Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

potrzebuję porady :)

 

Planowałem zrobić kiełbasę chłopską i zakupiłem 3 kg karczku który okazał się mocno tłusty.

 

Więc kombinuje zrobić z samego karczku ale teraz obrabiałem szynki przeznaczone na wędzonki i dodatkowo uzyskałem:

1. 1,3 kg klasy 1(szynka, okrawki schabu),

2. 1 kg klasy II A Extra(szynka) jakieś drobne żyłki czy błonki prawie bez tłuszczu,

3. 0.8 kg ścięgnistego a w tym 0,4 błonki z okrawania schabu..

 

 

 

Przyprawy które mam na składzie: czosnek polski, kolendra, pieprz, gorczyca, kminek..

 

W sumie mam około 6 kg mięsa i pytanie co można z tego zrobić?

 

Edit: Mogę jeszcze poodcinać te błonki objętościowo to max 100g dojdzie do klasy 3..

 

I ten karczek mogę chyba spokojnie zakwalifikować jako klasę 2 A gdyż dość mocno jest przerośnięty tłuszczem tak ok. 15 %

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/
Udostępnij na innych stronach

Błonki i "żyłki" dodaj do kl. III.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269638
Udostępnij na innych stronach

Ok,

czyli tak ładne WP1 poleci przez szarpak, WP2 wraz z karkówką poleci przez 8, a WP3, zmiele 2x 4,5 i rozdrobnię blenderem z dodatkiem lodu.

 

Z przypraw dam czosnek 2g kg, pieprz 1,5 g kg, kolendrę 1g kg, ziele angielskie 0,5g kg.

 

Pytanie czy mam dodać wody i jeżeli tak to ile?

 

5%?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269851
Udostępnij na innych stronach

Uważaj na kolendre bo to intensywna przyprawia. Normy podają by dodawać około połowy tego co zaplanowałeś. Wszystko zależy jak lubisz tą przeprawę - dla mnie tą ilość jest jest przesadzona. Ale ją czosnek i pieprz przekraczam kilkakrotnie więc decyzja należy do Ciebie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269854
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za zwrócenie uwagi na kolendrę i faktycznie dam mniej..

 

 

PePe ale jak napisałem nie będę robił typowej chłopskiej gdyż doszło mi dużo mięsa z szynek..

 

Dziś dokładnie podzieliłem i otrzymałem:

1.7 kg klasy 1 z szynki i karczku

3,7 kg klasy 2 A z karczku i szynek

1 kg klasy 3 błonki z szynki i z schabu

 

zapeklowałem to wszystko osobno 18g mieszanki 50/50 sól i peklosól,

w sobotę mielenie i nadziewanie.

Tak jak napisałem wyżej klasę 1 dam na szarpak, klasę 2 na 8 mm i ścięgniste 4,5 plus blender..

 

Dodam 5 % wody do całości..

 

Jeśli popełniam gdzieś błąd to poproszę o korektę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269874
Udostępnij na innych stronach

Kooalla

 

Wszystko bardzo dobrze.

Ja to Twoją II zmieliłbym na sitku 12 mm.

Pieprzu daję 4 g/kg ale to kwestia gustu.

Możesz z kilo albo dwa zapakować w osłonkę białkową, wyjdzie coś ala krakowska.

Powodzenia i czekamy na relację.

Pozdr.

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269878
Udostępnij na innych stronach

Zigo czytasz w moich myślach specjalnie kupiłem osłonkę białkową 45 i troszkę dam do tej osłonki, przy okazji będę uczył się wiązać osłonki według filmu technologicznego WB..

 

Zobaczymy jak Mi to wyjdzie a resztę nabije w flak 28-30 od mira..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269879
Udostępnij na innych stronach

kooalla....

w takich lotach można kombinować :)

tak pod Twoją rozwagę sugeruję do ostatniej partii farszu dodać (około 1gr/kg) ziela ang, drobnozmielonego.

Na wstępie pisałeś, że dysponujesz gorczycą to tak też 1gr/kg- biała.

Tę grubaśniejszą to nadziewaj "na koniec". To co Ci zostanie w lejku spokojowo se dopchniesz do batona :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269907
Udostępnij na innych stronach

Pieprz kupiłem w ziarenkach kamisu i potraktuje go moździerzem przed doprawianiem farszu,

ziele angielskie planowałem dać 0,5 g na próbę, do tego czosnek dam 6 ząbków świeżego polskiego i nie będę kombinował z kolendrą.

 

A pieprzu dam ok 2 g , odparzę jedno pętko i zobaczę jak będzie smakować, zawsze mogę do sypać przed nabijaniem :)

 

Właśnie tak planowałem że osłonki na koniec zacznę nabijać gdyż na raz chyba mi wszystko nie wejdzie do wędzarni..

 

Czy 2 godziny osadzania w temp. pokojowej będzie wystarczające?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269913
Udostępnij na innych stronach

Czy 2 godziny osadzania w temp. pokojowej będzie wystarczające?

Cienkiej tak.Grubej przynajmniej o godzinkę dłużej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269914
Udostępnij na innych stronach

kooalla...

może przemóżdż w taki sposób:

- nabij w piątek wieczorem i tak 8-12*C na noc....

W sobotę sobie powędzisz, nim wygrzejesz wędzarnię, możesz kiełby pod grzejnik (farelkę) dać- szybciej się później w wędzarni obsuszą...

Jak uwędzisz cienką, sobie ją będziesz odparzał- mam nadzieję część metodą "worową":)

To grubsza się będzie luzacko dalej wędzić....

Ogarniesz temat odparzania, posprzątasz, pozmywasz, w granicznym momencie wytargasz z wędzarni resztę urobków i szlusssss

Znaczy jak tak sobie układam, jak czas pozwala :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269923
Udostępnij na innych stronach

Wędz razem te kiełbasy,szkoda czasu i nie tylko,żeby się rozdrabniać :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269924
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz dużą maszynkę np 32 to szarpak da tobie dość duże kawałki mięsa. Jeśli maszynka jest mniejsza to będą takie w sam raz na kiełbasę.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269925
Udostępnij na innych stronach

Razem raczej mi nie wejdą mam małą elektryczną wędzarnie z drewna, podwójne deski z wygrzewaniem nie ma problemu. Wymiary to 100/55/60, przy wędzonkach dwa poziomy ale przy kiełbasce raczej licho. Do wędzenia a raczej wytwarzania dymu używam dymogeneratora..

 

Też myślałem żeby jutro nabijać ale będą się peklować tylko 24 godziny, choć we flaku też się przecież pekluje..

 

Mam gdzie wynieść w gospodarczym mam teraz temp. 5-8 stopni czyli noc spokojnie mogą sobie tam wisieć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269927
Udostępnij na innych stronach

nabij w piątek wieczorem i tak 8-12*C na noc..

Te osadzanie to w jakiej temperaturze chcesz prowadzić.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269929
Udostępnij na innych stronach

Właśnie skończyłem mielenie mięsa i stoi sobie dalej w lodówce..

 

Wieczorem, będę katował blenderem ;) trójkę i mieszał a następnie nabije i wyniosę do gospodarczego w temp. 7 stopni do rana czyli około 12 godzin..

 

Rano wędzenie i część parzona a część podpiekana..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269978
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim za pomoc,

kiełbaska jest już nabita w flak..

 

Do nabicia używałem nadziewarki Royal Catering i wszystko poszło jak masło.

 

Teraz kiełbaska wisi sobie w gospodarczym i rano wędzę, odparzyłem jedną kiełbaskę i rewelacja zero tłuszczyku :)

 

Mimo że farsz optycznie wydawał się tłustawy, następnym razem spokojnie może być więcej tłuszczyku..

 

Wstawiam zdjęcia ale niestety bez przekroju bo nie zdążyłem zrobić zdjęcia ;)

 

 

Dodam tylko że pieprzu dałem 2 g i spokojnie następnym razem dam 2 g plus 2 g kolorowego,

czosnku też dam więcej :)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270197
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko że pieprzu dałem 2 g i spokojnie następnym razem dam 2 g plus 2 g kolorowego,

czosnku też dam więcej

Bardzo często swojska kiełbasa wymaga dodania duuużo większej ilości czosnku, żeby było ok. Robiłem raz koledze kiełbaskę na wesele, dałem podwójną dawkę czosnku(6g/kg), powąchał, skosztował farsz i mówi daj drugie tyle i będzie ok :grin:

Robiąc dla siebie, czosnku dodaje 3-4g/kg, bo przy większej ilości długo się czosnkiem odbija, choć w smaku jest dobra.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270259
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędzenie a tu fotki po 2 godz. wędzenia :)

 

Ostatnie zdjęcie bez lampy..

Jeszcze z max godz. i cienką wyjmuję zostawię grubą..

 

 

A tu już wyjęte :)

 

http://img805.imageshack.us/img805/2206/201302231471.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270371
Udostępnij na innych stronach

Ładne. :clap: Jak Ci się udało ułożyć wszystkie batony tak ładnie poziomo do wedzenia?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270373
Udostępnij na innych stronach

Maxell zdjęcie robione z góry i wędzarnia ładowana od góry ;)

 

Taka mała 100/60/60 z grzałką i generatorem dymu :)

 

Na moje potrzeby wystarczająca :)

 

Niepotrzebnie się martwiłem o miejsce spokojnie jeszcze dwa kije z kiełbaską by weszły to co wisi to ok 6,7 kg, więc 10 kg wejdzie mi spokojnie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270376
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.