Skocz do zawartości

Kuchenne amatorskie wariacje "Chefa" M.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Nie mam wędzarni, ale kuchnia jest mi bardzo bliska :). Narazie będę pokazywał co zrobiłem w mojej skromnej kuchni, jak dojdzie może kiedyś wędzarnia to się pochwalę również produktami ;).

 

[ Dodano: Wto 19 Lut, 2013 12:46 ]

Kaczka faszerowana serem bałkańskim i suszonymi pomidorami, kasza gryczana oraz jęczmienna.

 

http://i45.tinypic.com/j9t548.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/
Udostępnij na innych stronach

Narazie będę pokazywał co zrobiłem

Możesz wraz z opisami wykonania :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-269430
Udostępnij na innych stronach

M jak początek imienia ;)

 

[ Dodano: Wto 19 Lut, 2013 16:14 ]

Jutro gulasz z sarniny, która się marynuje od 4 dni :thumbsup:

 

[ Dodano: Wto 19 Lut, 2013 16:18 ]

Co do piersi to:

 

- marynowana 1h w soli i pieprzu

- nacięta kieszonka

- faszerowana może być fetą i suszonymi pomidorami

- smażona po 4-5 min po stronie skóry, 2-3 po stronie mięsa

- 10-15 min w piekarniku w 180C

 

Sos to:

- por na maśle

- grzyby namoczone

- pomidory bez skórki, akurat tutaj moja zaprawa z lata :), ale dodane na samym końcu na 2-3 min

- potem bulion, w tym przypadku akurat z sarny, odparować bardzo dużo

- dodać kremówki, ja dałem 18%, posypać pietruszką

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-269448
Udostępnij na innych stronach

Sarnina z sosem borówkowym. Marynowałem według tego przepisu http://www.chefpaul.net/wild/marynata_S.html , ale według mnie i nie tylko wyszło za bardzo kwaśne (winne, octowe), na kolejne porcje muszę znaleźć inną marynatę...

 

http://i49.tinypic.com/5zmvyf.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270412
Udostępnij na innych stronach

m., jak z Bonda ;) hehe bardzo ładne zdjęcia robisz :P prezentacja na talerzu też super :) choć sarninkę wolę dużo bardziej krwistą to myślę, że rozpływałbym się jedząc Twoje danie ;) :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

do dziczyzny jak i krwistych mięs lubię słodkawe wręcz sosy :P dodałbym do marynaty miodu a usunął ocet albo zrobił sosik borówkowy na karmelu dla zrównoważenia kwasowości.. ;) sky's the limit :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270415
Udostępnij na innych stronach

M. tutaj na pewno cos znajdziesz: https://www.rapidshare.com/files/2535963667/Najstarsza_Kuchnia_Swiata.zip

To książka, której współautorem jest nasz forumowicz i Kolega KIT. Moim zdaniem bardzo dobra pozycja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270427
Udostępnij na innych stronach

W tym wieku trzeba mieć w zapasie trochę tych pozycji. :D Na poważnie, to muszę poszukać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270431
Udostępnij na innych stronach

m., prosze napisz dokladnie w jaki sposob zrobiles ta sarnine z marynata>

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270560
Udostępnij na innych stronach

Marynowałem 4 dni:

http://www.chefpaul.net/wild/marynata_S.html

 

Patelnia grillowa, przedtem, sarninę w oliwę z rozmarynem, ugrillowałem i tyle :). Ale według mnie ta marynata wyszła dosyć kwaśna, będę szukał czegoś innego na kolejne kawałki, bo chciałbym czuć nie kwas, tylko dziczyznę :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270564
Udostępnij na innych stronach

Doradźcie przed Wielkienocą będę miał dostęp do wędzarni, co polecicie na pierwszy raz :)

boczki..polędwice.. to najłatwiejsze. Ale myślę,że trzeba się rzucić na głęboką wodę.i zrobić jakąś kiełbasę.. :cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270786
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszy raz polecam ... wszystkiego po trochu : boczek , szyneczka , karkówka, polędwiczki oraz nie zapomnij także o serku typu włoskiego :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270787
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o wędzonki to peklujesz mięso na mokro ,w odpowiedniej solance ,potem wędzisz ,parzysz i już.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270791
Udostępnij na innych stronach

A jakieś sprawdzone przepisy? :)

m. jesteś tu od września 2012 roku i nie bardzo mi się chce wierzyć w to,że nie miałeś czasu na czytanie forum i porad w nim zawartych.. :???:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-270793
Udostępnij na innych stronach

No zgadza się jestem tu moment, ale nie przeglądałem wogóle forum, a teraz mam mało czasu do wędzenia i ogólnie, jak ktoś coś fajnego prostego na pierwszy raz by polecił, to byłbym wdzięczny.

 

Królik w śmietanie ;).

http://s3.postimage.org/ojt1xvc3j/IMG_3990.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-271208
Udostępnij na innych stronach

Drogi m.

Czy możesz pod tak pięknymi zdjęciami zamieszczać przepis ?

Z góry dzięki. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-274133
Udostępnij na innych stronach

Lasagne makaron gotowy, bo nie robiłem jeszcze sam takiego makaronu.

 

Sos beszamelowy:

- 1/4 kostki masła

- 2 łyżki mąki

- 2 szklanki mleka

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - opcjonalnie

 

Na małym ogniu rozpuszczamy masło, dajemy mąkę, mieszamy, jak zrobi się zasmażka (nie za długo, żeby nie zrobiła się brązowa) powoli dolewamy mleka, mieszkamy, przyprawiamy, można odstawić ciut szybciej, bo po ostygnięciu zrobi się gęściejsze.

 

Farsz:

- oliwa

- 2 cebule

- 4 ząbki czosnku (my lubimy dużo )

- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

- 2 puszki pomidorów

- bazylia, świeża robi różnice

- oliwki czarne i czerwone

- parmezan

- pomidorki koktajolowe

 

Na oliwię szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy czosnek, zaraz odsączonego tuńczyka, trochę smażymy, potem pomidory, oliwki, bazylię, parę minut dusimy.

 

W żaroodpornym naczyniu warstwami makaron, farsz, sos beszamelowy i ja dałem tak x3, na samą górę, na sos beszamelowy, oliwki, pomidorki koktajlowe, bazylia, do piekarnika na 25 min w 180C, potem posypać parmezanem i jeszcze na 5 min.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7857-kuchenne-amatorskie-wariacje-chefa-m/#findComment-274164
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.