kooalla Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2013 Witam, potrzebuję porady Planowałem zrobić kiełbasę chłopską i zakupiłem 3 kg karczku który okazał się mocno tłusty. Więc kombinuje zrobić z samego karczku ale teraz obrabiałem szynki przeznaczone na wędzonki i dodatkowo uzyskałem:1. 1,3 kg klasy 1(szynka, okrawki schabu), 2. 1 kg klasy II A Extra(szynka) jakieś drobne żyłki czy błonki prawie bez tłuszczu,3. 0.8 kg ścięgnistego a w tym 0,4 błonki z okrawania schabu.. Przyprawy które mam na składzie: czosnek polski, kolendra, pieprz, gorczyca, kminek.. W sumie mam około 6 kg mięsa i pytanie co można z tego zrobić? Edit: Mogę jeszcze poodcinać te błonki objętościowo to max 100g dojdzie do klasy 3.. I ten karczek mogę chyba spokojnie zakwalifikować jako klasę 2 A gdyż dość mocno jest przerośnięty tłuszczem tak ok. 15 % Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2013 Błonki i "żyłki" dodaj do kl. III. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2013 Ok, czyli tak ładne WP1 poleci przez szarpak, WP2 wraz z karkówką poleci przez 8, a WP3, zmiele 2x 4,5 i rozdrobnię blenderem z dodatkiem lodu. Z przypraw dam czosnek 2g kg, pieprz 1,5 g kg, kolendrę 1g kg, ziele angielskie 0,5g kg. Pytanie czy mam dodać wody i jeżeli tak to ile? 5%? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2013 W/g przepisu wszystkie przyprawy i sól lub peklosól wpierw mieszamy z wodą i wszystko wlewamy do rozdrobnionego mięsa. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2013 Uważaj na kolendre bo to intensywna przyprawia. Normy podają by dodawać około połowy tego co zaplanowałeś. Wszystko zależy jak lubisz tą przeprawę - dla mnie tą ilość jest jest przesadzona. Ale ją czosnek i pieprz przekraczam kilkakrotnie więc decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2013 Dzięki za zwrócenie uwagi na kolendrę i faktycznie dam mniej.. PePe ale jak napisałem nie będę robił typowej chłopskiej gdyż doszło mi dużo mięsa z szynek.. Dziś dokładnie podzieliłem i otrzymałem:1.7 kg klasy 1 z szynki i karczku3,7 kg klasy 2 A z karczku i szynek1 kg klasy 3 błonki z szynki i z schabu zapeklowałem to wszystko osobno 18g mieszanki 50/50 sól i peklosól, w sobotę mielenie i nadziewanie.Tak jak napisałem wyżej klasę 1 dam na szarpak, klasę 2 na 8 mm i ścięgniste 4,5 plus blender.. Dodam 5 % wody do całości.. Jeśli popełniam gdzieś błąd to poproszę o korektę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2013 Kooalla Wszystko bardzo dobrze.Ja to Twoją II zmieliłbym na sitku 12 mm.Pieprzu daję 4 g/kg ale to kwestia gustu.Możesz z kilo albo dwa zapakować w osłonkę białkową, wyjdzie coś ala krakowska.Powodzenia i czekamy na relację.Pozdr. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2013 Zigo czytasz w moich myślach specjalnie kupiłem osłonkę białkową 45 i troszkę dam do tej osłonki, przy okazji będę uczył się wiązać osłonki według filmu technologicznego WB.. Zobaczymy jak Mi to wyjdzie a resztę nabije w flak 28-30 od mira.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lutego 2013 kooalla....w takich lotach można kombinować tak pod Twoją rozwagę sugeruję do ostatniej partii farszu dodać (około 1gr/kg) ziela ang, drobnozmielonego.Na wstępie pisałeś, że dysponujesz gorczycą to tak też 1gr/kg- biała.Tę grubaśniejszą to nadziewaj "na koniec". To co Ci zostanie w lejku spokojowo se dopchniesz do batona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lutego 2013 Pieprz kupiłem w ziarenkach kamisu i potraktuje go moździerzem przed doprawianiem farszu,ziele angielskie planowałem dać 0,5 g na próbę, do tego czosnek dam 6 ząbków świeżego polskiego i nie będę kombinował z kolendrą. A pieprzu dam ok 2 g , odparzę jedno pętko i zobaczę jak będzie smakować, zawsze mogę do sypać przed nabijaniem Właśnie tak planowałem że osłonki na koniec zacznę nabijać gdyż na raz chyba mi wszystko nie wejdzie do wędzarni.. Czy 2 godziny osadzania w temp. pokojowej będzie wystarczające? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lutego 2013 Czy 2 godziny osadzania w temp. pokojowej będzie wystarczające? Cienkiej tak.Grubej przynajmniej o godzinkę dłużej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Lutego 2013 Dzięki myślałem o cienkiej, bo grubą będę nabijał jak cienka będzie się wędziła.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Lutego 2013 kooalla...może przemóżdż w taki sposób:- nabij w piątek wieczorem i tak 8-12*C na noc....W sobotę sobie powędzisz, nim wygrzejesz wędzarnię, możesz kiełby pod grzejnik (farelkę) dać- szybciej się później w wędzarni obsuszą...Jak uwędzisz cienką, sobie ją będziesz odparzał- mam nadzieję część metodą "worową":)To grubsza się będzie luzacko dalej wędzić....Ogarniesz temat odparzania, posprzątasz, pozmywasz, w granicznym momencie wytargasz z wędzarni resztę urobków i szlusssssZnaczy jak tak sobie układam, jak czas pozwala Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Lutego 2013 Wędz razem te kiełbasy,szkoda czasu i nie tylko,żeby się rozdrabniać :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Lutego 2013 Jeżeli masz dużą maszynkę np 32 to szarpak da tobie dość duże kawałki mięsa. Jeśli maszynka jest mniejsza to będą takie w sam raz na kiełbasę. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Lutego 2013 Razem raczej mi nie wejdą mam małą elektryczną wędzarnie z drewna, podwójne deski z wygrzewaniem nie ma problemu. Wymiary to 100/55/60, przy wędzonkach dwa poziomy ale przy kiełbasce raczej licho. Do wędzenia a raczej wytwarzania dymu używam dymogeneratora.. Też myślałem żeby jutro nabijać ale będą się peklować tylko 24 godziny, choć we flaku też się przecież pekluje.. Mam gdzie wynieść w gospodarczym mam teraz temp. 5-8 stopni czyli noc spokojnie mogą sobie tam wisieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Lutego 2013 nabij w piątek wieczorem i tak 8-12*C na noc.. Te osadzanie to w jakiej temperaturze chcesz prowadzić.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Lutego 2013 Właśnie skończyłem mielenie mięsa i stoi sobie dalej w lodówce.. Wieczorem, będę katował blenderem trójkę i mieszał a następnie nabije i wyniosę do gospodarczego w temp. 7 stopni do rana czyli około 12 godzin.. Rano wędzenie i część parzona a część podpiekana.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-269978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Lutego 2013 Dziękuje wszystkim za pomoc, kiełbaska jest już nabita w flak.. Do nabicia używałem nadziewarki Royal Catering i wszystko poszło jak masło. Teraz kiełbaska wisi sobie w gospodarczym i rano wędzę, odparzyłem jedną kiełbaskę i rewelacja zero tłuszczyku Mimo że farsz optycznie wydawał się tłustawy, następnym razem spokojnie może być więcej tłuszczyku.. Wstawiam zdjęcia ale niestety bez przekroju bo nie zdążyłem zrobić zdjęcia Dodam tylko że pieprzu dałem 2 g i spokojnie następnym razem dam 2 g plus 2 g kolorowego, czosnku też dam więcej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Lutego 2013 Dodam tylko że pieprzu dałem 2 g i spokojnie następnym razem dam 2 g plus 2 g kolorowego, czosnku też dam więcejBardzo często swojska kiełbasa wymaga dodania duuużo większej ilości czosnku, żeby było ok. Robiłem raz koledze kiełbaskę na wesele, dałem podwójną dawkę czosnku(6g/kg), powąchał, skosztował farsz i mówi daj drugie tyle i będzie ok :grin: Robiąc dla siebie, czosnku dodaje 3-4g/kg, bo przy większej ilości długo się czosnkiem odbija, choć w smaku jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Lutego 2013 Dziś wędzenie a tu fotki po 2 godz. wędzenia Ostatnie zdjęcie bez lampy.. Jeszcze z max godz. i cienką wyjmuję zostawię grubą.. A tu już wyjęte http://img805.imageshack.us/img805/2206/201302231471.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Lutego 2013 Ładne. :clap: Jak Ci się udało ułożyć wszystkie batony tak ładnie poziomo do wedzenia? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Lutego 2013 Maxell zdjęcie robione z góry i wędzarnia ładowana od góry Taka mała 100/60/60 z grzałką i generatorem dymu Na moje potrzeby wystarczająca Niepotrzebnie się martwiłem o miejsce spokojnie jeszcze dwa kije z kiełbaską by weszły to co wisi to ok 6,7 kg, więc 10 kg wejdzie mi spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Lutego 2013 Nie mogę edytować postu więc proszę o połączenie postów.. Wklejam kiełbaski po parzeniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Lutego 2013 Kooalla....Klassssunia :clap: Dobry lot Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7862-porada-potrzebna/#findComment-270440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.