z całego świata- może dodać peklosól....Wrażej niźli najdelikatniejszy dym muskać może właściwie osuszone batony poledwic, zawieszone w kabinie wędzarniczej (oczywiście z naturalnego, niczym nie impregnowanego drewna z Puszcz Północy)......Czasem wilgotni będąc od potu, niczym elementy mięsne przed ociekaniem.... niestrudzenie brnęliśmy wciąż....Czyści i higieniczni na podobę jelita kiełbasowego umytego przez najznamienitszego Myjanta Jelit -ManjanaCiała nasze nie stykały się z półproduktem kiełbaśniczym, skutecznie odizolowane odeń...rączkawiczką..., niczym worem od profikuka.... jednostronnie moletowanym... ze zgrzewem dwukrotnym...Bywało chwilami nerwowo...lecz nikt nie czuł się niepotrzebny jak gruczoł z podgardla we farszu kiełbasowem...Kanwą i Stabilizatorem Stratosferycznego Lussseirossa był wielopostaciowy, różniestężony, dyskretniedozowalny... C2H5OH...oraz różne takie.... Z nowości to se pieprz podprażyliśmy na patelni.... ten zapach w Macicy ....SiBy...łeb urywa Normalnie...chyba...wsypałem pieprz, włączyłem gaz i gmerałem łopatką...waga się zredukowała 5-7%Skwapliwie korzystaliśmy z poprzednich osiągnięć naszego Klubu.... oliwki obce są. Żerliśmy kiełbasę PPPPP co ma rok i sery co mają pond pól... to w sumie półtora... ponad i przeżyliśmy ... KiełbaSA ....Partia bierek.... i krajobraz powstreczkowy... Podział ról, uzysków i zadowolenia- zwyczajowo już sprawiedliwy....Fajnie tak wspólnie zrobić coś pożytecznego w kilku wymiarach....Masturbatorium zaordynowało Uczestnikom zajść, z wyłączeniem osoby relacjonującej, umycie sprzętów technologicznych wszelakich gdyż Kerownik został obarczony obowiązkiem toczenia kul z elementów pozyskanych z górnych dróg oddechowych.......Zaś Panie Żony (Udające) dumne z Kommando Kiełbasowego trochę podśmierdującego, bełkoczącego, z otwartem jednem okiem i wywaloną klawiaturą, że niby uśmiech.... Gumiaczy z wkładką nie obzułem na tylne odnóża gdyż szczęśliwie termika sprzyjała... stały w odwodzie w każdej chwili gotowe by zastąpić kieliszki.... bez wkładki Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy RozsądekPolecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu... Edytowane 18 Listopada 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-457141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 18 Listopada 2015 Ziezielony, Twoje wędlinowanie prymitywistyczne jest na najwyższym poziomie lussseirossstwa Wyroby wyglądają zacnie zarówno w wymiarze wąsko- jak i szerokogabarytowym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-457146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 19 Listopada 2015 Ziezielony za przykuwalność oczną pod względędostwem luzeirostwa prymitywistycznego z jednoczesnistym uwzględnieniowaniem wyrobusa podkreskowywując wykonusostwo pozostaje tylko ...... Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-457364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Panie Żony (Udające) dumne z Kommando Kiełbasowego trochę podśmierdującego, bełkoczącego, z otwartem jednem okiem i wywaloną klawiaturą, że niby uśmiech.... Gumiaczy z wkładką nie obzułem na tylne odnóża gdyż szczęśliwie termika sprzyjała... Hahaah no jak już się pojawiły "tylne odnóża" to była ostra jazda http://www.xdpedia.com/upload/images/bo_prawdziwe_zycie_to_nieustajacy_2014-03-06_19-06-28_middle.jpg http://xenna.com.pl/wp-content/uploads/2012/06/kot-spa.jpg Edytowane 20 Listopada 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-457539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 20 Listopada 2015 ...Kamil Paolodoro....nie zasłużyłem niczym wyjątkowym .... przecież wszyscy robią kiełbasy prawie tak samo....receptury/przepisy są podobne Roger... jazda to się zazwyczaj zaczyna jak się podpieramy.... ogonami :laugh:... tylne mamy w trybie normal Roger miskę poznaję... ale w życiu tego byśmy nie zjedli Fota 2 to coś kojarzę..... osadzanie batonów... w końcowej fazie procesu wędzenia zalecamy przypiec 85/90 *C przez około 15/20 minut Lussseirosss Bezkolizyjny SiBy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-457595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Ziezielony ten medal to za styl pisania postów , a nie za kiełbasę Edytowane 20 Listopada 2015 przez paolodoro Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-457597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 27 Listopada 2015 jołjołjoł SiBy Z kończeniem to jakiś problem ostatnio zaobserwowałem u gadających głowów....Żywa wieprzowina nawet czasem ode koryta odłazi... a toto...Warto więc czasem zakończyć coś więc szybka doklejka, wrzutka uzupełniająca- jakże owocny- mile miniony miting Kiełbaśniczo- Lussseirossowy.... 19 lis 2015Listopadowość, którą jak wspominałem lubię bo podobno np "szczupak się ruszył'' (chyba w rybowym sklepie), daje wspaniałe możliwości kiełbasofilskie zarówno indywidualne jak i grupowe....Skwapliwie postanowiłem skorzystać....nie to żebym jakoś zgłodniał... lecz presja środowiska kiełbasojadów, te telefony...korzystnie kuszące bartery... deklaracje i zobowiązania...No nie powiem, miło być komuś potrzebnym.... nie ma co rozwijać bo wiecie o co chodzi...Znudziło mi się takie zwykłe wędzenie, postanowiłem uwędzić sobie coś....wędy!!!...czyli haczyki.Kłopot był bo musiałem te wędy jakoś ustawić.... Wiecie, żeby dym równomiernie je osnół....Posłużyły mi do tego kawałki mięsa. Akurat miałem zapeklowane wg tabeli Dziadka, polędwice i boczki....Początkowo to było trudno bo nie szło w żaden sposób tego zrobić, musiałem polędwice w siatki pozawlekać...Jak już załapałem o co chodzi to boczkami haczyki podociskałem nawet bez siatek, tylko przy użyciu sznurków. Podpowiem, ze sporo pomaga użycie patyków mogą być drewniane... LussseirosssŻeby nie było....dowody No sami oceńcie czy się dobrze haki uwędziły..... wg mnie trochę przyczernione i nie za równo.... Boczki częściowo popakowałem może kiedyś się przydadzą do czegoś jeszcze..... Polędwice myślałem, że nie będą już potrzebne... lecz wpadłem na pomysł, żeby je podgrzać np w wodzie i wykorzystać do skalibrowania termometrów a wyszła tapeta- deska rozdzielcza kiełbaśnika- na monitor By nie tracić czasu na bezsensowne wędzenie drutów zapakowałem do worów pewną ilość mięcha...na dojrzewające... na Święta Bożego Narodzenia.... zleciał ten czas..... ...Nic to...bo zawsze jest jakaś perspektywa Następnym razem coś se pewnie znowu zwędzę.... mięso było... kiełbSA była...woda (ś)wędzona była... wędy były... o! już wiem PS. Uważny Czytant zapewne zauważył pewien brak... Śpieszę z wyjaśnieniem....cuś było... Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy RozsądekPolecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-458965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 27 Listopada 2015 cuś było... Jak nie widać to liczyć się nie może ... Ruchowość szczupaczą zaś rozpatrując , grzechem by było gdyby "cuś nie było" bo co to by było gdyby nic nie było ?Wie Kononiwicz K. ja tam wiedzieć nie chcę bo tradycja być musi a że to dobre imię dla dziewczynki jest ....Tradycja ... to i z okazji jej narodzin jak i rzeczonej ruchowości szczupaczo rybnej - rybka w czymś pływać musi ... a przecież jeziora i rzeki Panie u nas brudne są ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-458972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 27 Listopada 2015 ...jak już nie może... to widać... :laugh: Z rybką się kłócić nie ma o co bo można się poczuć jak ryba w woodzie ...Tradycja.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-459000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Jołjołjoł SiBy.... 04.gru 2015Jakieś... by rzec...nowe otwarcie, przepoczwarzenie, króciutka wizyta na innym poziomie kiełbaśniczym....Już jakiś czas temu za mną zaczęło chodzić... zrobić se kiełbasę ze sobą....Nie żeby se kawałek nogi obciąć, pożyłkować i nabić w obsłonki.... Kupić trochę mięcha i samemu ogarnąć temat...Kwestia ilości robi problem, wyszedłem tak na początem na 4 nadziewary 7.0...Rozpisałem se konstrukt i heja Poszło zajebiotycznie... wszystko wg harmonogramu a nawet rezerwy zauważono. Kategorylizacja, peklosolenie, komponenty przyprawiennicze, osłonki spętane jednokońcowo, zestawienie warsztatu wiadomo dzień wcześniej.Jeszcze siatkowanie batonów wędzonkowych również z wyprzedzeniem... bo wiadomo obciekanko.... Dyplomatycznie i Lussseirossowo Masturbatorium wyzwoiło, po hendziorze z kawałkiem:1. Pancówa Paprykowa Pasjonująca Pieszczotliwie Pielęgnowalna2. PPPPP z orzechami3. GGG... Grzybowa Grzeszna Gruba4. GGGBG... Grzybowa Grzeszna Gruba Bez GrzybówSpeniałem trochę i wstawiłem połowę z zakresu - niewędzonych. Nie wiedziałem do końca czy zesztymuje...Akcję rozpętałem o 06:00.... fajny temat na rozjaranie wędzaryny... denaturatu użyłem....Dobrze usprzętowiony warsztat maciczny to podstawa... Żeby nie było, że taki wystarczalny...Szczególne podziękowanie kieruję ku Pani ZieZieŻoniej... Otóż pomogła mi wielce gdyż umyła maszynkę, nadziewarę i kilka gratów...bez tego zamach by się udał słabiej a i rażenie innego formatu...Załadunek pierwszej kabiny zwędzonkowej.... Druga kabina z naciskiem na nacisk w tle Z miłych rzeczy... Miałem możliwość a raczej przyjemność polansowania wyrobów Macicowych w.... pewnych okolicznościach.... ku uciesze Towarzystwa ...skropione rubaszną aroniówką lub/i znakomitym latosim winem aroniowym.... te kolory, zapachy, smaki...zachwycające doznania... Notatki / nowości / sztuczki- pieprz prażony przed mieleniem;- orzechy z braku smalcu własnego podprażone na oleju;- pobocznie uzyskana giloretka z boczku - po 100 ml dodane do GGG i GGGBG;- efekt czerwoności w dojrzewającej za pomocą papryki wędzonej kotanyi- do GGG i GGGBG pododawałem wędzonego podgardla (kupny temat)- w związku z brakiem tłuszczów dokiełbasowych... użyłem boczku bo na oko był tłustszy niż podgardle... zobaczymy - do GGG dosypka 100% maślaki- do GGG i GGGBG czosnku po 5 gr/kg (!)- nieodłączny Lussseirossss SiBy Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy RozsądekPolecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-461265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Tylko jedno ciśnie mi się na usta -szacun za wyroby Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-461274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Dziękuję Serde(l)cznie Kostek...... :thumbsup: Szczególność i wzruszenie polega na tym, że pierwsze loty kiełbasowe były w oparciu o Twoje zaawansowane konstrukcje... Daleko mi do niedoścignionych Mistrzów WB........ ale czołgam się w wytyczonych przez Was koleinach Oczywiście tradycyjnie rozpiskę sobie dorzucę, kategorylizacji i wyważania ........ przepisana z brudnego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-461505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 9 Grudnia 2015 tradycyjnie rozpiskę sobie dorzucę, @ziezielony,Zrób sobie arkusz w excelu i potem kopiuj przy następnej produkcji podstawiając inne dane.Bardzo to ułatwia kalkulację co z czego i w jakiej ilości i jakie sitka.Można też sobie zrobić automatyczne wyliczanie tłuszczu w planowanym wyrobie i ilości przypraw w poszczególnych asortymentach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-461537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Dziękuję EAnno Pomysł dobry i pożyteczny.Pomiędzy uszy sobie go umieszczę Jednak coś ze mną nie tak chyba.... chyba jakoś nienowocześnie sobie komplikuję.....W sumie to ludzie jakoś mało piszą "ręcznie długopisowo"....W rzeczy samej przyjemnością jest takie pisanie, przepisywanie, skreślanie..... te wyliczanki, sumy i różnice, jakieś procenty... Założenia, ustalenia i tryb pracy jakoś to mnie kręci Owoce, wyniki choć.... zadowalające schodzą na drugi a może trzeci plan Mam jakoś przeczucie, że populacja zmierza ku temu, że nie będzie można "pisać" bo nie będzie umiejętności czytania "pisma odręcznego"... To jeszcze sobie poużywam Może z prymitywistycznym wędlinowaniem tu jakaś spójność jest.... :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-461833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 10 Grudnia 2015 W rzeczy samej przyjemnością jest takie pisanie, przepisywanie, skreślanie..... te wyliczanki, sumy i różnice, jakieś procenty... Tutaj masz rację.Skoro lubisz w ten sposób to tego nie zmieniaj Ja w kwestii planowania wyrobów jestem leniwa i upraszczam sobie życie.Może dlatego, że robię zwykle równocześnie co najmniej 5 wyrobów: trzy rodzaje kiełbas i dwa rodzaje podrobowych. Może z prymitywistycznym wędlinowaniem tu jakaś spójność jest Jak najbardziej. Można się delektować przygotowaniami Za to ja w zasadzie nie używam siatki wędliniarskiej: wszystko wiążę sznurkiem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-w%C4%99dlinowanie-prymitywistyczne-czyli-mi%C5%82o-sp%C4%99dzamy-czas/page/7/#findComment-461840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.